• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: nevim, me osobne jako male dite nikdo nemusel ukazovat, jak se beruskam trhaji kridla. musel mi spis vysvetlit proc se neco takoveho nedela. mozna jsem jediny clovek na svete, ktery to tak ma, ale dost o tom pochybuju :D

    INK_FLO: ale vylucuje se, aby byla chyba v systemu vytvorenem lidmi a zaroven nebyla chyba v lidech samotnych. to proste nedava smysl.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    _BENNY: já si myslím, že je chyba v systému, ale zároveň se snažím pracovat na chybách v sobě, to se nevylučuje.
    Stejně jako připouštím, že mé poukazování na nějaké věci v okolním světě může být ve skutečnosti externalizace vnitřních dějů. To ale ještě neznamená, že v tom okolním světě ty věci doopravdy nejsou.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Zlo hledané vně. No, když dítěti ukážeš rozčileného agresivního dospělého, tak v následujících pokusech je více agresivní na svou hračku. Když necháš lidi chvíli počítat peníze, tak jich pak méně pomůže sekretářce posbírat rozsypané složky, než kontrolní skupina, která počítala jen papíry. Takže prostředí má vliv na naše chování. Současné prostředí produkuje mnoho nežádoucích chování.
    F0N
    F0N --- ---
    _BENNY: ok tak ja ti dam taky priklad zo zivota kde vnimam ignoraci: Vencim svojho psa - mam odsledovane, ze pes nema absolutne ziadnu potrebu bit sa z druhym psom takze iba tak sledujem, bez rozmyslania - moj pes prichadza k pani ktora ma svojho psa na voditku - jej pes vrti chvostom, moj pes vrti chvostom, pani zo strachu trhne voditkom, tym da povel svojmu psovi ten sa zlakne a zo strachu zautoci - pani mne vynada ze mam ZLEHO psa.

    Pritom si neuvedomuje, ze to cele spustil jej strach. A tento strach vnimam SKORO VSADE. (btw mam labradora co je samozrejme na prvy pohlad uplny trhac ;)

    Takze toto vnimam ako ignoranciu, ktora sa prejavuje nielen pri takychto drobnych veciach ale aj v tych vacsich- celospolocenskych a najlepsie tych ktore sa uz nas ako ludi ani netykaju ale tak nejak mame potrebu to riesit.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    F0N: ignoranci vnimam neustale. ale proc by ve sve ignoranci mel byt clovek neco specialniho? myslis ze vsechen zivot na zemi vyuziva sveho potencialu na 100% automaticky a prirozene a jenom clovek se tomu vsemu nejak vymyka?

    ja v tom proste vidim hledani vnejsiho nepritele, ackoliv ty prvky ktere vedou k tomu zlu jsou zakorenene v kazdem z nas, jen s tim stale nedovedeme a mozna nikdy nebudeme umet pracovat. vsichni se imho ucime cely zivot, protoze je stale co se ucit, protoze stale toho nevime dost, a tedy stale budeme videt svet zjednodusene, coz je nase prirozenost.
    F0N
    F0N --- ---
    _BENNY: ktory clovek a akym chovanim? Neviem je ignorancia zla? To hodnotenie nie je dolezite, ja myslim, ze na kolektivnej urovni zazivame ten fuck up vsetci na roznych urovniach bytia a mozno nie, ja naozaj neviem. Pred tyzdnom by som ti povedal rezolutne ANO je to zle, ale momentalne vnimam svet zase z inej pozicie - takze ano je to o naladeni sa na konkretny problem.

    Pozri vramci ludstva mi pride totalne ignorantstvo ak mame moznosti a schopnosti riesit veci omnoho efektivnejsie a lepsie nielen pre seba ale aj pre okolie a nevyuzivame to. Ale na urovni napr, nasej slnecnej sustavy WHO CARES? :)

    Staci ze na nasu planetu zamieri nejaky vacsi meteorit a vsetky tieto "problemy" budu vzapati vyriesene jednou velkou fackou od vesmiru :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: reseni problemu aniz bych vedel jaky problem presne chci resit mi pripadne trochu posetile, ale budiz...

    jenze smysl svobodne diskuze neni v tom ze nekdo automaticky prijme mem toho druheho, aby ho neurazil. prokazat toho asi mnoho nejde, ale vyloucit ocividne nesmysly imho jde.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: to, co jsem říkala, bylo, že problém je v obojím, a proto se musí řešit na obou stranách, na straně jednotlivce, i na straně změn systému

    patlat se v tom, co je "špatné" mi přijde zbytečné

    a co se týče toho, jak to vzniklo, zajímá mě to, zkoumám to snad odjakživa, nějaké teorie o tom mám, ale ty bys je absolutně nepřijal, takže je k ničemu ti je vyprávět. nic ti nebrání taky se o to zajímat a utvořit si vlastní :)...ostatně, prokázat cokoli z toho jde těžko
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    v kazdem pripade to co zde mame pochazi od cloveka, clovek je soucasti prirody, takze to co zde mame a nelibi se nam je soucasti samotne prirody. kde je v me uvaze chyba?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    F0N: aha, takze neni spatny system a clovek tedy svym chovanim je nebo neni spatny?

    sorry, ale dohromady to proste nedava smysl.

    CONTINUITY: protoze abys mohla resit nejakej problem, tak musis ten problem a jeho puvodce presne identifikovat. jinak je to cele k nicemu a problem pretrva.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    F0N: právě. hledat "zlo" mi přijde dost od věci...irelevantní...k ničemu...jsou nějaká fakta, věci fungují nějak....některé věci fakt nefungují...je potřeba hledat řešení....proč řešit kde je "zlo", nebo jestli to udělali ufoni ? nechápu
    F0N
    F0N --- ---
    _BENNY: nenazval by som to zlom, skor ignoraciou. Nie nie je tu ziadny ZLY system, je tu len sposob akym ako ludia fungujeme velmi dlho a zabudli sme , ze sme sucast celku.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Můj postoj není a nikdy nebyl "mi hodní lidi proti zlému systému".
    Jestli v tom, co jsem psala, vidíš jen tohle, tak to je jednoznačné, že nemá smysl se bavit, protože si prostě nerozumíme.
    Připadá mi, že máš nějakou škatulku v hlavě, a jakékoli sdělení, co napíšu, si přes ni přefiltruješ a zbyde z něj prt ;)
    Takže asi lepší o takovýchhle věcech se opravdu nebavit. Tohle zjevně není správná chvíle a místo, kde se pokoušet o odpověď na tvé otázky.
    Díky za pochopení :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: diskuzi se myslenky tribi, nevzdavej to ;)

    ja se do tveho postoje dovedu vzit, protoze jsem ho jeden kratky cas taky zaujimal. ale dneska uz proste vidim, ze svet je o neco slozitejsi nez jednoduchy model "my hodni lidi proti zlemu systemu". rozumim pocitum, ktere cloveka vedou k tomu, ze k takovym nazorum dojde - clovek by musel byt fakt zabednenej kdyby nevidel, ze je tady neco spatne. ale ono je to hledani problemu mimo sebe fakt nejjednodussi, svadi to k tomu uplne samo. ja prece za nic nemuzu, ja jen delam to co ostatni a to je prece lidske, tedy spravne, tedy chyba je v celem systemu.

    co by me ale fakt zajimalo je tvoje pripadna teorie kde se tady to zlo, za ktere clovek prirozene nemuze, vlastne vzalo. ja rozhodne nerikam ze moje teorie je zcela neprustrelna a popisuje vse, ale jakou mas ty? zlo nam sem seslali nejaci ufouni? zpusobil ho pad meteoritu? posednul cloveka dabel? nebo snad vynalez ohne akceleroval vznik umeleho sebedestruktivniho sveta?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Myslím si, že nemáš úplné informace a tvůj pohled je dost jednostrannej.
    Úplně souhlasím s tím, že zodpovědnost každého člověka za sebe je základ.

    Na druhou stranu, určité struktury současného globálního systému (u nás nyní ve variantě "západní kapitalismus") podle mě jsou prostě destruktivní, a je prostě třeba je odstranit, změnit, nahradit jinými, a namlouvat si, že to tak není, k ničemu nevede. Ostatně, po celém světě je vidět trend to odhalovat a upozorňovat na to, protože bez toho to nejde.
    "které jsme si vymysleli, aby nás chránily..."....to mi zní jak z pohádky, takhle jednoduché to IMHO fakt není. Ale na tom vlastně nezáleží,jak vznikly, podstatné je co s tím.

    Ale to jsem se opět nechala zlákat do té dokolečka samé nesmyslné diskuse, pokud to takhle nevidíš a nechceš vidět, pohoda,ke tvému přístupu mám respekt i tak, to že si člověk zodpovídá za sebe, je to podstatné.
    Jak jsme se tu o tom bavili, najednou nám doma klekl internet, a pak mi nešel ani na mobilu ;-D, beru to jako znamení,že se tomu fakt věnovat nemám ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    imho pokud si bude vetsina lidi myslet, ze je chyba v systemu a ne v nich samotnych, tak nikdy k zadne skutecne transformaci smerem ke zdravejsi spolecnosti nedojde. neco takoveho jsme si zazili uz behem roku 1989, to jsme taky vsechny chyby hodili na vnejsiho nepritele a pak jsme se divili co za charaktery jsme si tady sami vychovali a ceho vseho jsou schopni.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: clovek si ten system vybudoval, aby ho chranil pred sebou samym, jinak by nikdy nic takoveho nevzniklo. proste jeden clovek v kmenu hrisnej byt musel, kdyz ten system ktery ostatni zblbne vytvoril.

    je to podobne jako rikat ze pocitace mohou za to ze nas vsici smirujou. jo, pocitace se na to pouzivaji, ale pocitace se pouzivaji napr. i na vysetreni dedicnych chorob plodu. je to jen nastroj, zalezi na tom kdo a jak jej pouziva. a nakonec se k tomu muzes stavet jak chces, ale nekdo konkretni ten pocitac vymyslel a naprogramoval a nasadil do provozu. asi nejaky hrisny clovek, hadam :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: myslím, že tohle je iluze

    a mimochodem, je to taky taková zastaralá náboženská představa, že člověk je hříšnej

    průměrnej člověk chce dobrý věci sám pro sebe i pro ostatní

    akorát, že je tak zblblej, zmanipulovanej a zaslepenej, že už si neuvědomuje, co to ty dobrý jsou
    a nebo je pokřivenej, všelijakejma traumatama, a deprivací, a posedlej něčím, co si myslí, že je "jeho zájem".... ani to podle mě není v nějaké podstatě člověka, a že se to dnes vyskytuje tak moc, je o celkově nemocném světě a společnosti
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: souhlasím s tebou, že osobní volba lidí je zásadní

    ale základy systému se podle mě musí změnit taky
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: clovek je destruktivni. to neni zadny ten osklivy system, za vsim je nejaky konkretni clovek. kdybychom byli vsichni dokonali, mohli bychom zde mit jakykoliv system a vsechno by bylo i tak fajn.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: "málo láskyplný..."

    a že je sebedestruktivní, to ti vůbec nevadí ?
    že je nastavenej na zničení neobnovitelných zdrojů

    jak dlouho si myslíš, že ještě vydrží ten relativní dostatek, co to máme, pokud se nezmění základy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam