• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Musíme znát cenu objektu, nebo prožitku. Je to určitá oběť, ale nepovažuji to za utrpení. Jen to není "pohodlné", ale hodnotné objekty a prožitky nelze získat "pohodlně", pohodlnější cesta je cestou k degeneraci.
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: Takže musíme trpět, abychom netrpěli? Pak asi záleží na velikostech těch utrpení, zda se to vyplatí. Zda menším utrpením platíme za neexistenci většího.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Já vím, ale pokud se odtrhne vazba mezi „dávám něco ostatním“ a „dostávám něco od ostatních“ (na přežití, zlepšení komfortu, zábavu), tak to musí směřovat do průseru.

    Podobné je to jako s výchovou dítěte – porod, kojení, probdělé noci, zápach při přebalování, vyčerpanost, stále odpovídání na „co je to“ a „ploč“. Jasně, že technika a pokrok to může nahradit císařem v celkové anestezii, lahvičkami, chůvami, automatickými stroji na krmení, přebalování, robotickými učiteli,… Ale jak bude vypadat ten vztah rodič-dítě?

    Prostě když zapomeneme, jaké to je, brodit se vyčerpaný a nevyspalý po kolena v blátě, abychom zajistili úrodu, nebo úlovek, tak degenerujeme, a když nám to příroda připomene při povodních docela drsně, tak jsme zaskočeni a bezradní…
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: Civilizace je proces, který vytváří věci, které nikdy v historii... Historie nemůže být vodítkem pro budoucnost.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    Jde o pohled na fungování společnosti.
    Jako metoda restrukturalizace sociální podpory by to bylo možná fajn, určitě by se zvedla ochota lidí riskovat, podnikat, měnit práci, přijmout i méně placenou práci. Odpadly by takové ty závistivé hoaxy o tom, jak si cigánka vydělá na přídavcích 40 tisíc měsíčně a podobně. Náklady na každého člověka, i nezaměstnaného a nezaměstnatelného jsou i dnes obrovské, ve zdravotnictví, v možnosti využívat dotovaných produktů (dráhy, pošta, silnice, kultura a podobně). Současně by muselo být hodně přísně udržen systém „bez výjimek“, aby se systém nezvrtl v to, že „ten potřebuje ještě víc, protože…“ a „ten musí dostat ještě víc než ten předchozí, protože…“. Ty extrémní případy by musela řešit dobrovolná solidarita mezi lidmi. Navíc by ten příjem mohl i nahrazovat jiné dávky a úlevy (třeba „vyděláváš, máš + 10.000, spoř si na důchod, nebudeme ti dotovat MHD a podobně). Vzhledem k nátuře by se to asi jen ustálilo na zvýšení cen a poklesu mezd.

    Vypadá to (z pohledu liberálního člověka) jako zoufalý pokus o reformování nefungujícího sociálního systému. Taky by se mi líbilo vyházet úředníky, kteří přesouvají peníze z jedné hromádky na druhou, ale zase se ozvou etatisti s tím, co že budou ti nebozí úředníci dělat? Na to mám jednoducho odpověď: „Čumět na bednu za základní příjem, nebo podnikat.“ Sorry, pokud někdo neumí nic jiného, než zbytečně vyplňovat lejstra a dávat razítka, tak nemlže čekat vyšší životní úroveň, zajištěnou platem ve státní správě.

    Jako „čisté“ řešení, i když radikální, bych viděl spíš zrušení všech dávek. Jasně, že jsem si vědom, že v současném systému, kdy práce není pro každého (protože stát vytváří monopoly, cenové deformace a překážky vstupu do odvětví) to není možné, ale ten systém sociálních dávek je jen pokus o napravování jedné chyby druhou. Nikdy v historii člověk nepřežil, pokud si nedokázal získat z přírody obživu. Koho nebavilo lovit mamuty, nebo orat, a chtěl koukat na kytičky, nebo na hvězdičky, ten nepřežil, nebo přežil z vůle úspěšných lovců a oráčů, kteří cítili touhu mít někoho, kdo bude rozumět kytičkám a hvězdičkám. Vždy to ale byla svobodná vůle toho, kdo zajišťoval tu obživu a kytičkář si toho byl vědom. Proto se kytičkářem stal jeden z mála, ten, kdo k tomu měl enormní nadání a vlohy. Dnes živíme bandu sociologů, gendristů a ekologistů, aniž bychom chtěli, jen proto, že je to baví a postupně si vytvořili systém, kdy automaticky dostanou půlku mamuta bez ohledu na vůli lovců. Z toho pramení téměř všechny dnešní frustrace, nepochopení a závist.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Lidé potřebují jistý příjem, ne práci.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Dělat si, co skutečně chceme | č. 12 | 2013 | archiv - A2 – zvíře nikdy nespí
    http://www.advojka.cz/archiv/2013/12/delat-si-co-skutecne-chceme
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    já to taky vidím jako přínosné, nicméně jsou i námitky:
    Zbyteční lidé dneška | č. 12 | 2013 | archiv - A2 – zvíře nikdy nespí
    http://www.advojka.cz/archiv/2013/12/zbytecni-lide-dneska
    via http://www.reddit.com/r/cesky
    URZA
    URZA --- ---
    DARJEEL: Mě se to zdá jako nápad hodný dalšího prozkoumání a otestování. Myslím, že to má potenciál pomoct řešit některé problémy, které souvisí s technologicko-sociologickými změnami dneška.
    Zatím to mám v tomto stádiu to co nejobjektivněji prozkoumat a proto se mi ta petice aby se tím EU zabývala zdá jako dobrý nápad.

    Stručně takto: ten systém který tu máme dnes nevnímám jako dobrý, je zastaralý, vychází z předpokladů které dnes už neplatí a nechytá se na technologický pokrok. Velmi malé procento lidí zajišťujě naše basic needs, většina zbytku si tu (z toho co vidím já) točí dost nesmyslné business procesy dokolečka mezi sebou. Pokud by se ukázalo že basic income může ekonomicky fungovat, tak si myslím, že by to mohlo společnosti prospět např i tím, že by lidi mohli víc dělat věci, které mají smysl, jak projednotlivce, tak pro společnost.

    Musím teď běžet, tak tu zatím jen takto odložím pár asociací...

    "We need places where new social/society models and ideas can be tested safely and freely."
    http://www.salon.com/2013/05/12/jaron_lanier_the_internet_destroyed_the_middle_class/
    wealth distribution in usa: https://www.youtube.com/watch?v=QPKKQnijnsM
    http://www.lupa.cz/clanky/jiri-hlavenka-kdyz-prace-mizi-aneb-nici-internet-stredni-tridu/
    https://www.youtube.com/watch?v=4RkX6enCbYM
    http://www.alternet.org/...-chomsky-kind-anarchism-i-believe-and-whats-wrong-libertarians?paging=off
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    URZA: tyjo, nevím, ten příjem je takový dvousečný, ne? Jaký na to máš názor, jestli se dá v pár větách? :)
    URZA
    URZA --- ---
    ha jsem prave narazil na

    Iniciativa Evropských občanů za nepodmíněný základní příjem
    Iniciativa Evropských občanů za nepodmíněný základní příjem » Basic Income European Citizens' Initiative
    http://basicincome2013.eu/ubi/cs/

    Nasel jsem to pres tento Kelleruv clanek
    http://www.advojka.cz/archiv/2013/12/zbytecni-lide-dneska
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Program · Prague Barefoot Run 2013
    http://www.pbfr.cz/program/

    Kdo se přidáte ? :)) zítra na Ladronce
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Zajímavý cyklus z prostředí různých openair psytrance akcí a jiných neo-tribal rainbow-like eventů... moc objektivní to není, je to těžce sluníčkové a povinně optimistické ale tak to asi má být :o)

    Bloom Series
    http://thebloom.tv/public/index.php/
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    Scientists sequence genome of ‘sacred lotus,’ may hold anti-aging secrets | KurzweilAI
    http://www.kurzweilai.net/...UA-946742-1&utm_medium=email&utm_term=0_6de721fb33-4a4915cc6f-282100125
    KUATO
    KUATO --- ---
    z jineho soudku, ale mozna uzitecne k zamysleni
    Mé mladé přítelkyni III
    http://www.blisty.cz/art/68494.html
    RADUSZKA
    RADUSZKA --- ---
    BROZKEFF: Tohle i jiné městské zahradničení mě čím dál tím víc baví a zajímá. Držím palce, pakliže něco takového připravuješ! KAREN: z webu Jaroslava Svobody (www.ekozahrady.com)"Četl jsem někde zajímavý výzkum, že zelenina vypěstovaná u rušné městské silnice, ale bez chemického ošetření, je stejně mnohem zdravější, než čistě chemická zelenina dovážená z Holandska a Španělska. Takže už dnes samozásobitelství ve městě může mít smysl. Proč tam nepěstovat potraviny, když tam žijí lidé? Od rána do večera stejně všechny ty věci dýchají. Kompost má schopnost léčit i půdu znečištěnou toxiny a těžkými kovy, tudíž zúrodnit města je reálné.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    LEOZ: kdybys viděl délku mého seznamu čtení, ještě by se ti mně zželelo :)
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    KERRAY: jo a bez referencí to má 6 stran, tak žádný výmluvy
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    JAZZZ: gbcw...

    ne, nic, jen jsem na okamžik zadoufal, že už to někdo čet :)
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    KERRAY: můžeš po částech, já to taky ještě nedolousk =), si to vystisknu na záchod, klasické místo intelektuálních kontemplací
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KERRAY: :D if (tl;dr) then RIP
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam