V pozitivní psychologie se rozlišují dva druhy životního štěstí. Jedno je to krátkodobé, jak se cítím zrovna teď a to druhé je dlouhodobé, které se dá popsat jako spokojenost se svým životem celkově. Mohu být se svým životem spokojený a přitom momentálně nespokojený s tím, že mě bolí noha.
Problém je, když si na něco napodmiňujeme tu celkovou životní spokojenost. Se svým životem budu spokojen, až rozšířím firmu na 100 zaměstnanců. Většinou to tak totiž nefunguje. Ve chvíli kdy dosáhnu 100 zaměstnanců, tak už toužím po 200. Takže takové cíle sice způsobí, že mám teď firmu se 100 zaměstnanci, ale nezpůsobí že jsem konečně spokojen se svým životem. Dodají jen krátkodobou radost z toho, že jsem dosáhl své mety, ale spokojenost nepřinesou.
Tyhle krátkodobé radosti jsou také důležité a každý si jimi svůj život kořeníme. Podle mě je důležité rozlišovat ty dva druhy štěstí. Krátkodobé a celkové.
Se svým životem jsem spokojen, nic mi nechybí, tedy není tu nic co by vytvářelo nějaké nepohodlí. Když to bude tak jak to je teď až do smrti, v pohodě, nemám problém. Ale abych měl co dělat ve svém volném čase, potřebuji vědět co mi dělá radost a to pak dělám. Ale opět cílem pak není vyhnout se nepříjemnému pocitu, že nedělám na svém cíli. Cílem je pobavit se cestou a případně i tím cílem.