_BENNY: nenapada, jinak bych ho uz propagovala.
obecne pri pojmenovavani toho se snazi poukazat na to, ze svym zpusobem je to neco bazalniho, korenoveho, zakladniho, ze to neni nejak slozene/komplikovane. ticho, prazdnota, stillness, pritomnost, teď, zaklad, esence ja, ... Ale zaroven to ma ohromny dopady a je to paradoxni, takze se to zpresni na 'stillness in action', tehotnou/tancici prazdnotu, fullness, great perfection, laska, power of now, Ja, ... az ke konstatovani ze vlastne vsechno je projevem toho, buh, ...
V budhisticke skole, kterou nasleduju ja, jeden ucitel pise, ze je mimoradne tezky to nejak presne popsat a ze priblizne/nepresne se to ruznym lidem jevi ruzne, podle toho, z jakych pozic vychazeji. Cili zalezi na tvem pohledu na realitu, jako ceho si toho vsimnes.
Takze muzu ti rict akorat jak to nejvic pripada mne: subjugating army (tez budhisticky obraz tisic let stary). :) Predstav si jak tvou realitu zaplnuje sila, ktera si postupne vsechno podmanuje, vsechno se ji poddava a podrizuje se ji, neco surrenderuje samo, neco je podmaneno postupne. Jako kdyz slunce sviti na led a ten se rozpousti a pozdeji je vic teplo a vyvstavaji stale nove jedinecne vlocky a padaji do more a rozpousti se. To podmaneni neni "nepratelsky", je to jako kdyz chlap premuze zenskou a ta pod nim roztaje nebot on ji urci smer, nebo jako kdyz se ze zmateneho putovani vratis domu (tam kde vis ze mas byt). Pritom ale ta armada nedela zmeny jako ze by neco menila nebo nicila, ona proste postupne prochazi cim dal vetsim kusem prozivani a narizuje: ted a tady, otevri se a bud s tim co je, v tom jak to je, to je 'dokonaly' (metafora - neni to normalni hodnoceni, neda se rict jaky to je, ale je to uber fajne :)). A je to neco silnejsiho nez jsou normalni nazory v mysli.
Jenomze, ja jsem zenska a jsem submisivni ale zaroven pysna a cely zivot jsem hledala neco, co by bylo silnejsi nez ja (nedalo by se to rozbit - vis, ze ja rozbiju cokoliv). Takze si myslim, ze se mi to projevuje takhle. Wish-fullfilling jewel. Kdo je jinej, zejmena muz, pozna to jinak. Nejjednodussi zastresujici pojem je laska nebo poznani/moudrost.