• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    LYDI
    LYDI --- ---
    hodne se mi libi, ci si psala tu
    CONTINUITY, co se tyce treba tech viet. obchudek nevidela byc tam moc velky rozdil - maji treba ryzovy nudle - nemam to ozkoumany ale podle me sou dost zdrave (: jako myslim tim prsne to, ze jestli cinska polivka nebo evropsky salam - stejny hnus. ja se tak nejak snazim stravovat makrobio. a podle nic treba banan a brambory vubec...
    ja ted sem v holandksu a zdrave jidlo tu... no to je neco jako sen :D ..ne treba arabove maji i tempeh, to sem za to moc rada (:
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KAMAHL: těžko říct
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    URZA:
    Jj, banány z freshbedýnek jsou fajn, těm i docela věřím, protože chuť, vůně, konzistence, energie, je naprosto jiná. Standardní banány chutnají divně nakysle, docela se divím, že to víc lidem nepřijde divný.

    Nedávno jsem byla na kafi s jednou mladou maminkou, dávala kojenci banán, a loupala jí ho, řííkala že se dočetla, že na povrchu banánů je tolik chemek, že pro dítě není dobrý na to sahat, a pak si ty prsty strkat do pusy :(
    ......dobře, aspoň tak, ale nějak jsem nenašla odvahu zeptat se, jestli opravdu věří, že když je vnějšek akutně nebezpečnej, je pro roční dítě OK jíst vnitřek.
    -----------
    Ano, obchody s "potravinama" jsou sice na každém rohu, ale ve většině z nich mají věcí k jídlu jen pár, zbytek jsou divný drogy, třeba taková vietnamská večerka, tam si vybrat jídlo je umění, v zásadě si můžu koupit brambory, nějakou tu zeleninu, jen v některých najdu mandle, který nejsou pražený-solený, v některých vločky.....a právě tam někdy podlehnu ohledně toho sýra, protože mají slovenskou parenici, představuju si, že snad na tom slovensku u Liptovskýho Mikuláše se občas krávy pasou venku :), ale jistá bych si tím nebyla....
    Zbývajích 80% obchodu, cukrověci, solověci, chemkověci, konzervy, čínský polívky......IMHO je šílený, že se vůbec miliardy tun takových věcí smí vyrábět z jídla...když celkově na planetě je čím dál víc lidí a méně orné půdy..
    Nic proti jejich existenci jako takové, ale měly by, coby doplňkové či nouzové poživatiny, tvořit 10% krámu, ne naopak....
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    A co vsechno z toho se tyka bio bananu?
    URZA
    URZA --- ---
    CONTINUITY: jo s těma banánama je to hrozný, naštěstí se o tom stále víc lidí dozvídá.. např

    Miliardový banánový byznys skrývá utrpení armády dělníků — Ekonomika — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...mika/121499-miliardovy-bananovy-byznys-skryva-utrpeni-armady-delniku/

    Dokud ale lidi pojedou pouze na cenu jako primární parametr podle kterého se rozhodují co koupí, tak se toho moc nezmění. Volný trh bohužel v tomto selhává. Vidím to hlavně na generaci našich rodičů, tátu jsem musel dlouho učit že když je něco levnějšího, tak to asi má své důvody..

    Pokud má někdo rád banány (já:) tak se dají kupovat např na http://freshbedynky.cz/ovoce anebo asi fair trade ve zdravkach... těm ze supermarketu se vyhnout velkým obloukem. Resp teda do supermarketu asi nema cenu vubec chodit že, tam moc jídla člověk nenajde.

    Mě poslední dobou přijde nejlepší najít si nějakou konkrétní farmu z ČR na co se dá.. a takto toho pořešit co nejvíc. Pak má člověk jistotu, může si snadno zjistit podmínky zvířat nebo užívání pesticidů atd.

    Nedávno jsem přemýšlel nad tím, že od revoluce tu sice máme super nákupní možnosti, supermarket na každém rohu, otevřeno i nonstop, ale ve skutečnosti když chce člověk třeba to opravdové jídlo, tak těch obchodů je ve městě stejně zase jenom pár :)) Taková smyčka řekněme radši spirála než smyčka, protože v mnoha věcech jsme se přecejen posunuli dál, ale v mnohém je to jen konzumní iluze...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    URZA: super článek

    a ohromně souhlasím s tím, co píšeš o tom, že se živočišných produktů jí ZBYTEČNĚ MOC

    názor k diskusi jako celku

    Osobně mi přijde důležitější JAK bylo s živou bytostí zacházeno, a jak přijatelná je produkce pro Zemi, než jestli to bytost rostlina, ryba nebo savec.

    Za nejdůležitější považuju právě to, že živočišných produktů potřebujeme daleko méně, než nás všechny učili v dětství. Nikdo nepotřebuje jíst maso každý den, možná s výjimkou těžce fyzicky pracujících za polárním kruhem.

    Maso z velkochovů podle mého názoru nepotřebuje vůbec nikdo, protože je to jedovatá hmota, ne jídlo. Otrávené maso se nehodí k ničemu, a podporovat jeho výrobu nákupem a poté si to dávat do těla je prostě úlet.

    Tohle si myslím, přitom ale nejsem vegetariánka, byla jsem asi 7 let, zjistila jsem, že to pro mně není, jím maso několikrát do roka, když na něj dostanu chuť, buď bio nebo z divokých zvířat, moje tělo to považuje za svátek, a ohromně si toho zvířete a možnosti ho jíst vážím.
    Nevidím zásadní problém v zabití zvířete jako takovém, přijde mi daleko horší, pokud je týráno, dokud žije.

    Mívám někdy i dlouhá období, kdy jím úplně vegansky, protože mě prostě nenapadne mít chuť na živočišné jídlo. Teda, poslední dobou to tak není, od té doby co máme slepice, na jejich vajíčka mám chuť skoro vždycky :) Ale pokud bych tu nebydlela, nebo když vajíčka nejsou, nenapadne mě si je koupit tak často.

    Mléčné výrobky kupuju skoro jen bio...teda občas mám úlet, kdy koupím normální sýr, ale nemám z toho dobrej pocit, protože pokud vím mléčné velkochovy nejsou o nic lepší...ostatně, ono to z toho sýra je cítit, když ho člověk sní jednou za dlouho. Poslední dobou upadám někdy do sklonu "neřešit to", ale když to takhle párkrát neřeším, všimnu si divných efektů na tělo i vědomí....
    Ostatně ono vůbec jíst hodně mléka/sýra má divné efekty, to je jak s tím masem, v malých dávkách v individuálně přiměřených intervalech může být kvalitní mléčnej produkt zdravej, ale když je to příliš často, zahleňuje to a dělá mlhu v hlavě.....

    Nebio mléko bych si nekoupila, vidím ho jako divnou fialovozelenou tekutinu s nepochopitelnou konzistencí, která je nepoživatelná už od pohledu..... (získaná od krav, které celý život prostojí v boxu, po všem tom odstřeďování, homogenizaci atd pro lidské tělo naprosto cizorodá.....).....
    Hmm, na návštěvě nebo tak nebudu něco odmítat, protože je v tom standardní mléko, máslo, nebo sýr, přijde mi, že jde hlavně o to, co si člověk vědomě kupuje domů....

    Všecky tyhlety věci mi přijdou takové úplně neuvěřitelně jasné, jako že na tom není co řešit..... Pokud si člověk váží sám sebe, a života na Zemi (což je doopravdy jedno a to samé), má na výběr buď ty věci nejíst, nebo jíst s mírou ty nejedovaté.

    Ale samozřejmě tohle je jen můj názor, a každý si může k takovým věcem dojít jen sám, a nepochybně jiní lidé okolo toho mají jinou filosofii, která jim taky funguje a dává smysl.

    Ještě poznámka k těm vnímajícím bytostem: v mém světě jsou vnímající bytosti i rostliny, takže sice klidně sním jednou za rok kus divočáka (s tím, že běhal u nás v lese a pak byl zastřelen nemám problém, je jich moc, nemají v důsledku lidské činnosti přirozené nepřátele, nevěřím že je to zločin)

    .....ale od nedávného tripu poblíž banánových plantáží na Kanárech nejím standardní banány (časem se asi odhodlám dát si občas bio, z hodně ověřeného zdroje, zatím ani to ne).
    Protože jsou 1) otrávené a 2) dochází k nepředstavitelnému týrání těch rostlin, a veškeré krajiny v okolí těch plantáží.
    Viděla jsem to na vlastní oči, banánovníky vypadají stejně jak ty slepice ve velkochovech, akorát to nemá střechu a je to všem na očích, krajina pokrytá a zamořená koncentrákama pro šedivý zbídačený rostliny.
    Pokud se o něčem takovým dozvím, nemůžu to dál jíst.

    Samozřejmě tam už vzniká problém, že prakticky veškerá masová produkce potravin je nějak špatně a člověk nakonec něco jíst musí.
    Ale tohle je extrém, bez banánů žít můžu, a podporovat to nebudu....
    Zajímalo by mě, jestli někde existuje nějakej web komplexních informací o způsobu výroby všeho, kde by si člověk mohl trochu vybrat.....v tuhle chvíli, pokud není lokální výroba, vidím jen tu možnost držet se alespoň označení bio, snad to trochu pomůže.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    https://www.facebook.com/events/1428806507387297/?notif_t=plan_user_invited
    nevím tedy, jestli mám co pohledávat na veganském pikniku ;-D (naše domácí vajíčka základ stravy:), ale pořádají to moc milí lidi, uvažuju o účasti, a tímto přeposílám, kdybyste někdo taky chtěli
    URZA
    URZA --- ---
    KAREN: co konkretne ti tam prislo ne-nestranne? :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ... zde trochu na vyvážení: je to sice transformace poněkud bulvární, ale nemám to příliš prozkoumaný; sója included, a na konci pár zajímavých statistik (během 4 hodin se ze živýho kuřete stává ta růžová věc pod fólií na tácku na skladě našeho oblíbeného supermarketu, jeden ukázkovej závod u Vodňan jede nonstop s outputem 100 000 mrtvých kuřat denně).


    Cesta kuřete. Od farmy přes jatka až na talíř
    http://video.idnes.cz/?idvideo=V140529_132020_tv-zpravy_krr
    KAREN
    KAREN --- ---
    GORG: jsou i obchody, kde to sezenes - staci chtit a proste tomu venovat trochu casu a energie) ja ted konecne zavitala u nas v brne do fajn kolonialu: https://www.facebook.com/pages/%C4%8Co%C4%8Dk%C5%AFv-BioJarmark/128030187243746 , kde maj prave za tu petikacku nerazitkovany vajicka. kdyz jsem se ptala pana, odkud jsou a kde se vzaly, rikal "no proste slepice... po dvorku behaj a sypou jim zrni" ;) takze jestli si nezajistim dodavatele vajec tady na vsi, kde mame chatu, budu chodit tam a je vyreseno. maj tam moc pekny veci a celkove fajn pristup. v praglu tech moznosti je spousta...

    jo no, vejce jsou takovy... "vyhodny".
    GORG
    GORG --- ---
    KAREN: No vím, že si to někteří kupují přímo od farmářů (osobně).. to je holt trochu na delší lokte než "skáknout do Billy" :-) (Rozhodně to chci takhle někdy naplánovat.. nebo farmářské trhy. )
    Pak v takových situacích zpravidla volím ty s volným výběhem... a pak se člověk dočte, že to je možná horší, protože pak začíná u slepic boj o teritorium a vzájemně se děsně klovou a tak.

    Vejce mě dost baví no. A proto množství bílkovin to asi žádného masoteriána nemůže ani znepokojovat, že by chyběly živiny.

    Je teda ale zajímavý, jak snadno to všechno přestane být důležitý, když se to pustí z halvy.

    Taky mě jednou kamarádka zajímavě upozornila, že možná není dobré si do toho jídla promítat ten negaitnví pocit. Nakonec to pak může mít horší dopady než pro toho, kdo to vůbec neřeší. Jako třeba sladidla, cukr.. nebo plomby z amalgánu. .,.. Vsugerovat si, že je to nezdravé, může napáchat více škody než ty svinstva samotný.
    KAREN
    KAREN --- ---
    GORG: vsak uz je dost moznosti, jak si opatrit treba ty vajicka rozumne - dat petikorunu za vajicko od slepice, ktera behala nekde po dvorku nebo louce, mi prijde ok; jak tu psali jini, jde o miru)
    GORG
    GORG --- ---
    svého času měli naši slepice.. tam iho nebyl žádný problém.... ale narvat slepice do krabičky od sirek a tvářit se, že je vše ok, mi moc ouk nepřijde :-)
    GORG
    GORG --- ---
    LYDI: Taky spíš fičím na tofu... ikdyž tam jsem si právě nebyl jistý, jestli platí to samý jako pro sóju.
    LYDI
    LYDI --- ---
    GORG: ja uz soju jako takovou nejim. presne jak pise karen - je tofu, tempeh, natto. tofu & tempeh v ruznych variacich. natto neni uplne je pro kazdeho...miso, kim chi - to vse je "Ok" (: .. i kdyz to zrovna nepatri k tematu mliko (: znami maji jakousi "soybellu" ktera dela vlastni mleko treba presne z mandli. pry docela dobry...
    KAREN
    KAREN --- ---
    GORG: fermentovanou soju sezenes i v supermarketu - v debille, albertu aj. maj napr. tempeh a tofu, no a pak sojovka. ted jsem narychlo vygooglila jakejsi prehled vyrobku: http://www.zivotsdietou.cz/clanky/poznavame-soju-1-dil-fermentovane-produkty . pokud vim, v EU snad vyrobky z GMO nejsou povoleny (ze existujou jakysi "pilotni" pole s repkou a kukurici, vim...), aspon pred nejakou dobou jsem mela tuhle informaci.
    KAREN
    KAREN --- ---
    URZA: jo, neco z toho jsem si poustela - zajimavy. [i kdyz ne zcela nestranny, ze;)]
    GORG
    GORG --- ---
    KAI: No jiný pohled na spojů pro me byla taky deziluze. Tenhle článek ale uvádí,ze fermentovana a geneticky nemodifikovana je OK? Ale asi to v suprrmarketu nemají.. předpokládám,ze se to netýká tech pytlíku kos ticek,plátků apod. Ale tofu by možná mohlo byt lepší varianta soji,i když nevím vlastně.jakým procesem to z tr soji vzniklo.

    jinak ochutnal jsem od kolegyně v práci rýžové mliko a nechápal,proč pijeme to kraví teda. Zvířecí říše na nás v tonhle kouká asi s vytlemenou pusou a psi se nám smejou a pak si dou lízat kulky. (možná premysejic,jestli na ne taky dostanem chuť)
    KAI
    KAI --- ---
    JULLIK: asi te zklamu, ale s tou sojou to taky neni zadna hitparada, viz http://www.margit.cz/soja-prospiva-skodi/
    zkus mandlovy, ovesny nebo treba ryzovy mliko :)
    URZA
    URZA --- ---
    jo jeste kdyz uz se tady ted resilo jidlo, tak serial na streamu Jidlo s.r.o. taky pomaha k transformaci k lepsimu (tim ze informuje lidi jaka je realita)

    Pečivo (1) - Mlýn - Stream
    http://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10002266-pecivo-1-mlyn
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam