• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    F0N
    F0N --- ---
    PIZI: to ani ja, zatial iba vyuzivam kulturne vydobytky svojho druhu tu na tejto planete. A mozno trochu respektu k zivotu.
    PIZI
    PIZI --- ---
    F0N: Zatím nerozumím co z toho pro nás plyne.
    F0N
    F0N --- ---
    DARJEEL: ja hovorim o realite, ktora je za oknom - staci vykuknut. Auta, domy, mosty, asfalt - to vsetko je NAS vymysel. Kariery, filozofovanie, rec, to vsetko je nas vymysel.

    Ale co z toho je treba hocakemu zvieratu v lese?

    Tak o takomto prekracovani hranic hovorim. Delfin imho nevie, ze my ho volame delfin a nevie ani to ze si my myslime ze ma nejaku kulturu. Je to zivot ako ty alebo ja.

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    F0N: jj, v pohodě, v zásadě souhlasím, jen tím, že máš "svůj" koncept kultury, tak se pak můžeš dost odchylovat v interpretaci toho "jak to básník myslel"...
    F0N
    F0N --- ---
    DARJEEL: ja vnimam, ako kulturu ten koncept do ktoreho sa tu rodime a ktory nam je tu vstepovany od narodenia, ze takto to je. Neviem nic o kulturach zvierat, skor si myslim, ze zivot je v svojej podstate velmi jednoduchy.

    Ja verim, ze ako ludia dokazeme zit aj stymi nasimi technickymi vynalezmi aj zo vsetkym co sme si vymysleli v symbioze s ostatnym zivotom na planete a nemusime sa vracat do jaskyn.

    Akurat ma dost sere ta nasa samozvana arogancia, ze len preto, ze mame vacsi mozog, tak sme PANMI tejto velkej gule na ktorej nie sme sami.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    F0N: kultura není záležitostí jen lidí, akorát Ty to vidíš přes prizma předmětů, což je imho dost limitovaný pohled. takoví delfíni nebo lemčíci mají také svoji "kulturu", akorát jim nepřerostla přes hlavu.

    Jinak souhlas, ale to je prostě lidská nenažranost...
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: no prave, prijde mi osemetny se to nejak snazit odrezavat bez vetsiho rozlisovani - neprijde mi, ze jde s ohledem na "blahobyt" planety ztotoznovat megakoncert u2 a samansky ritualy "prirodnich" kmenu, ale to je snad kultura oboji, nebo... ?;) nevim, at se na to divam, jak se na to divam, nefunguje mi to.
    F0N
    F0N --- ---
    Kultura vznikla evoluciou, ale je to vymozenost iba pre nas ludi - neviem, aky presne zisk ma z nasej kultury ostatny zivot ktorym sme aj my. (uplne jednoducho - jelenovi je uplne u prdele, ci mame usb, novy typ pohonu, alebo novy source of energy, ale nie je mu jedno ked mu urezeme z lesa a zasereme mu vodu)

    Myslim, ze je treba sa pozriet aj za hranicu toho ludskeho vnimania zivota/kultury/spolocnosti. Nie som ziadny enviro-radikal, skor som za to aby sme sa ako clovek/ludia nestarali uplne do vsetkeho a proste NECHALI zit aj ostatny zivot na planete - nie sme o nic viac dolezity ako hocico ine co tu zije.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: a funkcionální hledisko takové teze je přinejmenším sporné (a nebo ho nevidím ,)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: hele to je taková obecná teze, jedna z "teorií", že kultura je cizorodá struktura (nebo mírněji řečeno realita sui generis), která se nějak nalepila na "přirozenou" přírodu... To že jsou hádky kolem téhle teorie z valné většiny nominální klam bohužel není hned zřejmé... prostě hádat se o tom, co je cizorodé a co přirozené je takové trochu klouzání na tenkém ledě už jen proto, protože nemáme o co se v takové debatě opřit jako axis mundi, vlastně nevíme jak to je :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    YMLADRIS: jo, to s kulturou mi taky prislo zvlastni... mozna je to vic rozpracovany v uvedenejch zdrojich.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUATO: ja mam s timto typem manifestu vzdycky nejasno, kdo je cilovka. Z moji zkusenosti, drtiva vetsina lidi si mysli, ze funguji na te spravne strane barikady - kdo by nemel rad prirodu - "ja prirodu nenicim". Na ekologii se "prece" klade duraz uz desitky let, mame ministerstva, granty, kontroly, cisticky, emisni povolenky, predskolni vychovu, psytancove open airy vyhradne mimo CHKO, vsechno mozne. Tedy, ze je hrozne subjektivni, kde (viz bod 7) konci "prirozena pozitivni destrukce prirody" a kde zacina "technicka destrukce negativni."

    jinak filosoficky nerozumim tomu pojeti, ze kultura je cizorody prvek vuci hostitelskemu systemu Zeme. Tak kultura vznikla uplne stejnou evoluci jako vsechno ostatni, kde by se jinde vzala?

    No ale tak jako nic proti, pokud takovyto mem je nejak funkcni, tak proc ne...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: o cizorodosti kultury by šlo polemizovat, ale celkově je message toho textu fakt super... Šmajs, Šmarda a dokonce i Šmausová, to je aspoň Šmaulí trinity .-)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KUATO: na naše poměry je to skvěle formulované
    KUATO
    KUATO --- ---
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    BOLIVIA PASSES THE LAW OF MOTHER EARTH


    The Turtle Island Messenger http://turtleislandmessenger.blogspot.cz/2012/10/breaking-news-bolivia-passes-law-of.html
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    O živé stravě a disharmonii člověka.wmv - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=iUgcOZ8GHhQ
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    loni jsme byli na Madeire a vzpominame dodnes :). Dodelala jsem fotoweb, sorry za spam, treba nekomu prijde k chuti v ramci planu na jaro nebo tak neco

    https://sites.google.com/site/zivlymadeiry/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam