• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: nenapada, jinak bych ho uz propagovala.

    obecne pri pojmenovavani toho se snazi poukazat na to, ze svym zpusobem je to neco bazalniho, korenoveho, zakladniho, ze to neni nejak slozene/komplikovane. ticho, prazdnota, stillness, pritomnost, teď, zaklad, esence ja, ... Ale zaroven to ma ohromny dopady a je to paradoxni, takze se to zpresni na 'stillness in action', tehotnou/tancici prazdnotu, fullness, great perfection, laska, power of now, Ja, ... az ke konstatovani ze vlastne vsechno je projevem toho, buh, ...

    V budhisticke skole, kterou nasleduju ja, jeden ucitel pise, ze je mimoradne tezky to nejak presne popsat a ze priblizne/nepresne se to ruznym lidem jevi ruzne, podle toho, z jakych pozic vychazeji. Cili zalezi na tvem pohledu na realitu, jako ceho si toho vsimnes.

    Takze muzu ti rict akorat jak to nejvic pripada mne: subjugating army (tez budhisticky obraz tisic let stary). :) Predstav si jak tvou realitu zaplnuje sila, ktera si postupne vsechno podmanuje, vsechno se ji poddava a podrizuje se ji, neco surrenderuje samo, neco je podmaneno postupne. Jako kdyz slunce sviti na led a ten se rozpousti a pozdeji je vic teplo a vyvstavaji stale nove jedinecne vlocky a padaji do more a rozpousti se. To podmaneni neni "nepratelsky", je to jako kdyz chlap premuze zenskou a ta pod nim roztaje nebot on ji urci smer, nebo jako kdyz se ze zmateneho putovani vratis domu (tam kde vis ze mas byt). Pritom ale ta armada nedela zmeny jako ze by neco menila nebo nicila, ona proste postupne prochazi cim dal vetsim kusem prozivani a narizuje: ted a tady, otevri se a bud s tim co je, v tom jak to je, to je 'dokonaly' (metafora - neni to normalni hodnoceni, neda se rict jaky to je, ale je to uber fajne :)). A je to neco silnejsiho nez jsou normalni nazory v mysli.
    Jenomze, ja jsem zenska a jsem submisivni ale zaroven pysna a cely zivot jsem hledala neco, co by bylo silnejsi nez ja (nedalo by se to rozbit - vis, ze ja rozbiju cokoliv). Takze si myslim, ze se mi to projevuje takhle. Wish-fullfilling jewel. Kdo je jinej, zejmena muz, pozna to jinak. Nejjednodussi zastresujici pojem je laska nebo poznani/moudrost.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: a nenapada te nejaky vystiznejsi slovo, nez ono "ticho"? :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: hm, taky se mi moc nezda, ze by takova praxe mohla vest k nejakemu vnitrnimu tichu. znam par extrovertu, kteri se v podobnych konceptech vzhlidli ("love for everyone"), ale nepripadne mi, ze by jim to nejak fungovalo. ta volnost a laska vsem atd nakonec vypada tak, ze clovek se zajima o vsechny stejne - nijak. zajima se jen o sebe a svoje vnimani. pricemz jakekoliv zpozorovane negativno = dukaz toho, ze si nekdo onu lasku nezaslouzi.

    modlitby budiz. i kdyz bych i u tech rekl, ze se clovek sice upina k nejake vnejsi entite, ale to jen do doby nez prijde na to, ze ji ma hledat uvnitr sebe. a ano, tai-chi je pro me malo extro :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: Tak spíš než jen "být v kontaktu s přírodou", dát si prostor nedělat pořád strukturovaně a plánovaně to samé, ale vytvořit si alespoň "okna", kde můžeš prostě jen být a nechat věci dít.... Dává mi velkej smysl, co píší na té stránce, třeba že není moc přirozené celý den sedět a pak hodinu dřít v posilovně, že lepší je co nejvíce relativně lehčích a hlavně různorodých fyzických aktivit, a nějaké to větší vypětí sem tam....

    Přijde mi teď hodně zajímavé přestat považovat za samozřejmé právě věci, které přišly se zemědělstvím, říšema, hierarchií atd. To všechno je svět, kterej končí, možná že se to všecko vyvíjí po spirále a nová doba se bude v něčem podobat té dávné....a v něčem samozřejmě stavět na té nedávné, a v něčem bude úplně nová.

    Nejde o to, jak se měli nebo neměli lidi v pravěku, jde o zkoumání naší současné reality, a všech jejích "daností", a toho, jestli ty věci tak opravdu musí být a opravdu je to pro nejvyšší dobro všech, nebo jestli se třeba dají nějak modifikovat.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    JUNIPETRUS: Napovím ti jiná klíčová slova: meze hodnoty zkušenosti...?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    GAISAKA: analogie neni směšovaní, a ty si asi nepochopil co jsem ti chtel rict. Napovim: klicove slovo 'zkusenost'
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    JUNIPETRUS: Nesprávná implikace. Specifická skupina nebo charakteristika vjemů/počitků jednoho smyslu a debata o ontologické podstatě člověka a vesmíru, to lze asi těžko s vážnou tváří směšovat do nějaké metafory nebo analogie,)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    GAISAKA: prijdes mi jako barvoslepej filosofujici o barvach.
    "Ne, ne barvy nemaji zadnou validu v objektivnim svete":-¨)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    CONTINUITY: Jasně,) Naše biologická druhová danost, konkrétně charakter našeho neurokognitivního systému, poskytujou dost přesvědčivý vysvětlení původu a povahy těchto stavů. Podotýkám, nejen extatických, ale i kviescentních /Fischer 1971, klíčová práce dohledatelná u nás v religio klubu/.
    Pokud o něčem víme jak a proč vzniklo a funguje, tedy jsme to vysvětlili, můžeme pak tu stejnou věc sice subjektivně interpretovat /vnitřní ticho není stav, který mozek produkuje po uklidnění systémů, ale nějaký "posvátný" stav mající objektivní existenci/, ale nemůžeme si už jaksi dělat nárok, že naše interpretace bude ve vesmíru něco znamenat.
    Myslet si že vnitřní ticho je něco jiného stav mysli bez validity v objektivním světě /čas-o-prostor/ je podle mýho skromnýho osobního názoru dosti nebezpečný, z nějakýho duchovního pohledu.. Něco jako víra v druhý příchod Micky Mouse,)
    F0N
    F0N --- ---
    YMLADRIS: vies co ja tomu naozaj nijak nehovorim, lebo vlastne neviem o com sa rozpravame. To vnutorne ticho je nejaky stav mysle? Dobre tomu rozumiem?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CONTINUITY: aha jasny, byt v kontaktu s prirodou. Tak v tom neni zadny spor. Z meho pohledu benefity tohoto lidi chapou a akorat se postupne vylepsuje styl. Nevim kdy vznikla idea 'rekreace', ale uz tak 150 let tipuju ze se lidi do prirody jezdi vracet, cili mi to nepripada zas tak revolucni. Ale mozna v nejakych socialnich vrstvach to tak lidi nemaji, je fakt ze v jinych castech sveta mestak taky treba v zivote nebyl v lese.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: Samozřejmě, dneska tak nejde žít ve smyslu, že bysme si opatřovali potravu lovením a sběrem, to v tomhle počtu lidí není možný a nic takovýho jsem nemyslela.

    Když se koukneš na ten link, tak tam si myslím, že je vystiženo docela dobře, jak se tím dnes můžeme inspirovat (člověk nemusí souhlasit se vším samozřejmě) - nemůžeme se z pravěku učit jak se uživit, ale můžeme si tam možná vzít inspiraci, jak být víc v pohodě ;)

    A právě proto, že jsme technologická civilizace, kde všechnu těžkou práci dělají stroje, a na vykonávání stále se opakujících činností je potřeba čím dál míň lidí, je prostor pro experimentování s jinými modely životního stylu, a třeba autor té stránky naznačuje, že se možná přirozeně vracíme k větší volnosti a spontánnosti, než si mohli dovolit naši předkové...

    To není nějaká vize, co "by se mělo", spíš je to něco, co už se děje, už dlouho. Když koukneš třeba na Rainbow, obrovský hnutí po celým světě, který je celý o tom, že se sejdou lidi v přírodě a měsíc tam spolu jsou a žijou spontánně, neplánovaně, venku atd:).
    A v podstatě psytrance je taky o tom ;)) A nepochybně spousta dalších aktivit.

    Na ideový rovině mi přijde podstatný oprostit se od toho strachu a úzkosti z přírody a přirozenosti, a proto považuju za důležitou korekci těch zastaralých představ z 18. a 19. století.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CONTINUITY: conti, ja porad nerozumim, jak model chodim sbiram a lovim jde aplikovat v situaci kdy je nas x miliard a zijeme od polu k polu, tj. i v oblastech, kde bez zemedelstvi jidlo samo neroste a zvirata se nenechavaji ulovit.

    I dneska muzou nejaci rybari na amazonce zit paleolitickym zpusobem, protoze maji teplo a dzungli a nikdo jim tam neleze. Ale jakmile dojde kaceni k nim, neubrani se.

    Nebo to cely minis nejak jinak a ja nechapu jak?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Vychází to z celkem jednoduché logiky, že lovec a sběrač měl daleko pestřejší stravu než zemědělec, a byl daleko méně ohrožen neúrodou, suchem, atd, protože když někde nebylo dost jídla, prostě se kmen sebral a šel někam jinam, neměli nic, co by jim v tom bránilo. A údajně tuhle teorii potvrzují kosterní nálezy, z kostí jde poznat, jestli lidé za života hladověli, a prehistoričtí lidé prý hladověli daleko méně často a méně dlouho než pozdější zemědělci, postihovaní suchama, válkama, atd. Také prý byli vyššího vzrůstu než lidé třeba ve středověku, a pokud přežili první dva roky života, dožívali se pak docela normálního věku.
    To, že lovci a sběrači mají méně práce a víc času si hrát než zemědělci, je dostatečně známo z pozorování současných lovců a sběračů ;)

    Zkusila jsem zagooglit, ale není to tak jednoduchý, vypadne spousta nesouvisejících věcí, a nemám nějak potřebu někoho přesvědčovat, kdo se chce přesvědčit, ať googlí sám ;)

    Narazila jsem ale třeba na tohle, zajímavý :), spousta těch bodů dává smysl.
    Evolutionary Well-Being: the paleolithic model | ecco.vub.ac.be
    http://ecco.vub.ac.be/?q=node/127
    ......to je v podstatě praktický využití výše uvedeného, když si člověk uvědomí, že životní styl svázanej stále se opakujícíma rutinama není jediná možnost, a třeba si vnese do života víc pestrosti a spontánnosti.
    MTO
    MTO --- ---
    Majk Spirit - Hviezdy - videoklip by Rauschos - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=0j9SM6mxOkQ


    JARO :-)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    GAISAKA: Na konci té knihy je několik desítek stran bibliografie - odkazy na knihy, weby, studie, atd, jestli tě to zajímá, jistě si z toho můžeš příslušné zdroje vybrat.
    LOOK
    LOOK --- ---
    GAISAKA: 1.odst: ty vis co je "ticho"? jak si to zjistil?

    co vyzkumy kdy meditace neco dela s telem, a telo je prece uz ve vnejsi realite.

    zbytek: muzes vysvetlit jak explanovani spiritualni zkusenosti tuto zkusenost znevalidni (nebo co to vlastne tvrdis)? objektivni kognitivni 'hardware' je jedna vec, subjektivni prozivani uplne jina.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    F0N: zacatek threadu je v LSD klubu kde to ale je off topic, takze nastal presun sem

    Jak rikas uvedomeni si toho, co je v prostoru za mysli?
    EVA_
    EVA_ --- ---
    F0N: nojo, no, že mě to nenapadlo hned.:-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GAISAKA: rekla bych ze to je mozna ten rozdil mezi skolama "vsedni den" a skolama "vytrzeni". To, ze si vnitrniho ticha vsimnes je totiz jenom uplnej zacatek. Neni to analogie nejakeho vrcholneho zazitku samana ci nekoho, kdo chodi do jineho sveta a zase zpet a o pobyvani TAM se neda nic moc rict. Samozrejme proc ne, kdyz nekdo chce mit spiritualitu hozenou takto dualne a nevyslovne, jeho vec, taky je to vtipny.

    Ale ten pristup o kterym mluvim ja a dalsi, tam nejaka extaze atd neni podstatna. Cilem je rozsirovat prostor, ktery v tvym zivote prosvecuje ticho, na maximum. Nejdriv se ti pritomnost ticha dari uvedomovat si nekde na meditacnim polstarku, ale jakmile prijde nejaka komplexovejsi situace (Jung), hned na to zapomenes a opet jednas jako by zadne ticho neexistovalo (serves matku, jsi servilni k otci, ... cokoliv). Ale pri soustavne praxi je mozne si byt vedom ticha i pri bezne praci neuralni site. Neni to intelektualni znalost, ale stav. Opet paralela s krestanstvim: kdyz krestan mluvi z pozice kdy citi pritomnost sveho Boha, muze jednat jinak (ma se jako by o co oprit), nez kdyz ten stav nema, jenom mu v kostele rekli nejaky data o Bohu nebo kdyz ten stav mel jednou pred 10 lety o Velikonocich.

    Prozivani je subjektivni, to je jasna vec, v tom plne souhlasim ze tyhle debaty jestli je to ticho nebo hluk :-) atd. jsou srandovni zabava, protoze kazdej si to musi nakonec ochutnat sam. Proto mi pripada dobry mluvit spis o tom, jake zmeny praktikovani pobytu s tichem prinasi do zivota.

    Asi nemusim ani opakovat, ze to slovo ticho je fakt nemalo ... zavadejici :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    F0N: je to termin z AYP. AYP nedelam, ale z toho co jsem pochytil je to nejaky meditacni vnor, charakterizovany bud nepritomnosti myslenek, nebo jejich pritomnosti, ale s tim ze vedomi se jimi nenecha strhavat k premysleni jako v 'beznem' stavu. imho. tech charakteristik bude asi vic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam