• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    ENKIE: Máš pocit, že kdyby došlo ke komodifikaci psychedelik, či jejich "legalizaci", tak by se nevyhnutelně vytvořil "oficiální výklad", který by komplikoval možnost na věc pohlížet jinak, alternativně, svobodně,hlouběji? Aspoň takhle tvé sdělení čtu. Kdyžtak upřesni.

    Mimochodem ale - to by znamenalo to, že by z toho bylo nové tabu, s tím spojené rituály atd., podobně jako v tradičních kmenových kulturách - jen metafyzický cíl by byl jiný a těžko říct, jakým záměrům by to sloužilo. Z hlediska nějaké opravdové svobody asi limitující, z hlediska "stability společnosti", "pocitu patření(belonging)" a nějaké té "jistoty" ale třeba fajn nástroj.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    YMLADRIS: Na to musi mit clovek urcity charakterovy vlastnosti, nejspis vrozeny zcasti, zcasti ziskany vychovou, a zcasti pochazejici z kulturniho prostredi. Ne kazdej muze byt prirozenou autoritou a inspirovat druhy. Ja tyhle vlastnosti nemam a snaha je rozvijet v mem veku by byla pro me asi ztratou casu.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ANNA: Statni represe psychedelik je snad to jediny dobry, co aktivity Dr. Learyho prinesly - casto si rikam, jestli to sam vedome ci nevedome takto sam neplanoval, ale takto inteligentni ve sfere politickeho mysleni nejspis nebyl. Bez te statni represe by byl konec vseho dobreho, co ty drogy kdy prinesly - alternativni kultury, komunity, moznosti ekonomickyho i psychickeho odpojeni se ze systemu atp. Stal by se z toho primitivni konzum ovladany farmaceutickymi firmami. Dobytek mezi uzivateli z toho sice postupne sam vytvari neco podobneho, ale alespon to neni rizene shora jako soucast toho masoveho oblbovani populace.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ENKIE: Tak se takovou osobou stan.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNA: ten posun vidim v tom, ze "establishment" se prestal obavat neskodnych blaznu kteri veri na orgony virgule vudu wiccu nebo cokoliv co si pomyslis ve sfere nejakeho pohledu na svet. Prestalo byt na zavadu prodavat lidem pocit/nadeji/whatever, dneska to neni povazovano za podvod, ale proste za svobodny newage. At si kazdy mysli co chce hlavne kdyz plati dane a nestavkuje.

    Drogy, panecku, to je samozrejme jina vec, protoze to neni nazor, ale energeticky menic a muze vytvaret neposlusne obcany.

    Analogie: Rim, chleb a hry, tehdejsi civilizace, ktere v klidu ponechavaly dobita uzemi verit v jake bohy tamni lide optrebovali a provadet nabozenstvi jako potrebovali; hlavne kdyz v klidu plati dane. Krestanstvi a nasledne vedecky svetovy nazor k tomu pak pristupovaly jinak, no a ted v postmoderne je to zase uz trochu jinak. Uvidime jak se to vyvine.

    Evropsky exorcismus: ale to mi pripada ze jine skatulky protoze to neni postoj establishmentu.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ANNA:

    To byla takova doba, lide byli v obdobi McCarthyismu pronasledovani za ruzne neamericke aktivity urcovane Vyborem pro potirani neamericke cinnosti atp. Okolo roku 1975 uz to ale bylo pryc, a ty knizky se ted opet prodavaji.

    Reich byl ale predevsim vyborny freudovsky (tedy spis anti-freudovsky) psychoanalytik a marxista, jeho nejlepsi knihy nejsou o orgonu, ale prave o tomhle, treba tahle:

    The Mass Psychology of Fascism
    http://www.amazon.com/Mass-Psychology-Fascism-Wilhelm-Reich/dp/0374508844

    Sympaticka osoba. Dnes uz takovi lide neexistuji.
    ANNA
    ANNA --- ---
    YMLADRIS: no to si nejsem úplně jistá, vzhledem k tomu, co jsem nedávno četla na stránkách jednoho us e-shopu s entheogeny... a to jsou všechno jen zlomky, které člověk zachytí. (samozřejmě je otázka, jestli lidi nepropadají oblíbenému rysu přehánění.)

    jinak není to tak dlouho, co v tv běžel film Requiem, filmové zpracování snad posledního evropského exorcismu s tragickým koncem (smrt vyčerpáním údajně posedlé Anneliese Michel), nejde o žádný středověk, ale rok 1976 v Německu.

    no a okrajověji, čtu knihu DMT: The Spirit Molecule a je to taky zajímavý nejen z hlediska výzkumu, ale i jeho okolností, autor shrnuje moderní historii psychedelik a popisuje celý postup předcházející výzkumu samému. přijde mi to dost ilustrativní, co se pohledu státu/společnosti na takovéhle věci týče, přičemž tehle pohled nehodlám jenom zatracovat, je to prostě určitej aparát, kterej funguje, jak funguje, a tvoří ho lidi, kteří taky fungují, jak fungují. dostala jsme z toho dojem, že omezenosti byrokratů se víc než vyrovná omezenost nezodpovědných (rekreačních) uživatelů (nejen) psychedelik (a drog vůbec). jako pozitivum vnímám, že před náma pořád dříme spousta potenciálu, jen jde o to se naučit k němu přistupovat, což se imho průběžně děje.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Existuje divadelní hra/muzikál na motivy díla R. A. Wilsona,
    Wilhelm Reich in Hell
    YouTube - Wilhelm Reich in Hell Trailer
    http://www.youtube.com/watch?v=LqigQxX82Qg


    Teď jsem na to začal koukat, docela zajímavé :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    z toho je videt, jak ohromny pokrok/posun/zmena se udala od roku 1954 k dnesku.
    ANNA
    ANNA --- ---
    ENKIE: jo, tohle zdůvodnění sice dává smysl, přesto třeba mě to nutí se nad tím pozastavovat - představa, že stát rozhodne, že moje podnikání je podvod a rozhodne se zakročit je vcelku pochopitelná, jen by mě zarazilo, že budou zničeny i výsledky bádání.
    mně z popisu přijde, že se Reich choval dost jako kverulant, pořád stál za svým a tak nějak kašlal na legislativu a její rozhodnutí, takže si moc nepomáhal, ale pořád mi to hromadné zničení tolika materiálu přijde hodný pozastavení. možná proto, že Reicha beru spíš jako vcelku neškodného a lehce cáklého vědátora. ale nevím, jak moc v tom tehdy hrála roli rudá horečka a samozřejmě spoustu dalších věcí.

    prostě mi to přijde, jako kdyby mi někdo spálil veškeré suroviny a zapisníky se složením bylinných přípravků jen proto, že jsem s tím z pohledu státu nelegálně kšeftovala.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Soud rozhodl, ze Reichuv business s orgonovou terapii a pomuckami atp. je podvod, a vydal tedy narizeni v tom smyslu, ze je treba takovy komercni cinnosti zamezit. Z toho vyplynula i likvidace prostredku a zazemi pro jeji provozovani, coz zahrnovalo i ty knihy, ktery slouzily dle soudu jako propagacni material.
    ANNA
    ANNA --- ---
    "In February 1954, the FDA filed a Complaint for Injunction against Reich in the Federal Court in Portland, Maine. The Complaint declared that orgone energy does not exist, and asked the Court to prohibit the shipment of accumulators in interstate commerce and to ban Reich’s published literature which they claimed was labeling for the accumulators."

    The Wilhelm Reich Museum - Biography
    http://www.wilhelmreichmuseum.org/biography.html
    ANNA
    ANNA --- ---
    CONTINUITY: jo, tohle je imho jedna z nejznámějších věcí okolo W. Reicha, tedy narazila jsem na to ve více zdrojích, tak jsem myslela, že to je taková oblíbená třešínka, která se ráda dává k dobru:)) viz wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Reich
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    jeden odstaveček, co šokl.

    život Wilhelma Reicha, konec:

    He was dead 18 months later, and all available copies of his books were burned by court order. Only a few copies survived, forcing his scattered disciples to rely on private printings of his works -- including Contact in Space

    -------
    Pálení knih v naší moderní době, a dokonce na soudní příkaz, zajímavé. Nepochybně by si většina lidí myslela, že něco takového není možné. Taky jsem si to myslela, že soudy už knihy pár set let nepálí. Zajímalo by mě oficiální zdůvodnění, to ale pravděpodobně neexistuje.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Uloz.to! - Yiengar-Asana.pdf
    http://www.ulozto.cz/7489754/yiengar-asana-pdf
    Uloz.to! - Yiengar-Pranayama-etc.pdf
    http://www.ulozto.cz/7489755/yiengar-pranayama-etc-pdf

    Další dvě kapitolky od Yiengara, ty první a nejzákladnější :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    MOC pěknej článek o zdraví, přístupu k němu, a o zdravotnictví a jak to okolo něj chodí.
    Buď se chcete léčit, anebo uzdravit. Je to vaše volba - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/clanky/bud-se-chcete-lecit-anebo-uzdravit/

    Konec mi přijde obzvlášť důležitej, a rozhodně neplatí jen pro zdravotnictví.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    GIRK: super výběr :))
    MTO
    MTO --- ---
    Pře­dnáška Dr. Joe Wallacha MVDr, MUDr | Free Pub
    http://www.freepub.comehere.cz/?p=1712

    Při četbě tohoto textu se dozvíte o příčinách řady nemocí, předčasném stárnutí a způsobech jak obojímu předcházet.

    Chtěl jsem ukázat ostatním jak je výživa důležitá. Začal jsem psát články do novin a časopisů. Napsal jsem také několik učebnic, mluvil jsem v rozhlase, televizi.
    Mé poznatky však nechávaly lidi vlažné. Nikdo se mnou nesdílel mé nadšení a lékaři byli k mým výsledkům ti nejpesimičtější.

    Ve světě je nejméně 5 oblastí, kde se lidé dožívají věku 120 až 140 let. Vědecké poznatky ukazují, že genetický potenciál lidského těla je rovněž 120 až 140 let. Chci se zde zmínit o těchto národnostech podrobněji....
    GIRK
    GIRK --- ---
    Forward the (R)evolution - in Harmony with the Earth: Links
    http://www.forwardtherevolution.net/p/links.html

    zajimava stranka
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    CONTINUITY: ono Krishnamacharya je fakt zajimava osubka, uz jenom, kdyz vezmes namatkou par jeho zaku:

    T.K.V. Desikachar (muj nejoblibenejsi, navic jeste uci!!!), Yiengar, K. Pattabhi, Indra Devi, Srivatsa Ramaswami...

    co jmeno, to jogin(-ka), jak poleno :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam