• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    MTO: Já to fakt nechápu, zkus mi to vysvětlit.

    Potřeba mít děti je přirozená. V ideálním sluníčkovém přírodním stavu když chtěl indián, nebo eskymák mít děti, tak postavil tee-pee, nebo iglů, a šel lovit potravu pro manželku a děti.

    Dnes to funguje tak, že někteří lidé diktují ostatním "postavte nám svýma rukama a ve svém čase tee-pee, nebo iglů a nalovte nám svýma rukama a ve svém čase potravu". To je hodně zlý. Neříkám, že se to vztahuje na tebe, neříkám, že někdo nemůže být třeba bez práce ne vlastní vinou a komunita by mu měla pomoci, to jsme se asi nepochopili. Ale je to o té radosti z pomáhání, ne odosobněné krádeži a následném "nároku" každého, kdo se třeba bojí začít podnikat, nebo je líný se vzdělávat.

    A když jsou peníze kořenem všeho zla, proč je chceš (nebo ty věci, co za ty peníze pořídíš - peníze jsou jen poukázky na hodnoty vytvořené někým)?
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    MTO: jj v té podobě jak jsou dnes dozajista :-/ a podle mě jsou spíš motorem a prostředkem zla...
    MTO
    MTO --- ---
    pratele po te co sem si precetl toto:

    " Principiálně navíc nechápu, proč by někdo, kdo se chce celé dny válet u televize za moje prachy, měl mít děti, ale to je jiná debata"

    sem chtel dat unbook, ale fakt nevim. moje pritelkyne byla 5nasobna babicka ve 42 letech...
    sme snad furt lidi ne?

    jen me to utvrzuje v tom ze "ze penize sou korenem veskereho zla"...
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---

    “The United States spends over $87 billion conducting a war in Iraq while the United Nations estimates that for less than half that amount we could provide clean water, adequate diets, sanitation services and basic education to every person on the planet.” ―John Perkins, Confessions of an Economic Hit Man
    aneb John Perkins - Doznání ekonomického zabijáka:"Spojené státy utratily za válku v Iráku 87 miliard dollarů, zatímco OSN odhaduje, že pouhá polovina z toho by byla schopná zajistit čistou vodu, adekvátní přísun stravy, zdravotní služby a vzdělání pro všechny lidi na planetě."
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    AMBIENTIUM: zakladní příjem se týká systému ne přírody příroda sice skrze lidi vymyslela peníze ale také se bez peněz i bez lidí obejde...
    KUATO:
    JUNIPETRUS:
    ??? zamyslete se než tu budete plácat to co jste se dočetly v blesku a házet lidi jedné řeči do jednoho pytle co ho označíte nálepkou
    KUATO: zas jeden logickej systémovej zámeček hezky jsi to popsal...
    PIZI: juj pizi to už znělo jako peníze jsou zadarmo, vytiskneme si oběživo to budeme rozdávat a co si kdo vyrobí a prodá za to oběživo tak to bude. Celkově co budeme dělat bude celek státu a nikdo ho nemusí řídit :) nádhera...
    YMLADRIS: a proto si většina populace maminek nechá vymejt hlavu časopisem "máma a já" (maminky já vím že máte málo času na to hledat vlastní informace ale když se mi to tuhle dostalo do ruky tak jsem to prolistoval a 70% to byla přetvářka a reklamní lež)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    YMLADRIS: Socialni rozdily neberu jako spatne, zkratka jsou a budou. Rodiny urcite potrebujou ulevit, odpocet je taky dobrej tip. Zeny po materske jsou hodne nechtene u zamestnavatelu, tezko praci hledaji. Jenze rodinam se nejsnaze skrta, jsou slabe, neni cas demonstrovat a politikarit, vecer se musi koupat deti a rano mazat do prace ;)

    Mandatorni vydaje jsou zlo. Mely by se zrusit a rozdelovat co je = vyrovnanej rozpocet. Ale i v pripade neexistence mandatornich muze bejt basic income. Nekdy by byl vetsi a nekdy mensi. Ale zaroven se musi vymytit rozkradani a korupce.

    Znovu podotykam, nejsem zastancem basic income, jen si dovedu predstavit, ze je mozne, ze makroekonomicky by to mohlo fungovat lepe nez soucasnej system. Ale nevim to, nemam zadne vypocty ani data a jsem zvedav kudy se to bude ubirat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AMBIENTIUM: Jo tak, jako ze aktualne mas dojem, ze silnejsi prerozdelovani by pomohlo ekonomice (a asi socialni rozdily mozna beres jako spatne).

    To bych resila napr. odpoctem 10k z dani kazde rodine, ktera ma deti. Protoze 1) kvalitni decka stat potrebuje, uvolnit trochu ruce rodicum muze prinest nejaky benefit 2) neni to 'nepodminene', ale nejdriv musi rodina neco vyprodukovat a pak dostane danovou ulevu.

    Normalni levicovy pozadavek, ktery treba komunisticko-levicova vlada casem prosadi.

    Mne prave nejvic rizikova pripada ta nepodminenost. Z pohledu statu tyhle mandatorni vydaje (zakon rika, ze stat MUSI valorizovat a vyplacet duchody, ber kde ber) jsou docela psycho. Co bude stat delat, kdyz zvysenim DPH na 100 % se ekonomika naopak zastavi (viz nekonecny spor makroekonomu, ze/jestli zvysovani dani nici ekonomiku), resp. lidi zacnou smelit s nekolkovanym zbozim a sluzbami, aby DPH odvadet nemuseli, nic moc se nevybere, ale stejne zakon rika, ze musis sehnat 300mld dalsich mandatornich vydaju (rozpocet ma cca 1000mld), ci kolik ti to vyslo.

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Schusky rozdělil dějiny druhu Homo sapiens sapiens na tři základní periody oddělené od sebe zásadními technologickými revolucemi v produkci potravin. Zpočátku se lidé živili jako lovci a sběrači. V té době prostě nějakou lokalitu "vylovili a vysbírali", poté ji opustili a ponechali přirozené obnově. Tento systém byl relativně udržitelný, alespoň pokud lidé nedosáhli příliš velkého počtu. Sběračství, jak ukazuje Schusky (který důkladně prostudoval několik indiánských kultur), vyžadovalo méně práce a poskytovalo výživnější dietu než pozdější domestikace rostlin a zvířat.
    Když ovšem zhruba před deseti tisíci lety došlo k neolitické revoluci, zemědělské systémy dokázaly velmi efektivně koncentrovat solární energii a tím umožnily usedlý způsob života i vyšší hustotu osídlení. Lidé za tímto účelem zavedli umělé ekosystémy a obhospodařovali je s použitím lidské a zvířecí práce.
    Pak ovšem na počátku 20. století přišel další radikální zlom, který zahájil třetí periodu. Po neolitické éře nastalo to, co Schusky nazývá "neokalorická éra". Průmyslová revoluce naplno zasáhla zemědělskou produkci a zcela změnila způsob, jakým se prakticky bez podstatnějších změn hospodařilo v předchozích několika tisících letech. Nový systém hospodaření byl plně založen na využití "starých kalorií" koncentrovaných ve fosilních palivech, místo na lidské a zvířecí práci.
    Malá odbočka: Ekonomové Joseph Stiglitz a Bruce Greenwald nedávno ukázali, že tzv. Velká deprese 30. let v USA nebyla primárně vyvolána labilitou finančního sektoru, jak se tradičně tvrdí (bankovní systém se rozložil až v roce 1933, ekonomické problémy začaly již o čtyři roky dříve), ale právě zásadními strukturálními změnami v reálné ekonomice. Na počátku deprese ještě více než 20% obyvatel USA pracovalo v zemědělství, ale po zprůmyslnění sektoru příjmy farmářů v důsledku nadprodukce potravin klesly o 30-60%, takže farmy ve velkém bankrotovaly a lidé končili na dně. Na konci celého procesu restrukturalizace zemědělství pouhá 2% obyvatel - vybavená ovšem značným množstvím fosilní energie - uživí celé USA a ještě dokážou vyprodukovat spoustu potravin na export. Tedy zatím...

    Třetí potravinová revoluce, aneb Proč nejde o průmysl, ale o krk
    http://www.blisty.cz/art/66514.html
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    něco z katolických, samizdatových análů:
    Oto Mádr, Slovo o této době
    Slovo o této době / Proč psychologie / strana 55
    http://www.oto-madr.cz/Knihy/Slovo-o-teto-dobe/Na-katolickou-adresu/Proc-psychologie/_fotogalerie/Slovo-o-teto-dobe-Proc-psychologie/161.html
    KUATO
    KUATO --- ---
    JUNIPETRUS: ale furt nam musi platit axiom, ze to co rozdame, musime nejdriv vybrat. a vybrat musime vlastne mnohem vic, protoze stat investuje do cele rady oblasti, dopravou pocinaje, pres skolstvi, armadu... tedy 1/ je realne vubec tolik vybrat? 2/ jses si vedom, ze budeme muset sakramentsky zprisnit pristehovaleckou politiku, protoze se tim padem staneme rajem pro bezprizorni obyvatele vsech okolnich statu, kteri ti nebudou nicim moc prispivat nez konzumovanim?

    jeste me napadla jedna vec, ktera mozna je dulezita - penize jsou jen prostredek smeny. maji stanovenou urcitou hodnotu v zavislosti na kryti (v minulosti), schopnosti ekonomiky..nevim na cem vsem zavisi hodnota meny. kazdopadne se za nimi skryvaji realne veci a predmety, ktere si za ne muzes koupit. tedy nemuze byt zkonzumovano vic, nez je vyprodukovano. realne. papirove asi ano, to se daji ruzne cachry. dnes jsou lide nuceni podilet se na vyrobe ve svem segmentu a na oplatku mohou konzumovat. penize usnadnuji smenu. co vyvola, kdyz se snizi mnozstvi vyprodukovaneho (diskutabilni) a zvysi mnozstvi penez v ekonomice? inflace? deflace?
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    JUNIPETRUS: Reaguju jen na bydliste na urade, ze to je jakasi technikalie, nepodstatna, resitelna. Na zbytek nereaguju, protoze oponentura toho tu uz zaznela.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    Na nepodmíněném příjmu je nejnebezpečnější to vymazání vztahu mezi vlastním příspěvkem ostatním a jejich příspěvkem mně. Když na Slovensku osekali sociální dávky, rozčilovali se "nepřizpůsobiví", že jim stát bere jejich peníze. Když jim redaktorka namítala, že jim nikdo nic nebere, jen ostatní nechtějí tolik přispívat, tak namítala, že přece sociální dávky stát dostává na každého člověka, že jsou od Boha, a jejich zastavení je tedy od státu "krádež" "jejich" peněz.

    Naopak uklidnění lidí v tom smyslu, že jsme skutečně natolik produktivní a bohatí, že jim nehrozí existenční potíže a mohou dělat, co je baví, je určitě přínosné. Ale už to funguje bez státu - nebo snad Jaroslav Dušek, David Kukla, nebo já neděláme, co nás baví a je přínosné?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    AMBIENTIUM: a co kdyz nekdo ma trvale bydliste na urade?
    Bude dostavat 100kc? To je proste nesmysl.
    Ty proste furt myslis ve starych strukturach. Prispevky podle bydliste - to znamena, ze se je treba dohled, kontroly, byrokracie. Dalsi lidi by se to zase snazili obchazet predstiranim, ze bydlej zrovna tam, kde jsou sami v domacnosti.

    Zasadni vec na nepodminem prijmu, je to ze je nepodmineny, a je to to pravo pro vsechny.
    Nejsou to socialni davky, kde se musis na uradech prokazovat jak opravdu mas nouzy, ze opravdu uz nic nemas, ani jina almuzna.
    Ostatne v ustave to mame, ze kazdy ma pravo na zivot a dustojny zivot, ze jo.
    To v dnesni dobe znamena mit penize na jidlo, na bydleni
    Proto by takovy prijem nesmel byt moc nizky.

    Konec koncu cim vic penez lidi budou mit, tim vic penez budou mit ochodnici, podnikale, poskytovatele sluzeb. To sakra rozhybe ekonomiku.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    AMBIENTIUM: no vidis, i pri garantovanem +-10 000 budes mit stale dost motivace chodit do prace:-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    AMBIENTIUM: no jo, jenze kdyz jsou ostatni svorc, tak pak vezmou vidle, pripichnou te k vratum a ty tvoje veci ti vezmou. prerozdeleni majetku je stara vec. to je i duvod, proc mi nakonec klesl tlak po cirkevnich restitucich, se kterymi nesouhlasim - uvedomil jsem si, ze kdyz naserou lid, muze jim to lid zase vzit.
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: my na zadne dovolene moc nejezdime. letos jsme chteli do chorvatska prvne k mori, ale nebyly nakonec prachy, pac se setrilo na novou kanalizaci, akorat jsme byli na par dni v jiznich cechach a par dni v jesenikach pod stanem. oba byli letos prvne na tabore (jeseniky, uprostred lesa, reka, ruzne hry) - 2x3500kc, to se jim tuze libilo, pristi rok chteji zase. vetsinou decka litaji venku, cimz se zabavi. potrebujou nejake kola. syn chova holuby a kraliky, takze na to potrebuje nejake zrni, seno mame svoje. hraje na kytaru, takze nastroj + 2x1300kc rocne. chova akvarijni rybicky, nejaka stovka mesicne zradlo, elektrina. dcera furt neco doma maluje (papiry, pastelky, barvicky) a chodi na umeleckou skolu do tvoriciho krouzku - 2x650kc/rok. hadry se daji poridit relativne za levno z druhe ruky. beztak rostou rychle, takze je dlouho neuzijou. s botama je to tezsi, ty z druhe ruky moc nesezenes. z jidla mame svoje brambory, zeleninu, vetsinu ovoce (naseho), ktere se zavarilo, namarmeladovalo, a v pripade jablek uskladnilo. maso koupime levneji od mistnich nebo od myslivcu. mleko berem od kravy na nasi ulici, jogurty a kysku delame z toho mleka. knih by bylo doma dost po me :o), ale syn necte vubec, dcera trochu. ted jak uz jsou vetsi, bude nutno pomalu prejit na sofistikovanejsi zajmy jako zacit jim ukazovat, jak funguji veci kolem - jednoduche technologicke a chemicke experimenty - galvanickym clankem pocinaje, pres ruzne dratko-diodo-baterky, jednoduche reakce, pestovani krystalu, taveni, slevani... vesmes to nechce velke castky, ale spis muj cas, protoze to budu muset delat s nima a dodavat impulzy (a dohlizet na bezpecnost :o). az bude synator vetsi, zkusim ho zacit ucit programovat. rad bych ho privedl ke vcelareni, kdyz uz ho bavi se o neco starat. proste mi jde o to, naucit je, ze tento svet je velka prekrasna skladanka a ze je tu co objevovat. a ze to objevovani je zabavnejsi a ma prakticke aplikace!, nez sedet na prdeli u televize, zrat krupky a zapijet kolou :o). penize jsou IMHO u vychovy mnohem snazsi vklad, nez cas a energie rodice.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KUATO: No jo, ale ještě tu máš třeba to jídlo.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    YMLADRIS: Nase aktualni mesicni spotreba je 30 litru, mame dve deti 1 a 5 let. Jsou v tom splatky auta 5 litru a 3 litry splatky za pozemek. Najemne 3 litry (bydlime u rodicu v rodinnym dome, pristi rok chceme stavet). Za benzin davam kolem 3 tis. (dojizdim 20 km do prace). Na jidlo kolem 6 tis.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    YMLADRIS: Ano, je, dnesni socialni system relativne funguje, ale NA DLUH. Ten basic income vidim hlavne jako jinej spolecensko-ekonomickej koncept, jinej pristup, kterej by mel predevsim vic pomoct ekonomice, aby se nezadrhavala jako ted. Princip je v tom, ze dnes, kdyz lidi nemaj prachy, setri, tak se ekonomika zastavuje, omezuji se nakupy, coz pak vede k dalsimu krachovani firem a propousteni a jde to do kopru. Inovace ani zdaleka nestaci ten pokles pokryvat. Je tu moc lidi, kteri potrebujou praci a tu nedostanou, kdyz na trhu nejsou zakaznici, kteri by kupovali zbozi/sluzby od firem. Tvuj software si nikdo nekoupi, protoze potrebuje napred na jidlo. Druhym problemem co basic income adresuje je nerovnomerna distribuce bohatstvi. Na jedny strane jsou chudy lidi a na druhy bohaty lidi/firmy. Jenze je v zajmu predevsim tech bohatych, aby lidi-jejich zakaznici meli prachy na kupovani jejich zbozi. Dneska spis hrajeme Monopoly, ve smyslu ze to smeruje presne k tomu jak to dopada, kdyz hra Monopoly konci, tedy, ze jeden ma vsechno a zbytek skoncil svorc.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    YMLADRIS: Jasně, naprosto přesně :-).

    Ale kdybych nechodil do práce, budu prát v ruce látkové pleny, ne kupovat papírové. Oblečení se dá kupovat použité na kila, samozřejmě dvojčatový kočárek je v ceně menšího auta, ale to se nedá svítit. Nakonec ho třeba za 40-50% prodáme a koupíme další vybavení. Autosedačky dtto.

    Jinak už jedeme příkrmy, tchýně přinese ze zahrádky dýni hokaiido, cukety, brambory, řepu, brokolici, hrušky a švestky, nakoupili jsme 70 kilo jablek po 6 Kč kilo od pěstitele, rozbombardovali kuchyň a nacpali mražák i lednici, ale jídlo za pusu na měsíce...

    A to nepotřebujeme šetřit. A jde to.

    Principiálně navíc nechápu, proč by někdo, kdo se chce celé dny válet u televize za moje prachy, měl mít děti, ale to je jiná debata.


    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAULMUADDIB: a tusis na kolik ty decka prijdou? To se neptam jako argumentacne, zajima mne to (tentyz dotaz pro Kuato)
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    YMLADRIS:
    RAVNOS:
    Mám dvojčata, byli jsme letos v létě na dovolené v Beskydech, Slovenském ráji a Itálii v Alpách. První vyšla na 5.000 (chatka, benzin, jídlo), druhá na 2.000 (benzin, ubytko u dědečka na chatě, vařila babička) a třetí asi na 30.000. Taky chodíme na výlety zadarmo.

    Děti si užívají všechno absolutně stejně moc, o penězích to není. Knih máme doma plno, asi jako každý, ale kdyžtak permice do knihovny je pár stovek. Vychytané hračky od Lamaze za pětikolo je nezajímají, spíš balonek za desetikačku a obaly od těch hraček. Takže v čem je problém?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam