Teď mi doklapla jedna věc, když si srovnávám gafovo a fonovo post.
Ten fonův mi prostě není sympatickej, protože jak čuju nějakou metaforu, sem v pozoru. Metafory sou úžasný, ale nemělo by se jima plýtvat, měli by je používat jen ti kteří jim nejen rozumí, ale kteří mají i ten cit a tu dokonalost v přostředcích /čímž neříkám že ji fon obecně nemá/.Jenže k něčemu se metafory imho nehodí vůbec.
Ptáme-li se v podstatě technicky co je meditace, je gafův příspěvek hodnej zarámování a každodennímu klanění (zas neimplikuju že je gaf megaguru, jen hodnotím jeden příspěvek v kontextu). Neb jen popisuje, ale nehodnotí, a právě implicitní (nevyřčené) "něco" co souvisí s hodnocením cítím z toho fonova.
Protože on nepopisuje co je meditace a jak ji dělat, ale k čemu vede.
A to je prosím silně individuální věc, na rozdíl od technických návodů a popisů jako toho dosáhnout, který sou na základě evoluční specificity druhu na neurobiologické úrovni skutečně obecně validní (Newbergův neural tuning model třeba). To se dá popsat, a za použití i přirovnání nebo metafory (odháčkování).
Ale u fona nejen že metafora kulhá - meditace je zklidnění mysli, k čemuž obraz pumpujícího zvonu na odpad příliš neodpovídá, jakkoliv je to s tím svinstvem pak lákavé. A to je asi nejvážnější problém. Už "svinstvo" je implicitně hodnotící opět, ale to by nebyl takový problém. Ale celá ta metafora jak je postavená cílí na spirituální potřeby normálního většinového moderního západního člověka. Tedy hlavně hodně třepat zvonem /trošku toho masochismu poté, co jsme na ten odpad půl roku srali/, není tam neutrální vztah k tomu co se vyplaví (vypadá to tak - "neznamena, ze svinstva budem chytat, analyzovat..." - ale potom: "neznamena, ze chcem vediet/vidiet co vyplavuje niekomu inemu z hlbin zapchateho umyvadla vsakano aj ked mi to vitazoslavne prinesie ukazat", což je podle mě důkaz určitého ulpívání na těch věcech, byť ne třeba u sebe).
Nevím jestli sem to dostatečně přiblížil, ale něco mě na tom příspěvku prostě nesedí, čímž ale nechci vyvolávat flejmy atd., tohle je koneckonců velmi kultivovaná diskuze fajn lidí.
Ale případný /proti/názor by mě zajímal, samozřejmě.