• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    JUNIPETRUS:
    JUNIPETRUS:

    Myšlenka to je pěkná, sám jsem si jeden čas taky říkal, to by bylo supr.

    Ale: Blahobyt "vyspělého světa" není blahobytem vytvořeným jen naší pracovitostí, minimálně dnes to už neplatí. To, že se máme dobře a máme přebytek je daný stejně jako v době kolonialismu šikovným přeléváním surovin, komodit a výrobků z celého zbytku světa do omezené oblasti s názvem USA, Evropa atd. Máme se dobře, protože ty externality nevidíme. Nevidíme, jak se násilně vystěhovávají stovky vesnic v Jižní Americe do slumů, protože na místech jejich dosavaddního udržitelného hospodářství vzniká nové megapole GM sóji, abychom jí pak mohli krmit v Evropě a USA hospodářská zvířata. Dá se pokračovat donekonečna, obecně tohle všecho je důvod, proč existuje termín neokolonialismus. Přeléváme šikovně (a zcela legálně) bohatství ze zemí, kterým moc jic jiného nezbývá, když už teda podepsaly ty mezinárodní dohody o volném obchodu a pokud chtějí, aby i k nim sestoupilo to požehnání sestoupení zahradničních investorů z nebes.
    Jak se proměnila vlastnická struktura v ČR po roce 1989 a kam se v "bouřlivých" porevolučních letech ztratila půlka národního bohatství, máme zkušenosti sami. Trik je v tom, že to není jen anomálie, které je možné se vyhnout. Přistoupením do "mezinárodního společenství" tyhle jevy nastupují prakticky nevyhnutelně. Ekonomický úspěch stojí na tom "hledání nových odbytišť, trhů", a takové stále ještě existují, stále má svět hlad po tom, co vyrobíme - zejména když to vyrobíme efektivněji=levněji (díky dotacím, technologii atd) než místními lidmi. Tak holt místní lidi půjdou na úřad práce existuje li taková instituce u nich, a budou si kupovat naše výrobky :)

    V tomhle kontextu nabízet, že každý v Evropě dostane "humanisticky" 1000 euro nebo já nevím kolik, je dost kontroverzní. Proč by je neměli dostat všichni na planetě, ale jen bohatí Evropani? Proč si zadarmo může kterýkoli Evropan koupit 10 afrických a asijských otroků, aby pro něj za směšný obnos vyráběli tu tričko, tu kalhoty, tu iPod, tu sóju, tu květiny, a sami neměli pořádně ani kvalitní vodu ani dost jídla pro sebe?

    Na druhou stranu, každý na planetě nemůže dostat 1000 euro měsíčně, minimálně ne 1000 euro v dnešní hodnotě s dnešní kupní silou. Jak celkem tvrdě poznamenal jeden český zemědělec, jehož ostrou reakci na můj článek o antropogenní terra preta de indio jsem před pár dny vkládal do permakulturního klubu (viz příloha):

    "Víte, co udělá s cenami, když si každý Číňan bude moci jednou za týden dovolit deset deka masa?"


    Ještě něco: Jsem teď na Erasmu v Belgii. Tady je zákonem stanovená minimální mzda 1 500 Euro. Podpora v nezaměstnanosti je neomezeně dlouhá a činí pak 600 Euro. Mám tu kolem sebe studenty, co počítají za samozřejmost, že na stáži dostanou aspoň 1000 Euro měsíčně a jakmile budou mít Mgr titul, tak 2 500 Euro měsíčně. Představa, že v ČR je minimální mzda nějakých 250 Euro, medián nějakých 750 Euro a průměr nějakých 950 Euro, je pro ně podobné scifi, jako když my uvažujeme o tom, jací chudáci jsou na Ukrajině, kde mají plat 1500 hřiven (dnes nějakých 4000 korun), a tak to může pokračovat.

    Pokud bychom stanovili minimální příjem pro všechny lidi na planetě Zemi, tak pokud by to mělo být rovnoměrné pro všechny, tak pro všechny v trochu vyspělém světě by to znamenalo kapesné, co si tu vydělají tak za 20 minut práce, pro lidi v těch chudších oblastech by to znamenalo násobně víc, než si vydělají jakoukoli normální prací.

    Svět, omezené zdroje a jejich nerovnoměrná distribuce není úloha, co má takhle snadné řešení. Rovnoměrné rozdělení toho, co tu máme, mezi všechny obyvatele planety dnes, by znamenalo okamžitý kolaps ve všech rozvinutých zemích, protože by znamenalo propad v dostupnosti všeho asi o 80-90 %. (Viz poněkud diskutabilní výpočty "globálních hektarů" jako indikátoru "ekologické stopy")





    KUATO
    KUATO --- ---
    JUNIPETRUS: vis, ja neverim, ze to muze fungovat. ne v trestanecke kolonii s nazvem Zeme. obavam se, ze by prilis velka cast populace pouze parazitovala. nastesti je tato diskuze ryze akademiska, protoze jsou omezene zdroje :o).
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Základní nepodmíněný příjem - Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kladn%C3%AD_nepodm%C3%ADn%C4%9Bn%C3%BD_p%C5%99%C3%ADjem
    Základní nepodmíněný příjem je označení pro pravidelnou peněžní dávku vyplácenou ve stejné výši všem občanům státu. Jak název naznačuje, vyplácení takové dávky by nebylo podmíněné ničím dalším, jde o dávku zcela nezávislou na příjmech, sociální situaci apod.

    Myšlenka základního nepodmíněného příjmu není nová, již v minulosti se objevovaly podobné koncepce. Reálně základní nepodmíněný příjem funguje čtvrt století na Aljašce, kde je financován ze zdanění těžby nerostných surovin.Ve světě existuje řada iniciativ zabývajících se rozpracováním a prosazením teorie základního nepodmíněného příjmu do praxe.

    Velmi kvalitní a cenný informační zdroj, který přivede diváka velmi přesně k pochopení této problematiky, je německý film s názvem Základní příjem se zajímavým podtitulem Kulturní impuls, lze jej shlédnout na adrese eko.waldorf.cz (viz odkaz níže). Podle tohoto filmu s v Německu již dnes uvažuje o základním příjmu 1000 Euro.

    Pokud by v určité zemi byl Základní příjem opravdu zaveden, vedlo by to k možnosti zcela zrušit či radikálně omezit jednak papírování, protože stojí všechny obyvatele dané země nemalé časové i finanční zdroje, ale hlavně i celou řadu úřadů, lze uvažovat i o úplném zrušení všech Úřadů práce a dalších míst, na kterých se vyplácejí nejrůznější sociální dávky. Tímto sjednocením všech dávek pod Základní příjem dojde ke značnému zefektivnění ekonomiky, takže se ihned najde část zdrojů na jeho vyplácení všem občanům bez rozdílu.


    Toto by byl ohromny pokrok
    EVA_
    EVA_ --- ---
    LOOK: Já vim. To nezařídí ani Rákosníček.
    LOOK
    LOOK --- ---
    EVA_: kdo bude delat ty zabavovani a revize a nasledne vladnout, a jak zajistis ze tyhle lidi nebudou krast?

    ze na islandu ted neco rozjeli (btw nemate nekdo dobry clanek o tomhle?) a vypada to zajimave, vubec nic neznamena, vzpomenme na nase 50ta leta..
    EVA_
    EVA_ --- ---
    GEN_IO: "Chce to kritické myšlení." (Václav Klicpera...)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KUATO: Aááách...:-) Zníš mi jak Landovi Blaničtí rytíři (doufám, že se ta písnička tak jmenuje), zrovna na tom všichni ulítáváme. Manžel k tomu rozkládá historické souvislosti, ani nedutáme...

    Si myslím, že by mohlo stačit něco takového, jako udělali na tom Islandu. Pěkně v klídku. Pár klidných demonstrací, žádný křik a násilí. Možná takový pěkný vnitřní ticho.:-)
    Vyhlášení státní platební neschopnosti. Kompletní vyhazov vládní garnituře, celé, mohli by pro změnu zkusit stavět silnice a sázet lesy. Zabavení veškerého majetku, u kterého by neprokázali původ (revize až do pátého kolene, jsou schopni to přepsat na kdekoho). Zmrazení jejich účtů. Zmrazení veškerého majetku podnikatelů evidentně na politiky navázaných. Stop stav, revize, součet aktiv a pasiv, vytřídění a restrukturalizace pohledávek. Náčrt jednoduché, konstruktivní cesty jak ven a restart systému.
    Když se najde funkční cesta ven, pak taková dobře (tvůrčím způsobem) zmáknutá likvidace může být životadárná, byť zpočátku vypadá jako naprostá devastace. Ale chce to nadhled, tj. odolat vzteku, hořkosti, lítosti. Je potřeba trpělivost a zdravé mozky. Ale jak je poznat.
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    uýž dám pokoj, ale ješte si neodpustím jednu poznámku, že to celé informování je vpravdě doslova vytváření. vytváření informací. model je jednoduchý a děsivý, jsem rodič, mám rodinu, musím ji nějak uživit. "nějak uživit" ale není zcela správně. tlak společnosti, tedy lidí na sebe, mezi sebou navzájem, je tak obrovský, že převrací "nějak uživit" na "chci aby se měli co nejlíp". u nejlíp pak zapomínáme na srdce-nejlíp, a ženeme za peníze-nejlíp. tedy já novinář musím vyprodukovat co nejvíce informací. ..aha? a takhle to mají nastavené, až na pár vyjímek, všichni u nás v redakci? takovéhle noviny já čtu? takovéhle informace já čtu?

    au. kde leží pravda?
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    struktura informací, které dnes a denně lidé lidem servírují, je tak křehounká, že stačí jen poďubkat
    informační hodnota je dnes velmi plovoucí veličina. a alespoň 50% má informační hodnotu naprosto nulovou. je to převážně bulvár, který jednoduchým a zaručeným způsobem garantuje váhu jakékoliv informace. ať už jde o válku, o odpovědi na globální otázky a veliká témata, medicínu, obchod a finance, a podobně. tyto informace jsou tak jednoduché, že se budou dát kdykoliv použít k podpoře boje proti kterékoliv "poplašné zprávě". budou se dát ke "seriózním plátkům" přihodit jako balast, který příkladně ukáže, jaký je základ protěžované "pravdy". a ve finále ji potopí
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    věřím tomu, že to rozpoutat může takový bordel, že z blanické hory vyjedou na pomoc ;)
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    F0N: Jasněže. dobré je (a velké +), že veškeré informace, které společnost dala dokupy, ť už na papír, nebo do sítě, jsou dohledatelné a co víc, na všelirůzné pravdy/nepravdy bude úžasně účinná páka, můžeš jít opravdu do hloubky, vytahovat staré knihy, nové knihy, všelijaké dokumenty, verbální svědectví - a těch lidí, co se už teď rozhodli mluvit o věcech že je požehnaně; a tak dále, a tak dále
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    mohlo by to na jednu stranu spoustu lidí chytnout. měli by možnost šťourat a šťourat, ňewsek je totální kotel. hlavně chca nechca jsou spolu jakýmsi způsobem všechny informace i třeba jen nekoneně-vzdáleně provázané. napadá mne gordický uzel?
    ale to by se muselo dotáhnout do absolutního finiše a ustát to. ..zapojí se zcela předurčeně mrtě a mrtě lidí z celého světa
    F0N
    F0N --- ---
    GEN_IO: ono to bude skor taka ta zaplatena promonews, funguje to pomerne uspesne v reklame, teda firma si da urobi na mieru "nezavisly" clanok - cim sa masiruju davy. (CEZ?) :)

    Kazdopadne blivajz.

    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    OGMIOS: :)) omg. kdo chce vrtuli bít, hůl si dycky najde
    verbeš novinářská. věřím tomu, že když by se dala dohromady odhodlaná partička, dala by se podat např. hromadná žaloba na média "za šíření poplašné zprávy".. minimálně tak co pátá newska obsahuje nějaké bubu, nějakou neopodstatněnou, nebo jinak irelevantní hrozbu. to by se dalo dát dokupy, cože??

    vážně mě to už delší dobu napadá
    věděl by někdo jak? příprava samozřejmě bude muset být velmi důkladná a náročná na volné časy )*
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ze bychom zase slapli vedle?
    Pád ekologické modly: větrné elektrárny vyvolávají změnu klimatu – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/veda-skoly/266629-pad-ekologicke-modly-vetrne-elektrarny-vyvolavaji-zmenu-klimatu.html?ref=boxE
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    BROZKEFF: díky, díky... ne že bych je neznal :-( ale rád si počtu...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DAWYT: Na téma psychopati na vedoucích místech s oblibou v posledních letech mluví a přednáší i Koukolík

    Nabízím na téma psychopatie ve firmách ještě knížky

    http://download.brozkeff.net/ebooks/psychologie/snakesinsuits_whenpsychopathsgotowork.pdf


    http://download.brozkeff.net/ebooks/psychologie/corporatepsychopaths.pdf
    When
    we watch these events unfold, it often appears that the senior direc-
    tors involved walk away with a clear conscience and huge amounts
    of money. They seem to be unaffected by the corporate collapses they
    have created. They present themselves as glibly unbothered by the
    chaos around them, unconcerned about those who have lost their
    jobs, savings and investments, and lacking any regrets about what they
    have done. They cheerfully lie about their involvement in events, are
    very persuasive in blaming others for what has happened and have no
    doubts about their own continued worth and value. They are happy
    to walk away from the economic disaster that they have managed to
    bring about, with huge payoffs and with new roles advising govern-
    ments how to prevent such economic disasters. Many of these people
    display several of the characteristics of psychopaths, and some of them
    are undoubtedly true psychopaths. Psychopaths are the 1 per cent of
    people who have no conscience or empathy and who do not care for
    anyone other than themselves. Some psychopaths are violent and end
    up in jail; others forge careers in corporations.


    Předpokládá se, že to procento takových osobností může být všude podobné, jenom to, co takové osobnosti v dané společnosti "můžou", závisí na okolnostech - naše společnost takovým osobnostem někdy docela přeje, resp. je zranitelná vůči jejich atypickému chování, a nemá mechanismy rychlé detekce a účinné zpětné vazby, jako tomu bylo ve všech tradičních malých uzavřených komunitách, kde byla absolutní sociální kontrola všeho co všichni dělali nebo chtěli udělat.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Cílek dobře popisuje to, jak se tu posledních pár let zesiluje to napětí na "astrální" úrovni, odkazujíce na postřehy Wilhelma Reicha před druhou světovou válkou. (A propos, Reichovu knihu Mass Psychology of Fascism nabízím tady: http://download.brozkeff.net/ebooks/sociologie/Reich_Wilhelm-The_Mass_Psychology_of_Fascism(1980).pdf)

    Podle mě problémem toho vzrůstajícího hněvu a hledání původce zla je téměř bez ohledu na příčinu povoláváním takových energií, které jsou poměrně živelné, a-peratické (bezhraničné) a s tendencí k pozitivní zpětné vazbě, tj. sebeposilující. A tak jako když Reich a další bioenergetici popisují to městnání životní=sexuální energie, tak manifestace všeho co se tam takhle dlouhodobě naměstnalo, bez schopnosti většiny lidí takové energie pořádně ovládat, vedlo, vede a povede ke značným "vedlejším následkům" a kolaterálním škodám, o kterých se většina nesnilo a o které ani většina vlastně nestála, když s touhle hrou se sirkama začínala.

    Asociují se mě ještě Karikovy Brány Meonu, byť jsem se k té knize zatím moc nedostal.

    Co se týče těch případných atentátů na potentáty, tedy zatím absence takových atentátů -- možná by se to změnilo, kdyby některá z těch figur byla fakt ultra-xxl ztělesněním Zla, nebo se to změní, až se situace ještě víc vyhrotí. Dokud je ale patrné, že většina těch osobností se aspoň občas jeví trochu příčetně a "normálně", tak je dost těžké stát se tím bódhisattvou a se záměrem odvrátit větší zlo si udělat takový zápis do karmického CV :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    neco jako 9/11 v americe ... silne teroristicky cin urcite napomuze k celkovemu ozdraveni situace, vetsi svobode a prijimani rozumnych a konstruktivnich rozhodnuti.
    TURF
    TURF --- ---
    INK_FLO: to se taky dost divim :)
    myslim, ze se tu da uplatnit klasicky schema s odstranovanim projevu nemoci vs lecenim jejich pricin. odbouchnuti 'vlastniku know-how' tedy nikam nepovede, pokud to nebude kazdym z nas ;)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    KUATO: on to někde psal Cílek, že se diví, že podobný plány slýchá i od svých známých, u kterých by to nečekal...např. jeden vysoškolský profesor mu z vážnou tváří popisoval plán, jak by se pomocí bomby dalo odstranit 200 nejdůležitějších lidí v ČR, kteří to tu nejvíc rozkrádají
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam