• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    URZA
    URZA --- ---
    KAREN: co konkretne ti tam prislo ne-nestranne? :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ... zde trochu na vyvážení: je to sice transformace poněkud bulvární, ale nemám to příliš prozkoumaný; sója included, a na konci pár zajímavých statistik (během 4 hodin se ze živýho kuřete stává ta růžová věc pod fólií na tácku na skladě našeho oblíbeného supermarketu, jeden ukázkovej závod u Vodňan jede nonstop s outputem 100 000 mrtvých kuřat denně).


    Cesta kuřete. Od farmy přes jatka až na talíř
    http://video.idnes.cz/?idvideo=V140529_132020_tv-zpravy_krr
    KAREN
    KAREN --- ---
    GORG: jsou i obchody, kde to sezenes - staci chtit a proste tomu venovat trochu casu a energie) ja ted konecne zavitala u nas v brne do fajn kolonialu: https://www.facebook.com/pages/%C4%8Co%C4%8Dk%C5%AFv-BioJarmark/128030187243746 , kde maj prave za tu petikacku nerazitkovany vajicka. kdyz jsem se ptala pana, odkud jsou a kde se vzaly, rikal "no proste slepice... po dvorku behaj a sypou jim zrni" ;) takze jestli si nezajistim dodavatele vajec tady na vsi, kde mame chatu, budu chodit tam a je vyreseno. maj tam moc pekny veci a celkove fajn pristup. v praglu tech moznosti je spousta...

    jo no, vejce jsou takovy... "vyhodny".
    GORG
    GORG --- ---
    KAREN: No vím, že si to někteří kupují přímo od farmářů (osobně).. to je holt trochu na delší lokte než "skáknout do Billy" :-) (Rozhodně to chci takhle někdy naplánovat.. nebo farmářské trhy. )
    Pak v takových situacích zpravidla volím ty s volným výběhem... a pak se člověk dočte, že to je možná horší, protože pak začíná u slepic boj o teritorium a vzájemně se děsně klovou a tak.

    Vejce mě dost baví no. A proto množství bílkovin to asi žádného masoteriána nemůže ani znepokojovat, že by chyběly živiny.

    Je teda ale zajímavý, jak snadno to všechno přestane být důležitý, když se to pustí z halvy.

    Taky mě jednou kamarádka zajímavě upozornila, že možná není dobré si do toho jídla promítat ten negaitnví pocit. Nakonec to pak může mít horší dopady než pro toho, kdo to vůbec neřeší. Jako třeba sladidla, cukr.. nebo plomby z amalgánu. .,.. Vsugerovat si, že je to nezdravé, může napáchat více škody než ty svinstva samotný.
    KAREN
    KAREN --- ---
    GORG: vsak uz je dost moznosti, jak si opatrit treba ty vajicka rozumne - dat petikorunu za vajicko od slepice, ktera behala nekde po dvorku nebo louce, mi prijde ok; jak tu psali jini, jde o miru)
    GORG
    GORG --- ---
    svého času měli naši slepice.. tam iho nebyl žádný problém.... ale narvat slepice do krabičky od sirek a tvářit se, že je vše ok, mi moc ouk nepřijde :-)
    GORG
    GORG --- ---
    LYDI: Taky spíš fičím na tofu... ikdyž tam jsem si právě nebyl jistý, jestli platí to samý jako pro sóju.
    LYDI
    LYDI --- ---
    GORG: ja uz soju jako takovou nejim. presne jak pise karen - je tofu, tempeh, natto. tofu & tempeh v ruznych variacich. natto neni uplne je pro kazdeho...miso, kim chi - to vse je "Ok" (: .. i kdyz to zrovna nepatri k tematu mliko (: znami maji jakousi "soybellu" ktera dela vlastni mleko treba presne z mandli. pry docela dobry...
    KAREN
    KAREN --- ---
    GORG: fermentovanou soju sezenes i v supermarketu - v debille, albertu aj. maj napr. tempeh a tofu, no a pak sojovka. ted jsem narychlo vygooglila jakejsi prehled vyrobku: http://www.zivotsdietou.cz/clanky/poznavame-soju-1-dil-fermentovane-produkty . pokud vim, v EU snad vyrobky z GMO nejsou povoleny (ze existujou jakysi "pilotni" pole s repkou a kukurici, vim...), aspon pred nejakou dobou jsem mela tuhle informaci.
    KAREN
    KAREN --- ---
    URZA: jo, neco z toho jsem si poustela - zajimavy. [i kdyz ne zcela nestranny, ze;)]
    GORG
    GORG --- ---
    KAI: No jiný pohled na spojů pro me byla taky deziluze. Tenhle článek ale uvádí,ze fermentovana a geneticky nemodifikovana je OK? Ale asi to v suprrmarketu nemají.. předpokládám,ze se to netýká tech pytlíku kos ticek,plátků apod. Ale tofu by možná mohlo byt lepší varianta soji,i když nevím vlastně.jakým procesem to z tr soji vzniklo.

    jinak ochutnal jsem od kolegyně v práci rýžové mliko a nechápal,proč pijeme to kraví teda. Zvířecí říše na nás v tonhle kouká asi s vytlemenou pusou a psi se nám smejou a pak si dou lízat kulky. (možná premysejic,jestli na ne taky dostanem chuť)
    KAI
    KAI --- ---
    JULLIK: asi te zklamu, ale s tou sojou to taky neni zadna hitparada, viz http://www.margit.cz/soja-prospiva-skodi/
    zkus mandlovy, ovesny nebo treba ryzovy mliko :)
    URZA
    URZA --- ---
    jo jeste kdyz uz se tady ted resilo jidlo, tak serial na streamu Jidlo s.r.o. taky pomaha k transformaci k lepsimu (tim ze informuje lidi jaka je realita)

    Pečivo (1) - Mlýn - Stream
    http://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10002266-pecivo-1-mlyn
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    JULLIK: Me celkem zaujala, je mi ten egypsky system blizky. Podobnych knih je vic, cetl jsem jeste Okridleny faraon, autorka Joan Grant, zaujal me hlavne tim ze ho napala uz ve 30.letech 20.stoleti, takze pusobi timto na me verohodne (ze to neni treba vymysleny spisek co se chrli na vlne zajmu dnesnich let). Aaa od Haich je dobre podana i sexualita v jeji jine knize Sexualni sila a joga.
    LYDI
    LYDI --- ---
    DNF: sorry ze neodpovim, mam v realu dost veci na praci (: no prijeti a podpora jsou ruzne veci ne...? (; jasan, ze kdyz chces udelat diru do sveta, tak nejen prijmes co je, ale menis to, co dokazes menit (: ale podle me proste je predpoklad pro uspesny vyvoj uznani toho co je. myslim se, ze to tu pak bylo i dal hezke napsane ... proste verim, ze clovek udela vetsi diru do sveta s pristupem (a s pochopenim a tak) kdyz lidi neodsuzuje, teda kdyz nehleda rozdily mezi nimi ale co lidi spoji - vsechni mame potreby, sny atd atd ... uz se dostavam do jinych vecech ... ale treba lip chapes, co myslim ...
    JULLIK
    JULLIK --- ---
    URZA: treba sojove mleko je moc fajn...normalni mleko nepiji a vejce vyjimecne...
    JULLIK
    JULLIK --- ---
    DARJEEL: ja ji ted ctu a nemam slov :) povim az doctu....
    URZA
    URZA --- ---
    _BENNY: DARJEEL:

    Jinak by mozna neco mohlo byt v teto knize, necetl jsem ale vypada zajimave

    Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows: An Introduction to Carnism
    http://www.amazon.com/Love-Dogs-Pigs-Wear-Cows/dp/1573245054

    Melanie Joy explores the invisible system that shapes our perception of the meat we eat, so that we love some animals and eat others without knowing why. She calls this system carnism. Carnism is the belief system, or ideology, that allows us to selectively choose which animals become our meat, and it is sustained by complex psychological and social mechanisms. Like other "isms" (racism, ageism, etc.), carnism is most harmful when it is unrecognized and unacknowledged. Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows names and explains this phenomenon and offers it up for examination. Unlike the many books that explain why we shouldn't eat meat, Joy's book explains why we do eat meat -- and thus how we can make more informed choices as citizens and consumers.
    URZA
    URZA --- ---
    DARJEEL: _BENNY: Ještě pro někoho je taky motivace nejíst mrtvý zvířata nejen kvůli tomu že trpí ta zvířata samotná ale že tím ničíme životní prostředí a v tom případě je jezení ryb často DALEKO horší než třeba nějaké to lokální kuře z farmy... pokud se teda bavíme o mořských rybách, kapři z českých rybníků můžou být zase z tohohle pohledu ok..

    Snědené moře - E15.cz / Zen
    http://zen.e15.cz/pribehy/snedene-more-1072058

    Každopádně by se hlavně lidi mohli těma zvířatama přestat přejídat. Jíst je 3x denně (šunku na snídani, kuře na oběd a steak na večeři) to je úplně zvrácené z jakéhokoliv pohledu se na to člověk dívá. Ono stačí když člověk třeba nevegetarián začne jíst vegetariásnky pár dní v týdnu, přestane si kupovat levné a nekvalitni "maso" ze zvířat z továrních hal cpaných antibiotiky a už tímto může mít velký doopad na sebe i okolí.

    No a pak taky stojí za to se zamyslet jestli je potřeba do sebe cpát vejce, mléko atd a jak se asi mají ta zvířata ze kterých tyhle "produkty" pochází...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _BENNY: klidně fabuluj, nic jiného Ti nezbyde, jak možná tušíš tak něco jako pevná hranice o kterou by ses mohl opřít není... na důsledky jezení a nejezení masa se ptej své lokální duchovní inteligence ala třípísmená zkratka ,-)

    JULLIK: dobrý to bylo, zasvěcující kniha, pak je třeba jít dál samozřejmě :-) Co to dalo Tobě?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam