• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    LOOK
    LOOK --- ---
    PIZI: premyslim nad tim tvym modelem a asi mi unika ta pridana hodnota. jde jen o to, zit na jednom miste se sousedy-kamarady, nebo je v tom neco vic? pokud bych z rovnice vyskrtnul to misto, tak zbydou kamaradi, kteri se mohou navstevovat (a vymenovat si mouku atd) i kdyz bydli kazdy jinde.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: jasne, ja jen ze OGMIOS chtel nasilne zakladat komunity aby vyresil problem toho, ze se obcas objevi grazl, ktereho system nepotresta a nezreguluje. nabizim dve hypotezy:

    1/ soucasny "odcizeny" system vznikl prave za ucelem toho, aby clovek na komunite a na svevoli hrstky lidi a jejich naladach stoprocentne zavisly nebyl.

    2/ kooperativni system je mnohem nestabilnejsi prave z toho duvodu, ze uprostrednostnuje zajmy jedine nejsilnejsi skupiny na ukor vsech dalsich. vulgarne receno, soucasny "odlidsteny" system chrani zajmy intosu, duchovnich, vedcu, vynalezcu, umelcu, remeslniku atd pred zajmy lovcu a vojaku, coz byla vzdy skupina nejsilnejsi a nejvlivnejsi, protoze na ni realne spocivalo preziti cele komunity.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Nic není stabilní navždy. Taky každý umřeme, přesto to nevzdáváme a neumíráme rovnou. Samozřejmě, že je to nekonečný proces zakládání a umírání komunit, států, národů, měst, atd...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OGMIOS: tenhle typ grazlu ti jednou celou komunitu ovladne a odskacou to prave ti lidi, kteri se bez komunity neobejdou. a ti vlci samotari budou celou dobu vymyslet system ktery jim umozni se od komunity kterou nakonec vlastne nemusi osvobodit.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    YMLADRIS: amish paradise ;) protoze chtej tak zit
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Právě že nepředpokládám nic. To je obsaženo v tom, zajít kam t půjde bez vazby na konkrétní cíl. Jestli mě systém nechá to se dozvím. Nemusím řešit, jestli jo, nebo ne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: takove precedenty urcite jsou, akorat pokud lidi nejsou determinovani nejakym silnym memem (amishove - menonitske nabozenstvi), tak se to po generaci rozpadne, protoze, proc udrzovat nejake pitome vztahy s lidma kteri mne stvou, kdyz venku jsou miliardy lidi, kteri je mohou nahradit. Ale pokud optimalizujes na to jak prijemne prozit tvuj osobni zivot, tak proc ne. Zalezi jak moc ti 'system' bude do chatove osady intervenovat, pokud (predpokladam) nehodlas suverenitu chatove osady nijak branit, proste predpokladas ze system vas necha na pokoji a v pripade potreby vas osetri ve spitale.
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Ty říkáš jak z toho ven, ale myslíš jak to zrušit. Já jsem přívržencem toho přístupu jít z toho ven. Tedy udělat se sám pro sebe bokem. Ostatní ať si v tom dále jedou když chtějí. Představuju si to trochu jako když se jezdí na chatu. Na víkend odjedeš jinam. Do komunity, kde máš sousedy, kteří ti vyhovují. Půjčujete si mouku, vaše děti si hrají spolu. Postupně tuhle chatovou osadu rozvíjíte až v ní nakonec trávíte víc času než doma. Prostě takové postupné "odpojení", ale nedefinoval bych to jako odpojení se od systému, ale spíše jako vytvoření systému vlastního. Sobecky by mě nezajímalo zda tak mohou žít všichni. Podstatné je zda tak mohu žít já a nezatěžovat tím žitím ostatní. Myslím, že ty chceš společnost léčit. Já ji chci nechat být a vytvořit si svou zdravou. Tam kde je to výhodné s ní spolupracovat. Amish style, možná. Nejít na to stylem mám cíl a k němu to chci dotáhnout. Spíše jen mám směr a zkusím jak daleko bude možné dojít. Kam dojdu, tam dojdu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: ten blahobyt a klid souvisejici s velkou spolecnosti - jasne. "Nekdo jiny" zajistuje bezpeci, vymahatelnost prava, ochranu zdravi, rozvoj hmotneho prostredi, logistiku, vzdelavani atd atd atd. Na vsechno jsou produktovody, ty jako jedinec nemusis resit prakticky nic, naprosto se specializujes na to co te zajima. Jenomze, produktovody jsou prave tak velke a nepruhledne, ze rozhodovaci proces kolem nich je spatny.

    Cili ano, je to o pohodli. Kdyz by se lidi vyrazne vice podileli na rizeni svych veci (sami se rozhodovali o tom, jak se bude zit = tak jak drive v mensich komunitach), dramaticky jim klesne pohoda. Kdyz vas bude 100 muzu v komunite, asi ti bude blby nemit deti, ted si muzes v klidu rict, at "to" resi nekdo jinej atd.

    resp. bavime se o nadhozenem problemu odlidsteni - ze se ve spolecnosti delaji veci, ktere jsou rizeny nejakymi podivnymi "nadnarodnimi" zajmy, a jak z toho ven. Filosofie dostatku je urcite fajn, pokud to teda nevede k uvaze Ja jsem zatim v pohode tak proc neco resit, vsak "nekdo cizi" to urcite nejak resi, nejakej ustav pro napravu odlidsteni ci kdo to ma v popisu prace. Ja koukam na motyla.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    PIZI: nj, skoda :))
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Asi nerozumím ani já. Však to, že si věc mohu snadno koupit způsobí, že si ji nekoupím dokud ji nepotřebuji. Dříve jsem ji musel koupit pro strýčka příhodu. Podle mě je docela důležitá ta změna paradigmatu z filozofie nedostatku na filozofii dostatku. Je to samozřejmě jen střípek mozaiky. Není to nějaké ultimátní řešení všeho.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KERRAY: Zrovna na těch trzích bývá problém s tím, že jsou tam obrovské fronty a na nějaké popovídání nebývá čas. Mám špatný pocit, že zdržuju ty za mnou. Forma ve které to nakupování probíhá překáží tomu co by od toho člověk chtěl.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: asi nechapu. proc se lidi v te komune budou chovat lokalne zodpovedne (hospodarit se svymi zdroji, vztahy, ...), kdyz kdykoliv si muzou koupit nahradu v mimokomunitnim obchode?
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Nemusíme mít ambice aby tak žili všichni. Můžeme vytvořit jen tu jednu malou 250 lidí komunitu a ostatní ať dál vynalézají vakcínu. Já bych šel cestou lokálních pokusu. Využít právě existence těch ostatních, kteří budou zajišťovat náš blahobyt ve svých obrovských továrnách a díky tomu blahobytu my se můžem chovat jinak, než naši předkové, kteří byli hnáni nouzí. Já jsem si nedávno uvědomil, že má životní filozofie vychází právě z toho blahobytu. Že existence relativního bezpečí, které mi tahle společnost zajišťuje mi umožňuje konečně přestat řešit všechny ty programy, které museli řešit mí předkové. Například minimalismus. Mohu se zbavovat majetku a žít s minimem věcí proto, že věřím, že kolem bude stále dostatek obchodů, kde si v případě potřeby věc koupím a nemusím ji mít na půdě jen pro případ potřeby. Taková soukromá verze dodávek just in time. Dříve lidé museli stavět své domy jako hrady a vybavovat je vším na přežití zimy a nedostatku a plynuly z toho i různé jejich filozofie podle kterých jeli. To už dnes nemusíme. Samozřejmě tento přístup závisí na osobním pesimismu každého. Záleží jak moc kdo věří tomu, že tu zítra stále budou obchody a zdravotnictví atd... Survivalisti tomu nevěří a nemají čas si vychutnat přítomnost, investují jí do přípravy na svou vizi budoucnosti. To já nedělám a tím pádem "sedím na louce a sleduji motýly".
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    _BENNY: no na tenhle typ grazlu je potreba to aby bez komunity nemeli sanci prezit. vis ono je dost drsny kdyz te komunita vylouci a pro tebe to znamena jiste stradani. potom se kazdej snazi a nebo po tom vylouceni to holt dojde i nejvetsimu grazlovi. no a z tech opravdu nepoucitelnejch se stavaj vlci samotari. ale pokud jsou uplne nebezpecny tak je driv nebo pozdeji vzdycky nekdo odpravi...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    YMLADRIS: znas tu story o vareni zab? proste pridavas zla pomalu a lidi se najednou varej ani nevedej jak a snesou toho hodne kdyz ten vas "lichvar" vi jak je varit postupne ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KERRAY: ve spolecnosti hrozi jina vec - tu a tam se do ni narodi nejaky deformovany jedinec a nenadelas s tim nic. muzes jeho hrany obrousit kvalifikovanou vychovou a pomoci, ale obcas se objevi jedinec, ktery spolecnosti tolik determinovan neni nebo ji je determinovat zcela jinak nez zbytek spolecnosti. obcas spolecnost nechtene vychova grazla (kluci se mu moc smali nebo ho rodice malo nebo nevhodne chvalili, whatever), obcas musi celit nejake nahodne deprivantske mutaci a pak s ni dal zit. tech lidi nemusi byt moc, resim nakolik by byl schopen takovou komunitu rozlozit jeden jediny clovek. pokud by opravdu stacil jeden jediny, pak se proste driv nebo pozdeji objevi. a kooperativnimu systemu bude konec. trosku realismu do toho optimismu! :-)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    jeste si ale taky vemte, ze v soucasnosti realne nejsme schopni predavat mladym normy chovani, ktere by zajistovaly vyborne vztahy i ve skupinach o tisicich a milionech hlav, ackoliv bychom MOHLI, kdybychom je sami meli a provozovali, respektive kdybychom byli ochotni je provozovat navzdory tlaku masy, ktera nezdravi, nedekuje, nepodiva se do oci a nema zajem cokoliv - hnedle se z te masy vyloupnou lidi, ktery to oslovi, a kdyz se to promitne i do jejich chovani, siri se to dal

    kdyz prijedete na desetitisicihlavou psy party, atmosfera tam je oproti standardu mnohem vrelejsi, lidstejsi - ne vsichni jsou tim zasazeni, nekdo si dal jede haluze ve vlastni hlave, ale je to tam patrne... proc? protoze lidi jsou v tu chvili rozhodnuti to tak mit

    a to uz vubec nemluvim o tom, ze lepsi (vrelejsi, lidstejsi) atmosfera ve spolecnosti nez je v CR je (imho) prakticky kdekoliv - byt je to treba ve finale uplne stejne melke jako tady

    neni jina moznost, nez zacit od par lidi, kteri se mezi sebou takhle chovaji a jsou ochotni to sirit mezi dalsi lidi, kteri jsou taky ochotni se takhle chovat, protoze to je proste prijemnejsi, prinosnejsi, neni to neustala pretvarka a stres, a velkomestska smazka to nepokazi, protoze se toho proste neni schopna ucastnit :))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KERRAY: :-)

    ono to neni nic proti nicemu, asi oba nakonec resime neco jineho. ja nerikam ze kooperace mezi lidmi neni mozna nebo ze je neprirozena, nejsem proti teplemu lidskemu slovu a nemam potrebu lidi umele stavet proti sobe v zajmu udrzeni nejakeho kompetetivniho systemu, to urcite ne. me zajima stabilita pripadneho noveho systemu jako takoveho. zjednodusene receno, skvelou hipisackou party ti pokazi prvni velkomestska smazka ;-) system by mel pocitat s moznym vyskytem tohoto typu lidi, jinak se nejedna o zadne systemove reseni problemu velkych spolecnosti, budeme mit sice dobry pocit z toho, ze jsme udelali neco dobreho, ale zmenime tim k lepsimu jen sebe, nikoliv ten system.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KERRAY: optimismus je prima.. :)

    ohledne tech post-katastrofickych altruismech: _no prave_. konkretni situace, prehledna, jsou zde lidi kteri maji hlad, dam jim najist, jsem Dobry clovek. Protoze je to prehledne = mala spolecnost, ted a tady.

    Versus dejme tomu kazdodenni situace, lidi chodi pracovat na svuj urad, nikdo moc uz nechape proc se ty procesy delaji tak jak se delaji, kde konci korupce a zacina demence, co je potreba a co je setrvacnost, a nikdo nic selsko-rozumoveho neudela a opinion leader v tom nepomuze. Protoze ta zalezitost je komplikovana a lidi nevi, co je spravne. Neni zadne jednoduche reseni typu aha tento clovek ma hlad nebot mu voda vzala barak, takze ho nakrmim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam