• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    YMLADRIS: svoje výdaje znám, vpodstatě všechny si je píšu....

    ono je rozdíl, jestli někdo může díky vyššímu platu spořit stylem "existenční minimum/nadstavba (výlety, kultura, dovolená, koníčky atd.)/peníze bokem" nebo s nižším platem jen "existenční minimum/peníze bokem"....pokud patříš do skupiny, že máš vyšší plat, a přesto spoříš stylem "existenční minimum/peníze bokem", tak respekt
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    YMLADRIS: /OT/Lenin byl vykonavatel, politik. Tam, kde nepíše o technologii moci, ho nemá cenu číst, pouze opisuje Marxe s Engelsem a vytváří nedoucké teze. Jak v tvém případě - Lenin k Marxově analýze sociálních problémů dodal právě jenom tu krvavou revoluci, což pravda tak uplně intelektuální počin není.)
    Podstata leninismu je pouze boj (o to, co vymysleli jiní). Neříkám, že nebyl svým způsobem geniální, ale jako stratég a politik, jako myslitel nestojí za zlámanou grešli, což dokazuje tuzemský odpor karxismu-leninismu a neutuchající odborný zájem o Marxe po celém sv+ětě, tam kde to podle něj zkusili i tam kde ne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUATO: ale jo furt, vsak na nic necekam :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: Presne. Ja kdyz jsem chtela novou vec, chodila jsem pul roku na brigadu, jedli jsme rohlik s maslem. Dnes je matka invalidni duchodkyne ve starobnim duchodu a kdyz ji zavreli chranenou dilnu, tak do mesice mela novy job - vyplnovani jakychsi formularu na netu - a po par tydnech ji sef volal ze v jejich skupine duchodcu prilis stachanovsky prolamuje rekordy, at zvolni. Protoze ma porad v sobe, ze je dulezity se umet postarat se sam o sebe, nebyt zavislej na vnejsich NZP.

    Myslim si, ze ty zakladni veci jak hospodarit, by se mely ucit v 7. tride vedle toho vareni a prace v dilne. Nevim zda decka neco takovyho majou.
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: no hlavne delej tak, at mas to decko driv, nez tvoje telo rekne, ze uz bohuzel nee. mas uz svoje roky :o). protoze to jsou takove dve krivky, ktere jdou proti sobe - muzu financne a muzu fyzicky. a zatimco tu prvni oblast muzes nejak usmlouvat (dve prace, skromne zivobyti), tu druhou uz ne a je to nenapravitelne :o).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    imho je to zase jen o te financni gramotnosti. ja taky vyrustal v proletarske rodine, matka samozivitelka (prodavacka), jedno dite na krku, alimenty vysmech, jen nejake socialni davky o kterych jsem tehdy nemel prehled. a kazdy rok jsme jezdili k mori na dovolenou, nechodil jsem jako somrak a naucil jsem se vychazet s penezmi. a zadnej "strejda" v tom prsty nemel. matka totiz sice byla (a porad je) obycejna zenska, ale ty prachy si umi spocitat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INK_FLO: a jeste kontrolni dotaz. Muzes odpovedet/snadno dohledat, kolik jsi v tomto roce v jednotlivych mesicich utratil za potraviny, v restauracich, za obleceni+boty, za cestovne, za bankovni poplatky, za darky atd.? Vis za co vydavas penize a proc?

    To na tebe neutocim, jen ze se stale znovu setkavam s "ja nemuzu nic usetrit". "Tak se pojdme podivat na tvou mesicni rozvahu, co by se dalo zoptimalizovat" No ale ja zadnou nemam... uz jen na ty listky na salinu co se utrati... A pocital sis jestli je pro tebe levnejsi salinkarta? Ne, to bych mel? A kolik utratis za vikend na jidlo? No to netusim, to bych jako mel vedet? Ja kupuju hlavne bio. Atd. atd.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INK_FLO: Jo, neminim to tak ze kdo nesetri je debil, zalezi na konkretni situaci. Mne nemit zadne rezervy by totalne frustrovalo. K detem pristupuju tak, ze uz nekolik let sporime jako mourovati, abychom si je mohli v pohode dovolit (pokud se zadari) a pak nemuset resit jestli mame nebo nemame na kocar nebo co. To je ostatne dalsi priklad toho co jsem mela na mysli: stesky lidi ze materska je moc nizka, ze prece z toho se neda slusne zit.

    Myslim ze je to o pristupu. Nevim kolik potrebujes na minimalni mesicni preziti. Tech 12 000? (Kdyz bys jedl brambory.) Fakt netusim jaky mas najem atd. 12k je hodne (to je moje minimum vc. hypoteky pri deleni se o rozpocet ve dvou lidech). Ale dejme tomu 12k. Tak na pul roku rezervy bys mel usetrit za 6 let tak, ze si kazdy mesic odlozis 1000 Kc. Je to skutecne naprosto nerealne?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    YMLADRIS: v pohodě, já to beru tak, že ty máš pravděpodobně určitý standart, z jehož pozice vedeš nějaké salónní úvahy o tom, jak by se mělo šetřit atd...věřím, že když má někdo 20tisíc čistého, tak se o spoření káže jednodušeji, než když jich má 10...já pocházím ze sociálně slabé rodiny, takže poměry mezi sociálně slabými znám a světě div se, je běžné, že rodina s jedním či dvěma dětmi není schopna ušetřit absolutně nic, ať si o tom myslíte cokoliv, a to i přesto, že neutrácí za chlast, cigára ani žádně zbytečnosti nad rámec holého přežití...

    každopádně pokud chcete tyto virtuální úvahy o zajištěnosti své a jiných provozovat co nejdéle, tak si raději nepořizujte děti, to byste pak taky mohli za pár měsíců či let zjistit, že jste se ocitli mezi těmi, o kterých jste mysleli, že se snad v naší společnosti ani nevyskytují a když ano, tak si za to můžou sami svou lehkovážností a rozhazovačností
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: pokud budes dostatecne bohaty, a u moci Kradousek, tak ti zadarmo da!, treba odpusti ruzne dane, nabyti verejnych zdroju za vyrazne podhodnocene netrzni ceny nebo dotace na biopaliva atd,
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: takze vlastne naznacujes, ze Babis je takovy predator spolecenske dzungle.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: neni to hloupy argument, svet tam venku kasle na tvoje idealisticke predstavy o tom co je zaslouzene a co neni. svet tam venku je jen trochu regulovana dzungle, a kdo se boji si z ni neco utrhnout, tak z ni nic mit nebude. nerikam ze loupez je nejaka spolecensky uzitecna vec, ale ze kdo neco chce, musi si to svou pili zaslouzit. v dzungli se nic nefasuje, dzungle ti nic zadarmo neda. cos delal ty, kdyz se v dzungli bojovalo?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: dyt o tom mluvim. Takze rict, on je ma milardy, on si je zaslouzi, protoze se nadrel je hloupy argument.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GAISAKA: Jinak jsem se divala na toho Lenina -ze bych si to pamatovala spatne?- a ne, mam pravdu. Marx rika, vyrobni prostredky dat proletariatu, Lenin rika, vyrobni prostredky je treba uchvatit krvavou revoluci (protoze kapitalisticky stat je prisluhovacem vrahu z wall streetu atd.). Dubnove teze :). To je podstata leninismu, ne?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: ani ta banka se nevyloupi sama a zlodej se nadre ;) kdyz dva delaji totez, nemusi to byt vzdy totez. kdyz ja budu na zahrade kopat diru, nebudu z toho mit nic, kdyz tu diru nekdo vykope v Texasu, zbohatne na rope.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: hm, ze by si Babis nikdy nevzal dovolenou a neudelal si vylet do Toskanska, bahami nebo havai?
    Tak to mi ho zacina byt skoro lito..
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: Takze je penize jsou odpovidajici odmenou jeho vynalozenemu vykonu (ve wattech), jo?
    Lidi co delaj praci jako ted Atominator se taky dost nabehaji a moc nevyspi. Proc nemaji miliardy, ani miliony a temer ani tisice?
    Jinak i zlodej (treba nekdo vykrade banku) taky vykazuje "nabehani", vykon ci praci, vcetne stresoveho faktoru, to ale nezname, a na tom se asi shodnem, ze je jeho zisk z lupu legitimni a zaslouzeny.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    HOBORG: dreli oni nebo jejich rodiny. miliardy ti do klina samy nepristanou, minimalne se kvuli nim dost nabehas a nevyspis. a to spouste lidem nestoji za to, ale pak si holt nemuzou stezovat. byznys se neudela tak, ze se vezme dovolena a pojede se na festak.
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    me ta predstava ze "majetni" maji ty miliardy protoze jsou schopni a hodne dreli pripada dost nablbla, asi stejne jako ta predstava z druhy strany ze kazdej kdo ma nejakej vetsi majetek to musel nakrast
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GAISAKA: ja tady nejsem ten, kdo by majetnym zavidel ;) ja vim ze oni dreli, ja nedrel tolik nebo tak dobre, prijal jsem na sve zivotni ceste nejaka jina a mozna spatna rozhodnuti, a nejen ja, ale cela moje rodina, z jejihoz prostredi pochazim, mozna na to ani schopnostmi nemam(e), takze pokud ma Babis svoje miliardy a ja ne, pak je vse v nejlepsim poradku ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam