;
SAGUS: A řekl to Buddha určitě?
Mám takový dojem, že kolem sebe viděl různé druhy utrpení a identifikoval jejich příčiny jako touhu a připoutanost
Přijde mi zavádějící dávat to jako synonymum s křesťanským "život je slzavé údolí, a pokud budete posloucha, dostanete se někam, kde to bude o hodně lepší"
Jak jsem psala, ani jeden z těch konceptů pode mě nemá s Ježíšem ani Buddhou mnoho společnéhp. Zato má mnoho společného s mocí, s potlačením lidovéhp léčitelství (na nemoci třeba jen svcenou vodu), se stěhováním lidí do špinavých středověkývh měst, s vállkama ve jménu jednoho nesmyslu za druhým. Pokud tady ten živoz není podstatnej, není divu, že se s nim v úplně novém masovém měřítku zacházelo jako s hadrem
A na Východě to pokud vím v zásadě dopadlo podobně, tahle myšlenka jako nástroj totalt.....a taky určitě jedna příčina. proč se materiální svět nebere dostatečně vážně, kašle se na jeho ekologii, atd.
Věřím, že je to obráceně, že život má být o radosti. z těla, učení v něm, společnosti ostatnícch lidí, možnosti tvořit a objevovat :))
ale tohle je zase možný jen tam, kde nevládnou nebo už tolik neprudí přesně ty autority, jejichž předkové to slzavé údolé vymysleli