• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Protože ti tzv. skutečně produktivní lidi nejsou fascinováni svou produktivitou, ale svým bohatstvím. Neutečou kvůli tomu, že jim někdo sáhl na produktivitu, ale kvůli tomu, že jim někdo sáhnul na prachy. Takže těm se také nechce pracovat, ale co se jim chce je mít prachy.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: podle me neni cilem lidstva se valet a co nejvic si uzivat. cetls Brave New World?
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Já se na to dívám takto. Co je cílem lidstva? Pracovat co nejvíc? Nebo si co nejvíc užívat? Tak proč konstruujeme společnost tak, aby zajišťovala co nejvíc práce místo aby zajišťovala co nejvíc válení?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    obcas mi pripadne, ze je skoda, ze se dosud neuskutecnil scenar naprojektovany v Atlas Shrugged - lidem kterym se nechce pracovat si vymysleji cim dal tim vic vyhod, az se jim na to skutecne produktivni lidi vykaslou a utecou jinam, cimz se rise lumpenproletariatu zhrouti. lumpenproletariat sice bude prskat "ale vas prace prece bavi, musite pracovat abychom si my mohli uzivat, je to vase povinnost se pro nas obetovat!!", ale nebude mu to moc platne... but wait! vzdyt neco takoveho uz tu prece probehlo! ;-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: no to vis ze jo

    mi pripadne uplne zvrhla ta predstava, ze na svete je moc pracujicich a malo pracovnich mist a reseni spociva v tom zacit pracovat mene. to je absolutni nepochopeni spolecenske dynamiky a ekonomicke reality. tim ze lidi pracuji vytvareji nova pracovni mista, tim ze budou pracovat mene zpusobi akorat to, ze celkove bude jeste mene prace pro vsechny nez bylo predtim. zavidet nekomu ze se snazi byt produktivni, to je teda super podhoubi pro budovani te nove spolecnosti, jen tak dal... po ovocich jejich poznate je ;-)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: VZP zavedou do 4let ve svycarsku.
    U nas to vidim tak do 5-8let
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Já základní příjem beru jako ideu, ne jako plán. Takže nemám žádné konkrétní čísla a postupy.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: takze vlastne hovorime o nejake vzdalene utopii, u ktere ani nemame ambice ji dnes uskutecnovat? neboli _BENNY?

    PIZI: rec snad byla o tom ze zakladni potreby jako jidlo a bydleni a skola a kdesi cosi bude zdarma. steak z krkovicky nestoji moc, ale nekdo to prase musi odchovat a zabit. ja to delat nebudu, ty to delat nebudes, reznik ktery to dela aby uzivil sebe a svou rodinu uz taky ne, takze kdo? nebo co vsechno by podle tebe melo spadat mezi ten zakladni prijem, ktery vsichni vyfasuji? v penezich jsi mi to vycislit nechtel, uvedes tedy aspon zakladni statky?

    JUNIPETRUS: Proc neprenechas to druhe nekomu jinemu ty hamoune?

    olol :))
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: pokud nikdo nebude pracovat, KDO ten zakladni prijem zaplati?
    To je jednoduche - nikdo!

    A prosim spolupracuj trochu - co je ideou technickeho pokroku?
    Proc mas dve zamestnani?
    Proc neprenechas to druhe nekomu jinemu ty hamoune?
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Právo na stejk zní, jako když se nenápadně pokoušíš vrátit k tomu vyvrácenému kaviáru.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Protipříklad. Existuje spousta důchodců, kteří chtějí pracovat, protože prostě nevydrží sedět doma. Samozřejmě prvotní reakce kdyby se to zavedlo zítra by byla, že nebude pracovat téměř nikdo. Každý si chce odpočinout. Ale po nějaké době nastoupí nuda a spousta lidí začne něco dělat. Zajímavé bude až to, jak bude žít další generace, která by neměla zkušenost s klasickou nutností najít si něco, co mě bude živit.

    Další faktor, který pomíjíš je to, že základní příjem bude základní a kdo by chtěl víc bude pracovat aby měl nějaký další příjem. Takže ti kdo jsou dneska na prachy, by mohli nadále pokračovat ve svém shromažďování statků. Také workoholici by i nadále mohli hledat sami sebe v práci.

    Další faktor je automatizace, která snižuje potřebu lidí, ale samozřejmě ne na nulu. Údržba, opravy...
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: ne, vseobecny prijem se bude vyplacet v penezich v ramci trzni ekonomiky
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    tyvle to je debata. je jasny, ze jen mensinu lidi prace, kterou delaji, bavi, protoze koho by bavilo celej zivot zalejvat poust, sbirat plastovy flasky ci sestupovat do hlubin africkeho dolu na diamanty.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    nebo ok, reseni bude lezet v ramci jineho systemu, takze si odmysleme penize. predstavme si, ze par milionu lidi ma chut na nejakou rybu nebo flak hoveziho, ale nehodla pro to vubec nic udelat. kdo rano vstane aby nakopl ty technologie budoucnosti a kdo je opravi, kdyz se najednou ta automaticka linka na vyrobu tunakovych nebo hovezich steaku poroucha? kdo to bude cele ty dlouhe dny a roky vymyslet, kdyz kazdy muze byt tou dobou na Sri Lance nebo v Nepalu a bude mit zajisteno pravo na svuj steak? ten koho takova prace bavi? to bude prosim kdo? se mnou kazdopadne nepocitejte.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: kde beres to presvedceni, ze se ti na to to jedno procento lidi "ktere prace bavi" a ke kterym se upinas, nevykvakne? ja porad nechapu kdo bude v tom tvem systemu pracovat a vydelavat na ten zakladni prijem, kdyz primo rikas, ze smyslem je aby lidi pracovat nemuseli. KDE se na to vezme, KDO to bude platit, JAK to bude udrzitelne?

    JUNIPETRUS: mam dve zamestnani a kdybych mel zradlo a bydleni a zivotni styl pokryty, tak se na to vyflaknu a jedu na par let do Brazilie nebo na Zeland. spolecnosti bych neprinesl nic a zil bych si jen sam pro sebe. do prace by me uz nikdo nikdy nedostal.

    ale mozna bych neco pro spolecnost udelal. vyclenil bych si na to tak jednu hodinu za cely mesic, kdyz by nekdo fakt hodne prosil, mozna bych i vstal z postele. ale mozna taky ne.

    JUNIPETRUS: mam s tim problem.

    PIZI:
    PIZI:

    pokud nikdo nebude pracovat, KDO ten zakladni prijem zaplati?
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: troufam si rict, ze alespon polovina pracujicich lidi chodi do prace nerada a kdyby mohla, nechodi tam vubec.

    A dělají práci, která jim produkuje peníze, ale nijak zvlášť nezlepšuje svět a možná ho i zhoršuje.

    To je špatně a bylo by dobré to změnit.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Nezapoji se více lidí než před tím. Ne do pracovního procesu jak ho chápeme dnes. Nepodmíněný příjem je únikem z pracovního procesu z kolonky lidské zdroje a podobných zvráceností.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: uznavas aspon nejaky muj argument?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: pracujes 8h denne?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: Kde to zili? No prave, ze nekde v praveku, a dukazem toho, ze jim to nevyhovalo je,ze se vybudovala postupne civilizace se stroji a pocitaci.

    Co je ideou technickeho pokroku?

    Takze lidi chodej, aby nemeli hlad? To je prave to, lidi ale nemusi mit dnes hlad. Jidla je dostatek, a staci k tomu procento lidi.

    A pracuji jenom aby nemeli hlad?
    Nechteji si treba kupovat auta, obleceni, hracky, jezdit na dovolenou?
    Pokud se tohoto lide nevzdavaji dnes, tak nevidim duvod proc by se to meli vzdavat v budoucnu.
    Protoze obcansky prijem ti zadny luxus neprinese.

    A jestli ty na nekoho makas, tak predevsim na sebe, pak na sveho zamestnavatele. A jelikoz mas tu moznost si vydelat platis dan.
    2. dan neni tvoje, stejne jako prestava byt tvuj najem za byt. Platis ji statu, neboli spolecnosti.
    3. Klidne se zij z eraru, me je to fuk. Klidne bez dnes na davky. Ja nejsem tyran jako ty, abych kazdeho honil do placeneho zamestatni, ktereho dnes neni dost pro vsechny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam