• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Doporučuji knihu Meat - A benign extravagance :-)
    Myslím že jsem ji před časem už viděl na Library genesis, ale všechny mirrory jsou teď mrtvé :-/
    kdo přijede do Žďáru může se na ní podívat a číst fyzicky ;-)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BROZKEFF:
    Myslím si, že je dobře, že nás tu zjevně je dost, co jsme si tohohle všimli.
    Že taková ta vegetariánská dieta, co v podstatě tvrdí, že bílkoviny skoro nepotřebujeme, která se rozšířila po roce 2000 skrze new age zdroje, není ideální a má některé docela divné následky.
    Vím to hlavně proto, že jsem ji praktikovala, docela poctivě a léta, a zpětně přesně vidím, kam to vedlo....
    Jak to popisuje Ymla, příliš jin, a vadí to i u ženský...mně teda dost....chybí vůle, chybí jakási průraznost, praktičnost, schopnost hýbat věcma....

    F0N: Dobrý video, fér ženská....
    Myslím, že velmi podstatná připomínka k tomu je, že to v těch igelitech v supermarketu žilo a umřelo naprosto nesrovnatelně brutálnějším způsobem.

    To je třeba pro mně zásadní rozdíl. Nerozlišuju jíst a nejíst maso, rozlišuju maso z přijatelných a nepřijatelných zdrojů. Kuře z velkochovu pro mně je nepřijatelný, a nebudu ho jíst ani od babičky ani nikde jinde, jediná situace, kdy bych to jedla, by bylo za nějakých podmínek hladomoru nebo jinak akutní nouze....(nemyslím málo peněz, myslím fakt scénáře typu že je to jediný jídlo na x dní nebo na x desítek kilometrů....).

    Jinak, na tom videu je samozřejmě vidět, že i ta nejohleduplnější smrt je pořád smrt a není to nic hezkýho. Připomíná mi to, jak jsem u něčeho takového sama byla na Novém Zélandu. Šéf zabil ovci. Udělal to bleskově a šikovně. Ovce měla dobrej život až na posledních 15 minut, kdy měla velkej strach (tak ohleduplnej jako tahle paní šéf nebyl). Všimla jsem si, že přestali zpívat ptáci. Na všecko na chvíli padla taková těžká a temná energie, smrt nebyla žádná legrace pro nic živýho okolo...
    Pak jsme měli čerstvý skopový k večeři, nepředstavitelnej rozdíl proti téměř jakýmukoliv masu u nás.
    Jedla jsem tam maso asi 2x denně a zřejmě to patřilo k faktorům, které mi zachránily život, protože jsem potřebovala právě tu agresivní, praktickou energii z něho, abych přestala brát heroin... Jako rozplizlá vegetariánka živící se ovesnýma vločkama a sojovým mlékem jsem toho schopná nebyla, byla jsem úplně zacyklená a bez síly a jen jsem pořád opakovala program, a najednou to šlo, prostě jsem se hrozně naštvala a hotovo....

    Myslím si, že určitý množství týhle akční energie je v životě potřeba. Člověk ji nemusí nutně brát z masa, to asi je potřeba jen u někoho, a taky třeba ne pořád. Taky ho teď nejím denně, zrovna dnes poprvé asi po měsíci.....
    Zjevně jsou lidi, co jsou vegetariáni a mají téhle síly dostatek, a vůbec jsou zdraví a svítěj, a nic jim nechybí. Ale myslím, že tam je hodně důležitý, že berou kvalitní proteiny z kvalitních zdrojů....což si dnes taky hodně hlídám, když zrovna mas nejím....

    Ta low-protein ideologie je mi celá podezřelá, protože je zřejmý, že kdo podle ní žije, je takovej...snadno ovladatelnej...zbaští kdejaký "duchovno", co je mu předloženo....nebrání se, nebojuje, nemění věci...
    Asi ne každej, někteří lidi dokážou žít snad na čemkoliv a mají tak silnýho ducha, že prostě jsou silní.....

    Nemám čas, odjíždím, nedám tomuhle nějakou souvislou formu, pardon...ale mazat či neodesílat se mi to taky nechce, snad to bude dávat trochu smyslu, co jsem tím chtěla říct....v zásadě bych to asi shrnula:

    - maso může být pro někoho a někdy docela potřeba
    - není maso jako maso
    - pokud být vegetariánem, tak hodně záleží jakým....
    (to tu už všecko bylo řečeno, tak jen pro pořádek:))
    PIZI
    PIZI --- ---
    INK_FLO: Právě, záleží na kontextu, toho zážitku.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    GAISAKA: radikální vegany taky moc nemusím...nedávno jsem měl takovou ostřejší debatu s jedním známým, který se pohoršoval nad tím, že vykořisťuji a trápím včely :-)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    PIZI: na vesnici to bylo běžné a děcka z toho imho doživotně traumatizovaný nebyly....jako dítě jsem pár zabijaček zažil a noční můry jsem z toho neměl...ono je to asi o tom, v jakým je to prostředí. Blbý je, že v momentě, kdy to už není součástí tvé každodenní reality, tak tě to může vyděsit víc, než když v tom vyrůstáš
    PIZI
    PIZI --- ---
    INK_FLO: A myslíš, že tím pádem je má psychika chráněna před šokem a důsledky takového zážitku? Že tím, že to jím mi takový zážitek v době dětství nemůže způsobit hrozné sny, nějaké fóbie, atd?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    PIZI: no jo, ale k tomu zabíjení zvířat máš narozdíl od vrtání do hlavy vrtačkou nějakou vazbu tím, že ty zvířata jíš
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    F0N: Zbytky piniových oříšků... z mortadely,)
    INK_FLO: Na úrovni jednotlivce je to složitější, na úrovni druhu a konkrétního chovu to validitu má.
    Krom toho já vycházím z toho, že život člověka je... ani ne důležitější, ani ne jinej, ale prostě ... jinej. Což je základ veganství - rostliny jsou pro ně jiné/nižší, jinak by je asi nejedli. Tohle je pak jen extrapolace - my jsme jiní/vyšší než zvířata, pro jíme je a neprovozujeme kanibalismus.
    Neříkám že ta jinost je jen ... "co do života" (jakože rozdílné role v životním cyklu), a z pohledu věčnosti je to prostě život, tak to asi je, ale pořád ta "provozní jinakost" kterou stavíme na tom, že dělíme přírodu na stupně (včteně veganů, ti to jak říkám výše delaj hlavně a stavěj na tom) má podle mě nějakou validitu ve vysvětlování animal slaughtering.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ještě něco - ono se rádo mluví o tom, že maso je potřeba atd., ale už se moc nemluví o tom, že současná situace, ve které je v západní společnosti běžné jíst maso každý den, je z historického hlediska velice nepřirozená. Ještě před 100 lety to bývalo tak, že byla zabijačka jednou ročně a víc masa nebylo. Bohatší rodiny měli maso o víkendu, chudší o svátku. Dnes je z tohoto pohledu boháčem úplně každý, ale čím dál tím víc se ukazuje, že ekosystém se s tímto naším rozhodnutím (že můžeme být všichni boháči) čím dál tím více nehodlá smířit
    PIZI
    PIZI --- ---
    Proč tedy dětem nepouštět i drastické záběry odvrtávání hlavy vrtačkou. To se přece také ve světě děje, takže by to měly vědět ne? Měly by ženy co se chystají rodit sledovat krvavé záběry různých komplikací, které se při porodu mohou stát?
    Já myslím, že se to takto jednoduše odůvodnit nedá.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    GAISAKA: takže podle tvé logiky si můžu udělat děcko a pak ho zabít a bude to v pohodě, protože nebýt mě, tak se stejně nenarodí :-))...ještě by mi mělo být vděčný aspoň za těch pár chvil

    nehledě na to, že kdyby se těch 90 procent zvířat nenarodilo, tak se to projeví dost radikálně k lepšímu na celkovém stavu planety
    F0N
    F0N --- ---
    GAISAKA: ale ze ta to tak zasiahlo, ci som akurat trafil a ty si po obede sparatkom vyberas kusky kurata zo zubov a mas vycitky svedomia?
    F0N
    F0N --- ---
    GAISAKA: samozrejme tebe ako skusenemu lovcovi kralikov na zahrade je toto video uplne k nicomu, ale toto forum je myslim otvorene a nielen lovec Gaisaka ma don pristup vsak? :)
    F0N
    F0N --- ---
    INK_FLO: a z rovnakeho dovodu som pastol toto video :)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    F0N: Neříkej, (z)věrozvěste,))
    Kdybys nás nepoučil, možná bychom si mysleli že voda se taky vyrábí,)

    Hele, já třeba vídal u bábi na šopě pověšený králičí kůže odmala, pašíká sem taky párkrát honil po dvoře s řeznickou pistolí..
    ...ano, je to smutný, že musej umřít, na druhou stranu je známo že devadesát procent těch zvířat by se ani nenarodilo kdyby nebyl lidský chov pro alimentární potřevy, takže pokud dostanou nažrat a výběh, můžou nám bejt ještě vděčný. Krom toho vzato do důsledků - nebýt člověka, něco tak tupého jako slepice coby druh by už dávno vymřelo.
    Můžou nám děkovat,)
    /tady nechci být přehananě ironický, ale do jisté míry se na to tak dívat dá/.
    Kždopádně fone, tobě asi k "prozření" stačí hodně málo, že?,)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    F0N: mě nevadí zabíjení zvířat, ale vadí mi způsob, jakým se to dělá dnes. Tzn. že v téhle oblasti vládne přetvářka, při které vyhodí ze školy učitele za to, že v hodině před dětmi zabije králíka, aby děti viděly, odkud se ty "věci" na pultech berou....a rodiče jsou hrozně rozhořčení, jak si mohl něco tak krutého a odporného dovolit, a pak si popřejou dobrou chuť nad pečínkou :-))
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    YMLADRIS: chápu, na mě ten adyashanti působí stejně jako na tebe...ale mě je podezřelý obecně všechno, co je příliš sladký a čistý :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INK_FLO: jo, neminila jsem se dotknout vegetarianu tak sorry :)

    nenapada mne lepsi pojem pro takovy ty prilis jin-ove chlapy. dalsi atributy jsou mir, usmev, svetly odev, celibat, duchovni job, ... proste naprosta cistota az by jeden brecel.

    vegetarian jako ve vegetativnim stavu? :)

    ale pro nekoho to sexy je, jasna vec.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    BROZKEFF: jasný, ta "chcíplost" je imho často znakem spíš nevyváženého jídla, kdy tam něco důležitého chybí. A vůbec to nesouvisí s masem, protože jedlík masa může být stejně podviživenej jako vegetarián a naopak vegetarián, když si umí vařit, tak může mít daleko lepší výživu než lecjaký masojed.

    dobrým příkladem je tzv. "sociální obezita" - spousta cikánů jsou sice tlustí, ale trpí vážnou podvýživou, protože tu hmotu nahoní jen pečivem, sladkýma limonádama a nejlevnější uzeninou
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Ja bych to videl na zlatou stredni. Ta vzdycky funguje. Jist hodne zeleniny, necpat se sladkym a omezit maso. :-) A hlavne bejt flexibilni. Kdyz mi babicka masarka nalozi knedlo-zelo, tak ho snim mimo jine proto, ze vim, ze ji to udela radost a treba jako potencionalni vegan mam moznost trenovat svoji mysl. Pripoutanost k sebezdravejsi ideologii je porad jen pripoutanosti. Moje sestra zacala s makrobiotikou a je fakt zajimavy pozorovat, jak se zacala uzavirat do jakesi makrobioticke bubliny. V tomto makrobiotickem mikrosvete se resi jenom jidlo a vsechno co je jine je potencionalne nebezpecne a nezdrave.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam