• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: ja bych jim nekladl za vinu ze nejsou tak schopni jako ostatni, ale to ze jsou na tu svou neschopnost hrdi a ostatni schopnejsi povazuji za vykoristovatele, kteri se pro ty neschopne rozdali malo. je to uplne zvrhle uvazovani.

    The fundamental cause of the trouble is that in the modern world the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt. -- Bertrand Russel
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    YMLADRIS: Financni gramotnost je jak mit finance v poradku.
    Napriklad mit rezervu na pul roku zivota.

    Kde ji vezme clovek, ktery je nezamenstany, a clovek ktery zije od vyplaty k vyplate, protoze ma mizerny plat?

    Dostanu-li vypoved, tak neustat v usilovani, dokud si nezajistim nejaky novy stabilni zdroj prijmu (tak ci onak).

    To je financni gramotnost? Nebo boj o hole preziti? A co kdyz nekdo najde misto treba v hybermarketu.Je to misto dostacne stabilni. Je mozne dnes o nejakem miste rict, ze je stabilni? a muze nekdo odmitnout nabitku z uradu prace z oduvodnenim, ze chce stabilni praci a pochvali ho za jeho financni gramotnost?

    Vest si domaci ucetnictvi, vedet za co utracim a proc.
    Ver tomu, ze lidi s minimalni mzdou a duchodci zatracene vedou domaci ucetnictvi.
    Myslet na budoucnost.
    A proc nezit v pritomnosti?
    Jinak si myslim, ze na budoucnost mnozi lide mysli, a to bohuzel s obavami.
    Ale ja vim co mas na mysli, jako, ze si napr. nekdo bude sporit na duchod v penzijnich fondech atd.
    POkud mozno nedluzit, nebo se dluhu snazit zbavovat.

    No na to by jeden neprisel..
    Ovsem tady lide maji silneho protivnika. Banky a firmy a jejich reklamy, ktery nabizijeni vyhodne uvery, splatky atd
    Tak me napada, jsou ti lide v bankach a firmach financne gramotni?

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    YMLADRIS: Je potreba je ucit rybarit.
    A kde budou chytat ryby? Dneska kazdy rybnik nekdo vlastni, aha takze mozna budou potrebovat koupit nejaky ryb.listek.
    A kde vezmou pruty? Aha, budou si je muset koupit
    Kazdy nema rybnik za barakem, takze jak budou si muset zaplatit dopravu.
    Ty ryby si budou opekat nekde na ohnicku? Aha, budou si muset zaplatit energii.

    Nejde o to, ze by nemohli rozumne hospodarit; akorat je to proste nikdo neucil. To bych ted 100 000 000 000 radeji cpala do nejakeho vzdelavani nebo proste investovala nejak rozvojove, nez je rozdat lidem.

    A co to je nacpat neco do vzdelani?
    Jenom postavit budovy, zaplatit ucitele, a pak nechat lidi aby platili drahe kursy ci studenty skolne??
    Nebo nechce se mi verit, ze by si bylo pro vzdelavani zadarmo.. vzdyt toho by si lidi nevazili..blabla
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KUATO: ve vlade jsou jiste lide s vysokym IQ, coz ale neznamena ze se nechovaji jako debilove.
    IQ neni o inteligenci, natoz o moralce
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    plus jeste doplnim: ja lidem, kteri jsou financne negramotni, to nekladu "za vinu". Nikdo z nas nemuze za to, do jake situace se narodil, jaky ma skilly atd. Jenom proste minim, ze pridat jim penize nic nevyresi, resp. nepomuze to vyznamnemu procentu lidi, kteri nevychazi. Za komousu se napr. brala zaloha na plat, tj. mzda se vyplacela 2x mesicne, protoze urcita cast lidi nebyla schopna neutratit vsechno hned a vydrzet az k vyplate. (!!!)
    Lidi proste takovi jsou. Kratkozraci hedonisti. To neminim nejak urazlive. Ale co s tim teda. Rozdat jim vic penez zni absurdne.
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: kdesi jsem cetl "prumerne IQ je 100. to neni nic moc. a ted si predstavte, ze polovina populace ma mene." neboli - i kdyby ses rozkrajela, furt bude existovat par procent lidi (coz v globale jsou statisice jen v CR), kteri se budou chovat jako debilove. mozna za to nemuzou, jen ten nas svet se stal moc slozitym.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    YMLADRIS: Jo, uznávám, že FG je víc než jak hospodařit, má to i ten širší horizont jak píšeš ty, ale ten horizont zas není tak širokej, jako že kdokoliv kdo nemá pořešenej živto v tabulkách není finančně gramotný. Přeháním, ale snad víš kam mířím..
    plus někdy prostě "kde nic není ani smrt nebere", a není co tam "ladit".
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GAISAKA: Financni gramotnost je jak mit finance v poradku. Napriklad mit rezervu na pul roku zivota. Dostanu-li vypoved, tak neustat v usilovani, dokud si nezajistim nejaky novy stabilni zdroj prijmu (tak ci onak). Vest si domaci ucetnictvi, vedet za co utracim a proc. Myslet na budoucnost. POkud mozno nedluzit, nebo se dluhu snazit zbavovat. Atd. Proste same nepopularni prudy, ktere by mel prece resit stat :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ATOMINATOR: Je to fakt blby, ze ten Mediaservis ma tak nastavene pracovni podminky. Nikdo ale nikoho nenuti tam pracovat.

    Urcite jsou lidi, kteri jsou fakt outsideri (postizeni, lidi s nizkym iq, lidi s vaznym dusevnim nebo psychologickym problemem...) a proste kapitalismus nedavaji. Nemam problem abychom tyto lidi solidarne podporovali (davky, prispevky, invalidni duchod, ...). Ale vetsine chudych -si proste myslim- nepomuze to, ze jim das rybu (prohraji ji na automatech). Je potreba je ucit rybarit. Nejde o to, ze by nemohli rozumne hospodarit; akorat je to proste nikdo neucil. To bych ted 100 000 000 000 radeji cpala do nejakeho vzdelavani nebo proste investovala nejak rozvojove, nez je rozdat lidem.
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    YMLADRIS: Svou zkušenost jsem přidal, abych ukázal, jak můžou lidi žít - a to třeba ještě vychovávají děti. O mě tam ani tolik nejde.

    Chtěl jsem tím ukázat, že někteří lidi prostě žijí od výplaty k výplatě, pracují od nevidím do nevidím a když se jim třeba porouchá pračka, tak na ni nemají a musí si půjčit, aby jejich děti nechodily špinavé do školy (což by mohlo zajímat sociálku). Pak se objeví nemoc jednoho rodičů či ztráta zaměstnání a jsou v prdeli úplně, kolotoč půjček se roztáčí a na konci jim nějaký chytrák řekne, že na to měli být připraveni. Zkus odmyslet to, co mohlo působit jako bědování nad mým životem a zamysli se nad tím, jestli je normální, že se lidi v rámci strategie přežití (oprava: strategie zvyšování svého společenského kreditu) takhle vzájemně vykořisťují.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    YMLADRIS: To už ale imho fenomén finanční gramotnsti přesahuje. Ta "je o tom", vědět jak hospodařit dobře s tím co mám, ať už je to cokoliv. Ty mluvíš už o odpovědnosti za svůj život, což je přece jen něco jinýho.)
    Nemluvě o tom, že se to zase komplikuje tím, že někdo nemá to zázemí z domova, osobní zdroje všeho druhu nebo prostě štěstí, takže k těmhle pracem spadne spíš přirozeně, a musel by se hodně snažit/mít velký štěstí posounout se někam dál. A zase, vidí lidi co si vydělávaj naprosto v nepoměru svým osobním zdrojům (politika, děvky, hospody, profesionální sázkaři a kdoví co ještě), což je ještě víc nasere a dovede k opodstatnění vnitřního pocitu zkusit ty prachy taky takhle někde "vyhaluzit", když "to jde"..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ATOMINATOR: asi mne posles do ... ale ja prave za soucast fin. gramotnosti povazuju ze clovek si da bacha aby se nedostal do situace kdy musi vzit praci na 14 hodin denne. naivne neverim ze behem pobytu na pracaku se fakt neda nic najit.. ses chytrej a milej, verim ze trh prace pro tebe je. nevim samozrejme jak moc ses snazil, kolik hodin denne jsi shanel job atd. preju brzkou zmenu!
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    ATOMINATOR: Já myslím, že tohle asi nikdo nerozporuje.
    Všichni víme že jsou lidi, který makaj, maj za to málo peněz, a tak to berou domů přes hodspodu. Pak jsou ale taky rodiny, kde jeden má podobný nízký plat, a druhej (tedy přesněji druhá) bere přídavky na děti a další soc. dávky (nejedná se pouze o romy), a přitom ty lidi utrácejí za elektroniku, jídlo a další píčoviny, na což se samozřejmě částečně zadlužujou, což celej koloběh udržuje v pohybu.
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Jo, Ymladris, a vzhledem k tomu, že si předplácíš Respekt (který doručuje Mediaservis), tak se na mém vykořisťování podílíš! :D

    To je vtip, já se zase svými nákupy podílím na vykořisťování zaměstnanců někde v Penny Marketu, nákupem elektroniky a levných hadrů vykořisťováním dětí v Číně atp., doufám, že se mi podaří jednou z tohohle vyvléknout, ale často k tomu vede cesta přes kariéru, bezohlednost a potlačení sebe sama, což je cesta, které bych se rád vyhnul. (Vyhnul se a vyhynul)
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    YMLADRIS: Jsem presvedcena ze velka cast lidi, kteri nevychazeji s penezma, ma fakt nizkou financni gramotnost a navyky. Nemam to jak prokazat, takze se neunavuj dotazama :)

    Částečně si to myslím taky, ale takto bych to negeneralizoval. Vlastní zkušenost:

    Díky tomu, že jsem byl pro část zaměstnavatelů příliš inteligentní a pro některé zase málo či bez požadovaných zkušeností nebo jsem jim prostě nepadl do oka, se mi nakonec podařilo získat práci coby doručovatel u Mediaservisu.
    Hrubý příjem je v Praze 10.000 Kč + 5.000 Kč za kvalitu doručení. Těch 5.000 Kč se ti může srazit na 0, protože za jednu nedoručenou zásilku přicházíš o 500 Kč. Což se zdá být dobré z pozice zákazníka, protože každý přece chce, aby mu chodilo předplatné jeho oblíbeného časopisu (např. Respekt)...

    Ráno musí být rozvezeno předplatné novin do 7:30, po přiděleném okrsku to trvá (podle toho, co je za den) od 1h40min do 2h20min (za příznivého počasí). Nejdřív si to ještě musíš přepočítat, takže tak 10 - 15 minut k tomu připočti. Dále je třeba přičíst čas k dopravení se na místo, kde začínáš rozvážet tisk.
    Abych to shrnul, vstávám chvíli po 4. hodině ranní (což je super, protože je nejvíc slyšet zpěv ptáků), ve 4:49 odjíždím na místo, kde si přepočítám a naložím tisk, kde jsem zhruba v 5:15. V 5:30 vyrazím k tramvaji, čekám, nastoupím, popojedu a tak v 5:45 začínám s rozvozem. Btw. v pracovním výkazu se píše právě jen čas, kdy začínáš rozvážet, ta půlhodina nikoho nezajímá (ale to by mi ani tak nevadilo, i v jiných provozech se běžně počítá s tím, že je ještě třeba uklidit atp.)
    V 7:30 nebo chvíli dřív teda ideálně skončím a jedu na firmu, což trvá tak půlhoďku.
    Tam pak přijdou další zásilky - předplatné časopisů, adresných zásilek a různé katalogové akce, co firmy posílají zákazníkům (těch bývá nejvíce).
    Různé speciální akční nabídky (od pojišťoven, různých řetězců apod.) v počtech stovek kusů musí být většinou rozvezeny do 3 dnů, takže aby to člověk stihl, musí si naložit fakt balík. Do té tašky se to fakt nevejde, takže je třeba přidat další. Rozhodně je to víc než 15 kg, které vám schválí doktor při zdravotní prohlídce, osobně to odhaduju tak na 30 kg.
    Klíče nemáš od všech vchodů, většinou jen od těch, kde mají lidi nějaké předplatné časopisu/novin, takže často musíš zvonit a čekat, jestli ti někdo otevře. Když jsem se ptal na přidělání klíčů, tak mi bylo řečeno, že se snaží zajistit jich co nejvíce, ale tam kde nebydlí nikdo s předplatným je to těžké. Paní, co odtamtud odcházela, mi říkala, že u některých požadovaných klíčů se už čeká zhruba půl roku a vedení není schopné je zajistit.
    Když se nedostaneš do vchodu, nalepíš na zásilku samolepku, kde zaškrtneš důvod nedoručení, datum a podepíšeš se.

    V praxi to hodně probíhá následovně. Zastavíš u vchodu, projíždíš svazek špatně označených klíčů, zjistíš, že klíč nemáš a tak zvoníš na adresáta. Ten se neozývá, tak postupně zkoušíš další zvonky, aby tě někdo pustil do vchodu a ty tak mohla vhodit zásilku do schránky. Někdy to dopadne tak, že prostě nikdo není doma, tak si vytáhneš samolepku, vypíšeš ji a chceš odjet a v tu chvíli jde zrovna někdo do vchodu, takže tam vlezeš, očima vyhledáš schránku (někteří lidi jsou mistři v tom, jak ji označit, aby jejich jméno bylo vidět co nejméně) a hodíš tam zásilku. Hurá, máš o 10 deka lehčí tašku od nějaké firemní sračky, kterou beztak každý vyhodí („To jste mohl rovnou vyhodit,“ řekl mi kluk v mých letech, když kvůli tomu seběhl několik pater po schodech :)

    Samozřejmě tohle byla úplně ta nejhoší varianta, ale v praxi se docela často opakuje. Abych to shrnul, tak zatím jsem byl vždycky v práci od 5:30 a na firmu jsem se vracel v 19h. Včera jsem si ještě uvědomil, že po mě chtějí, abych ty nedoručené zásilky vypisoval do sešitu, to jsem nedělal, takže počítám, že mě na to zítra někdo upozorní. Vlastně se zeptám radši sám.
    U těch propagačních akcí se těch zásilek vrací docela hodně, takže to je ještě další čas navíc nějakým vypisováním.
    Abych ale zase nebyl pesimista, tak jsem nastoupil teprve před týdnem a počítám, že se to přece jen trochu zlepší. Navíc jsem si zabavil i jednu tašku s gumovýma kolečkama, takže se mi jezdí o něco lépe a netáhnu to za sebou jak saně na Sahaře. Akorát je ta taška o něco menší a nepřijde mi tak pevná. Zatím jsem to vyřešil tak, že si propagační materiály nechávám na distribučním místě, které je blíž mému okrsku, rozvezu důležité zásilky, a potom se vracím pro to ostatní.
    Co jsem koukal do pracovního výkazu, tak nikdo svou práci za 7,5 smluvených hodin (+ 0,5h pauzy) nestíhá. Nejrychlejší dělá pravidelně asi jen hodinu přesčas, běžně to však bývají hodiny dvě, tři nebo čtyři. Já jich třeba jako začátečník dělal šest. Samozřejmě vám to nikdo neproplatí, protože někdo tlustý vypočítal, že se to za 7,5 hodiny stihnout dá.
    Osobně doufám, že tento týden už mě čtrnáctky nečekají a zvládnu to rychleji, ale stejně jsem už rozhodnutý odtamtud zmizet. Momentálně jdu psát do jednoho bio obchůdku, protože za (v ideálním případě) 12 čistého v Praze se mi takhle dřít nechce. Abych to ozřejmil: nevadí mi dřít, nevadí mi práce přesčas, ale nehodlám to dělat zdarma kvůli finančnímu zisku někoho jiného, který následně nijak neovlivní zisk můj.

    Proč to vlastně píšu? Protože první den, kdy mě už nikdo nezaučoval a já na konci dne skončil, jsem měl neskutečnou chuť dát si jedno pivo. Byla to část mého osobního života, kterou jsem měl raději využít cestou domů, abych měl 8 hodin spánku na to, abych zase dalších 14 hodin mohl pracovat. Ale potřeboval jsem se trochu uvolnit. Kdyby to takhle šlo dál a ty bys mi řekla, že se ti nelíbí můj životní styl od-vyplaty-k-vyplate-pres-hospodu, tak bych tě přetáhl půllitrem přes hlavu a doporučil ti vrátit se ke své práci, při níž máš čas koukat na Nyx.
    To je myšleno kamarádsky :)

    Osobně považuji hospody za ventil a myslím si, že není dobré takhle ventilovat přepětí z práce vznikající kvůli nastaveným podmínkám, jež vytvářejí moudří lidé idiotům. Podle mě by se ti lidi měli pokusit zůstat střízliví a pak moudrého nadřízeného zastřelit. To je imho lepší ventil :)

    A to co popisuju, je celkem legrace, i přestože se mi v pátek už začínaly rozjíždět lehké halucinace (mnoho hodin na sluníčku dělá divy :). V některých zaměstnáních jsou na tom lidé ještě hůř, i když za tu dobu, co jsem vystřídal různá zaměstnání je tohle zatím nejhorší.

    Ano, lidé takto pracující pak skutečně mohou podlehnout vidině snadné výhry (ti opravdu hloupí hrají automaty, další sázejí Sportku), protože mají pocit, že by se tím vyřešila kupa věcí. Nedokážu říct, kolik z nich by skončilo jako Bolek Polívka v Kurvahošigutntag, ale také si moc nedělám iluze, že by se snažili to investovat do vzdělání.

    Na druhou stranu přesně tento opačný vzorový přístup, kdy se člověk snaží maximalizovat své dobro může být počátkem bezohlednosti k druhým.

    Jak je uvedeno zde:

    [ ATOMINATOR @ 80M.bpm | Whore Is Lover If You Want It ]

    Situace chudých se měřitelně zhoršuje nikoli proto, že by tak byl naplánován systém, ale proto, že se privilegované skupiny vzdělaných a zdravých snaží
    maximalizovat své dobro.


    Jako majitel firmy s vlastním autem a dětmi bych se určitě snažil, aby se moje děti neměli jako mí vlastní zaměstnanci a měli se minimálně stejně jako já - nebo ještě lépe. Takové racionální chování umožňuje můj rozvoj a mých potomků, ale zabraňuje rozvoji lidí, kteří svým úsilím podporují můj růst... Ale fuj, jak to smýšlím, vždyť já jim dávám práci, nechť jsou za ni vděční!

    Ten NPZ jsem taky okukoval a stále mám okolo něho mnoho pochybností.
    KUATO
    KUATO --- ---
    JUNIPETRUS: nemohl bys dat 5000kc (budeme-li se bavit o nasich podminkach). aby se dalo mluvit o nejakem platu, musel bys to posadit nekde do roviny minimalni mzdy (a vlastne i tech duchodu), coz mas nekde kolem 10-12 000 cisteho. z peti tisich nevyzijes, z 10 uz pri notnem uskromneni ano.

    takze to mame 100 000 000 000 mesicne. plus vypadek vsech dani z prijmu, socialniho a zdravotniho pojisteni. me by vubec zajimalo, jaky obrat DPH se vybere pri soucasne vysi ted. jestli je realne, aby se vyse uvedena suma vubec mela sanci vybrat.

    brutalni navyseni cen by imho nepochybne vedlo v nasledujicich mesicich k nemalym usporam na platbach prave pro duchodce (starobni i invalidni) - hromadne by chcipali hlady.

    YMLADRIS: divis se, ze lidi setri kde muzou? ja osobne bych cernou ekonomiku podporoval taky, pac by to hromade lidi umoznilo prezit.
    WILL
    WILL --- ---
    Nemůžu si pomoct, ale nevidím nějakou zásadní možnost změny ekonomického systému, které by nepředcházela hlubší hodnotová proměna ve společnosti, a tu by potom změna systému mohla reflektovat. Takže ty teorie změny jsou občas zajímavé, ale zcela neaplikovatelné.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: lidem by vyrazne prospelo kdyby se jim stat spis prestal plest pod nohy a nechal je predvest ze se o sebe umi postarat.
    A presne tohle NZP realizuje a umoznuje.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: rozhodne mam pocit ze se ohromne dane vybiraji uz ted, ale rekni, vazne si myslis ze je mozne udelat tohle a zaroven snizit dane? naopak to by vedlo k silenemu zvyseni, a muselo by se stale zvysovat jak by se pracovalo min a min.
    soucasnej stav neni nijak ruzovej, ale jsem presvedcena ze lidem by vyrazne prospelo kdyby se jim stat spis prestal plest pod nohy a nechal je predvest ze se o sebe umi postarat... ale jak rikam me tahle myslenka zajima, jak je to myslene, co by z toho vyplyvalo, tak rekni, jak myslis ze by to fungovalo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam