• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INK_FLO: Jo jo, s tim naprosto souhlasim. Ja jsem dostala uzkostnou vychovu a tak jsem zas musela trochu fetovat a kdesi cosi, abych prestala furt "resit", ale imho zdravy zodpovedny zaklad mi zustal.

    Ale zas to ber tak, ze kdyz se o tebe nikdo nezajimal .. tak si to muzes udelat, jak chces. Rozhodnout se hlavou a chytrej jsi.
    Nejhorsi podle mne je vychova ve stylu Jsi hovno, Nema smysl se o cokoliv snazit, NIkdy si neusporadas zivot abys byl spokojen, Nic ti nevyjde... proste soustavna pece ale smerem k tomu abys mel nulovou sebeduveru. To je pak slusne pekelny zaklad do zivota.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    YMLADRIS: nědělám, ale pokud se mám rozhodnout, jestli těch pár stovek navíc (měsíčně cca 1000 kč) utratím za to, že budu moct posedět se známýma, občas jet někam na výlet apod., nebo je budu spořit, tak se rozhodnu pro první možnost. Prostě ta tisícovka mi nestojí za to, abych si odepřel i to málo, které mám nad rámec přežití. To je to, o čem celou dobu mluvím - kdyby bylo těch peněz nad rámec více a ta tisícovka nebyla jedna, ale třeba 3, tak už bych o spoření uvažoval, takhle ne...

    ale už se mě to trochu více osvětlilo z toho, co jsi napsala o své matce a výchově. Bohužel (pro lidi jako ty pak bohudík) žije stejně většina víceméně to, co do nich vložili jejich rodiče. Když do tebe máti hučela, že spořit se musí a musíme si odepírat aby jsme měli našpórováno, tak je to pro tebe automatické a těžko se ti chápe, že to má někdo jinak. Já například jsem vyrůstal v prostředí, kdy se o mě nikdo nezajímal a nikdo neměl snahu mi cokoliv předat nebo vysvětlit, takže se to samozřejmě otiskuje i v mnoha mých postojích a návycích. A to není výmluva, to je konstatování faktu

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JUNIPETRUS: Chodila jsem roznaset predplacene noviny (do schranek). Oc ti jde?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    YMLADRIS: v cem spocivala ta pulrocni brigada?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JUNIPETRUS: shodou okolnosti jsem v sobotu pomahala roznaset noviny :) takze s Atomem tezce soucitim. Co jsem chtela: vetsinou knizky. Proc se ptas?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INK_FLO: Nezijem za minimum, akorat jsme hoodne snizili vydaje oproti drivejsku. Spis bych rekla ze utracime vedome - limit kolik se mesicne vynalozi na vylety, protoze vylety jsou proste dulezita vec. Nejde o to, ze bys mel zit asketicky, ale vedet jak a proc hospodaris. Pokud to delas a presto mas jen existencni minimum, to zni desive. Pak bych asi cely vikendy soustavne venovala hledani lepsiho jobu.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    YMLADRIS: jakou vec si chtela a na jakou brigadu si pulroku chodila?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    YMLADRIS: svoje výdaje znám, vpodstatě všechny si je píšu....

    ono je rozdíl, jestli někdo může díky vyššímu platu spořit stylem "existenční minimum/nadstavba (výlety, kultura, dovolená, koníčky atd.)/peníze bokem" nebo s nižším platem jen "existenční minimum/peníze bokem"....pokud patříš do skupiny, že máš vyšší plat, a přesto spoříš stylem "existenční minimum/peníze bokem", tak respekt
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    YMLADRIS: /OT/Lenin byl vykonavatel, politik. Tam, kde nepíše o technologii moci, ho nemá cenu číst, pouze opisuje Marxe s Engelsem a vytváří nedoucké teze. Jak v tvém případě - Lenin k Marxově analýze sociálních problémů dodal právě jenom tu krvavou revoluci, což pravda tak uplně intelektuální počin není.)
    Podstata leninismu je pouze boj (o to, co vymysleli jiní). Neříkám, že nebyl svým způsobem geniální, ale jako stratég a politik, jako myslitel nestojí za zlámanou grešli, což dokazuje tuzemský odpor karxismu-leninismu a neutuchající odborný zájem o Marxe po celém sv+ětě, tam kde to podle něj zkusili i tam kde ne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUATO: ale jo furt, vsak na nic necekam :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: Presne. Ja kdyz jsem chtela novou vec, chodila jsem pul roku na brigadu, jedli jsme rohlik s maslem. Dnes je matka invalidni duchodkyne ve starobnim duchodu a kdyz ji zavreli chranenou dilnu, tak do mesice mela novy job - vyplnovani jakychsi formularu na netu - a po par tydnech ji sef volal ze v jejich skupine duchodcu prilis stachanovsky prolamuje rekordy, at zvolni. Protoze ma porad v sobe, ze je dulezity se umet postarat se sam o sebe, nebyt zavislej na vnejsich NZP.

    Myslim si, ze ty zakladni veci jak hospodarit, by se mely ucit v 7. tride vedle toho vareni a prace v dilne. Nevim zda decka neco takovyho majou.
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: no hlavne delej tak, at mas to decko driv, nez tvoje telo rekne, ze uz bohuzel nee. mas uz svoje roky :o). protoze to jsou takove dve krivky, ktere jdou proti sobe - muzu financne a muzu fyzicky. a zatimco tu prvni oblast muzes nejak usmlouvat (dve prace, skromne zivobyti), tu druhou uz ne a je to nenapravitelne :o).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    imho je to zase jen o te financni gramotnosti. ja taky vyrustal v proletarske rodine, matka samozivitelka (prodavacka), jedno dite na krku, alimenty vysmech, jen nejake socialni davky o kterych jsem tehdy nemel prehled. a kazdy rok jsme jezdili k mori na dovolenou, nechodil jsem jako somrak a naucil jsem se vychazet s penezmi. a zadnej "strejda" v tom prsty nemel. matka totiz sice byla (a porad je) obycejna zenska, ale ty prachy si umi spocitat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INK_FLO: a jeste kontrolni dotaz. Muzes odpovedet/snadno dohledat, kolik jsi v tomto roce v jednotlivych mesicich utratil za potraviny, v restauracich, za obleceni+boty, za cestovne, za bankovni poplatky, za darky atd.? Vis za co vydavas penize a proc?

    To na tebe neutocim, jen ze se stale znovu setkavam s "ja nemuzu nic usetrit". "Tak se pojdme podivat na tvou mesicni rozvahu, co by se dalo zoptimalizovat" No ale ja zadnou nemam... uz jen na ty listky na salinu co se utrati... A pocital sis jestli je pro tebe levnejsi salinkarta? Ne, to bych mel? A kolik utratis za vikend na jidlo? No to netusim, to bych jako mel vedet? Ja kupuju hlavne bio. Atd. atd.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INK_FLO: Jo, neminim to tak ze kdo nesetri je debil, zalezi na konkretni situaci. Mne nemit zadne rezervy by totalne frustrovalo. K detem pristupuju tak, ze uz nekolik let sporime jako mourovati, abychom si je mohli v pohode dovolit (pokud se zadari) a pak nemuset resit jestli mame nebo nemame na kocar nebo co. To je ostatne dalsi priklad toho co jsem mela na mysli: stesky lidi ze materska je moc nizka, ze prece z toho se neda slusne zit.

    Myslim ze je to o pristupu. Nevim kolik potrebujes na minimalni mesicni preziti. Tech 12 000? (Kdyz bys jedl brambory.) Fakt netusim jaky mas najem atd. 12k je hodne (to je moje minimum vc. hypoteky pri deleni se o rozpocet ve dvou lidech). Ale dejme tomu 12k. Tak na pul roku rezervy bys mel usetrit za 6 let tak, ze si kazdy mesic odlozis 1000 Kc. Je to skutecne naprosto nerealne?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    YMLADRIS: v pohodě, já to beru tak, že ty máš pravděpodobně určitý standart, z jehož pozice vedeš nějaké salónní úvahy o tom, jak by se mělo šetřit atd...věřím, že když má někdo 20tisíc čistého, tak se o spoření káže jednodušeji, než když jich má 10...já pocházím ze sociálně slabé rodiny, takže poměry mezi sociálně slabými znám a světě div se, je běžné, že rodina s jedním či dvěma dětmi není schopna ušetřit absolutně nic, ať si o tom myslíte cokoliv, a to i přesto, že neutrácí za chlast, cigára ani žádně zbytečnosti nad rámec holého přežití...

    každopádně pokud chcete tyto virtuální úvahy o zajištěnosti své a jiných provozovat co nejdéle, tak si raději nepořizujte děti, to byste pak taky mohli za pár měsíců či let zjistit, že jste se ocitli mezi těmi, o kterých jste mysleli, že se snad v naší společnosti ani nevyskytují a když ano, tak si za to můžou sami svou lehkovážností a rozhazovačností
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: pokud budes dostatecne bohaty, a u moci Kradousek, tak ti zadarmo da!, treba odpusti ruzne dane, nabyti verejnych zdroju za vyrazne podhodnocene netrzni ceny nebo dotace na biopaliva atd,
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: takze vlastne naznacujes, ze Babis je takovy predator spolecenske dzungle.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: neni to hloupy argument, svet tam venku kasle na tvoje idealisticke predstavy o tom co je zaslouzene a co neni. svet tam venku je jen trochu regulovana dzungle, a kdo se boji si z ni neco utrhnout, tak z ni nic mit nebude. nerikam ze loupez je nejaka spolecensky uzitecna vec, ale ze kdo neco chce, musi si to svou pili zaslouzit. v dzungli se nic nefasuje, dzungle ti nic zadarmo neda. cos delal ty, kdyz se v dzungli bojovalo?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: dyt o tom mluvim. Takze rict, on je ma milardy, on si je zaslouzi, protoze se nadrel je hloupy argument.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam