• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    EVA_
    EVA_ --- ---
    F0N: nojo, no, že mě to nenapadlo hned.:-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GAISAKA: rekla bych ze to je mozna ten rozdil mezi skolama "vsedni den" a skolama "vytrzeni". To, ze si vnitrniho ticha vsimnes je totiz jenom uplnej zacatek. Neni to analogie nejakeho vrcholneho zazitku samana ci nekoho, kdo chodi do jineho sveta a zase zpet a o pobyvani TAM se neda nic moc rict. Samozrejme proc ne, kdyz nekdo chce mit spiritualitu hozenou takto dualne a nevyslovne, jeho vec, taky je to vtipny.

    Ale ten pristup o kterym mluvim ja a dalsi, tam nejaka extaze atd neni podstatna. Cilem je rozsirovat prostor, ktery v tvym zivote prosvecuje ticho, na maximum. Nejdriv se ti pritomnost ticha dari uvedomovat si nekde na meditacnim polstarku, ale jakmile prijde nejaka komplexovejsi situace (Jung), hned na to zapomenes a opet jednas jako by zadne ticho neexistovalo (serves matku, jsi servilni k otci, ... cokoliv). Ale pri soustavne praxi je mozne si byt vedom ticha i pri bezne praci neuralni site. Neni to intelektualni znalost, ale stav. Opet paralela s krestanstvim: kdyz krestan mluvi z pozice kdy citi pritomnost sveho Boha, muze jednat jinak (ma se jako by o co oprit), nez kdyz ten stav nema, jenom mu v kostele rekli nejaky data o Bohu nebo kdyz ten stav mel jednou pred 10 lety o Velikonocich.

    Prozivani je subjektivni, to je jasna vec, v tom plne souhlasim ze tyhle debaty jestli je to ticho nebo hluk :-) atd. jsou srandovni zabava, protoze kazdej si to musi nakonec ochutnat sam. Proto mi pripada dobry mluvit spis o tom, jake zmeny praktikovani pobytu s tichem prinasi do zivota.

    Asi nemusim ani opakovat, ze to slovo ticho je fakt nemalo ... zavadejici :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    F0N: je to termin z AYP. AYP nedelam, ale z toho co jsem pochytil je to nejaky meditacni vnor, charakterizovany bud nepritomnosti myslenek, nebo jejich pritomnosti, ale s tim ze vedomi se jimi nenecha strhavat k premysleni jako v 'beznem' stavu. imho. tech charakteristik bude asi vic.
    F0N
    F0N --- ---
    EVA_: to je nieco ako pochopit ludske srdce rozumom.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    F0N: Jinými slovy chceme přežít. Co je příběh o rané analýze? Neznám ten pojem.
    F0N
    F0N --- ---
    EVA_: aby sme nevideli tu priepast prazdnoty, tak ju zaplname pribehom, napriklad pribeh o rannej analyze.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    F0N: :-) A pročpak je vymýšlíme?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    GAISAKA: Upřímně řečeno, vůbec ti nerozumím. Dá se to, cos chtěl říct, vyjádřit jednodušejc?
    F0N
    F0N --- ---
    EVA_: skor by som to videl na sebadolezitost a venovanie prilisnej pozornosti pribehu, pretoze na to sme ludia experti vymyslanie pribehov.

    To sa jeden nestaci divit.

    A co sa tyka toho vnutorneho ticha, to je zase co za specialny terminus technikus?
    To ktory guru vypustil zo svojho slovneho potencialu?

    Moze mi niekto vysvetlit co presne je vnutorne ticho? Teda ak sa tym niekto naozaj zaobera, lebo mne to v skutocnosti nic nehovori. A odkial presne zacina to vnutorne a kde zacina uz vonkajsie to aby som teda vedel, ze toto ticho je uz moje.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    CONTINUITY: Jasně, ale tohle tvoje "ticho" je "jenom" stav zastavení či odcyklení normálních procesů kognitivních, tedy neurologických, tedy ve výsledku kardio-pulmonálních a jánevím jakých... to že můžeme tunit svoji mysl jako svoje tělo /výživa/ či jánevimco ještě neznamená, že výsledky tohohle tuningu maj nějakou validitu směrem k vnější realitě, ehm,) Je to neskutečně smutné, ale je mou povinností tě na to upozornit.
    Sdělitelnost technik dosahování a jistých charakteristik extatických a kviescentních stavů vědomí a naopak jejich principiální nereprodukovatelnost a nesdělitelnost z akutální či vzpomínající first-perspective...to všechno nás vede k jejich biologické podstatě ve funkci a architektuře našeho neurokognitivního systému v rámci našeho těla (embodied cognition) a jeho zkušenosti v rámci okolí (ecological approaches in cognitive sciences), tedy k jejich exlanovatelnosti, vyvsětlitelnosti. To, že si je každej nějak - z podstaty jedinečně - interpetujeme, je věc druhá, ale jaksi již nepodstatná. Spirituální zkušenosti nemají obávám se příliš validity, dají-li se explanovat... to že interpetace toho co se stalo a je explanováno jsou nekonečné, pestré a zajímavé je sice pravda, ale jelikož intepretují něco co bylo již explanováno, jsou nám platný asi jako mrtvýmu zimník.
    Chcete něco, co pomůže transformovat spoleřnost? Vykašlete se na vnitřní ticho a zkuste vnitřní hluk:

    Egon Bondy - Zbytky eposu, úryvek o oblbenosti - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=dvokbU_JpeU&feature=related
    EVA_
    EVA_ --- ---
    F0N: Tak asi většina normálních lidí tuší, jak to s tímto typem lidí je...může za tím být klidně i bolest, kterou je extrémně těžké přivést do vědomí. Žádný afekt není samoúčelný.
    F0N
    F0N --- ---
    DARUMA: hej a najlepsi su take tie neo-budhisticko-spiritualne nalozene okurky, ktore maju iba plnu hubu teorie ale tam kde by mozno sa stacilo usmiat vytasia svoj know-how ako spravne drzat ramena a sediet na zafu alebo pripadne nejaku dobru radu do zivota - aky typ meditacie praktikovat na to skutocne samadhi aby sa to hnusne ego konecne rozplynulo (ved tak to pisali v tej mudrej knizke) - ale v podstate su iba nalozeny v tom svojom pomaly ale isto kysnucom spiritualnom naleve (vacsinou povzneseny nad ostatnych - "obycajnych") a tak sa vacsinou aj tvaria pri uplne obycajnych zivotnych situaciach ;)
    F0N
    F0N --- ---
    celkom trefne

    Q: Is there a question you wish someone would ask you but never does?

    A: How are you feeling. People always assume how I’m feeling. But they never really ask me.

    z toho co tam citam mam pocit, akokeby mali problem robit taky ten focus vedomia - napriklad si v restauracii a rozpravas sa s niekym, tak tvoje vedomie je sustredene na cloveka s ktorym tam si. Ona popisuje stavy kedy pocuje vsetko naraz, teda nema to nijako filtrovane takze si pomaha zahltovanim mozgu pocitanim alebo nejakou repeticiou.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    YMLADRIS: YMLADRIS: Idealni je to kombinovat. Kombinova konceptualni a nekonceptualni metody. Jakoze, kdyz si pojedes laskavost bez rozvijeni moudrosti (neduality) ci introspekce, tak si velmi snadno ujedes na ego-tripuv typu Matka Tereza, ktery te drive nebo pozdeji vyradi z provozu, protoze je to prave ego trip. Tj. na nejhlubsi urovni to stejne delas proto, ze ocekavas nejaky zisk zpatky a kdyz ho nedostanes, tak se zacyklis nebo zaprdnes. To jsou takovy ty babky co se usmivaji od ucha k uchu, spechaji k tobe s otevrenou naruci, ale cely to smrdi pasivni agresi. ;-)

    Pokud si nekdo jede jenom nekonceptualni metody, tak hrozi, ze se vnitrne odstrihne od okolniho sveta a zacne zivorit ve sve mentalni bubline, ktere muze rikat treba samadhi. To jsou takovy ty typy, co chodi ve lnene teplakove souprave, do 30 let ziji u rodicu, ale v praxi jsou nepouzitelni a jakmile se objevi neco "neduchovniho" v obzoru, tak jim naskakuje husina a pohrouzi se jeste hloubeji do sveho samadhi. ;-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: hodne rozsirena meditace je taky metta - milujici laskavost. Zahrnujes laskou nejdriv sebe, pak svoje mile, pak neutralni, pak nepratele. Nebo tonglen - beres na sebe (v predstave) utrpeni ve svete a vymenujes ho svetu za pozitivni kvality.

    Nevim ale, zda toto muze rozvinout vnitrni ticho samo o sobe, vetsinou je to doplnek k nejake jine meditacni praxi. Ale ja nejsem zrovna milujici osoba, tak proto mam mozna pochybnosti. Kdo milujici je, tomu to muze frcet skvele. Zadna introspekce, normalni konceptualni vec.

    Krestani zpravidla moc nemedituji, ale hodne se modli. Uprimna modlitebni praxe taky rozviji vnitrni ticho. (Dej se vule tva...)
    STRYX
    STRYX --- ---
    YMLADRIS: Zajimava holka. Ma tuhle stranky a odpovida tam na autisticke FAQ. Spousta vysvetleni podivnych akci, ktere provadi se toci kolem zahlceni sensorickych vstupu nebo konfliktu psychickych drivu.

    FAQ | Carlys Voice
    http://carlysvoice.com/home/faq/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: :) takze mozna jsou to rozeni meditatori (museji, protoze jejich mysl sebou fakt hrozne haze), a protoze jim nikdo nerekl ze meditovat nesmi/nemuzou, bezne to delaji :)

    [ mineno jako vtip. ne kazda repetitivni cinnost je meditacni, repetice taky muze vest do normalniho transu, proste se odjebes odtialto. nevim jak to maji kdyz koukaji do pracky ]
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: to je jako rict "clovek ktery porad vyhledava meditace asi moc vnitrniho ticha nema" :) oni proste obecne vyhledavaji jednoduche repetetivni cinnosti. to mas jako opakovani mantry nebo poslouchani tuc-tuc :) (jasne, jsou to spekulace)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: prave to, jakou maji potrebu se furt uklidnovat, mi dava predstavu, ze moc vitrniho klidu nemaji.

    Jedna autistka vymyslela mackaci stroj - bednu do ktere si vlezes a pevne te to sevre. Hodne ji to pomahalo proti hysterakum. Kdyz jsem to videla, celkem mne to nadchlo :) (jako ze bych si taky vlezla)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: tak treba tai-chi neresi mysl, ale pohyb energie v interakci tela s prostredim. Jses plne soustredene s tim pohybem a sledujes, co to dela. Ale nevim zda to pro tebe bude dostatecne extro, kdyz se v tom ucastni tvoje telo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam