• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    EVA_: V poho, vždyť každý může mluvit co chce... víš co, já na to koukám z hlediska obyčejného člověka, který je někde zamstnán, aby uživil rodinu. A takový mladý (cca 25) týpek co umí jakž takž anglicky a pracuje pro firmu jako ta naše bere 3-4 tis RMB - tedy nějakých 13 tisc CZK, při nesrovnatelně nižších nákladech... a podmínkách, jak jsem nastínil, velmi podobných, někdy i lepších. A z těma lidma dělám furt, celý rok, byť přes mail a web... a zatím mě vždy převapovali s jakou úctou mluví o svých rodičích (taky můžou jen mluvit)...

    Sociálno tam asi není žádné - průměrný plat je něco přes 1 tis RMB, důchodce na venkově dostává od státu prý cca 200 CZK na měsíc (a to není ani na tu rýži). Co si v Číně nezaplatíš, to nedostaneš - takový můj pohled.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KOSMO: Bratranec sinolog žije v Šanghaji už snad osm let, mluví úplně jinak, než Ty, zajímavé. Asijské zázračné ekonomiky především nemají žádný sociální a zdravotní systém, pokud vím, prý ani Čína. Korea se chlubí HDP 20tis. USD na osobu, ale tím, že se jim v důsledku industrializace a globalizace a kdovíčehovšeho totálně rozpadají tradiční rodinné struktury, díky nimž nebylo nic takového potřeba, budou muset to číslo upravit směrem dolů a něco zdravotně-sociálních struktur vymyslet. Jsou z toho dost v rozpacích.:-)
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    TADEAS: Mám za sebou zatím tři cesty, po třech, čtyřech týdnech. Fabriku děláme v Suzhou, což je kousek od Shanghaje, takové pěti miliónové městečko :-) Takže logicky především okolí Shanghaje a Suzhou - řekněme kam se dostaneš autem do tří hodin cesty. No a pak érem dolů, na jih do Shenzenu (super bohaté IT centrum) a na nahoru, na sever do Jantaye a Lazhou a okolí (a tam je to už takové chudší, blízko Severní Koreii). Docela pěkný kousek bohatého východního pobřeží.

    Smog jsem zažil nejhorší v Delhi během zimy, kdy lidi pálí všechno co jim přijde pod ruku. Od té doby mi přijde vzduch čistý všude, třeba v Shanghaji je prý strašně špatný, ale mě to tak hrozné nepřijde, fouká tam od moře... Zajímavé třeba je, že v Suzhou, aby omezili hluk a emise, smí do města jen elektrobiky.

    A to jejich uspořádání je mi záhadou. Vůbec netuším co si pod tím komunismem představují neb mi to přišlo nanejvíc kapitalistické, jen centrálně řízené. Asi jen vláda jedné strany a tečka. Já si to překládám jako přechod z císařství do něčeho modernějšího, ale stejně pevného a jasného vedení. Jestli se to tam brzy překlopí (nedávám jim moc času) jen se změní barva z rudé na jinou... a další pevná ruka bude vládnout. Což je i v mých očích skvělé... neb aby to někam táhlo musí vládnout jeden (dva, možná i tři), ale ne mnoho.
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    YMLADRIS: Nikdo neumira u nas hladem ani zimou.

    Občas tu umrznou bezdomovci. A i když to může být i v jiných věcech, tak je to pořád smrt "zimou".
    KAREN
    KAREN --- ---
    GAISAKA: haters gonna hate!
    ... nebo to nějak rozvineš?;)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    AMBIENTIUM: S myšlenkama souhlasím, (avšak tvoje) forma sdělení je přímo odpudivá.
    Než přežít na okraji civilizace s lidma kteří se vyjadřujou a myslí podobně, to snad fakt radši zůstat v potápějících se městech:/
    KUATO
    KUATO --- ---
    AMBIENTIUM: ten navrat zpatky bezbolestnou cestou nelze - v okamziku, kdy zacnes prechazet za hospodareni "postaru" zdechnes, protoze prestanes byt konkurenceschopny. tenhle vozik musi spadnout do propasti s nama vsema najednou.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Já bych si jen dovolil brzdit nadšení z čínskýho jasnýho ekonomickýho vítězství. Hospodářská situace se má tak, že spíš všichni prohráváme, protože ropný zlom a jeho důsledky jsou naprosto neoddiskutovatelné. Celá tato civilizace je energeticky tažená zejména ropou a ropnými produkty a z tohoto pohledu je průmyslový a konzumní rozvoj naprosto slepá cesta. Hospodářská hegemonie Číny z tohoto důvodu nikdy nedosáhne takových rozměrů, jako byla historická dominance USA v době, kdy byly na vrcholu. Teď postupně padáme na držky a skutečným vítězem bude ten, kdo bude mít nejmenší závislost na průmyslové technologii, nebo ten, kdo vybuduje životaschopnou ekotechnologii. Není jiná možnost. Čína je z tohoto pohledu na v podstatě nejhorší možné cestě, bohužel, i když si přechodně užijou jistýho luxusu. Důsledky ropného zlomu se začínají projevovat už nyní a pořádně se rozvinou hádám do 30 let. Zásadní inovace tu nejsou, a řešení není jen v nahrazení energie ropy (kromě peak oil je tu řada dalších peaků - uran, fosfor, pitná voda...). Řešení je v opuštění konzumerismu a návratu k zemědělství ve formě před rokem 1915. S tím souvisí opuštění HDP jako měřítka blahobytu a stanovení nového způsobu jeho vnímání. Dobré je, že se to všechno objevuje samo přirozeně. Není třeba něco násilím měnit, nutit a plánovat na státní úrovni. Na okraji společnosti se to už nyní formuje a klíčí nová civilizace.(Civilizace, která nepotřebuje značkový hadry a chlastat kolu a zajídat to křupkama u bedny zajištěná základním příjmem.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOSMO: a tos byl i v textilkach, vyrobnach obuvi nebo treba v masozpracovatelskejch zavodech? o jakym sektoru mluvis? ze to jako v tech Barakach, Samsarach a tak podobne vytrhavaj z kontextu?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KOSMO: kdyz jsme byli asi pred 5 lety v cine, stravili jsme tam par dnu v xianu s lidma z cech co tam studovali cinstinu. rikali, ze je celkem beznej jev, ze sinologove nebo studenti cinstiny privykaj tomu, ze je v cine nesvobodnej rezim a postupne se stavaj obhajcema toho usporadani :)
    taky by me zajimalo kdes byl, my projizdeli hlavne zapad (z kyrgyzstanu) a sever, takze ryzi a bohatejm oblastem jsme se uplne vyhnuli. a pripady takovyho smogu jako tam jsem teda v evrope jeste nikde nepotkal, mlha ve ktery se ztracis po trech metrech :)
    to jen tak komentar na okraj
    PIZI
    PIZI --- ---
    KOSMO: Jak se vybíralo kam se v té Číně podíváš? Nemůže způsob toho výběru ovlivnit do jak drastických "výroben" se dostaneš?
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    YMLADRIS: No, nebude to snadné. Co když ty děti (naše děti) při stavu ekonomiky třeba i současném (a taky to může jít dost dolů) budou mít problém vydělat na sebe? Stejně jako my dnes? Mě nepřijde ani dnes dost reálné, abych si koupil byt, či dům, auto, uživil rodinu a ještě mě zbyla třetina na rodiče... prostě na to není a není odkud brát. Pak přichází chudoba a žití celých rodin v jednom krcálku...

    Já bych si třeba moc přál, aby něše skvělé zákony prostě někdo jednoho dne vyškrtal. Aby kilowathodina stálo co má, aby litr benzínu stál co má, aby chleba i máslo stály kolik mají, aby mě 100 úředníků neradilo co můžu dělat se svým pozemkem (a ještě jsem je platitl)... V našich cenách je obrovský nepořádek a nevykazují zrovna známky skutečné hodnoty neb jsou pokrocené zákony, regulemi a dotacemi. Měly bychom to velmi rychle proškrtat... P.S. já to nebudu = neb jsem fakt docela mimo :-)
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    JAZZZ: je mi jasné, že si asi poklepete na čelo, cože to zase píšu za bláboly. Pošlu fotky, koukněte se sami... mě samotného to velmi převapilo během první návštěvy Číny. Teď už se jen utvrzuji, že jsme, my Češi, snad největší otroci v rovinutýh částech Země... ani v tom Německu není taková buzerace, jak se může zdát, že prý německý dryl...haha... spíš chodí buzerovat jinam a doma mají pohodičku...

    v Číně chodí dělník na osmou do práce, v půl páté domů. Nikdo ho nehoní, nic nevykazuje, žádnou práci či oprace neodepisuje - prostě se dělá furt, v tempu lehce pomalejším, jak u nás. Na oběd pauza dostatečná, nikdo je nehledá na pracovišti, jestli náhodou nepřišli z jídla o deset minut déle... šikovný svářeč jezdí v pěkném golfíku, ti méně zdatní všichni na skůtrech... šéfici v kárách za majlant. Lidi spolu hrají basket a pinčes, mají někde od firem i vybavené studovny s přístupem k webu (zadarmo, kdykoliv, kdokoliv). Jídlo v jejich kantýnách je asi o 300% lepší než ty naše blafy - pěkně rýže se zeleninou, vývarem, třemi druhy omáček a kouskem masa....

    Dříve možná platilo, že dělal Číňan na misku rýže. Ale teď je situace taková, že chce Číňan vlastní dům a audinku před něj... a tam to táhnou - Silou nesrovnatelně intenzivnější než my. Když nebudeme taky tak táhnout = vyhrajou. Což už je mých očích jasná věc... leda by se něco velkého semlelo (válka nebo tak). IMHO z Číny bude brzy světová jednička, nikdo je nezastaví a budou na další možná stovky let nejprokročilejší krajinou na Zemi = neb se jen dostanou tam kde už mockrát byli. Komusti sem a tam = jen se převlečou do jiného kabátu a bude nové císařství... Vládnoucí garnitura je už tam natolik bohatá, že si může dovolit naprosto cokoliv a nikdo už je neohrozí v jejich postavení...
    PIZI
    PIZI --- ---
    Také je otázkou jakou cenu za to, že mladí budou opečovávat staré zaplatíme. Když je budou opečovávat z donucení, tak se u toho mohou dost trápit. Takže sice pak budeme mít štíhlejší stát ale za cenu větší nespokojenosti jeho obyvatel. Je dobré mít na mysli co je důležité. Ne nutně štíhlý stát, ale trvale udržitelné lidské štěstí/spokojenost.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOSMO: ad rodice

    Po pravde, to mi jako problem nepripada... jakmile stat prestane vyplacet dostatecne vysoke duchody, decka zacnou podporovat svoje rodice. Nebo je nechaji chcipnout?

    Jestli jsou fakt tvrdaci, mozna nechaji. Kazdopadne ale budou vedet ze je zde tento problem a svoje decka uz vychovaji stylem, ze je potreba se o rodice postarat. Zas tak strasne narusene zakladni rodinne vazby u nas nemame, imho ...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    JAZZZ: Stačí uvědomění si významu podpory místní ekonomiky a aktivní účast na místní ekonomice, když to bude v eurech nebo korunách proč ne. Komplementární místní měna člověka silou nutí obchodovat na omezeném trhu a tím držet ten lokální multiplikátor vysoký, teoreticky to ale lze dělat i s tou oficiální měnou, jen to už lidi nic nedrží, a závisí jen na nich kde ty peníze rozfofrují. Koncept samozřejmě kazí příliš vysoké daně (DPH apod.), které nuceně neustále odvádějí prostředky ven. Řešením by mohlo být zdanění tak, že třeba při obchodování v rámci obce/okresu bude daň nižší než při obchodování na větší vzdálenosti, jen by taková věc nesměla vést k moc velkým administrativním nákladům navíc...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    trochu to odlehcime :) porad jeste neni pozde :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KOSMO: jo, to mas pravdu. nemam nic za zle cinanum, ale spis pokryteckosti nasich politiku, kteri na jednu stranu hysterci nad pohranicnim politrukem Sloupem http://zpravy.idnes.cz/karlovarsky-komunisticky-namestek-sloup-fgb-/domaci.aspx?c=A121213_1866213_vary-zpravy_ba a zaroven jim nevadi vyrazna zavislost na totalitnim rezimu. korunu tomu nasadil Necas tady http://zpravy.idnes.cz/podpora-dalajlamy-podle-necase-skodi-exportu-fnb-/domaci.aspx?c=A120910_182335_domaci_jj

    nemuzu s tebou ale souhlasit, ze se jim pracuje lepe, nez tady. ze strech sice skacou uz jen malokde, ale uroven jejich socialniho zabezpeceni je nesrovnatelna a spousta jich investuje do nemovitosti v mestech duchu, coz hrozi peknym pruserem. materialne na tom jsou ve mestech celkem dobre, ale za cool levny telefon si svobodu nekoupis .. teda jak kde :) a o obrovskych rozdilech mezi cinskymi mesty a venkovem, kde se ta privatizace svobody dost podepisuje, radsi ani nemluvme.

    nasi poptavku zmeni bud cla, ktera by mela vyrovnat nesrovnatelne podminky (to ale nebude poradne fungovat) a nebo opravdu jak pises : Změňme naše chování, naší poptávku a změní se i nabídka. To ale predpoklada jistou formu osviceni nas vsech. A mnozi to porad jeste nechteji videt. Reseni vidim ve spojovani se do spravne velkych celku lidi, kteri to chapou a jsou ochotni neco investovat do udrzitelnosti sveho funogvani. LETS meny mohou byt dobry jednotici prvek.

    KOSMO: dobra otazka. jak zaridit aby opet fungovaly veci, ktere jsme s velkou pompou znicili behem prumyslove a dorazili behem sametove revoluce? jak zaridit aby si deti braly rodice domu a ti tak nemuseli umirat na LDNkach - navic kdyz mnoho kariere oddanych lidi zadne deti mit nebude? odpoved je vsem na ocich jenom nesmi byt tak tupi, aby na zaklade neuplnych informaci dovozovali "potrhlost" komunitnich reseni.
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    JAZZZ: no jo, Angela už to dávno ví, že je s námi v současném stavu ámen... nemáme nejmenší šanci zůstat nahoře, pokud se státy pořádně neosekají. Ty fixní (mandatorní) výdaje máme prostě extrémní a neudržitelné.

    Otázka, která mi z toho vyvstává: Jak zařídit to, že se v rodině opět napraví původní pouta a bude prostě automatické, že se děti starají o rodiče? Že ne stát bude platit, ale my všichni sami, z toho co si někde ušmudlíme, poplatíme důchod pro naše rodiče... i když ono to bude spíš, aby naše děti platili na nás, když mi to nedáme dost dobře, abychom si důchod pokryli sami...
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    JAZZZ: v Číně se lidem nežije špatně a nepracují v otrockých podmínkách - jsou to jen takové řeči co nemají s realitou moc společného... během vánoc dám dohromady fotky a budeš se moct podívat. Čistě IMHO se tam většině lidí kolem měst pracuje lépe než nám tady. Navštívil (a taky s nimi pracoval) jsem tam takových 30 firem a z toho byly dvě, kde bych řekl, že jsou tam na tom lidi výrazněji hůř než u nás. Čína je ve skutečnost úplně něco jiného než se jeví z našich zdělovacích prostřdeků a webu - je to hrozná propaganda - jen abychom si uchránili ten pohled, že jsme prostě nejlepší a nejkrásnější...

    Ad iluze - je to o našem chování a o hladu. Jsme ještě furt děsně hladoví a prahneme po co nejlevnějším zboží ve velké kvantitě = to je problém. Neb Číňánci jsou výkonní a šikovní, zákonů moc nemají a tak jsou tvrdou konkurencí pro všechny kolem. A zásobovat zeměkouli balastem budou klidně dál - dokud z toho budou mít zisky. Jde jim o zisk - nic víc. Zajímavé je, že toho levného balastu co tady všude koupíš, v Číně skoro nepotkáš (leda vyrazíš na spešl tržnici). Až začneme kupovat zase kvalitní a drahé věci, koupíme je jedou za čas, změní se to, zase budeme kupovat od našich ševců, ale to už budou Číňani dodávat přvážně pro trhy s luxusním zbožím...

    Víš, penize se neptají na tvůj ani můj souhlas kam potečou. Tečou z místa na místo - mezi poptávkou a nabídkou. Nemějme Číňanům za zlé, že umí nabízet. Změňme naše chování, naší poptávku a změní se i nabídka...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    uz to dokonce rika i Angela :
    Merkelová: Poučte se z NDR. Sociální Evropa bude těžko konkurovat světu | byznys.ihned.cz - Zpravodajství
    http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-evropa/c1-58983180-merkelova-poucte-se-z-ndr-socialni-evropa-bude-tezko-konkurovat-svetu

    jsem moc zvedavy jak se nam podari dle jejich slov "Všichni musíme každý rok přestat utrácet víc, než vyděláme," a zaroven splacet uroky z nesplatitelnych pujcek, ktere mel kryt rust, ktery nikdy neprisel, protoze ho za nas "odrostla" cina. nic jineho, nez menova reforma to nespravi, takze bych byl s utopistickym juchanim nad eurem dost opatrny ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam