• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KERRAY: jak myslis u nas? U nas kdyz si chces pujcit penize, tak vytahnes obcanku a do obeda je mas, ...
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    YMLADRIS: jeden z vicero projektu, kterej by stal za to zalozit i u nas, protoze v tomhle smeru ta globalizace zatim moc nefunguje... dalsi by byl treba kickstarter...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mne furt pripada podstatny nedavat rybu ale rybareni. V tom se mi hodne libi mikropujcky na konkretni ucel, s realnym byznys planem, lidem s dobrou historii splaceni atd., tj. podporovat aby se lidi naucili hospodarit, spis nez jim proste pujcit a doufat.

    Kiva - Loans that change lives
    http://www.kiva.org/

    protoze, "České domácnosti dlužily bankám na konci loňského roku téměř bilion korun.", atd.. To by ses mohl bratra zeptat zda toto u nas je problem nebo ne, tj. zda vyznamne procento lidi ty pujcky neni schopno uhospodarit. (to BROZKEFF)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    BROZKEFF: Je nejaka takova banka/zalozna u nas?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: jo no predstavila jsem si "dalsi najmy" jako najmy pro jine lidi/jinde, a tys myslel dalsi jako casove nasledujici
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: Tyhle alternativní ekonomické přístupy jsou navíc obsahem jednoho předmětu, co v tomhle semestru navštěvuju (Ekologická ekonomie) a kam chodí i můj bratr, co studuje "klasickou" ekonomku, takže zkusím zjistit názor od člověka, co zná všechny ty tradiční ekonomické poučky a dogmata co na tyhle věci říká.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DAWYT: Mimochodem, ještě jsem se dnes dočetl o bezúročných bankách nebo spíš družstevních záložnách, co fungují i v Evropě trochu na způsob bank v islámských zemích (ve kterých je úrok zakázaný a využívá se principu "profit and loss sharing")

    JAK Members Bank - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/JAK_members_bank

    Je pozoruhodné, že bezúročný systém islámského bankovnictví doporučuje i Vatikán (sic).
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    YMLADRIS: Člk dostává podporu z ní se mimo jiné platí nájem. Mně to přijde normální, nevím co na tom upřesňovat. (Jinak jedná se o členku dc komunity, slyšel jsem její vyprávění jednou v phendelingu,bohužel si teď nevybavuju její jméno. Warp a pražáci by ji měli znát.)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    OGMIOS: a co treba to osetrit smlouvou? Novy majitel jim da "hypoteku", budou mu platit treba 10 - 20 let. Majitel si tam da nejaky urok a puvodni majitele pak budou mit barak zpet. Pokud bude hodne bohatej, tak je jeste muze platit Samozrejme to plati jen pro ty lidi, co se zrovna dostali do financni tisne a chteji s z ni zase dostat.

    Pak me jeste napadlo, ze by se na to mohlo vybrat neco z fondu EU, koupit barak pak s z toho udelat obcansky sdruzeni (nebo nejake komunitni centrum), delat tam nejake workshopy, prednasky, no je to trochu scifi, ale pokud je to bodhisattva :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: jak to presne myslis ze z tech 10k se pak plati dalsi najmy?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BROZKEFF: jinak duvod treba ze lidem(puvodnim majitelum) se nebude chtit investovat do ciziho, to bych radil kazdymu aby tohle nepodcenoval.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BROZKEFF: no ja si myslim ze to je dost osemetne. ocekavam ze u puvodnich majitelu zafunguje nastvanost na to ze uz nejsou majiteli ktera se obrati proti novemu majiteli. proste misto toho aby si sypali popel na hlavu a byli vdecni za to ze jim bylo pomozeno tak s postupem casu zacnou videt noveho majitele domu jako nepritele. zvlast pokud treba se jim nebude chtit uplne tolik starat o tu nemovitost (vzdyt prece neni jejich tak co by se starali o cizi) a novy majitel se kvuli tomu dostane s nima do sporu. takze z toho co vidim kolem sebe usuzuji ze tohle je velice realny scenar. proste takhle jsou u nas lidi nastaveny. at se tvarej sebelip a at trebas i chapou v dobe kdy jim exekutori prodavaj barak nad hlavou ze lepsi sance se jim nedostane tam kde jsou a trebas i kdyz by z pocatku meli pratelsky vztah k novemu majiteli, tak cas udela sve a hlodavost ztraty vlastnictvi naroste do rozmeru popsanych vysse.
    PEJR
    PEJR --- ---
    BROZKEFF: nemáš od známý nějaký statistiky? zajímalo by mě kolik % lidí projde sýtem, a pak jakou má s těma lidma úspěšnost?

    Osobně si myslim, že srovnávat děti v africe, který nemaj nic a nějakej mecenáš jim zaplatí jízdenku minimálně o třídu vejš, s dospělejma lidma, který už defakto o všechno přišli a jen čekaj, kdy přijdou i o střechu nad hlavou, neni úplně to samý. Děti reflektujou svojí budoucnost skrze rodiče, takže maj nějakou představu co by asi měli dělat aby se mohli stát dospělejma. Kdežto rozvedenej padesátník/ce má jen hodně mlhavou vizi, že by se moh z toho srabu, ve kterym je, nějak rozumě vyhrabat. Takovej člověk si podle mě jen tak neuvědomí jak velký "dítě" v tu chvíli je. Z toho, bych řek, vedou jen dvě věci, komunita lidí který jsou na stejný vlně, nebo rodina, která takovýho člověka nenechá utopit se...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Ještě mě napadla analogie k "adopcím" různých afrických/indických dětí na dálku. Tohle je vlastně něco podobného, jenom v rámci republiky :o)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    dík za zajímavé reakce


    OGMIOS: "misto aby takovymu cloveku nohy libali tak budou delat vsechno proti nemu" ... proč by to asi tak dělali? Možná to z toho nevyplynulo jasně, ale samozřejmostí a klíčovým prvkem je vytvoření VZTAHU a KOMUNIKACE. Asi nebudu kupovat barák někoho, kdo o takovýto experimentální model fungování nestojí - holt si bude muset zažít tvrdější lekci, až jej někdo vystěhuje klasickým způsobem. Ale z té množiny lidí bude IMHO pořád dost těch, co by do mnou navrhovaného modelu šli, jednoduše proto, že jsou schopni racionálně poměřit plusy a mínusy jednotlivých variant.


    Známá v Praze dělá to, že si vytipuje nějakého bezdomovce, nabídne mu možnost bydlet a dostávat slušné peníze od státu, nechá si od něj udělat plnou moc na všechno, pronajme ze svého byt tj. zaplatí kauci a první nájem, bezdomovce tam nastěhuje, a na všech ouřadech a sociálkách za něj vyběhá všechny možné podpory atd. Tvrdí, že když člověk ty sociálně-právní kličky zná, tak má šanci pak takovému člověku zajistit od státu podporu i přes 10 tisíc měsíčně (sám vůbec nechápu jak, ale možné je u nás asi ledacos). Z těch peněz se pak platí další nájmy + člověk má nějaké skromné živobytí a třeba může pak začít nový život. Ale samozřejmě to je ruská ruleta, práce jak na kostele a efekt hodně nejistý. Ale když už je někdo ten bódhisattva, tak proč ne.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: no, proste mi to prijde tak ze pokud se lidi dostanou do stadia ze jim to je jedno, tak jim to bude jedno uz porad. malokdo se za par let probudi a rekne si, ty vado co ja tady delam, posbiram zbytky sil a dam si zivot do kupy. ono cim clovek je starsi tim je tohle slozitejsi, koleje zabehanejsi, nazor na svet udelanej. proste si myslim ze ikdyz se lidem dostane sance, tak malokdo ji vyuzije pokud do ty doby zivotni styl byl spis upadkem. treba u nas, mame alkoholika sazkare, bezdaka, vyhral uz kolikrat fakt pekny castky jako ze stotisicovy a co s tim udelal? vsechno propil tak do tejdne. nebo kamarad mel tatika alkace co zil na baraku na horach fakt v udesnych podminkach, tak mu to tam zrenovoval a za chvilku zase vsechno bylo pri starem bordelu. nebo jeden bezdomovec u nas rika, na co ja bych makal kdyz si muzu vysomrovat. a proste dalsi a dalsi priklady, kdy lidi treba maj vlastni obydli ale hranici to s bezdomovectvim. a za ty kteri se do problemu dostanou fakt nestastnou nahodou jako ze treba se staraj a vsechno ale vezmou si pujcku, prijdou o praci a nemaj jak splacet atd..tak si myslim ze u tech lidi nastoupi jiz zminena postupna nevrazivost vuci novemu majiteli. proste vim ze lidi si nevidej do huby a ze misto aby takovymu cloveku nohy libali tak budou delat vsechno proti nemu. at uz se budou dozadovat porad neceho ci proste daj jen volny prubeh sve zlomyslnosti to je lidska prirozenost.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ymladris: ony ty jeseniky jsou cele slozite, nejen co se bidy z nedostatku prace v podhuri tyce - sakra, dyt je to soucast byvalych sudet, desitky opustenych vesnic, vyhnani sousedi, dodneska se z toho (nejen jeseniky) poradne nevzpamatovaly. jak na svinu oni ti nemecti spoluobcane patrili casto k tomu aktivnejsimu, podnikavejsimu, co u nas zilo. cimz nechci odsuzovat to vysidleni, ani ho nechvalim, jen vnimam trpkost cele te situace.

    OGMIOS: co je dneska normalni prostredi? z toho by se posrala vetsina nasich praprarodicu. jako jasne, jsou lidi, co chlastaji a parazitujou, stejne jako v kazde dobe byli takovi, ale presto si myslim, ze by to pro nemale procento bezprizornich lidi znamenalo oziveni, ze by jim to prineslo novy smysl zivota - on ten chlast muze byt jen takovy pomocnik, aby clovek zapomel na sve vykoreneni. protoze imho o to jde - clovek ztrati koreny, ztrati sve misto ve svete. pak ztrati chut do zivota. pak chce zapomenou.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUATO: pokud bys v Jesenikach vytvarel pracovni prilezitosti pro lidi, kteri takovy rozhled (aby je napadlo cim by se dalo zivit) nemaji, tak bys asi neceho docilit mohl. Podle mne lidi na tech horach nejsou prvoplanovi lempli jako bezdaci ve mestech, ale spis dejme tomu rutineri .. jejich deda delal cely zivot u sedlaka co se mu reklo, oni delali cely zivot ve fabrice/v jzd co se jim reklo a tedka, kdyz maji byt podnikatele se svym vlastnim zivotem, neni to tak jednoduchy. Ale kdyz bys jim rikal co maji delat...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: ja jsem asi nepobrala, co by to resilo. Clovek v Jesenikach je zadluzeny patrne pro to, ze se nezvladl vyrovnat s kapitalismem (komuniste horske okresy dotovali, byla nejaka prace atd.). Mozna je alkac, mozna je ale uplne obycejny clovek, ktery se ale nezvlada zorientovat v komplikovane realite, utraci za to, na co nema, a zije v miste, ktere mu neni schopno poskytnout obzivu.

    Takze neprijde o barak. A dal? Z ceho bude fungovat dalsich 10 let?

    Aby se uzivil clovek v nehostinne oblasti, musi byt prefikanejsi, chytrejsi, angazovanejsi (atd) nez clovek v bohate oblasti. Prezivaji tam houzevnani horale. Jenomze, po 40 letech, kdy vyrostly generace vychovavane k tomu aby poslouchaly, spis nez aby si nejak poradily samy, ti lidi tam nemaji podnikavost, vydrz, ani skill, aby se dovedli s tamnim krajem porvat. Fabrika se zavrela a ted jsou na davkach.

    Tak mu opravis strechu na baraku. A dal?

    Ja pokud bych se nekde neuzivila, snazila bych se teda odstehovat nekam, kde jeste nejaka fabrika je, tam budu zase na sestou rano chodit a nebudu nic resit.

    Tak nevim.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    BROZKEFF: Velmi povedené. Při četbě jsem si vnitřně polemizoval. U věty "Ten, který dnes má kapitál (podle Kellera tedy ten, který si jej v minulosti “legálně” nakradl" jsem musel dát zapravdu tomu, že dnešní rozdělení bohatství je v důsledku distorzí jakoby "špatné". Nicméně idea je zajímavá, dokonce v mém okolí i částečně realizovaná. Problém může nastat když se frustrace současných obyvatel z toho, že již nejsou vlastníky, začně obracet proti "zachránci".

    Bohužel, pro většinu obyvatel bude pražák/brňák, který "zachránil tetičku Vomáčkovou tím, že jí koupil střechu nad hlavou za poskytnutí dovolenkovéhi vejminku" stejně zlý kapitalista, který "využil situace" a "až tetička Vomáčková umře, tak to schramstne celý"... Takže ve finále na tom bude zachránce huř, než ten kdo za X koupí, za X+moc prodá a s místními už se v životě neuvidí.

    Ale chci něco takového časem dělat.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: problems bezdomovcema a podobnym je ze ikdyz je uvedes do normalniho prostredi tak se ti na to vyprdnou, proc se o neco starat kdyz muzes somrovat? samozrejem jsou i vyjimky z tohoto pravidla a sem tam se najde bezdomovec co se i pod tim mostem stara.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam