• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: No to vis demokraticka spolecnost a dustojny zivot ma svoje naklady:-))

    jak by se to financovalo, to by taky zajimalo.
    Ale nejdriv, bych se opravdu zamyslel, nad prinosy a dusledky NZP, to jak lidskymi, tak ekonomickymi. Pokud je to odpovedi na zasadni dnesni zapadni civilizace, tak pak muzem hledat i to jak.
    A z tech ekonomickych dusledku mozna vyplyne i to jak, protoze neni mozne uvazovat o novem systemu v podminkach stareho systemu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: pry se zvysi HDP tolik, aby se na to vydelalo. Pro mne opet absurdni predstava, ale jak rikam, nemci jsou divni. Tak kdo vi.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: a kdo tech 10-15kkc zaplati? to mas pro CR vydaje 150.000.000.000kc (150 miliard) mesicne!
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    BROZKEFF: promin, ja ale nevidim v tvem prispevku jediny relevantni argument. Mozna mluvime kazdy o necem jinem.
    Videl si ten dokument?

    Ja jsem nepsal, ze tu mame blahobyt, a spoustu lidi si to urcite nemysli.
    Mame tu bezdomovce, rostouci nezamestanost, cim dal drazsi naklady na zivobyti(potraviny, energine), cim dal vetsi dane, lidi co si vzali hypotyky a nebo jiny dluh, ziji pod tlakem toho, co kdyz prijdou o praci, mame tu exekutory, mame tu plno poli s repkou olejkou, misto potravit se pestuje palivo do auta, jsme cim dal tim vic potravinove sobestacni, zemedelci bojuji o hole preziti at uz kvuli dotacim eu pro vyvolene, nebo korporacim typu agrofert. Ten neokolonialismus nebo spis novofeudalismus mame i u nas.
    Spolecne zdroje a nase bohatstvi kolonizuji banky a korporace. Stale vice zdroju vlastni mala skupina lidi.

    Proč by je neměli dostat všichni na planetě, ale jen bohatí Evropani?
    Toto nekdo pozaduje??

    "Víte, co udělá s cenami, když si každý Číňan bude moci jednou za týden dovolit deset deka masa?"
    Nechapu jak to souvisi s nepodminym zakladnim prijmem.
    Jako ze kdyz si zavedem NZP u nas na zapade, tak co by se stalo, kdyby si ho zavedla cina? A ze by to bylo pro planetu nestesti?
    Ja bych bych predevsim, zacal tim, domyslet do dusledku, co by to znamenalo, kdyby se to proste zavedlo u nas.
    Zkus se nad tim zamyslet - kazdy by dostal treba 10000 nebo 15000 tisic mesicne.
    V prvni rade by zmizeli by urady prace, lidi by prestali nedustejne vysedavat ve frontach a podrizovat se ruznym byrokratickym pravidlum, aby vubec dostali trochu toho minima.

    Mozna by jsme videli min bezdomovcu a lidi co vybira popelnice.

    Mozna by lidi meli penize na to kupovat si jidlo od ceskeho zemedelce, mozna by ten zemedelec zacal pestovat pro kravy vojtesku nebo pidil se po levnejsi gm soje.

    Mozna by lidi prestali byt nuceni delat v hypermerketech nebo nekde u pasu za par korun, a ty lidi co by tam zustali delat dostali konecne realnou mzdu a dustojnejsi pozici a zachazeni.
    Tento dusledek by se tykal prakticky vsech zamestatnani.

    A mozna, ze by spoustu lidi zacalo delat praci kterou chteji delat nebo uzitecnou praci, ktera momentalne neni tak financne ohodnocena

    Mozna se zvysila poptavka po zbozi a ruznych produktech. To znamena firmy a sluzby by prestali propoustet a naopak nabirat nove lidi, aby uspokojili poptavku, to znamenalo podstatne zvyseni vykonu ekonomiky a to zalozenem na stalych podminkach(NPZ) a nikoliv na dluhove bubline, ktera drvi nebo pozdeji splaskne a system prichazi do krize.

    NPZ by bylo naplneni ustavnich prav na dustojny zivot, zasadne by zvysil svobodnu kazdeho jednotlivce, zasadne by oslabil pozici korporatnich parazitu.
    Zasadne by se zmenila hodnota prace. Misto aby se pracovalo pro penize, pracovalo by se proto aby se vytvareli hodnoty nebo to co povazuji lide smysluplne.
    V zasade by to znamenalo vytvoreni podminek pro liberarnejsi trh
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    narokovy zakladni plat - jak pisu vzdy - ono uz to imho probiha. I kdyz cloveku skonci podpora v nezamestnanosti, tak dostava jakysi socialni prispevek atd. Coz neni na pekny zivot v Praze, ale da se s tim prezit nekde v levne lokalite levnym zpusobem.

    Proc to lidi nedelaji? Kvuli sile zakladni soutezivosti mezi lidma. Zit za socialni prispevek 3.500 korun (nevim kolik to je) nekde na vesnici a pracovat rukama, to neprinasi pocit svobody a stesti. Stesti prinasi iPhone, dovolena v Bulharsku, kabelovka. Pokud zakladni narokovy plat bude zahrnovat iPhone Bulharsko a kabelovku, tak v pocitu stesti bude branit nedostupnost iMac, dovolene v USA a poradne konektivity. A takhle porad.

    Mineno, lidi jsou ochotni zit TROSKU podprumerne, ale ne HODNE podprumerne (hmotna zivotni uroven). Socialni solidarni system je schopen utahnout HODNE podprumerna zivotni minima ale ne TROSKU podprumerna. Data samozrejme nemam, ale podle mne to proste nemuze fungovat (par pracujicich vydelava na hodne odpocivajicich).

    Ale tak nevim, nemecka mentalita je divna, uvidime.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BROZKEFF: K tomu začátku, ano, dobře že na tohle poukazuješ.

    Taky mi to nedávno došlo - že vlastně pořád žijeme v otrokářství, za tisíciletí, od té doby, co se rozjela tahle "naše" forma civilizace, se nic moc nezměnilo, posouvá se jen uspořádání kdo jsou otroci a jak se distribuují výsledky jejich práce.
    Takže třeba za starověkého Řecka otroci makali okolo města na polích, a ve městě si občané rozvíjeli demokracii, vědu a umění.
    Ve středověku otroci makali na feudální pány na polích a šlechta se věnovala v lepším případě zálibám, intrikám, sexu, v horším válkám.
    Dnes otroci ve Třetím světě makají na privilegovanou část světa.
    a ano, nemá to jednoduché řešení....přijde mi pro začátek důležité, aby si co nejvíc lidí uvědomilo,že to tak je, a že to není udržitelné, protože na utrpení většiny žádnej dlouhodobej blahobyt stavět nelze.....

    K tomu "základnímu platu pro všechny"...myslím si, že to je v tuhle chvíli realizovatelné právě jen v některé z relativně fungujících bohatých zemí, o globálnosti a srovnáním se situací jinde nemá smysl přemýšlet. Domnívám se, že i tak by to mohlo přinést něco dobrého v podobě uvolněného lidského potenciálu....lidí, co by měli víc času a sil věnovat se něčemu skutečně společensky užitečnému.
    A mohlo by to přinutit lokální otrokáře, ty co jsou i u nás, třeba hypermarkety, zlepšit podmínky pro své otroky, protože lidé, kteří by měli jinou možnost získat nejzákladnější prostředky na život, už by jim tam nepřišli.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    GEN_IO: A jéje, můj E.T. styl vyjadřování, pardon. Pan Klicpera (tuším, že vnuk V.K.Klicpery) říkal, že je potřeba každou informaci ověřovat z co nejvíce zdrojů a stále být připraven přehodnotit zjištěná fakta podle fakt nových. To je prý kritické myšlení. Při čtení novin a zpráv se to docela hodí. Čím víc souvislostí člověk zná, tím víc mu dochází, jak moc se manipuluje s fakty a historií. Také je pak prý zřetelné, kolik strachu je potřeba v lidech, čtoucích noviny, vzbudit, aby se dali lépe manipulovat. Když jsem se ho ptala, jak se z toho nezcvoknout, usmíval se a říkal, že věří ve vývoj.

    Landovi Blaničtí: http://www.hlasite.cz/text-pisne/daniellanda/26817-blanicti




    EVA_: A ještě tohle - tady jsem chtěla říct, že politici jsou naši zaměstnanci. Pokud zneužívají svůj mandát, musíme je umravnit my.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    JUNIPETRUS:
    JUNIPETRUS:

    Myšlenka to je pěkná, sám jsem si jeden čas taky říkal, to by bylo supr.

    Ale: Blahobyt "vyspělého světa" není blahobytem vytvořeným jen naší pracovitostí, minimálně dnes to už neplatí. To, že se máme dobře a máme přebytek je daný stejně jako v době kolonialismu šikovným přeléváním surovin, komodit a výrobků z celého zbytku světa do omezené oblasti s názvem USA, Evropa atd. Máme se dobře, protože ty externality nevidíme. Nevidíme, jak se násilně vystěhovávají stovky vesnic v Jižní Americe do slumů, protože na místech jejich dosavaddního udržitelného hospodářství vzniká nové megapole GM sóji, abychom jí pak mohli krmit v Evropě a USA hospodářská zvířata. Dá se pokračovat donekonečna, obecně tohle všecho je důvod, proč existuje termín neokolonialismus. Přeléváme šikovně (a zcela legálně) bohatství ze zemí, kterým moc jic jiného nezbývá, když už teda podepsaly ty mezinárodní dohody o volném obchodu a pokud chtějí, aby i k nim sestoupilo to požehnání sestoupení zahradničních investorů z nebes.
    Jak se proměnila vlastnická struktura v ČR po roce 1989 a kam se v "bouřlivých" porevolučních letech ztratila půlka národního bohatství, máme zkušenosti sami. Trik je v tom, že to není jen anomálie, které je možné se vyhnout. Přistoupením do "mezinárodního společenství" tyhle jevy nastupují prakticky nevyhnutelně. Ekonomický úspěch stojí na tom "hledání nových odbytišť, trhů", a takové stále ještě existují, stále má svět hlad po tom, co vyrobíme - zejména když to vyrobíme efektivněji=levněji (díky dotacím, technologii atd) než místními lidmi. Tak holt místní lidi půjdou na úřad práce existuje li taková instituce u nich, a budou si kupovat naše výrobky :)

    V tomhle kontextu nabízet, že každý v Evropě dostane "humanisticky" 1000 euro nebo já nevím kolik, je dost kontroverzní. Proč by je neměli dostat všichni na planetě, ale jen bohatí Evropani? Proč si zadarmo může kterýkoli Evropan koupit 10 afrických a asijských otroků, aby pro něj za směšný obnos vyráběli tu tričko, tu kalhoty, tu iPod, tu sóju, tu květiny, a sami neměli pořádně ani kvalitní vodu ani dost jídla pro sebe?

    Na druhou stranu, každý na planetě nemůže dostat 1000 euro měsíčně, minimálně ne 1000 euro v dnešní hodnotě s dnešní kupní silou. Jak celkem tvrdě poznamenal jeden český zemědělec, jehož ostrou reakci na můj článek o antropogenní terra preta de indio jsem před pár dny vkládal do permakulturního klubu (viz příloha):

    "Víte, co udělá s cenami, když si každý Číňan bude moci jednou za týden dovolit deset deka masa?"


    Ještě něco: Jsem teď na Erasmu v Belgii. Tady je zákonem stanovená minimální mzda 1 500 Euro. Podpora v nezaměstnanosti je neomezeně dlouhá a činí pak 600 Euro. Mám tu kolem sebe studenty, co počítají za samozřejmost, že na stáži dostanou aspoň 1000 Euro měsíčně a jakmile budou mít Mgr titul, tak 2 500 Euro měsíčně. Představa, že v ČR je minimální mzda nějakých 250 Euro, medián nějakých 750 Euro a průměr nějakých 950 Euro, je pro ně podobné scifi, jako když my uvažujeme o tom, jací chudáci jsou na Ukrajině, kde mají plat 1500 hřiven (dnes nějakých 4000 korun), a tak to může pokračovat.

    Pokud bychom stanovili minimální příjem pro všechny lidi na planetě Zemi, tak pokud by to mělo být rovnoměrné pro všechny, tak pro všechny v trochu vyspělém světě by to znamenalo kapesné, co si tu vydělají tak za 20 minut práce, pro lidi v těch chudších oblastech by to znamenalo násobně víc, než si vydělají jakoukoli normální prací.

    Svět, omezené zdroje a jejich nerovnoměrná distribuce není úloha, co má takhle snadné řešení. Rovnoměrné rozdělení toho, co tu máme, mezi všechny obyvatele planety dnes, by znamenalo okamžitý kolaps ve všech rozvinutých zemích, protože by znamenalo propad v dostupnosti všeho asi o 80-90 %. (Viz poněkud diskutabilní výpočty "globálních hektarů" jako indikátoru "ekologické stopy")





    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    OGMIOS: Tady je kritická mediální analýza tohoto článku z pera Jakuba Patočky:
    Jakub Patočka: Pád mediální modly: Novinky.cz jsou brak - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/13117-pad-medialni-modly-novinky-cz-jsou-brak

    Ta studie fakt popisuje lokální jevy v Texasu, interpretace Novinek jsou přehnané. Ale fakt je, že ty větrníky, když jsou ve stovkách na poli, tak dopad mít můžou. Nepříliš diskutované je i to, že každý den jezdí kolem takových "farem" náklaďák a sbírá mrtvé ptáky, přičemž odjíždí plný. (Zdroj už neznám, možná zase nějaké Novinky.cz, takže berte s rezervou a kdyžtak pátrejte co je na tom pravdy)
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    EVA_: ve vší pokoře, tos myslela jak?
    KUATO
    KUATO --- ---
    JUNIPETRUS: drzim jim palce, aby to dotahli do konce.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KUATO: no ve svycarsku na tom taky docela pracujou http://www.grundeinkommen.ch/
    KUATO
    KUATO --- ---
    JUNIPETRUS: ok, shlidnul jsem to, hafo veci tam nevypada spatne. kdyby to mel nekdo prakticky nasadit, meli by to byt nemci. ti jsou sikovni. jestli to bude funkcni ukaze prakticky zatezovy test s Turky, kterych uz tam maji jak psu :o). u nas bychom totez meli s cikany.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    LOOK: Jak o tom tak přemýšlím, tak jsem se naštvala a budu ohnivá. Když si pořád budeme říkat že padesátá léta, že socík, že todle a támdleto, tak budem pořád přidávat nuly zlodějským cifrám, které jsme ochotni tolerovat. Švédský politik ukradne pár tisíc a voliči ho okamžitě pošlou k šípku. Český politik chlastá, jak duha, naštosuje miliardy, další miliardy rozdělí kamarádíčkům a my mluvíme o padesátých letech. Být Blanický rytíř, tak zůstanu spát, protože nebudu vědět, co ten můj pronárod kurnik chce.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    schvalne zkuste se podivat ne toto video http://eko.iwaldorf.cz/ jak se na to budete divat pak.
    Ja ho teda taky jeste nevidel
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KUATO: ono je to prave i zmene pojeti spolecnosti a hodnote zivota cloveka na zemi. Proto rikam, ze to je pokrok.
    Jinymi slovy zeme patri vsem.
    Je nekdo kdo pronajima treba pole parazitem?
    KUATO
    KUATO --- ---
    JUNIPETRUS: vis, ja neverim, ze to muze fungovat. ne v trestanecke kolonii s nazvem Zeme. obavam se, ze by prilis velka cast populace pouze parazitovala. nastesti je tato diskuze ryze akademiska, protoze jsou omezene zdroje :o).
    EVA_
    EVA_ --- ---
    LOOK: Ale kde není, co brát...:-)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Základní nepodmíněný příjem - Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kladn%C3%AD_nepodm%C3%ADn%C4%9Bn%C3%BD_p%C5%99%C3%ADjem
    Základní nepodmíněný příjem je označení pro pravidelnou peněžní dávku vyplácenou ve stejné výši všem občanům státu. Jak název naznačuje, vyplácení takové dávky by nebylo podmíněné ničím dalším, jde o dávku zcela nezávislou na příjmech, sociální situaci apod.

    Myšlenka základního nepodmíněného příjmu není nová, již v minulosti se objevovaly podobné koncepce. Reálně základní nepodmíněný příjem funguje čtvrt století na Aljašce, kde je financován ze zdanění těžby nerostných surovin.Ve světě existuje řada iniciativ zabývajících se rozpracováním a prosazením teorie základního nepodmíněného příjmu do praxe.

    Velmi kvalitní a cenný informační zdroj, který přivede diváka velmi přesně k pochopení této problematiky, je německý film s názvem Základní příjem se zajímavým podtitulem Kulturní impuls, lze jej shlédnout na adrese eko.waldorf.cz (viz odkaz níže). Podle tohoto filmu s v Německu již dnes uvažuje o základním příjmu 1000 Euro.

    Pokud by v určité zemi byl Základní příjem opravdu zaveden, vedlo by to k možnosti zcela zrušit či radikálně omezit jednak papírování, protože stojí všechny obyvatele dané země nemalé časové i finanční zdroje, ale hlavně i celou řadu úřadů, lze uvažovat i o úplném zrušení všech Úřadů práce a dalších míst, na kterých se vyplácejí nejrůznější sociální dávky. Tímto sjednocením všech dávek pod Základní příjem dojde ke značnému zefektivnění ekonomiky, takže se ihned najde část zdrojů na jeho vyplácení všem občanům bez rozdílu.


    Toto by byl ohromny pokrok
    EVA_
    EVA_ --- ---
    LOOK: Já vim. To nezařídí ani Rákosníček.
    LOOK
    LOOK --- ---
    EVA_: kdo bude delat ty zabavovani a revize a nasledne vladnout, a jak zajistis ze tyhle lidi nebudou krast?

    ze na islandu ted neco rozjeli (btw nemate nekdo dobry clanek o tomhle?) a vypada to zajimave, vubec nic neznamena, vzpomenme na nase 50ta leta..
    EVA_
    EVA_ --- ---
    GEN_IO: "Chce to kritické myšlení." (Václav Klicpera...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam