• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Revolta - Otevři Svou Mysl - (official music video) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=xCjL17CY14M&feature=relmfu
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BROZKEFF: ja ta vyusteni vidim jinde

    1. jakykoliv muj cin je sobecky a tedy nema smysl si nalhavat, ze zrovna ja nemyslim na sebe ale na ostatni, ze zrovna muj pocitac je dulezity, narozdil od tech odpornych tovaren (ktere moje pocitace vyrabeji, ale ja o tom nevim nebo nechci vedet)

    2. moje ciny vubec sobecke nejsou, myslim na blaho celku, chranim zajem zivota, a tedy na internetech chvile netravim, automobilem nejezdim, letadly neletam, spotrebovavam jen to co si sam vyrobim, protoze ekonomika a vubec ekonomicke mysleni je fuj, vystacim si sam a tedy zde vubec nediskutuji, protoze ziju svuj spokojeny zivot nekde v horach, v divocine, v dzungli, ale rozhodne ne ve meste.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    _BENNY: Tahle diskuse/argumentace má podle mě dva způsoby vyústění:

    1. jakýkoli čin přispívá k rychlejšímu narůstání entropie a urychluje Konec, ergo nedělat nic má nejmenší "Ekologickou" stopu

    2. racionalizace ve stylu jak píše TURF tedy přijetí že OK užívám neobnovitelných zdrojů, přispívám devastaci planety, whatever ... ale ne jen pro to, abych sám sebe uspokojil, ale abych se vzdělal a třeba v budoucnu nějak pomohl lidstvu etc. Neboli považování vyšších pater Maslowovy pyramidy za principielně hodnotnější než ta nižší patra.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    nebos tim chtel rict, ze svym pobytem tady na internetu jakozto jednotlivec nic neziskavas a jen slouzis blahu nas vsech? ze se tyhle emise nepocitaji? ze by se nad sebou meli vsichni zamyslet, ale ty to delat nebudes, protoze letadlo smrdi vic nez pocitac?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TURF: takze pocitace, internety, automobily, letadla, tovarny atd ano, ale jen uvedomele, za vyssim cilem, nesobecky a organizovane? pak uz emise nevadi?
    BOS
    BOS --- ---
    dokument, který prokazuje účinnost jídla jako léku
    velmi proveganský a velmi zajímavý
    Uložto - Raději vidličky než nože titulky, dokument.avi
    http://www.uloz.to/11973108/radeji-vidlicky-nez-noze-titulky-dokument-avi
    (nenašla jsem v diskuzi)
    TURF
    TURF --- ---
    _BENNY: jakmile prijmes, ze tady nejsou 'ti druzi', tak se nebudes takhle ptat ;)

    samozrejme, ze mas pravdu s pocitacema atd. ano produkuji emise. bohuzel je to presne ten druh ekonomicke pravdy, kdy opomijis souvislosti. co bys rekl, ze stoji min emisi? posta, nebo email? video z tedu, nebo letenka do londyna? tahle 'ekonomicka pravda' je uplne irelevantni k tematu, ktery jsi zvolil. nikdo nerika, ze mame zastavit svuj vyvoj, jenom by bylo vhodnejsi konat uvedomele a uprednostnovat opravdovy vyvoj, pred ziskem 'jednotlivce'.

    a moralni hodnoty? zmeni se rychleji, nez si dokazes predstavit. budu mluvit za sebe, pul roku? taky nechci byt zly, tak pro to neco delam :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BROZKEFF: no a co ti ten typ řekl ? nějaké materiály ? odkazy ? :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    _BENNY: je to prinejmensim moralne cistsi.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TURF: nechci byt zly, ale... proc se tedy nad sebou nezamyslis a neprestanes pouzivat nyx a vubec internet, kdyz je tolik vypocetne a tedy i energeticky narocny, a tedy produkuje silene emise? neber to jako urazku, zeptej se sam sebe proc to neudelas. vis to vubec? nespolehas nahodou na to, ze si budes zit dal svuj spokojeny zivot a ty externality z nej plynouci za tebe vyresi nejaky technologicky pokrok? nebo vubec nevis ze pouzivani pocitacu emise produkuje? nebo je ti to proste jedno?

    ja nerikam ze ekonomicky pristup je vsespasitelny, idealni by samozrejme bylo, kdybychom se vsichni nad sebou zamysleli a zmenili svoje chovani ted hned, ale "my" jakozto lidi obecne to proste neudelame, budeme si dal pouzivat internety, presunovat se automobily a touzit po vecech a zazitcich, ktere maji druzi. ekonomiku zmenis mnohem snaz a mnohem rychleji nez moralni hodnoty lidi. je to neco, co alespon trochu funguje.
    TURF
    TURF --- ---
    CONTINUITY: no hlavne ciste ekonomicky pohled je ve vetsine pripadu dlouhodobe nedomyslenej, je neuvedomelej a bez porozumeni sirsich souvislosti.

    a tedy: _BENNY, to neni o hlednani zpusobu, ktery nikoho neomezujou, ale o uvedomovani si.

    nechci rozvijet ot ekonomickou diskuzi, ale jsme nastaveni na neustaly rust. i kdyby byl linearni, tak se jednou musi zastavit. a pritom je dokonce exponencialni. planeta nam na nej nebude stacit uz v ramci pristich par generaci. i za teoretickeho predpokladu technickeho rozvoje nam nebude casem stacit ani vesmir. jsme dokonce tak daleko, ze krize rikame stavu, kdy se rust zacne zpomalovat. mame se o trochu lip, nez vcera a je to spatne. tohle asi nebude udrzitelny.

    proto neni vubec neni podstatny investovat do rozvoje a inovaci, v tomhle 'systemu' to nic nevyleci. predne je dulezity transformovat nase globalni uvazovani.
    kazdej, sam za sebe, by mel uvedomele hledat svoji cestu. cestu, ktera je ve skutecnosti kolektivni evoluci. a tahle diskuze by mela bejt napomocna :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: Otázka cigaret je docela zajímavej příklad.

    S emotivníma varováníma nesouhlasím, připadá mi to jako zbytečnej hnus, kterej akorát vnucuje kuřákům negativní myšlenky, který určitě ničemu nepomůžou.

    Ale jinak mi přijde, že za ta desetiletí ohledně cigaret přece jen nastal pokrok, když si vemeš, že v nějakých 40-60. letech kouřil fakt každej kdo na to měl, kouřilo se všude, a považovalo se to za blahobyt a pokrok a super image a kdovíco, brr, to musela být doba ;)....dneska přecejen už tak nějak panuje obecné uvědomění, že je to škodlivej zvyk, není to super cool, není normální dělat to všude, a je čím dál míň normální, aby to dýchal člověk, kterej to nedělá.
    Moje babička, která nekouří a je citlivá na průdušky, seděla 20 let v kanclu s kolegou, co kouřil jednu od druhý. Nenadělala nic, ve všech kanclech se kouřilo, výběr práce pro ni s malým dítětem taky valnej nebyl. Jen ucítí cigáro na půl kilometru, už zuří a prchá ;)
    To je dneska nepředstavitelný, což je podle mě fakt pokrok. Podařilo se dostat do obecnýho povědomí, že to není úžasný. Jasně, hodně lidí to pořád dělá, ale je šance se jim vyhnout, respektive svobodně si zvolit s nima někde být nebo nebýtů.
    I když kolem toho bohužel furt je spousta lží, hlavně představa, že hlavní problém je v tabáku, když ve skutečnosti dnes jsou hlavní problém ty neuvěřitelný chemikálie v cigaretách....

    _BENNY:
    Jsou lidi, kteří si dobrovolně volí omezit využívání a spotřebu nesmyslů, například tím, že si nakoupí velká balení kvalitních potravin a vaří si z nich čerstvé jídlo, a průmyslových produktů ve vaničkách spotřebovávají podstatně méně než ostatní. To je úplně super, a je to cesta, a každej takovej člověk inspiruje další, ale je jasné, že dobrovolně to jen tak snadno nebude dělat, a že těžko to dělat nějak absolutně, nemyslím, že by něčemu pomohl extrém, kdy by se člověk vzdával všeho možného, jen aby si nekoupil to nebo to, s čím nesouhlasí....

    To co by opravdu pomohlo, by byla systémová řešení. Že bychom se ve společnosti dohodli, že protože všichni chceme žít, mít co jíst, mít spotřební zboží, čistou vodu, atd, tak se prostě nebudou dál vyrábět některé věci, protože to není udržitelné. Ta malá "pohodlí", která ty věci představují, jsou většinou opravdu malá nebo iluzorní, zatímco úspora energie z jejich zrušení by byla obrovská.
    Tak by se zachovali příčetní lidé, kteří chtějí dál žít na svojí krásné planetě.

    Někteří lidé by si možná mysleli, že jim je to jedno. Ale pokud by byl konsenzus dostatečně obecnej, a dost jasně by se mluvilo o pádných argumentech, bylo by jim nejspš trapné, že se např. dožadují, že chtějí dál mít sýr v jednorázovém plastovém obalu nebo pivo v kelímku, když to znamená zbytečnou spotřebu ropy, která tu nebude pro naše děti..... Všechno jsou to v podstatě maličkosti, ty věci nejsou doopravdy potřeba, jsou o změně zvyků, člověk může mít svůj půllitr, sýr se může ukrojit...
    Měla jsem na mysli právě hlavně věci, které by se daly zrušit, aniž by někdo o cokoli reálného přišel. Například kdyby se přestaly vyrábět tzv. softdrinky plné chemie a cukru, ušetřilo by se moře vody, energie a plastů a zdraví miliónů lidí by se zlepšilo. Asi by jim chvíli vadilo, že přišli o svou drogu, ale přírodních drog je k dispozici dostatek, jistě by šla vymyslet nějaká náhrada.....
    Jenom čistě zrušením takových věcí, takových které prokazatelně nejsou v podstatě k ničemu, by nastala nepředstavitelně velká úspora.
    A jejich nahrazením rozumnýma jinýma řešeníma.

    To je všechno teoretizování, není to zatím průchodné, a ani nemám energii pokračovat v této diskusi, pokračujte v ní klidně zas beze mně ;)....ale už to taky beru tak, že tenhle klub je docela dobrý na tříbení myšlenek a testování reakcí.

    Ty Benny funguješ jako perfektní prezentátor určitých typů reakcí, které se dají očekávat
    Například teď je to standardní reakce:
    "Změna by znamenala, že bych se musel vzdát spousty pohodlí a věcí, které pro mně jsou důležité"
    Myslím si, že to není pravda. Je to jen další systémovej myšlenkovej vir, kterej udržuje lidi v představě, že nic změnit nejde. Co právě znám lidi, co nějakým způsobem žijou jinak a používají nějaká jiná řešení, nevypadá to, že by se něčeho vzdávali, spíš naopak, že jsou daleko spokojenější než průměrnej člověk. A i na úrovni celé společnosti by to nebylo o tom vzdát se úúúžasných věcí. Bylo by to o tom vzdát se totálních nesmyslů a nahradit je věcma a řešeníma, který budou opravdu fungovat, budou opravdu moct fungovat dlouhodobě, a tím pádem z nich doopravdy a v hloubi duše budou mít všichni i daleko větší radost a lepší pocit.
    _BENNY: vidím, že se na tom v podstatě shodneme :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: & smir se s tim, ze te stejne neposlechnou vsichni
    PIZI
    PIZI --- ---
    Chování je ovlivňováno prostředím. Chceš-li vidět nějaké chování, vytvoř prostředí, které ho podporuje. A naopak.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: a ted trochu konstruktivne :) myslis ze lidi kteri doma na vesnici topi plastama nevi nic o tom, ze ty spalovani bordela skodi? myslis ze jim to sousedi nijak nenaznacuji? ze to lidi pali z nevedomosti? ja bych rekl, ze to pali predevsim z pohodlnosti a z ekonomickych duvodu. tedy reseni neni utracet dalsi miliony za kampane, ktere budou lidem vysvetlovat to co uz davno vedi. kdyz kazdej den v televizi uvidis spot o tom ze auta jsou zlo, prestanes snad kvuli tomu na ty party jezdit? zacnes na ne chodit pesky? imho nezacnes, protoze tisic a jeden duvod, na ktery lidska schopnost racionalizovat prijde :) co by opravdu pomohlo by bylo prijit na zpusob jak ucinnejsi a ekologictejsi paliva zlevnit, aby si je mohli dovolit i ti, kteri si jinak radeji zatopi PETkama. prijit na zpusob jak lidi na ty parties dopravit ekologicteji. tedy nic nezakazovat, nikym nemanipulovat, ale prijit s resenim, ktere mene skodi a vice se lidem vyplaci. investovat do inovaci. investovat do rozvoje tak, aby se clovek nazral a planeta zustala cela. clovek bude zrat tak jako tak a omezovat se nebude, pokud z toho nebude na druhou stranu neco mit, pokud tim nic jineho neziska. a pozitivni motivace vzdy fungovala nejlepe.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: ja ti nevim, ale vetsina mych vrstevniku prozila mladi v dobe, kdy se na ne ze vsech stran valily informace o globalnim ochlazovani, o globalnim oteplovani, o ozonove dire, o zhavarovanych tankerech s ropou, o nutnosti jaderneho odzbrojovani, o tom ze koureni skodi zdravi, o tom ze chlastani skodi zdravi, o tom ze bychom se meli mit vsichni radi a ze bychom nemeli v prirode odhazovat odpadky a meli bychom budovat mir a nasledne obcanskou spolecnost... melo to nejaky zasadni vliv na mentalitu lidi? ruku na srdce, jezdis snad ty kvuli tomu na parties na kole nebo tam chodis pesky? :-) do duse ti nevidim, ale rekl bych, ze se k tomu nakonec postavis stejne jako ostatni - "ja na party chci, pesky tam nepujdu, protoze je to daleko a vubec, takze tam pojedu s kamosama tim smradlavym autem. az mi nekdo vymysli a koupi elektromobil, budu nad tim uvazovat, ale nikdo po mne nemuze chtit, abych se kvuli ochrane prirody nejak zasadne omezovala, at se nejdriv omezi ti kteri ji skodi nejvic, tzn. at se zmeni soused, at se zmeni prazaci, at se zmeni korporace, at se zmeni cina, ja si na to zatim pockam. nejezdit kvuli ochrane prirody na parties je nelidske".
    CRANK
    CRANK --- ---
    PIZI: Jak to? Zabíjí to? Zabíjí!
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Na každých cigaretách je emotivní varování plné smrti. Nefunguje to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam