EVA_: K tomu mam takovou naivni vizi. Nevim zda uz jsem to nekdy nepsala. Zajimala by mne kritika ze stran skutecnych rodicu (jsem teoretik).
Decko ma ruzne povinnosti. Cast z nich je nesmyslnych (delat ruzne veci do skoly jen proto, aby nedostalo dvojku ale jednicku, coz proste tezko rict zda je k necemu). Druha cast - povinnosti a pomoc doma - ma smysl, ale zase jsou strasne nahodile a zmatene (teda tak to bylo u nas, proste "prestan si cist a pojd UMYT TO NADOBI!!"). Prace by idealne mela cloveku davat reward, ze je schopen pusobit v realite pozitivni zmeny, ne primarne frustraci, ze matka otravuje s nadobim. Tak premyslim co s tim a vychazi mi, ze uz relativne mlady decka by mely byt schopne pochopit a ocenit koncept "sfery vlivu", neceho co je jejich parketa, vkladaji do toho usili a tudiz je svet prijemnejsi misto. Napriklad dcera by mohla byt kralovnou kralovstvi kvetin. Je jeji zodpovednost, ze rostliny prospivaji. Je uz tak velka holka, ze se o ne dokaze starat sama, rozumi jim, vi ktere je poterba kdy zalevat kdy hnojit, a pravidelne dostava potvrzeni ze domov s rostlinami je lepsi nez domov bez rostlin a ze prispiva k necemu fajn. Je to jeji projekt. Ma co kecat do toho, ktere rostliny se namnozi, ktere se koupi dalsi atd. Stara se o ty rostliny ne stylem "vykonat prikaz", ale stylem ja jsem spravcova tohoto kusu zivota, je to na mne, kdyz zapomenu, chradnou, atd.
Nebo muze mit dcera privilegium, ze nedelni odpoledni buchtu pece vzdycky ona. Prijima objednavky, ale je to jeji projekt. Ostatni ji chvali, protoze je super, ze je v nedeli buchta. Uci se ruzny recepty a je za hrdinku jak ji to jde nebo holt to pripalila, ale to neva; je to proste realny projekt kterej si ridi sama (matka pouze koucuje); je to neco jinyho nez "ted bez vyloupat svestky". Kluk zase je frajer se sekackou a proto mame nejlepsi travnik siroko daleko. Je to jeho travnik. Otec s nim konzultuje co a jak.
A takhle postupne, pres ocenovani a chvaleni a pravidelnost a realitu decka ucit, ze je fajn, kdyz je clovek schopen neco delat, neco davat. Samozrejme ze se mu nekdy nechce, ale prece nepripusti ten fail ze by "nebyl schopen uz zajistovat buchtu nebo travnik".
Myslite si, ze neco takoveho muze fungovat?