• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    KUATO: jj, zrovna s tou Kanadou tam byla statistika, že tamní děti tráví 90 procent volného času uvnitř
    KUATO
    KUATO --- ---
    INK_FLO: tyvole mazec.. vzpomel jsem si ted na jedno rceni - na valce je dobre to, ze tolik deti je zbaveno zhoubneho vlivu svych rodicu.

    segra mi rikala, ze jednou se vracela letecky z Kanady a sedela vedle nejakeho amika a tak si povidali a kdyz mu licila, co jsme delali jako decka, blbnuti venku do tmy, bunkry v senu ve stodole, micove hry vseho druhu, venkovske oslavy jako vodeni medveda, kde ji vozili na sanich a ona s muzikantama hrala na tahaci harmoniku, ruzne souteze a akce dobrovolnych hasicu, taboraky a stezky odvahy, neckiady na rybniku atd. tak chlapek jenom sedel a s otevrenou hubou cumel :o)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    možná trochu související s tím, co nakousla ymladris - teď jsem viděl tento výbornej dokument

    "Lost adventures of childhood"

    Beyond
    http://www.beyond.com.au/index.php?option=com_vcatalogue&task=view_details&vid=390&Itemid=21

    je to o nově se objevující hrozbě, která může mít dalekosáhlé důsledky. A sice, že mezi dětmi (hlavně teda zatím asi v USA, UK apod.) mizí tzv. "volná hra". Tzn. že děti si hrají sami bez dozoru rodičů, zažívají různá dobrodružství, učí se kooperaci, sociálním dovednostem, rozvijí fantazii, přímou zkušenost s okolím metodou pokus-omyl atd.

    Bují hyperparenting, kdy rodiče dětem řídí vpodstatě veškerý volný čas, dítě má přesný režim na sebe navazujících kolektivních sportovních aktivit a zájmových kroužků, na všech těchto místech mu někdo řekne, jaký je program, co má dělat. A když pak např. zkoušeli tyto děti nechat bez dozoru, tak bezradně stáli a nevěděli, co mají dělat, protože jsou už od mala zvyklí nechat si řídit život.

    U dětí se tak rozvijí pasivita a neschopnost vytvářet opravdu vlastní motivace, názory, sny atd. Dělaly se výzkumy, které dokázali, že volná hra rozvijí mozek a čím dál tím víc se spekuluje, že nedostatek totoho fenoménu se podílí na masivním nárůstu ADHD, stresů atp. Bylo až k pláči sledovat tu absolutní absurditu, kdy v US byla třída, do které docházeli k psychoterapeutovi 7 - 11leté děti, které trpěli úzkostmi a stresem z toho, že jsou na ně kladeny příliš velké požadavky. A po psychoterapeutovi si je vzal do parády další odborník, který je učil, jak si hrát :-))

    Ukazovali tam třeba jeden tábor, kde má jedna ženská jedinou funkci - od rána do večera fotí děti při všech aktivitách a fotky průběžně uploaduje rodičům na net. Pokud se pak rodiči zdá, že je na pár fotkách dítě nějaké bez nálady, tak hned volá vedoucímu tábora, který se musí zodpovídat a sjednat nápravu. Nebo jeden rodič se tam chlubil tím, jak mají všechny jeho děti GPSku, díky které přesně ví, kde se nachází. Což mi přišlo obzvlášť zrůdné, když si vybavím, že nejkouzelnější okamžiky dětství byli během spiklenectví toho, že jsme lítali někde za vesnicí po bažinách a lesích a věděli, že rodiče neví, kde jsme

    Rozebírali i to, že stále rostoucí rodičovské obavy o své děti nemají žádné opodstatnění a jsou jen důsledkem jejich vlastních neuróz a vystresovanosti. Protože podle statistik žijeme v bezpečné době, což si bohužel neuvědomují lidi, kteří udělají z jedné bulvárně nafukované "Aničky" závěr, že za každým stromem číhá zfetovanej nekrofilní pedofil s kleštěma a letlampou.

    mluvil tam např. autor této knihy

    Under Pressure: Putting the Child Back in Childhood: Amazon.ca: Carl Honore: Books
    http://www.amazon.ca/Under-Pressure-Putting-Child-Childhood/dp/0676978436
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    CONTINUITY: mě jsou nějaký mobily úplně šumafuk...bennyho poznámka mi akorát asociovala podobný historický příklad...z mé strany se nejednalo o argument
    NYA
    NYA --- ---
    YMLADRIS: no je pravda, že v dnešní době si troufá na akupunkturu kdekdo, kdo si udělá nějaký tříletý kurz. v číně jsou ještě přísnější kritéria než v eu, na to koho nechají tu jehlu bodnout. není to formou státní obstrukce, ale je tak postaven systém výuky medicíny.

    zrovna evropská unie mi přijde, že na to jaké má na tu správu podmínky, to dělá docela dobře. spíš bych uvítala to, čemu se v česku všichni brání, aby byl z hlediska unie nějaký dohled nad českým hospodářstvím. že když už se ve správních úřadech krade, aby se kradlo po tom, co se věci účelně zařídí, ne aby se správa státu bastlila nějak bokem u toho kradení.
    od českých politiků je to krajní nezodpovědnost
    ANNA
    ANNA --- ---
    YMLADRIS: Nasraní, unavení a zmatení. A spiknutí proti jasnému nepříteli dodává víc pocitu jednoty a určité jedinečnosti, než uvážené prosazování vlastních zájmů. Mně přijde, že jde o ekvivalent fandění vlastnímu týmu při sportovní soutěži. Na chvíli se lid sekmkne, aby nadával Paroubkovi, totiž Rusákům. Primitivní náklonnost i odpor je iracionální, metoda chléb a hry pořád funguje. Tyhlety dílčí "proti" imho fungují o to víc, že jinak si lid málokdy dokáže vytyčit nějaký jasný terč, už tu nejsou zlí komunisté, je tu hodný rozplizlý globalizující se chaos. To je jako ta kauza s regulací bylinných preparátů, existovaly střízlivé informace, většina se lidí přesto chvilkově vznítila proti fiktivnímu zákazu.
    IRO
    IRO --- ---
    transformujme :D
    YouTube - Rok 2012 - Mayská proroctví a kruhy v obilí
    http://www.youtube.com/watch?v=79ANVpZeIZo&feature=youtu.be
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUATO: [ REVAN @ Alternativní medicína, čínská medicína, šamanské techniky, homeopatie, léčení pomocí změněných stavů vědomí... ]

    to je zrejme dalsi priklad. Deje se nejaka regulace, toho co maji a nemaji platit evropske pojistovny, ok, nekdo je proti, nekdo je pro. Ale kolektivni "proti system" z toho udela paniku a hromadny boj proti vetrnemu mlynu na tema ti zli nam berou bylinky!!! do ktereho se zapoji tisice laiku.
    Proc mi to pripada blby: oslabuje to obcanske iniciativy jako celek, kdyz lidi demonstrujou vuci necemu co se vubec nedeje a kdyz participanti tech petici pak zjisti, ze to je vlastne jinak. Vladni urednici pak na obcanske inciiaty pohlizi jako na blby plebs ktery je ochoten protestovat proti cemukoliv a prumerny obcas priste radsi nic nepodepisuje protoze se nerad blamuje.

    Jenomze lidi proste radi bojuji jako by citove, emocne, nez nejak peclive, promyslene. Asi uz jsou fakt nasrani.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LOOK: diky!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jeste si prisadim z jinych oblasti - na nyxu jsem si precetla, ze skolka si nechala udelat pravni analyzu a pravnici ucitelkam radi, at se vubec nedotykaji deti (neberou je na klin, nehladi je...), protoze se mnozi zaloby rodicu vuci ucitelkam na tema "ona nevhodne osahava nase dite a nam to nevyhovuje".

    U nas v praci (vysoka skola) ted zas resime studentku ktera chce sepisovat petice proti palcovani zprav na skolni vyvesce, protoze to, ze nekdo muze jeji zpravu oznacit jako Otravnou, vnima jako osobni ujmu, perzekuci a kdesi cosi. Pozaduje tu sluzbu zakazat.

    Co podle mne maji tyto (na prvni pohled nesouvisejici veci) spolecneho? Podle mne, lidi jsou nespokojeni se stavem veci a reaguji "VLADA BY S TIM MELA NECO UDELAT!". Je za tim touha, ze kdyz se zakaze to nebo ono pausalne, nekdo na urovni systemu za mne poresi mou osobni odpovednost, a ja budu mene trpet, mozna? nevim.

    Na coz se nadherne chytaji prave ti prodavaci bezpeci; takze misto abychom resili skutecne problemy, zacneme vyvijet super hyper low zareni wifi site; misto aby ten, kdo telefonuje mnoho minut, se naucil ze existuje handsfree, tak se radsi zakaze telefon, misto aby rodice bud resili konkretni ucitelku ktera jim nesedne ci dali dite jinam, tak se zakazat mazleni s detma, atd. atd.

    Kdyz by tu aspon byli osviceni urednici na systemove urovni, kteri by teda tyto zakazy efektivne uvadeli do praxe a dela se vule lidu, tak se da rict, co se da delat, demo-kracie. Ale system je totalne zkorumpovany, na systemove urovni se podle mne neda moc ocekavat nejaka elegantni a efektivni reseni. Akorat se na tom zakazu zas nekdo napakuje. Ale tak to je jen takovy povzdech, nevim jak se ma ridit spolecnost, cili mne conti ignoruj, v tomto budeme mit odlisny nazor asi vzdy.

    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: ja znam jen tri akupunkturisty a vsichni jsou zaroven lekari. i kdyz ta jedna ma diplom cinsky, cesky nevim, byt tu uz dlouho zije. ale i tak je to buzerace.

    nevite nekdo, jak to dopadlo s tema bylinama, ktere se snad nekdy od brezna nebo dubna mely prestat povazovat za lecivo a z toho se mely snad vyvozovat nejake omezeni pro prodej? pac jsem mezi nekteryma znamyma zaznamenal koncem roku zachvaty paniky a nakupovani o 106, ale zatim nejak nepozoruju ze by se neco zmenilo.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    no evropska unie prave definitivne zakazala akupunkturu, resp. bodat jehly smi vyhradne osoby, ktere maji zaroven evropsky lekarsky diplom (cti = nikdo). duvod: kdo nema diplom mohl by nekomu nabodnout tepnu a co pak.

    urcite kdyz nejaka lobby prosadi nejaky zakaz, tak ma na mysli blaho deti ve skolach predevsim, to je jasny. (sarkasmus)
    NYA
    NYA --- ---
    nj, taky bych ráda viděla v té zcivilizovanosti pokroky směrem k tomu, aby se začalo šetrněji zacházet se životním prostředím. použijí-li se k tomu nějaké moderní objevy, halelujah
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY:
    INK_FLO:

    Dost se vám divím, že vytahujete takovýhle "argument".

    Ano, historie zná situace, kdy se lidé báli nových technologií.

    Ale přijde mi, že to je trochu něco jiného než situace, kdy někdo nějakou technologii už víc než 10 let aktivně a intenzivně používá, je si plně vědom jejich výhod - a řekne něco o tom, že u ní vnímá také nějaké nevýhody nebo mu způsobuje nějaké potíže.
    A předpokládám, že ti co uvažují o té regulaci jsou také aktivními uživateli mobilů a rozhodně ne nějakými odmítači technologie.

    Srovnávat tohle s "tmářstvím" mi přijde až legračně přehnané.

    Co je na těch mobilech tak posvátné, že se na ně nesmí ani sáhnout? ;))) (že by měly něco společného s farmaceutiky, která se tu řešila nedávno a reakce byly místy podobné?;)

    A nejde přece o žádné zakazování. Myslím si, že jde prostě o rizikovou a zátěžovou technologii a měla by být odpovídajícím způsobem označena a regulována a uživatelé poučeni, to je celé.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    INK_FLO: osobne verim tomu ze ten kdo jako prvni zalozil ohen dostal okamzite kamenem po hlave a byl zlyncovan kvuli zahravani si s nebezpecnymi demony :-)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    _BENNY: a když se zaváděla železnice, tak se objevovali názory, že lidský organismus není na takovou rychlost stavěný a 50 km/h nemůže přežít :-)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Výkon ve wattech na kg živé hmoty u mobilu při hovoru, který je u ucha, a wifi antény na routeru nebo notebooku, jsou IMHO nesrovnatelné věci.

    Srovnání - když budu mít v místnosti, kde žiju, rok wifi router s anténou, tak za celý rok nasbírám přibližně tolik radiace, jako po jediném čtvrthodinovém telefonátu s mobilem u ucha.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    LOOK: zajimavy, ja bych fakt udelala vyzkum, klidne i tzv, na kolene, koneckoncu urcite se mezi nama najde nekdo kdo ma aspon Mgr/Ing titul a bude schopnej nam to metodologicky posvetit.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ANNA: ctu knihy a chodim ven, empaticka jsem az hruza, poznam jak se clovek citti a jsem schopna mluvit a svych pocitech Akorat ... zadny energie nevidim. Mozna asi ctu ty spatny knihy, ono je pravda ze po precteni Tolkiena a Sapkowskiho si clovek uvedomi, ze neni treba touzit po vzdusnych zamcich, a ze touha letat je casto jen nenaplnenou touhou chodit :D.
    LOOK
    LOOK --- ---
    BROZKEFF: mam podobnou zkusenost, az na tu fazi otupelosti, tam jsem se nedostal

    SHEALA: teda me osobne wifi, gprs ani smsky:) nevadej, jen ten ten mobil u ucha
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam