• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Oni si to zvolí, protože někdo někoho donutí dorovnat jim příjem. To je to samé, jako tu práci zakázat (umělé vytvoření motivace iniciací násilí, i když vůči třetí osobě, která to platí). Jak říkám, u ropy ten problém nevidím.
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: Kvůli tištění papírků se dnes otáčí svět. Jejich moc bych nepodceňoval.

    Práce a zaměstnání, nezaměňovat. Práce je vždy dostatek. V krajním případě vykopat a zasypat jámu. Zaměstnání, tam je to horší. Je ho tolik, kolik existuje peněz, kterými je možné za to co zaměstnanci tvoří, zaplatit.

    Socialistický plánovač je podle tvého popisu všelijak donutí. Ale my se bavíme o situaci kdy nikdo nenutí někoho pracovat méně. O situaci kdy si to zvolí sami ti pracující.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Vážně? Když se najde ropa, tak možná. Ale kvůli tištění papírků?

    U těch úvazků - to je socialistické myšlení, že práce je nějaké "fluidim", kterého je omezená zásoba a ti, kteří pracují, ubírají místo těm, co nepracují. Práce není o uplatnění a výplatě, ale o tvorbě hodnot.

    Když budou tři lidé na pustém ostrově, jeden schopný lovec, druhý schopný pěstitel a třetí neschopný lempl, bude lovec od rána do večera lovit, pěstitel pěstovat a lempl lelkovat. Oba mu dají třeba 20% produkce, aby přežil a mohl je bavit večer historkami. Ale bude mít výrazně míň a neuplatní se. Takže přijde socialistický plánovač, donutí lovce a pěstitele dělat o 25% méně a na vzniklý poloviční úvazek dá lempla (který toho ale taky díky tomu víc sežere). Lempl neuloví za 25% času lovce to co lovec, ale sní to, co zbude po odpočívajícím lovci. dtto pěstitel. Charitu mu pořád dávají, jinak by umřel hlady (v době lovu a pěstění mu stoupla spotřeba, jinak má stejnou). Takže jediné, co se stalo, je, že lempl je sice "společensky uplatněn" a má opticky vyšší příjem, ale všichni jsou tak nějak hladovější...
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: Část lidí by odešla z práce, přibylo by nových míst i kvůli tomu, že by bylo větčí utrácení.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    JUNIPETRUS: A dával by to každý měsíc.

    Zaprvé Bill Gates ty peníze nikomu před tím nemusel ukrást.

    Zadruhé jen by vzrostly ceny. Lidé by možná měli chvíli větší spotřebu (protože by podlehli iluzi, že jsou bohatší), takže by odkládanou koupi nové ledničky zrealizovali hned. Přibyli by prodejci ledniček, ti by po vyčerpání poptávky zase zkrachovali.

    Kdyby to dělal konstantně každý měsíc, zase by to krátkodobě posunulo poptávku z budoucnosti do současnosti, takže by ji pro tu budoucnost snížilo + by vzrostly ceny, takže by bylo dražšá tu ledničku pak naplnit...
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PAULMUADDIB: co by se stalo, kdyby treba prisel Bill Gates, a kazdemu obcanu Cr dal 10 000kc?
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    JUNIPETRUS: Pane Bože, do čehos to dušu dal... "1,2 bilionu Kč nemá sílu zvýšit inflaci, pojďme je natisknout" "ekonomika okamžitě raketově vzroste". "Spokojím se s polovičním úvazkem, žena taky, vznikne jedno nové pracovní místo"

    Lidičky, sorry, ale to je vůl...
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Nepodmíněný příjem v praxi. Blog - Mirek Pifka (blog.iDNES.cz)
    http://mirekpifka.blog.idnes.cz/c/347367/Nepodmineny-prijem-v-praxi.html
    PITEL
    PITEL --- ---
    Dovoluji si Vás jménem Jirky Zemánka srdečně pozvat na premiéru skvělého dokumentárního filmu "Cesta vesmíru" s předním světovým kosmologem a holistickým myslitelem Brianem Swimmem z Kalifornského institu integrálních studií.

    Film Trailer - Journey Of The Universe
    http://www.journeyoftheuniverse.org/film-trailer/

    Premiéra filmu "Cesta vesmíru" bude zítra 13.6. od 19h v divadle Kampa
    Následuje beseda o kosmologii s Jirkou Zemánkem.

    [ Premiéra filmu Cesta vesmíru / kinomovie / 13.6.2013 / CR - Praha - Divadlo Kampa ]
    URZA
    URZA --- ---
    PIZI: jj s timhle co rikas jsem si vzpomnel na zajimavy fakt:

    ...while researching a behind-the-scenes article of President Obama's daily life, Michael Lewis asked President Obama about his practice of routinizing the routine. 'I eat essentially the same thing for breakfast each morning: a bowl of cold cereal and a banana. For lunch, I eat a chicken salad sandwich with a diet soda. Each morning, I dress in one of a small number of suits, each of which goes with particular shirts and ties.' Why does President Obama subject himself to such boring routines? Because making too many decisions about mundane details is a waste of your mental energy, a limited resource. If you want to be able to have more mental resources throughout the day, you should identify the aspects of your life that you consider mundane — and then "routinize" those aspects as much as possible. Obama's practice is echoed by Steve Jobs who decided to wear the same outfit every day, so that he didn't have to think about it
    PIZI
    PIZI --- ---
    Zajímavé je také zkusit uvažovat komoditně o naší pozornosti. Má pozornost je komodita. Dokonce taková, že ji weby a televize prodávají inzerentům. Zároveň je to pro nás samé vzácný zdroj, který si nemůžeme vyrobit, jen ho můžeme spravovat. Na den máme 24h různě kvalitní pozornosti. To jak ji použijeme do značné míry rozhoduje o kvalitě našeho života.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZIVA: ok, už rozumím... no když jsem různým lidem vykládal, že podle mě je nejcennější komoditou západní civilizace (v kontextu pracovního vytížení jedince) volný čas, tak někteří měli "aha" moment... namlátit prachy se vždycky nějak dá, ale mít volno a umět ho smysluplně využít... to už je jiná...
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    DARJEEL: +ps abych se ja najedla :) tak bych se ale fakt moc nenadrela:)
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    DARJEEL: ja nerekla ze mi vadi prace, nebo lovit v jungli abych se najedla. prece.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    URZA: neproseděl, to jsi mě odhalil :-)))
    Ale měl bych klasickou práci někde u zadku, choval bych slepice a okopával mrkev... a zbytek proseděl vlastně, ale se skříženýma nohama na pěkné vyhlídce :)
    ZIVA: toš násilnej... si vem, že bys žila v džungli a musela si to jídlo shánět... tak budeš makat a vědět proč... ale samozřejmě makat o dost míň než 5x8, to asi jo :)))
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    _SKRITEK: tim cislem si me pobavil:) coz myslim nominalne, jako ze sem se musela usmat a tak.
    _SKRITEK
    _SKRITEK --- ---
    ZIVA: To si uvědomuje 1/25 ti.
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    JAZZZ: no ale tak si skoro pripadam. i kdyz, podle vseho pravdepodobnejsi budou jina vysvetleni. Ale obecne mi ten tlak na to ze clovek musi porad pracovat prijde neskutecne nasilnej.( i teda konkretne, navic kdyz te nutej tak a tak, ale to uz je jinej stejnej pribeh.) a pak nasledne vykonstruovana lenost jako nemoralni zlovlastnost. a Nuda. Ja nevim, kdyz nahodou zaziju nudu, tak uplne se zklidnim a prijdu si jak ve steinbeckove na plecharne. tri strany textu a nestalo se nic. ale je jasny, ze kazdej oceni neco jinyho. asi ale ne kazdemu
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SCHWEPZ: jeste si pamatuju pred lety tu ubijejici marnost existence na komparsu :)
    zas se mi ale libilo, jak po prevleceni do stredovekych kostymu vsech 600 lidi splynulo a nebylo poznat kdo je ucitelka, kdo student, kdo bezdomovec a kdo duchodce a jak se vsichni v te zglajchsaltovane anonymite nudili, tak si spolu zas hrali jako male deti. bez obav a presudku, vsichni jsme zas byli jedno testo :)

    ZIVA: ted si jeste predstav, ze bys dostala vyrobu zmetku prikazem v ramci "rizeni kvality a zivotnosti" a muzes si to jit rovnou hodit :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam