• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IJACZEKOtcovský cit... když dva... býti rodičem, bezpečný domov a hračky, kočárek, autosedačka a v neposlední řadě miminko ...
    SITH
    SITH --- ---
    SH_PANDA: hraje na pc nebo tabletu?
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    Jako musim rict, ze mne fakt prekvapuje co je moje 7yo dite schopne postavit v minecraftu vs z lega. Ten rozdil v kreativite je neskutecnej. To hledani ty spravny lego kosticky je asi fakt desna brzda.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: no nevím, ale nejsem dostatečne relevantní vzorek - čtyři dospělé děti už se odstěhovaly, nicméně máme doma dvě malé, takže to neumíme dost ocenit ;-))
    CROSS
    CROSS --- ---
    TRISSIE: to si v tuhle chvíli (10, 7, 3) vůbec nedovedu představit, že by někdy nastalo.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    kamarad je spokojený, že to tak je všude :-)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TRISSIE: jojo, a "užívej si to, to je to nejlepší období"......nějak zapomínají dodat, že je to nejlepší období pro ty děti, zatímco rodiče se plazí po zemi. A to mám jenom dvě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PAN_SPRCHA: ti nejvíc pokročilí tvrdí, že se nám po tom bude stýskat, až se děti odstěhujou.
    zatím si říkám, že to stýskání asi klidně přežiju :-)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TRISSIE: však ti to přeju, já tam ještě nejsem
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PAN_SPRCHA: to sice jo, ale za sebe rozhodně můžu říct, že ta večerní sklenička whiskey už je potěšení a nikoli nutnost :-)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TRISSIE: No mně přijde, že čím je to lepší s dětma tím je to horší s celkovou únavou a stárnutím.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SCHWAB:
    - kamarád si musí uvědomit, že řeší několik věcí zaráz, což je vždy nevhodné. Je třeba to nějak naporcovat a řešit separátně. Některé boje vyhrát jdou dříve, některé jdou vyhrát později, některé vůbec.

    - první bod je ta malá. To, že se vzteká je v tomhle věku z velké části z toho, že zkouší věci dělat po svém a svět kolem odporuje, což je - jak každý uzná - ohavné. Tzn. stejně jako jsi jí pomáhal učit chodit, musíš jí pomáhat učit se zvládat svět kolem ní. To, že některé věci prostě nějdou, to, že by možná i šly ale je unavená ona nebo okolí.
    To, že se to s lety bude zlepšovat ale zatím jí prostě rodiče a nejen ti do plánů často hodí vidle neb nemohou jinak. A hlavně si to uvědomuj sám, pomáhá to s tím vztekem malé protistrany :)

    - druhý bod jsou emoce té malé. Učit jí jak ten její vztek vypadá z druhé strany, že je to nepříjemné, že tím nic nevyřeší ani neurychlí, spíš naopak. Učit jí o vztahu jejích emocí a emocí okolí - jak její vztek může věci zhoršit. To, že se stává, že se lidé vtekají, ale je to pak třeba řešit. Zrovna tohle je boj který bude na dlouho a jen s malými výsledky, to neznamená ale, že není podstatný. Z historické zkušenosti bych řekl, že tak za 3 roky to může být o chlup lepší :)

    -třetí bod jsou emoce té velké. Tam je to samozřejmě složité, ale projděte spolu někde v klidu nad kafem bez dětí co jsou spouštěče (nad rámec těch dlouhodobých jako únava či nevyspání ) jestli tam není něco co by zabralo snadno - u nás celkem zabralo poctivě dohlížet jeden druhému na to, aby se najedl 5x denně :).
    Druhá věc je dohodnout se spolu na nějakém zvládání krizového scénáře kdy jeden tuší že to může brzy dopadnout špatně, ale druhý ne. Vyrobit sadu nepřímých ale i přímých upozornění s tím, že to zkusíte oba vnímat a používat jako zcela neutrání věc (aby to nezvyšovalo riziko konfrontace samo o sobě). A hlavně, dodržovat, že po uklidnění situace si to jde velká s malu vysvětlit "Byla jsem unavená, proto jsem křičela, je mi to líto." Aby bylo jasné a zažívala si malá obluda, že vztek není "normální" a "v pořádku".

    -A hlavně, pro všechny věkové kategorie, probrat fakt, že emoce osoby A jsou zodpovědnost osoby A a nikoho jiného. Osoba A je povinna je zvládat a ovládat se a nikdo jiný. Okolí může milovat a pomáhat, ale to neznamená žádný přenos odpovědnosti. Naplacato -ty nejsi zodpovědný za hněv své ženy - můžeš být zodpovědný za situaci, která ji rozhněvá, ale ne za to, že nezvládne své emoce. To samé platí pro tu malou. Ty jsi ten kdo může věci deeskalovat a je dobře, že to děláš. Je a bude to nepříjemné - ale je a bude to důležité. Prober se svou ženou jak ti s tím může pomoci, protože dlouhodobě rozhánět rozběsněné fůrie do různých koutů bez nějaké pozitivní zpětné vazby je oser.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PAN_SPRCHA: hele, jsem vcelku pokročilý chovatel (1x syn 10,5 a 3x dcera 9, 9 a 4,5, přičemž nejstarší má ADHD a nejmenší DMO a další přidružené veselosti) - jako ne že by ty večery, kdy se snažím současně vařit, zkoušet z vlastivědy, dokopávat k úkolu z angličtiny, cvičit logopedii a rozsuzovat hádky, byly nějaká pohoda - ale fakt bylo hůř. Teď si i lajsnu říct manželovi, že klidně může odjet na týdenní služebku, že to tady zvládnu :-)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    SCHWAB: však jo, ale v tu chvíli musí být separované, prostě to přeber a děti znovu ukaž matce a když budou umyté v pyžamu v posteli. Zase dobrý že přes den nespí a pak nestraší do 11 večer.

    SCHWAB: velmi praktických...... kamarád říkal:)


    TRISSIE: ta fáze nepřejde......jenom se přetransformuje v honění ať si udělá úkoly na zítra do školy a že by to bylo nějak méně náročné......
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SCHWAB: hodina vlka (přesně ta chvíle, kdy dítě už začíná být přetažené, a současně je potřeba organizačně zajistit všechny ty podvečerní věci) je nejhorší část dne. Svého času jsem donutila manžela si o hodinu posunout pracovní dobu, aby se vracel dřív a já na to nebyla sama. Jestli tomu rozumím, tak u kamaráda jsou v tu dobu doma oba rodiče - to je fakt dobrej začátek a nějakou dobu to chce fakt držet, i za cenu toho, že třeba večerní aktivity otce se holt budou odehrávat zásadně až po uspání dítěte. Je to fáze, přejde to, ale jsou situace a rodinná nastavení, kdy ten podvečerní čas prostě není v silách jedné osoby.

    Pokud problémy jsou v tu dobu v interakci matky a dítěte, tak je od sebe izolovat. ať matka v klidu uvaří zavřená v kuchyni bez dítěte, zatímco otec si s malou staví DUPLO nebo jde na rychlou podvečerní procházku. I loupání brambor bez neustálého "mamíííííí" je ve finále prakticky relax :-) Případně se zamyslet nad jinými strategiemi, které omezí náročnost podvečerů - ať už víc plánovat vaření (možností je spousta - od kvalitních polotovarů přes dovážku jídla až po různá pomalu připravovaná jídla a zapékané casseroles, které si člověk nachystá v klidnější části dne, a v hodině vlka už se jim nemusí nijak věnovat).

    A fakt se smířit s tím, že je to fáze, že to takhle nebude napořád, a že je potřeba to přežít.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    PAN_SPRCHA: jen pro zpřesnění - to tvrdíš na základě jakých praktických zkušeností ?
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    PAN_SPRCHA: jenže ta mladší se rozhodla, že nebude spát přes den. Prostě ne. Takže kolem šestý večer se obě sejdou ve svým (oprávněným) únavovym peaku a jak jedna začne túrovat, tak...
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    PAN_SPRCHA: možná jsem to napsal blbě, ale ten odchod ven tak nějak jako možnost vylučuji :)

    prostě přemýšlím, jestli není nějaká fintička, která někde fungovala a třeba by mohla částečně i u nás. U kamaráda.

    jinak prostě jedu roli hromosvoda a kretena a dává to smysl. Teda kamarád jede, že jo.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    SCHWAB: a hlavně to je to hodně o únavě, takže pomáhá převzít dítě na noc aby se matka pořádně nepřerušovaně vyspala atd. Čím méně jsou unavené, tím méně řvou.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    SCHWAB: odejít právě člověk nesmí, prostě tam jen být a fungovat jako hromosvod. Snažit se rychle vztek přehodit z dítěte na sebe, lehké rýpnutí do slabého místa nebo srovnání s jinou "lepší" vždycky pomůže. Hlavně si to nebrat osobně. Ze řvaní na dítě jsou pak výčitky, výčitky pramení v únavu, z únavy pramení nervy a řvaní a tak pořád dokola. Ze řvaní na manžela žádný výčitky nejsou. Takže hezky se do toho vložit, nechat se seřvat, nepřerušovat to a ono to postupně přestane. Člověk je za kreténa, ale pro matku i dítě je to lepší.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    jen ze zvědavosti, ptá se kamarád, že jo.
    Není nějaký zajímavý tip, jak uklidnit situaci, kdy mládě je 2-3 léta vzteklina a její máma je taky... vášnivá? snaží se, hodně se naučila ovladat se, ale někdy ještě furt bouchne.

    Dokud se vzteká bezdůvodně jen ta mladší, je to OK, ale jak začnou obě rezonovat, začínám pociťovat jistý diskomfort.
    Nějakej typ? Mimo odchodu ven? co někomu funguje na vztekliny?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam