• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    PITEL
    PITEL --- ---
    Dovoluji si Vás jménem Jirky Zemánka srdečně pozvat na premiéru skvělého dokumentárního filmu "Cesta vesmíru" s předním světovým kosmologem a holistickým myslitelem Brianem Swimmem z Kalifornského institu integrálních studií.

    Film Trailer - Journey Of The Universe
    http://www.journeyoftheuniverse.org/film-trailer/

    Premiéra filmu "Cesta vesmíru" bude zítra 13.6. od 19h v divadle Kampa
    Následuje beseda o kosmologii s Jirkou Zemánkem.

    [ Premiéra filmu Cesta vesmíru / kinomovie / 13.6.2013 / CR - Praha - Divadlo Kampa ]
    URZA
    URZA --- ---
    PIZI: jj s timhle co rikas jsem si vzpomnel na zajimavy fakt:

    ...while researching a behind-the-scenes article of President Obama's daily life, Michael Lewis asked President Obama about his practice of routinizing the routine. 'I eat essentially the same thing for breakfast each morning: a bowl of cold cereal and a banana. For lunch, I eat a chicken salad sandwich with a diet soda. Each morning, I dress in one of a small number of suits, each of which goes with particular shirts and ties.' Why does President Obama subject himself to such boring routines? Because making too many decisions about mundane details is a waste of your mental energy, a limited resource. If you want to be able to have more mental resources throughout the day, you should identify the aspects of your life that you consider mundane — and then "routinize" those aspects as much as possible. Obama's practice is echoed by Steve Jobs who decided to wear the same outfit every day, so that he didn't have to think about it
    PIZI
    PIZI --- ---
    Zajímavé je také zkusit uvažovat komoditně o naší pozornosti. Má pozornost je komodita. Dokonce taková, že ji weby a televize prodávají inzerentům. Zároveň je to pro nás samé vzácný zdroj, který si nemůžeme vyrobit, jen ho můžeme spravovat. Na den máme 24h různě kvalitní pozornosti. To jak ji použijeme do značné míry rozhoduje o kvalitě našeho života.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZIVA: ok, už rozumím... no když jsem různým lidem vykládal, že podle mě je nejcennější komoditou západní civilizace (v kontextu pracovního vytížení jedince) volný čas, tak někteří měli "aha" moment... namlátit prachy se vždycky nějak dá, ale mít volno a umět ho smysluplně využít... to už je jiná...
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    DARJEEL: +ps abych se ja najedla :) tak bych se ale fakt moc nenadrela:)
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    DARJEEL: ja nerekla ze mi vadi prace, nebo lovit v jungli abych se najedla. prece.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    URZA: neproseděl, to jsi mě odhalil :-)))
    Ale měl bych klasickou práci někde u zadku, choval bych slepice a okopával mrkev... a zbytek proseděl vlastně, ale se skříženýma nohama na pěkné vyhlídce :)
    ZIVA: toš násilnej... si vem, že bys žila v džungli a musela si to jídlo shánět... tak budeš makat a vědět proč... ale samozřejmě makat o dost míň než 5x8, to asi jo :)))
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    _SKRITEK: tim cislem si me pobavil:) coz myslim nominalne, jako ze sem se musela usmat a tak.
    _SKRITEK
    _SKRITEK --- ---
    ZIVA: To si uvědomuje 1/25 ti.
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    JAZZZ: no ale tak si skoro pripadam. i kdyz, podle vseho pravdepodobnejsi budou jina vysvetleni. Ale obecne mi ten tlak na to ze clovek musi porad pracovat prijde neskutecne nasilnej.( i teda konkretne, navic kdyz te nutej tak a tak, ale to uz je jinej stejnej pribeh.) a pak nasledne vykonstruovana lenost jako nemoralni zlovlastnost. a Nuda. Ja nevim, kdyz nahodou zaziju nudu, tak uplne se zklidnim a prijdu si jak ve steinbeckove na plecharne. tri strany textu a nestalo se nic. ale je jasny, ze kazdej oceni neco jinyho. asi ale ne kazdemu
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SCHWEPZ: jeste si pamatuju pred lety tu ubijejici marnost existence na komparsu :)
    zas se mi ale libilo, jak po prevleceni do stredovekych kostymu vsech 600 lidi splynulo a nebylo poznat kdo je ucitelka, kdo student, kdo bezdomovec a kdo duchodce a jak se vsichni v te zglajchsaltovane anonymite nudili, tak si spolu zas hrali jako male deti. bez obav a presudku, vsichni jsme zas byli jedno testo :)

    ZIVA: ted si jeste predstav, ze bys dostala vyrobu zmetku prikazem v ramci "rizeni kvality a zivotnosti" a muzes si to jit rovnou hodit :)
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    SCHWEPZ: wu wej vole!
    :D
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    _SKRITEK: s tim bych teda mela ten nejmensi problem. ten vetsi mam kdyz vyrabim zmetky, takze plus minus porad.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    _SKRITEK: ono je to faktická zhouba pro mentální zdraví, nedělat nic. Říkali mi to aji lidi ve věznicích. Málokdo to vydrží, to nic nedělání. Člověk: homo faber!
    _SKRITEK
    _SKRITEK --- ---
    URZA: Navíc je dost těžký sám před sebou si obhájit to, že neděláš vůbec nic. To mnoho lidí nevydrží, protože nejsou si sami schopni vymyslet záživnější program, než je chodit do práce.
    URZA
    URZA --- ---
    DARJEEL: No a Ty bys ten život doma s těma 10K proseděl? Nevím jak velká část by ho doma proseděla a upadla do té pasti o které mluvíš, ale není to tak, že ta skupina na kterou poukazuješ, tak ta teď stejně život prosedí? (8 hodin v nesmyslné práci a zbytek u televize) Neumím říct co je dlouhodobě pro nás výhodnější.. jestli aby to bylo takto, nebo aby když někdo chce žít takto basic, tak aby nic dělat nemusel. Ale z nějakých těch pokusů s basic income (už se to na několika místech zkoušelo) se ukázalo, že značná část lidí začala "podnikat" tzn. zkoušet víc vlastní projekty, protože se nemuseli bát o to že nebudou mít na jídlo a bydlení. Což je super, to se mi zdá jako dobrý outcome.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Ale zmizí vazba mezi tím, že jsem něco získal a tím, že jsem pro to něco udělal. Ta vazba už je pryč dnes, takže ZP by to jen posunul trochu jinam, takže v zásadě nemám námitek. Problém je, že ZP znamená napřed někomu vzít...
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: Zmizí motivace pracovat abych nezemřel hlady. Ale nezmizí motivace pracovat abych měl větší auto než Novákovi. Tudíž nezmizí právě ta motivace která motivuje ty nejbohatší. Ti nepracují kvůli přežití.
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: V systému základního příjmu budou moci ti, které nepohodlí baví nadále v nepohodlí žít. Budeš moci chodit do práce a vydělávat peníze na víc. atd...
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Asi se úplně nechápeme. Když vymyslím maličký šroubek, který zvýší výkon dieslových motorů o 300%, můžu si za utržené peníze koupit jacuzzi a válet se v ní do konce života se šampaňským. PŘED TÍM, než jsem si zajistil pohodlí, jsem musel snést určité nepohodlí, které se jmenuje VZDĚLÁNÍ a MYŠLENÍ. Kdybych na to před tím kálel a radši se válel u ordinace, nic nevymyslím. To nepohodlí může být pro někoho i vzrušující a naplňující (ať už je to blesková střelba hokejkou do brány, psaní knih o elfech, nebo vývoj nového motoru), ale vyžaduje to vykročit z "komfortu lenosti". A to musí zůstat zachováno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam