• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: ok, ty se k meditacim stavis tak, ze je to vlastne jen ten trenink samotny. ale slysel jsem uz od jinych lidi, ze meditace resp. meditativni stav je ten vysledek, ktery se pravidelnym treninkem dosahne. proto jsem odpovedel jak jsem odpovedel, pokud pouzijes svou definici, pak jsem poradne nemeditoval nikdy. pokud pouzijes definici jinych, pak mam meditaci az az :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: imho ano, dejme tomu, že takoví lidi meditovat nepotřebují ;) teda pokud nemají zájem o všelijaké ty další benefity z toho
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: jo, ok. tzn. nesystematicke praktiky, resp. nevedome a netreninkove metody dosahovani meditativniho stavu se nepocitaji. tzn. pokud si napriklad nekdo dovede zastavit nebo zaostrit patricnym smerem mysl aniz by to musel pravidelne trenovat, tak je mimo tuto hru :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: zjednodušená definice:

    meditace je nějaká technika, buď v sedě nebo v pohybu, určená k zastavení mysli, které se věnuješ pravidelně, každý den po nějakou dobu, za účelem zklidnění, vyčištění, duchovního pokroku či tak něčeho
    (můžeš si zvolit naprosto materialistickej účel, nebo naprosto spirituální, na tom už nezáleží, funguje to na všechno možné, a některé věci člověk třeba objeví až časem :)

    prostě něco speciálního, co děláš systematicky

    myslím, že tak byla otázka míněna, že různé ty jiné věci, co tu proběhly v široce pojaté diskusi, co je meditace, ty které nezahrnují systematickou pravidelnou aktivitu, se tím nemyslí ;)

    prosím Ymladris kdyžtak mě oprav :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    EVA_: ja deti nemam, ale co mi rikaji kolegove v praci je, ze jim pripada, ze dite v podstate nejde vychovat; jedine co dite dela je ze te jako rodice sleduje a vytvari si normu "takhle se zije". Cili ze si clovek musi rozmyslet co je par tech nejdulezitejsich kvalit (radost, cest, ...) a to zije a dite to vidi a prebere si to. Zbytek jsou detaily a to se zapomene. Jsou to ale jen blbi ajtici (kolegove), nee nejaci odbornici na vychovu. Mne to ale dava velky smysl (kdyz uvazim co/jak vychovalo mne). Znamena to nejak se dokopat aby se ti libilo na svete. Pak to prevezmou i deti a to je to nej. (Aspon z meho pohledu.)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: nenasel jsem vhodnou odpoved, tak doplnuju:

    podle nekterych definic medituju velice casto, podle jinych definic nemedituju vubec ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

    meditovavam

    22 hlasy od 22 respondentů

      YMLADRIS
      YMLADRIS --- ---
      repost z memu

      EVA_
      EVA_ --- ---
      JAMINA: To jsem ráda, že nejsem sama.:-)

      JAMINA: Chodila jsem se učit k jednomu starému pánovi, který každý den napsal jeden dopis jednomu z našich politiků. O deprivantech, o pragmatismu. Bombardoval je tak dlouho, až termín "pragmatismus" pomalu vymizel. Bohužel, deprivanti jsou tam dál a Pan Učitel je po smrti. Ale myslím, že tohle je jedna z cest.
      JAMINA
      JAMINA --- ---
      (jinak mě ale radši ignorujte, píšu diplomku a tím pádem moje prokrastinační Můza se činí a našeptává, kliká na nyx a vymejšlí co by ;)) )

      pěkný den :)
      JAMINA
      JAMINA --- ---
      FRONEMA: no právě, neřekla nic nového, jen jde o to, že většina lidí si na tyhle věci zvykla jako na samozřejmost a vytěsnila je, aby radši nerušily...
      (asi to nejde jinak, člověk by se zbláznil nebo utekl do lesa či na Mars).
      Takže to nakonec vyznívá jako naivní pokus.

      A titulek že umlčela svět je samozřejmě hodně nadnesený ;)

      Ale jako snaha připomenout zodpovědnost, proč ne, jen je to podobný boj jako když lidi z Auto*Matu jednají s politiky, nebo když jedna slečna nedávno při projevu politikům hrála na kytaru a zpívala o tom, že svoboda uměleckého projevu je potřeba.
      Ono stačí při těchto projevech pozorovat obličeje těch "posluchačů"... To, že zatleskají ještě nic neznamená...
      Ale díkyBohu za kohokoliv, kdo ten boj nevzdává... jestli je ten boj marný a je lepší mlčet a řešit si svůj denní píseček, to se přiznám jsem si ještě zcela nevyřešila, přecijen cítím že k tomu všemu patřím, hranice mezi smířením se a lhostejností se často chvěje...

      (nehledě na to, že třeba zmíněný Auto*Mat molochem občas reálně opravdu pohne...).
      FRONEMA
      FRONEMA --- ---
      JAMINA: no nevim.. nerekla zas tak nic zazracnyho, a to ze to rika mlada holka v mych ocich tomu zadnou vahu navic nedava....
      KUATO
      KUATO --- ---
      JAMINA: verim, ze atomova bomba by umlcela na dyl, ale..
      JAMINA
      JAMINA --- ---
      projev starý 20 let, jestli měl nějaký vliv to netuším... viditelný moc ne. Umlčet svět na 6 minut evidentně nestačí.

      Dievča, ktoré umlčalo svet na šesť minút video
      http://www.mojevideo.sk/video/1453a/dievca_ktore_umlcalo_svet_na_sest_minut.html

      GAISAKA
      GAISAKA --- ---
      MAIA: Hm, na tom je inspirující taky to, že asi jenom v Indii nemaj elity /tohle je brahmán, evidentně/ problém s tím sloužit lidem.
      MAIA
      MAIA --- ---
      inspirující lekce od bosého hnutí:
      Bunker Roy: Lekce od bosého hnutí | Video on TED.com
      http://www.ted.com/talks/lang/cs/bunker_roy.html
      _BENNY
      _BENNY --- ---
      YMLADRIS: souhlasim se vsim az na ten konec :) proc to nepochopit? proc se s tim nesmirit? proc to neprijmout takove jake to je? to beru. ale slovo "vdek" imho toto az transcedentalni zjisteni nepopisuje. na druhou stranu, mozna se uz jen dohaduju s tim, co jsem jako prvni predlozil ja sam (vdek) :)

      KERRAY: anebo je jen prilis lenosna na to, aby z tech kanalu sama vykrocila. slaba vule.

      ale abych jen nekritizoval, v posledni dobe na sve mame pozoruju znacne zmoudreni. stavi se jinak k vecem tak, jak by to driv asi vubec nedovedla. zaplatpanbuh za tu klesajici hladinu zenskych hormonu :)

      BROZKEFF: tezko rict. jakozto dite jsem vnimal, ze se mi rodice nechovaji spravne, aniz by mi nekdo rekl jake chovani je spravne. a velice casto me ta autenticita neurotiku docela vytacela :)
      YMLADRIS
      YMLADRIS --- ---
      mozna vdek je prilis zasekavajici slovo (pro nekoho, v nekterych tech rodinnych liniich). prijatelne pro vsechny mi pripada uvedomit si se jako vysledny bod retezce (bod v grafu ktery se retezi do minulosti do stromu). jak kdosi nize psal, stojim na ramenou svych rodicu, ti prezili tak dlouho aby pocali dceru diky svym rodicum, ti to zvladli diky svym rodicum... a cele se to rozvetvuje a ten proces mel spoustu slepych odbocek a mene stastnych variant, ale ja, ja jsem vesla v existenci diky serii situaci mych predku. Mam jejich geny a nejmin polovina toho, co jsem, je prevzata od nich. Trmaceli se zivotem, zjistovali ruzny veci, pak se rozmnozili a zemreli. Vsichni ve mne misty jednaji, dobre i zle. Jsem vyslednici velmi dlouhe linie. Muzu k jeji kvalite mit mnoho vyhrad, ale dokazala vybudovat mne. A to neni malo :). Tak proc nebyt vdecna. Count your blessings. Mocny trik, nebot dava pocit zakotveni.
      KERRAY
      KERRAY --- ---
      _BENNY: ma zajety nejaky kanaly v hlave, stejne jako my vsichni, ale narozdil od nas nezna dostupne zpusoby, jak z tech zajetych kanalu ven, a ze to vubec jde, a ze to je zadouci a fajn, a ze to pak jde zkusit jinak...
      KUATO
      KUATO --- ---
      _BENNY: rozumim. ja jsem vdecny rodicum za to, ze me moc nevychovavali (stejnak to neumeli), ale meli jsme spoustu prostoru. mohli jsme si delat skoro co jsme chteli. takze tenhle aspekt na nich vypichuju a ocenuju. kdyz srovnam v jakych podminkach vyrustali oni, tak k nim citim vdek za to, ze nekopirovali vzory svych rodicu.
      BROZKEFF
      BROZKEFF --- ---
      _BENNY: Na druhou stranu, 'spatne' je vztazene k nejakemu etalonu. Vaham, jestli je lepsi delat veci 'spravne' podle nekoho vnejsiho ackoli to odporuje me autenticite a nebo 'blbe' ale autenticky. Ty decka jsou sensitivni nejen na tu explicitni stranku veci, ale i na tu 'autenticitu'. Kdyz se nauci, ze je OK se chovat sice neautenticky, zato ale v souladu se spolecenskym ocekavanim, tzk fajn, ale mam takovy vagni pocit ze se nekde cestou ztratila ta 'duse' a ten unikatni potencial jedince, kterym mohl zarit do sveta. jak se rika, rodime se jako originaly, a vetsina z nas umira jako kopie :-)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam