• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KUATO: vzduch a prana je zadarmo.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOSMO: jj, vidim to velmi podobne. ja jsem jenom prosty vesnican. kdyz se kouknu po prirode, tak zadarmo nikde nic nelezi (zradlo, bezpeci, jistota). vsechny zivocisne druhy se musi snazit prezit, vyvest mlade, sehnat zradlo. z nejakeho duvodu to tak priroda udelala - tu nutnost snazit se pouzivat mozek a svaly, mobilizovat zivotni sily. muzeme se samozrejme specializovat vic jen na jedno, ale ani na to druhe nelze zcela rezignovat. neni to casto jednoduche a v prirodnich podminkach vsichni, kteri se nesnazi, umrou nebo se jim nepodari predat sve geny dal. jakoby tato soutez zpestrena tim, ze se meni prubezne podminky hry, zajisti, ze preziji jen ti nejlepsi. ja myslim ze i kdyz se mnohe zmenilo, kdyz prisel a Zemi obsadil clovek, ta zmena neznamena, ze by prestalo platit to predesle, jen do hry vstoupily dalsi faktory a je slozitejsi. delat si jen to co chci a mit dost zdroju k preziti bez jakekoliv nutnosti kooperace s druhymi je imho velmi zradna vec, ktera prinese uzitek jen malemu mnozstvi vyjmecnych lidi, ale pro vetsinu muze znamenat notne pohorseni (v dlouhodobe perspektive). umim si predstavit jak spolecnost, ktere to pomuze, tak spolecnost, kterou to privede ke krachu. osobne nemam prilis velkou duveru v lidi. kdyz se to tak vezme, tak dneska si vsichni zijeme srovnatelne se slechtou pred 100 lety, spis lepe, co se konzumace hedone v rozlicnych podobych tyce. presto vetsina lidi remca vic nez kdysi, kdy jistota takoveho bezzemka nebyla zadna a za praci ve znich u sedlaka dostal jeden tak kus chleba a hrnek mlika. chudoba se neprojevuje prazdnym brichem, ale otylosti, hlouposti a moralnim upadkem. ja chapu, ze clovek nema sanci domyslet tak slozitou vec jako je bezp. prijem a podobne, a ja, i kdyz vsechno ve me vola proti tomu, prisne vzato nesmim nez pokrcit rameny a rici "nevim, treba to bude fungovat, muselo by se to vyzkouset", presto sve deti budu vychovavat podle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi - tj. nemate od prirody narok na nic, musite se snazit, v kazdem pripade at budete v jakychkoliv podminkach velebte Hospodina, protoze by mohlo byt kurva hur.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DNF: nenasel jsem tam nic racionalniho
    DNF
    DNF --- ---
    KOSMO: takze vytrhneme jednu vec z kontextu, napichnem na klacek, a budem skakat na yntenetech a kricet jak je to spatne/dobre/zelene? Politika jsou lidi, a nic nejde poosuzovat izolovane.
    KOSMO: Spolecnost je plna takovych emoci, jake se do ni daji. A soucasny system se snazi co to jde aby to byly emoce negativni - kazdy sam za sebe, kazdy na vlastnim pisecku, nejsi nic nez zbozi, prodavej sam sebe, delej na sebe reklamu, koupis ci co budes chtit, a bude to hned, na pujcku, a jinak jsi neprizpusobivy. Pak se mas citit stastne.
    Ty mas dost casu premyslet o zakladnim prijmu, a co? Radsi bys mel jit, a nebo aspon vymyslet neco momentalne prinosneho pro lidi. Nebo to ze nam to tady vymluvis, a my budem od ted zastavat nazor tvrdeho kapitalismu, co si vydelas to dostanes, a jinak chcipni, to je podle tveho pohledu uzitecne?
    PIZI
    PIZI --- ---
    KOSMO: Pomoct? Od čeho? Nebo k čemu? Nevím, já o ničem co by nějak potřebovalo pomoc v mém životě nevím. Mám se dobře, když to tak jak je to poslední roky bude nafurt, nemám problém.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KOSMO: A je nějaká úroveň od které už je možné mluvit o BI, nebo je třeba jen prostě už nafurt pouze hledat jak pomoci druhým ve svém okolí?
    DNF
    DNF --- ---
    _BENNY: viz DNF. To se ti nelibilo?
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    DNF: A ještě odpovím - jo - táhne mě to také dolů - a není to o politicích ani sociálních státech... je to o té společenské poptávce, na kterou politici jen odpovídají. A víš čím je ta společenská poptávka charakteristická? Nechci nic dělat - dejte mi všechno - dejte mi to hned - a jestli ne, tak jsem nasranej a stávkuju - chci revoluci... to je průser a je totřeba se z toho vymotat - právě proto je naše společnost plná negativních emocí - požaduje něco co není přirozeně možné -vzniká z toho velké, hutné pnutí a toto pnutí je uvolňováno zase skrze hutné děje - jako když se lidé ve středověku chodili dívat na veřejné popravy (naše zprávy na nově). A ono vymotání začíná na myšlenkové úrovni - že třeba lidi přestanou přemýšlet o nějakém BI a raději půjdou dělat (nebo alespoň vymýšlet) něco momentálně přínosného pro lidi, které mají kolem sebe - teď hned - ne až někdy.
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    DNF: a já do toho politiku netahám... to je jinde... jsi snad politik? Já ne, a o vývoji našeho státu rozhoduji tak akorát při volbách - to je jako nic... každý přispívá tam, kde může... Kde můžeš přispívat ty?
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    PIZI: JO, a v tom je ta síla, které se furt bráníš - tak moc se ti nechce tam být - musíš holt přijít s něčím jiným... jenže do té doby - než se dostaneš na další level - musíš vzít co se ti nabízí nyní. Když budeš toužit po něčem pro tebe momentálně nereálném - je to utrpení na dlouhou dobu - když se naopak postavíš situaci čelem, vezmeš co je, uděláš to co nejlépe (taky utrpení, ale mnohem menší), rychle završíš danou úroveň, jdeš výš, a jako bonus ti přisviští blaženost... skus pochopit, že to o čem mluvím není nějaké kopání - chci ti pomoct - sám jsem si tím prošel (procházím). Jakože se za vzor nepovažuji ani trošku, ale stejně ti napíšu - viš co byla moje první práce (opravdová, na smlouvu)? Prodával jsem mobily v supermarketu... a věř, že si dodneška pamatuju, jaké to je nemít ani na svačinu... ostré lokty nemám, ani nejsem soutěžní typ... jenom používám hlavu a poslouchám co si ptáčci švitoří na lampě :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DNF: zatim z vas vypadlo akorat to, ze chcete nepodmineny zakladni prijem, abyste z nej mohli benefitovat s ostatnimi. kdyz jsem se zeptal kdo do toho systemu bude davat vic, aby si z nej ostatni mohli vic brat, tak jsem se dozvedel akorat o vzdalene budoucnosti, ve ktere se nebude platit penezmi ale via barter ucenim nebo pecenim babovek. kde je ale ten opravdovy dric, ktery se pro ostatni rozda? kdo bude od nevidim do nevidim pect ty babovky, aby ten nepodmineny zakladni prijem za neco stal?
    DNF
    DNF --- ---
    KOSMO:
    Cesta zpet je podle tebe socialni stat? soucasne usporadani te (a nas s tebou) netahne do dluhu a ke dnu? Taky vidis jenom zakladni prijem, ale nevidis zadne zmeny ktere musi prijit? (I kdyby se nidy zadny prijem nerealizoval) .. ale radsi budu pracovat pro spolecnost ktera rika 'pojdme vymyslet jak to udelat jinak, aby se vsichni meli dobre' nez pro spolecnost ktera tvrdi 'dobre se mate ted, makejte, a hrabejte pro sebe, mate jen svoje ruce a nohy, tak na ostatni serte'.

    Fascinuje me, jak Kosmo i Benny presne vedi kdo 'my' jsme, jak se tresem na to az konecne bude zakladni prijem a my uz pro spolecnost nehnem ani brvou, a budem fetovat na troskach spolecnosti. Jak nechcem (a pravdepodobne to uz ted nedelame) ani hnout pro ostatni, 'cizi' lidi.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KOSMO: Příležitost podílet se na naší západní kultuře 8 hodin denně v call centru nebo u pokladny v supermarketu.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KOSMO: A co pohled, že máš vše a je zbytečné se drát vpřed, protože ani tam nebudeš spokojen? Už máme vybudováno, je třeba se zastavit a to vybudované užívat. Celou historií lidstva se táhne snaha pracovat co nejméně. Teď už na to máme prostředky, tak proč to konečně nerealizovat?
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    Což skutečně nevidíte ty kola utrpení, která si pro sebe připravujete? A taky všem, které přesvědčujete o nějakém BI? Opravdu vám vůbec nedochází, že už jste BI dávno obdrželi??? A mnohem větší než nějaké trapné tisíce – všichni jste se narodili, máte dvě ruce, dvě nohy, dobré tělo co dýchá za vás – vzduch co je zadarmo, vymakaný mozek, aby si tělo dokázalo opatřit vše co potřebuje… o jakém ortodoxním postoji přemýšlíte? 10-15 tis měsíčně v EU, že je nějaký BI? Vždyť víc jak pro 90% lidí na planetě to je představa absolutního luxusu! To si musí každý nejdříve zasloužit – na tom není vůbec nic proti přírodě, ani proti společnosti. Dostali jste úžasnou příležitost se podílet na naší západní kultuře a místo toho abyste měli chuť jí táhnout výš – a mě i sebe s ní – jen koumáte, jak dostat za nic hodně – jak nás táhnout dolů, do dluhů – a mě s vámi… v čase se dá jít jenom dopředu – cesta zpět je uzavřená.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Já znám příjem jako cíl. Neznám k němu konkrétní cestu, tudíž není nic co bych chtěl zavádět. Jen něco čeho bych chtěl někdy dosáhnout, nebo další generace.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: moment, bavime se o tom nepodminenem prijmu, ktery chcete zavadet ted nekdy, anebo o tom nepodminenem prijmu, ktereho se nedockame, protoze k tomu aby byl prijem, potrebujeme dlouhou (r)evoluci? v dnesnim systemu armadu zajemcu o dobrovolny uklid cizich pokojicku nevidim (nehlede na to ze ne vsichni zijeme v milionove praze, nekteri ziji v malych vesnicich, kde je prace, ktera se proste musi udelat a kterou za tebe neudela nikdo druhy, proste celkove vic) a ten budouci system si nedovedu predstavit.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Dneska existuje spousta možností jak nějak druhým lidem pomoci, ale neuživí to. Nebo jsou kolem toho problémy. Například bych mohl doma upéct pár bábovek, nakrájet a prodávat ráno lidem jako snídani do práce. ale tři bábovky mě neuživí nehledě na spoustu předpisů, které se toho týkají. V systému podm. příjmu mě uživit nemusí. Bude mě to bavit měsíc, a pak toho nechám, ale další měsíc to třeba napadne někoho jiného. Mohlo by prostě vzniknout určitý blahobyt založený ne na velkých korporacích, ale opravdu jen na tom, že sem tam někdo na pár hodin něco zkusí.
    DNF
    DNF --- ---
    PIZI: no, to je dobrej point - co se nikomu nechce delat, to se muze zaplatit - a ten kdo diky tomu nasemu prijmu nebude mit dost - a budou to skoro vsichni - proste si najde neco za co mu jeste priplati, ale nebude mit nad sebou bic, ze kdyz si to nenajde do pristiho mesice, vyhodi ho z bytu na ulici, a uz z nej bude troska na kterou Benny neda ani korunu. V pripade ze to nebude on.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Dobře postaráno je možná poněkud silný výraz. Mělo by být postaráno o tvé základní přežití. Myslím si, že většině lidí to stačit nebude a budou tedy hledat jak si zvýšit příjem prací. Alespoň dnes to tak vypadá.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Příklad s pokojíčkem by musel zahrnovat řekněme několik tisíc poteciálních uklízečů. Existuje-li ve městě nějaká potřeba práce je k dispozici několik tisíc lidí poblíž mezi kterými se musí najít dostatek zájemců.

    Plus nepod. příjem předpokládá, že si nadále bude možno normálně vydělávat. Takže co bude potřeba a nikdo to nebude chtít dělat, to se může zaplatit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam