• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    DNF
    DNF --- ---
    KUATO: jeste jednou, potreti, rikam, zdrazit dovoz tim, ze se budou platit realne ceny za prevoz po silnicich. jak dlouho vydrzi ceny v suprosi kdyz za dopravu budou MUSET zaplatit treba petinasobek? (Nenajdu to ted jednoduse, ale nekde jsem cetl co realne stoji jedno projeti kamionu po D1, kdyz se zapocte jak ji "opotrebuje" a kolik to bude po x letech a x kamionech stat.)

    Bavime se o hypotetickem stavu ve kterem je myslitelny nepodmineny prijem, a ty se bavis o nahlem zestihleni dotacni politiky jednim statem v soucasne situaci... my probirame koncept, ty se do toho navazis konkretnostma. Nerikam ze to je od veci nebo ze ty rikas blbosti, jen to posunujes do roviny o ktere my jsme se nebavili.
    KUATO
    KUATO --- ---
    DNF: zestihleni dotacni politiky, pokud by bylo provedeno jen jednim statem a nikoliv jeho sousedy muze byt v otevrenych ekonomikach, jako mame my v evrope hospodarska sebevrazda, protoze ostatni dotace nezkrouhnou a najednou jsou vyrobci statu, ktery zkrouhl, nekonkurenceschopni. staci se podivat, co udelalo s nasim zemedelstvim nekolik let po nasem vstupu do EU, kdyz meli nasi zemedelci nizsi dotace nez "stare staty" Evropy. ja souhlasim velmi s tim, ze dotace jsou zlo, ale jejich ruseni se musi udelat velmi uvazlive a spolecne celoevropsky s ohledem na to, co to udela s nasi konkurenci ke zbytku sveta.

    dale bych chtel upozornit, ze zemedelstvi, ac velky trh, je ekonomicky nicotny proti vyrobe technologii, strojirenstvi atd (jeden nakladak stoji vic nez 100 tun psenice). ty zivi nasobne vic lidi. my jako maly stat si nemuzeme dovolit soustredit se v tomto jen na prodej doma, my potrebujeme exportovat, u nas je trh prilis maly. spousta vyrobku je prilis specializovanych, sofistikovanych, aby vyrobce uzivil prodej doma. tedy to omezeni prepravy je super pro zemedelstvi, ale pruser pro vetsinu ostatniho.
    DNF
    DNF --- ---
    EVA_: omezeni importu tim, ze cena za import bude vysoka - to znamena ze bude drahe jezdit sem po silnici pres celou evropu. Drahe pro paseraky, drahe pro legalni dovozce - pokud se pak vyplati pasovat melouny z recka v osobaku kvuli nizsim poplatkum za silnice, tak ano, bude cerny trh. Normalni lidi pockaj az dozrajou melouny v Madarsku.

    Nevim ze by nekdo povazoval zavedeni toho prijmu za vyreseni socialniho systemu ... je to jeden pekny bod, ale rozhodne ne nejake reseni. Takova vec ani neexistuje, konecne reseni jako takove neexistuje, je to porad nastavovani pravidel pro vysoce dynamicky system, takze zmena bude vzdy kontinualni. Bylo by supr kdyby se socialnim systemem takhle mohl zaobirat tym lidi kteri do toho vidi z ruznych stran, misto uredniku ktere tam dosadil jejich kmotr.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    DNF: V Koreji bylo tohle znevýhodnění importu do roku 1999. Mělo výrazný vliv jak na ekonomický růst, tak na růst černého trhu s dovezeným zbožím. Pokusem o značnou soběstačnost a "socialistický" způsob života jsou třeba kibbutzy v Izraeli. Kamarádka, která v kibbutzu vyrůstala, mi o tom dost vyprávěla. Ona ani její přátelé (děti, se kterými vyrůstala), se k tomuto způsobu života nevrátila.

    Pokud se zavedení lokálního zásobování týče, například u nás u potravin nevidím nic lepšího, než výrazné snížení kvality potravin po vzniku mezinárodních řetězců, lidi to začali chtít sami a budují si sítě svých dodavatelů - třeba tady u nás na vsi poblíž Prahy to tak je. Funguje výměna přebytků ze zahrad, distribuce masa, mléka a mléčných výrobků přímo farmáři "za vrata"; líbí se mi ta možnost volby, která tu najednou vznikla. Jít do něčeho takového dobrovolně s využitím stávajících možností společnosti mi přijde fajn. Mimo jiné to dává prostor pro vznik určité komunity. :-)

    Také bych moc ráda podotkla, je, že bavit se o zavedení nepodmíněného příjmu je moc fajn, ale nějak nevidím, jak to řeší fungování sociálního systému. A sociální systém je podle mého názoru základ. Důvod: lidé ze zemí, které sociální systém nemají (známí např. z Izraele a Koreje), vyprávějí, že žijí v pro nás nepředstavitelném stresu. Onemocnět znamená finanční průšvih. Důchod - kde? Podpora v nezaměstnanosti - jak?
    Sociální, vzdělávací a zdravotní systém budovali naši předci po staletí. Teď se "transformuje". Podle mě je tato transformace směrem k privatizaci nešťastná. Zdravotní pojišťovny přestávají proplácet třeba lázně (doprčic, co astmatické děti?), spousta vymožeností jde do soukromých rukou, které je často úspěšně przní. Dva tyto realistické lvy http://www.infoern.eu/cz/index.php?D=6&cmd=33&file=Vylety&view=1&category=&id=43 si v Číně nechal vyrobit např. pan Seidl, majitel lázní Libverda. Je na nich nápis "Seidl Dominus" a mají fakt velká přirození.
    Mě osobně by stačilo, kdyby si většina těch, kdo touží po zrušení tohoto systému (píši z pozice ženy na mateřské dovolené) a připadá jim nespravedlivý, chvíli poslechlo, jak žije "střední třída" např. v Koreji, respektive v Izraeli.
    DNF
    DNF --- ---
    PAULMUADDIB: takze mozne socialni kroky statu jsou regulace, a soucasny stav je .... ??? Taky regulace, jak sam pises. Takze kurovci a sucha jsou uz tady ... Nez se strhne flame, globalni spolecnost potrebuje globalni pravidla, jde jen o to aby ta pravidla mela vhodnou granularitu, coz v by v soucasne dobe znamenalo zruseni mozna vic nez poloviny tech pravidel (a s tim spojeneho kontrolniho, vymahaciho, analytickeho, a janevimjakeho urednickeho aparatu ktery se nad tim zivi) coz se nestane, protoze opet je to krok k socialne nastavenemu statu - obcan jako svuj pan, omezeny jen dohodou s lokalnim spolecenstvim.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    DNF: Já to nesrovnávám, to byla jen odbočka k tomu, jak ten miliardář k penězům na jachtu přišel, a že když to bylo fér, nemá to co koho štvát a nemá závidět.

    Co se týče reálných cen, pak samozřejmě souhlasím. Že jachtař utrácí za zahraniční krevety mi žíly netrhá, protože jak by mělo být v tomto auditku zřejmé, vše je propojeno, a ta hodnota utracená v zahraničí se vrátí i lokálně.

    Společným jmenovatelem dotací a nepodmíněného příjmu je regulace, deformace a násilí. Jen v prvním případě je to hodně peněz pro málo lidí a v druhém málo peněz pro hodně lidí, ale jde o to deformovat, co by jinak vzniklo přirozeně, a násilím zbavovat některé lidi části jejich života (majetku jako produktu životního času) a přerozdělovat jiným. Když to zkusíš v přírodě (ten keř moc roste a utlačuje ostatní), tak to dopadá vždycky blbě (kůrovec, sucha, změny klimatu). Ale největším odpůrcům regulace a násilí v přírodě to samé aplikováno na lidi a společnost překvapivě vyhovuje...
    DNF
    DNF --- ---
    PAULMUADDIB: myslim ze srovnavas dotacni politiku a nepodmineny prijem, coz neni spolu spojene. Dotacni politika se po zavedeni nepodmineneho prijmu musi nutne zestihlit, protoze ty dotace fakticky rozdelujes mezi lidi, jen jinym kanalem. Idealni po zavedeni tohohle prijmu by bylo zruseni vsech dotaci (rozumej na produkci) a zavedeni vyrazneho znevyhodneni importu - treba formou realistickeho myta - tzn ze kdo chce prepravovat zbozi na vetsi dalku, zaplati to co realne stala ta silnice - kdysi jsem cetl nejake vycisleni co "projede" na silnici jeden kamion - pro tranzit je to likvidacni castka, coz je jedine dobre. Znamena to shora vynuceny lokalni obchod, a lokalni zasobovani, pro lidi vynucene pouzivani lokalnich surovin, potravin ... protoze dovoz je "predrazeny" (cti ma svoji realnou hodnotu)
    To se ale nestane, protoze je to krok od kapitalistickeho a egoistickeho statu k socialnimu a lidskemu statu.

    A jeste s tema jachtama - ten clovek si kupuje za penize pracujicich lidi jachtu, kterou mu postavi nekde u more - prakticky vyvazi plody tvoji prace nekam pryc z tveho prostoru. je vedlejsi jestli se k tomu dostal cestne nebo necestne, protoze mu k tomu dopomohl system nastaveny na odirani delniku. Zni to skoro komunisticky, zejo? Jenze dneska je delnik kazdej, jenom system se ti to snazi vymluvit, aby to vypadalo ze delnici nejsou, a kazdy je sam samotinky, a musi se sam snazit, aby sam sam sam, ja ja ja. Hovno. To je proste propaganda.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    JUNIPETRUS: To právě dokazuje hluboké nepochopení a nebezpečnou naivitu. Ten miliardář koupí jachty (nebo druhé, nebo třetí jachty) dá možnost výrobcům jachty realizovat tuto jachtu a poctivě si vydělat její výrobou. Když mu to vezmeš a zavedeš nepodmíněný příjem, více vydělají výrobci krabicáku.

    Samozřejmě mluvím o normálním fungování společnosti, kdy si na jachtu musíš vydělat poctivě. Současný stav, kdy stačí mít fotovoltaickou elektrárnu, nebo sosat zemědělské dotace a prolobovat si povinné míchání řepkosraček do nafty, je samozřejmě špatný a takových miliardářů není líto ani mě.

    Bohužel tito současní zmrdimiliardáři vznikli právě díky naivitě takových, jako jsi ty, kdo volají po regulacích ve jménu "dobrých nápadů" a "vyššího dobra".

    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KUATO: no a co? Myslis, ze si nedokazou obstarat(ukrast, vyzebrat) dost na to, aby se ozrali podle potreby?
    A mozna budou mit i jit na dvakrat vetsi mnozsti jidla.
    A mozna ze v zime nezmrznou.
    A mozna ze bezdomovcu ubyde.
    A opravdu me nebude mrzet, kdyz to bude za cenu, ze si nejaky podnikatel nebo rentier nebude moci dovolit jachtu saint trope
    KUATO
    KUATO --- ---
    JUNIPETRUS: a na jednoho hrdinu se bude mit par set bezdaku denne o dve krabice vina lip - to je super! to navic pomuze italske ekonomice! a mozna i nasi, kdyz se naucime produkovat neprilis kvalitni vino v nejnizsi cenove relaci ;o)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Tokijský superhrdina pomáhá s kočárky a kufry
    http://video.idnes.cz/?c=A130826_133540_eko-zahranicni_spi&idVideo=V130826_141637_tv-zpravy_nov

    Se zakladnim prijmem muze byt vic takovych hrdinu
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JUNIPETRUS: aj. ja se aspon vyjadril ke konkretni veci. kdezto tva reakce je jak reakce studenta filozofie. mnoho slov a zadna myslenka. zbytecna debata s lidmi, kteri zijou mirne mimo realitu ;0)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Beny, odvaz si kravatu
    Joe Alexopoulos - Bláznivá ekonomika - ZDay 2012 v Los Angeles - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=rGNByOW5LT4
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    VYHULENY_UFO: z toho co psal pizi, nijak nevyplyva co si napsal ty.
    Nemuzes psat odpovedi tak,ze vytrhnes slovo na ktere jsi citlivy a vytvoris si kolem toho vlastni pribeh.
    Je lepsi se snazit porozumet textu
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JUNIPETRUS: moje reakce na: PIZI: Proč teda trváme na zachování systému, který právě tohle dělá? Nutí pracovat i ty kdo nechtějí? Proč by les měli ničit lidé, kteří v něm pracovat nechtějí? Proč by se o něj neměli starat lidé, které to baví a dělají to i zadarmo? Nebude to pro ten les lepší tím druhým způsobem?

    proc ja to delam klikaci ty odpovedi...
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    VYHULENY_UFO: chci videt, kolik najdes schopnych lidi, kteri umi organizovat, planovat, pracovat s lidma a jeste budou rozumnet svym oborum, aby pracovali pro system zdarma a radostne. to nebylo ani za feudala, vzdycky byla za praci vejplata.
    Co? Proc by meli pracovat zadarmo?
    Ufone vubec o cem je rec?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PIZI: no to vis, staci se podivat na vysledky voleb. to je normalni lidskej faktor se kterym se musis smirit.
    inteligentni clovek to udela tak, ze si sezene elektrikare, kteryho prace bavi a rozumi ji. to je normalni. je nas tady pres 7miliard a ne vsichni elektrikari jsou lini.

    chci videt, kolik najdes schopnych lidi, kteri umi organizovat, planovat, pracovat s lidma a jeste budou rozumnet svym oborum, aby pracovali pro system zdarma a radostne. to nebylo ani za feudala, vzdycky byla za praci vejplata.

    tva myslenka je znacna utopie a idealismus. tak to nikdy nefungovalo.
    uprimne, desi me lidi, kteri si predstavuji vladu odborniku, ktere prace bavi a delaji ji zadarmo... nevim proc, ale vybavi se mi komunisti, cinani, severokorejci a polpot...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    teda tady to zas lita :)
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    ahoj všem,chvili to tu čtu a ...... osobně nevidím jiné řešení s dlouhodobým účinkem,než se vratit do doby kdy fungoval lokalní market-tedy přesněji pohyb zboží všeho druhu pokud možno z co nejbižšího okolí. Pokud chci mořskou sul,banán nebo třeba bambusový tyče,tak ty se samozřejmě musí dovézt. K tomu aby to začlo fungovat je třeba zrušit dotace a to NA VŠE!!! Pak se teprve ukáže co je a co není soběstačné-funkční..Zajistí se tím prace pro všechny co chtějí něco dělat v blíkosti bydlišt-každý něco umí a muže být přínosem. Na argument že se zvýší ceny např.potravin-možná ano,ale ne nutně-sníží se náklady na dopravu,lidé si začnou více sami pěstovat,budou tím více vitalní(kvalita ,pohyb...atd) sníží se tím naklady na zdravotnictví,které by mimochodem mělo začít brát v úvahu největší důvody proč jsou lidé nemocní(kouření alkohol,přežírání se,masožroutsví,málo pohybu(o sportu nemluvim), milkopitství--to vše se ví už desetiletí) a jsme u zdravotnictví(chce taky zmenu) a osvětu,tedy školství ve kterém se učí ,nebo spíš neučí co by mělo. A tak mužu pokračovat až zjistím že tento system(at už je to kapitalismus,komunismus.fašismus a vubec všechny -ismy apd. systemy jsou tu za učelem vykořistování,v dnešní době s tím že to na oko vypadá jako velká svoboda.
    Poslední funkčí společenství byly společenství Kmenová.Kmeny(tedy takové velké rodiny, tvořící národy se směným obchodem ale používající taktéž nějakou formu peněz) byly včak postupně takřka vyhlazeny s příchodem křestanství!!! (nic proti J.K.N. ten za to nemuže).
    Ne ,nelze se vrátit zpět,ale mam pocit že jediné komplexní řešení z této situace je komletní start od znovu-transformace všeho(hlavně vzdělávání,péče,porodnictví,financí,energií,trhu...no skoro všeho+vzít si ze všeho tu funkční část,zkušenost) Je to možna přitažené za vlasy ale čím dřív se tenhle obludný totalitně lobistický systém zhroutí,tím lépe pro všechy-i pro ty co z něj nyní profitují,fandí mu a tupě mu věří. Cestu pozvolné změny vidím velmi pesimisticky-viz např náš systém zákonů starý desítky let na který se nabalují jen dodatký k dodatkům(vyjimečně se asi něco pozmění) a dnes se v tom už nevyzná skoro nikdo a proto se v tom dá docela lehce kličkovat.
    KÉŽ VŠECHY BYTOSTI JSOU ŠŤASTNÉ A SVOBODNÉ
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam