• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    GAF: Já se poseru,) Von tady ukázkově definuje aplikaci teerie prázdnoty v metodě buddhistické meditace (prázdnota mentálních stavů a obrazů), ale řiká tomu anglicismem,))
    V zenovém klášteře bys dostal jednu pochvalnou holí přes záda za pochopení teorie, a jednu zcela stejnou (ach ta prázdnota) za neznalost terminologie,)
    /aby nebylo pochyb - můj příspěvek měl vyznít pozitivně,)/
    GAF
    GAF --- ---
    Lidi je meditace i takový to un-clutching? Takový to "Mám špatnej pocit, tak se ho pustím a nebudu se o něj zajímat a zároveň ho nebudu potlačovat prostě jsem se ho pustil / odpustil / odháčkoval se." po čemž ten poci/myšlenka/stavt postupně mizí... Dá se to dobře používat dost na nezdravý chtění, stres, občas i strach, hůř už na naštvání a nenávist, ale i to jde.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: o tom zadna, jen otazka v tomto pripade neznela "posilujes pravidelne?" ale "sportujes?"

    YMLADRIS: mohu soudit jen podle toho co lidi kteri systematicky medituji reportuji za vnitrni stavy. oni jich dosahuji pravidelnym treninkem, ja jich dosahuju jen tak mimochodem. ale porad je mozny, ze se jedna o zcela odlisne veci, proto bych rekl ze je to otazkou te definice.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: Takže potom je to prostě individuálně definovaný pojem meditace toho daného člověka :)
    Super:), těším se na výsledky :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: jinak teda, neodvolávala jsem se nutně na AYP, přišlo mi to tak nějak intuitivní, že i naprosto různé formy meditace přináší nejlépe výsledky, když se praktikují soustavně.
    i třeba indiánské meditace v chůzi nebo Oshovy meditace v divokém tanci se doporučuje dělat například po určité období pravidelně, pro výrazné výsledky

    ale je fakt, že vyvozovat z toho, že meditace musí být tohle, je přehnané
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CONTINUITY: zajima mne to obecne, kolik lidi ctoucich tento klub medituje ev. chtelo by ev. nechce zasadne. Jako jakej maji k meditaci postoj, nee jak ji konkretne provadeji. Asi jsem mela napsat do vysvetlivky.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: ok, zajímavé, tak to se omlouvám za matení věci, přišlo mi to tak nějak automatické

    takže tím myslíš i meditaci občasnou, typu "zajedu na vipassanu", nebo že si člověk zamedituje když cítí potřebu

    nebo i formy meditace jako jít se projít do lesa ? :)

    (jsem naprosto pro, jen jsem to prostě nepochopila, přišly mi tyhle věci takové těžko kvantifikovatelné)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Já osobně to mám podobně jako benny, tj. nemedituju už dlouho vůbec.
    Nemám už ale poslední dobou pocit, že by to bylo tak, že někdo medituje a někdo se dotohoto stavu přivádí jinak.
    Jsou to dva stavy. A stav (konkrétně změněný stav vědomí) je tady klíčové slovo. Neboť všechno je nějaký stav vědomí, žejo.
    Meditace jako trénink i praxe je vyprazdňování vědomí za účelem dokonalého/čistého počitku či pocitu, vhled (to co děláme my s bennym) je vyprazdňování mysli za účelem čistého myšlení.
    Co vy na to?,)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: helemese, tohle je ovšem opravdu pěkná metafora dané věci :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ad meditace, jasna vec ze je to ohromne pretizeny pojem a vyznamy se dost lisi. Neminila jsem ze to musi byt pravidelna systematicka aktivita (to je metoda v AYP, Conti, "jednoduse ale pravidelne"), at si kazdej sam prebere jestli medituje nebo ne :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Ano, chůze po schodech neznamená, že pravidelně posiluješ a to že dokážeš zvednout činku ještě neznamená, že by ti její pravidelné záměrné zvedání nepřineslo pozitiva.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: neříkám, že se k tomu nějak stavím, jen že mi přijde, že otázka "Medituješ?" znamená tohle.

    Otázka "Dokážeš se kdykoli sám uvést do meditativního stavu?" je jiná otázka.

    Připomíná mi to to, co říkal šaman Augustin.Že oni tam u jeho kmene nemají meditaci, jógu, atd, protože to nepotřebují, žijí s přírodou, v pohybu, v kontaktu se zdrojem. Ale znají něco, co nazval "stáhnout svoji energii k sobě". Člověk se zastaví, a zintegruje se, usadí se sám do sebe, do ticha uvnitř. A to mi zní jako to, co říkáš ty. Netrénuje se to pravidelně, prostě se to udělá, když je to potřeba.
    Ale připadá mi, že tohle dokáže jen člověk, který je právě už hodně v přirozenosti a kontaktu sám se sebou, všelijací ti mystici to mají od přírody, a ti indiáni, resp. přinejmenším jejich šamani, to mají z výchovy....možná ty to taky umíš sám od sebe...ale mnoho lidí pro to potřebuje něco dělat, má mysl moc rozlítanou ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: ok, ty se k meditacim stavis tak, ze je to vlastne jen ten trenink samotny. ale slysel jsem uz od jinych lidi, ze meditace resp. meditativni stav je ten vysledek, ktery se pravidelnym treninkem dosahne. proto jsem odpovedel jak jsem odpovedel, pokud pouzijes svou definici, pak jsem poradne nemeditoval nikdy. pokud pouzijes definici jinych, pak mam meditaci az az :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: imho ano, dejme tomu, že takoví lidi meditovat nepotřebují ;) teda pokud nemají zájem o všelijaké ty další benefity z toho
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: jo, ok. tzn. nesystematicke praktiky, resp. nevedome a netreninkove metody dosahovani meditativniho stavu se nepocitaji. tzn. pokud si napriklad nekdo dovede zastavit nebo zaostrit patricnym smerem mysl aniz by to musel pravidelne trenovat, tak je mimo tuto hru :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: zjednodušená definice:

    meditace je nějaká technika, buď v sedě nebo v pohybu, určená k zastavení mysli, které se věnuješ pravidelně, každý den po nějakou dobu, za účelem zklidnění, vyčištění, duchovního pokroku či tak něčeho
    (můžeš si zvolit naprosto materialistickej účel, nebo naprosto spirituální, na tom už nezáleží, funguje to na všechno možné, a některé věci člověk třeba objeví až časem :)

    prostě něco speciálního, co děláš systematicky

    myslím, že tak byla otázka míněna, že různé ty jiné věci, co tu proběhly v široce pojaté diskusi, co je meditace, ty které nezahrnují systematickou pravidelnou aktivitu, se tím nemyslí ;)

    prosím Ymladris kdyžtak mě oprav :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    EVA_: ja deti nemam, ale co mi rikaji kolegove v praci je, ze jim pripada, ze dite v podstate nejde vychovat; jedine co dite dela je ze te jako rodice sleduje a vytvari si normu "takhle se zije". Cili ze si clovek musi rozmyslet co je par tech nejdulezitejsich kvalit (radost, cest, ...) a to zije a dite to vidi a prebere si to. Zbytek jsou detaily a to se zapomene. Jsou to ale jen blbi ajtici (kolegove), nee nejaci odbornici na vychovu. Mne to ale dava velky smysl (kdyz uvazim co/jak vychovalo mne). Znamena to nejak se dokopat aby se ti libilo na svete. Pak to prevezmou i deti a to je to nej. (Aspon z meho pohledu.)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: nenasel jsem vhodnou odpoved, tak doplnuju:

    podle nekterych definic medituju velice casto, podle jinych definic nemedituju vubec ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

    meditovavam

    22 hlasy od 22 respondentů

      YMLADRIS
      YMLADRIS --- ---
      repost z memu

      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam