• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: diskuzi se myslenky tribi, nevzdavej to ;)

    ja se do tveho postoje dovedu vzit, protoze jsem ho jeden kratky cas taky zaujimal. ale dneska uz proste vidim, ze svet je o neco slozitejsi nez jednoduchy model "my hodni lidi proti zlemu systemu". rozumim pocitum, ktere cloveka vedou k tomu, ze k takovym nazorum dojde - clovek by musel byt fakt zabednenej kdyby nevidel, ze je tady neco spatne. ale ono je to hledani problemu mimo sebe fakt nejjednodussi, svadi to k tomu uplne samo. ja prece za nic nemuzu, ja jen delam to co ostatni a to je prece lidske, tedy spravne, tedy chyba je v celem systemu.

    co by me ale fakt zajimalo je tvoje pripadna teorie kde se tady to zlo, za ktere clovek prirozene nemuze, vlastne vzalo. ja rozhodne nerikam ze moje teorie je zcela neprustrelna a popisuje vse, ale jakou mas ty? zlo nam sem seslali nejaci ufouni? zpusobil ho pad meteoritu? posednul cloveka dabel? nebo snad vynalez ohne akceleroval vznik umeleho sebedestruktivniho sveta?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Myslím si, že nemáš úplné informace a tvůj pohled je dost jednostrannej.
    Úplně souhlasím s tím, že zodpovědnost každého člověka za sebe je základ.

    Na druhou stranu, určité struktury současného globálního systému (u nás nyní ve variantě "západní kapitalismus") podle mě jsou prostě destruktivní, a je prostě třeba je odstranit, změnit, nahradit jinými, a namlouvat si, že to tak není, k ničemu nevede. Ostatně, po celém světě je vidět trend to odhalovat a upozorňovat na to, protože bez toho to nejde.
    "které jsme si vymysleli, aby nás chránily..."....to mi zní jak z pohádky, takhle jednoduché to IMHO fakt není. Ale na tom vlastně nezáleží,jak vznikly, podstatné je co s tím.

    Ale to jsem se opět nechala zlákat do té dokolečka samé nesmyslné diskuse, pokud to takhle nevidíš a nechceš vidět, pohoda,ke tvému přístupu mám respekt i tak, to že si člověk zodpovídá za sebe, je to podstatné.
    Jak jsme se tu o tom bavili, najednou nám doma klekl internet, a pak mi nešel ani na mobilu ;-D, beru to jako znamení,že se tomu fakt věnovat nemám ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    imho pokud si bude vetsina lidi myslet, ze je chyba v systemu a ne v nich samotnych, tak nikdy k zadne skutecne transformaci smerem ke zdravejsi spolecnosti nedojde. neco takoveho jsme si zazili uz behem roku 1989, to jsme taky vsechny chyby hodili na vnejsiho nepritele a pak jsme se divili co za charaktery jsme si tady sami vychovali a ceho vseho jsou schopni.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: clovek si ten system vybudoval, aby ho chranil pred sebou samym, jinak by nikdy nic takoveho nevzniklo. proste jeden clovek v kmenu hrisnej byt musel, kdyz ten system ktery ostatni zblbne vytvoril.

    je to podobne jako rikat ze pocitace mohou za to ze nas vsici smirujou. jo, pocitace se na to pouzivaji, ale pocitace se pouzivaji napr. i na vysetreni dedicnych chorob plodu. je to jen nastroj, zalezi na tom kdo a jak jej pouziva. a nakonec se k tomu muzes stavet jak chces, ale nekdo konkretni ten pocitac vymyslel a naprogramoval a nasadil do provozu. asi nejaky hrisny clovek, hadam :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: myslím, že tohle je iluze

    a mimochodem, je to taky taková zastaralá náboženská představa, že člověk je hříšnej

    průměrnej člověk chce dobrý věci sám pro sebe i pro ostatní

    akorát, že je tak zblblej, zmanipulovanej a zaslepenej, že už si neuvědomuje, co to ty dobrý jsou
    a nebo je pokřivenej, všelijakejma traumatama, a deprivací, a posedlej něčím, co si myslí, že je "jeho zájem".... ani to podle mě není v nějaké podstatě člověka, a že se to dnes vyskytuje tak moc, je o celkově nemocném světě a společnosti
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: souhlasím s tebou, že osobní volba lidí je zásadní

    ale základy systému se podle mě musí změnit taky
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: clovek je destruktivni. to neni zadny ten osklivy system, za vsim je nejaky konkretni clovek. kdybychom byli vsichni dokonali, mohli bychom zde mit jakykoliv system a vsechno by bylo i tak fajn.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: "málo láskyplný..."

    a že je sebedestruktivní, to ti vůbec nevadí ?
    že je nastavenej na zničení neobnovitelných zdrojů

    jak dlouho si myslíš, že ještě vydrží ten relativní dostatek, co to máme, pokud se nezmění základy?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ale ja vim, nadavat na system je lepsi nez do toho supermarketu fakt nejit a fakt si tam nic nekoupit, i kdyz vsude blika sleva a jsou vanoce :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: ano, vidim problem v lidech, ne v tom ze je system malo laskyplny nebo tak neco. bavim se o nasem systemu, ktery mame v CR. to ze si nekdo u sebe zavedl system jeste horsi me muze mrzet, ale vic s tim stejne neudelam.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: to myslíš všechno vážně? takhle vidíš současný svět?

    netřeba měnit základy,máme se dobře, je svoboda, a nejlíp se mají ti, kdo se nejvíc snaží

    myslíš to zcela a úplně vážně? ani trochu ironie v žádném z těch tvrzení ?

    a koho přesně definuješ jako ty "my"?

    (např. úzkou elitu velmi vzdělaných a inteligentních a rozumně materiálně zajištěných lidí z jedné z nejbohatších zemí světa povídající si na nyxu....? ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: ono to asi vyznela jako narazka na neco, tak jsem to nemyslel, byla to je zkratka. proste netreba menit zaklady, na kterych je cely system postaven, staci drobne upravy jeho nadstaveb. neni spatne, ze je nas system svobodny (takze to da obcas premahani nezareagovat hned na prvni jinakost jako neandrtalec). neni spatne, ze se mame dobre (a je tedy cim plytvat). neni spatne, ze mame svobodu volby (takovou, ze nas z tech vsech voleb prechazi zrak a radeji nevolime). neni spatne, ze se nejlip maji ti, kteri se nejvic snazi.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: No tak o revoluci jsem nemluvil. Já věřím v evoluci.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: Cili minis, nase spolecnost podporuje individualni volbu ze vsech spolecnosti na svete nejvice, ale slo by to jeste zlepsit.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: dilcich problemu je spousta, ale ty dovedeme vyresit bez toho aniz bychom pachali revoluce.

    orientace na vykon... kde? vzdyt je tolik mist kde se da zasit, je tolik flakacu, ruku na srdce, kolik cistyho casu z tech 8mi pracovnich hodin fakt odpracujes? jakepak vykony. ale ono je to tezky, kdyz ke svemu stastnemu zivotu nekdo potrebuje hromadu drahych veci, aby se nicitil jako nula.

    ja proste vidim jen same vnitrni problemy lidi, system jako takovy je plus minus vybudovan spravne, vsechno je to o lidech a my tady lepsi lidi nemame.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Takže už všechno máme a žádný problém nikde není?
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Ne, já myslím že nepodporuje. Mnoha volbám háže klacky pod nohy. Viz klub o odpojení. Odpojit se není tak snadné.

    Nevýhoda je stres, nutnost růstu. Orientace na výkon, školský systém ubíjející zvídavost, atd...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: rekl bych ze narozdil od jinych kultur prave ta nase byla racionalnimi individualisty vytvorena, a proto bude vzdy tak od ostatnich vycnivat.

    PIZI: nu dobre, takze svoboda + omezeni nasili je cestou ke stesti, pricemz oboji v nasich krajinach je realizovano. co ti tam jeste chybi? ekologie? na vsem se pracuje, tim jak mame cim dal tim vic casu se realizovat, chceme se realizovat tam, kde je pekne, kde to nesmrdi, kde se da dychat atd. ono kdyz clovek koukne do ciny nebo indie, tak tam toho poradku taky mnoho neuvidi.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: No psal jsi puvodne Bennymu, ze jeho individualisticky win je uchylka, ktera neni cilem teto spolecnosti. Tak ti pisu, ze tato spolecnost podporuje jak soutezivce tak uchylaky, protoze hlavne podporuje svobodnou volbu.

    Cili co je presne ta nevyhoda?
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Ano jistě. Já výhody této společnosti nepopírám. Řeč byla o nevýhodách.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Svoboda nestačí. Například omezení násilí by mělo být součástí. Neomezená svoboda vede ke vzniku center moci, následnému užití té moci k omezení svobody, atd...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam