• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    imho zakladni chyba v uvaze je hned na zacatku, ze nas nahradej stroje. stroje co efektivne nahradi cloveka jsou natolik drahe, ze pokud extremne nezdrazime cenu prace se stale na vetsinu veci nevyplati. A nektere veci, jako typicky rizeni auta zatim nejsou uspokojive vyreseny, i kdyby za to nekdo utratil vsechny penize sveta.

    Lidi stale budou chtit interagovat s lidmi. proto prodavaci, servirky, taxikari, manikerky, kaernice a vubec sluzby vseobecne zustanou domenou lidi.

    myslim ze soucasne zijici lidi budou v pohode. akorat musi byt ochotni zacit behem zivota delat neco jineho, pripadne netvarit se, ze je nejaka prace pod jejich uroven. a to nemusi byt treba jen hajbabstvi, muze to byt treba vozeni jidla lidem, kteri si pro nej nejsou schopni nebo ochotni dojet sami.

    Cim bude spolecnost bohatejsi (ve smyslu kapitalove vybavenosti, to znamena treba prave ty tovarni roboty) tim vetsi bude poptavka po sluzbach. Dokud lidi nemaji uspokojene vsechny potreby (coz se prakticky nemuze stat) tak prace bude.
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    mohlo by být zajímavé: Archetypová astrologie podle Richarda Tarnase a Stanislava Grofa: http://www.clubofbudapest.cz/uploads/3/7/0/2/37028705/archetypova_astrologie_skolska_letak.pdf
    KAI
    KAI --- ---
    ... a nekdo ma talent nechtit delat nic, vedet kde se penize rozdavaji a kde se zaregistrovat. sweet! ;)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KUKIDE: na úřadě práce pro podporu?
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    SHEALA: v podstatě začali :) peníze už se dneska rozdávaj sice po málu, ale rozdávaj a nemusíš nic dělat jen se někde zaregistrovat :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KUKIDE:za mejch mladejch let se říkalo že pečený holubi nikomu do huby nelítaj... už začli lítat? Nebo sou to jen drony Amazonu?
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    nejde o to jestli je někdo šikovnej a nebo není, jde o to že pořád jako lidé žijeme v systému který nás nutí pracovat, to je třeba změnit... Práce má být dobrovolnou záležitostí pro potěšení :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Ale je fakt, že to video jako takové vyznívá dost negativisticky, což je právě aspekt, kterej se mi na tom moc nelíbí. Možná tvoje reakce jsou bližší záměru jeho autora než to, co jsem z toho vyvodila já ;D
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Tyhlety teze v tom celým nějak nevidím, koukám každej vnímáme to sdělení jinak....

    Vnímám to tak, že společnost se mění takovým způsobem, že mechanické práce (hlavou i tělem) je pořád méně, a proto nejpraktičtějším způsobem existence se stává tvořivej přístup, kdy si lidi sami vymýšlejí různé unikátní profese, možnosti a kombinace aktivit, které nikdy předtím nebyly. To je pro mě důležitým závěrem z toho videa.

    Nikde jsem neřekla, že "všichni začneme být tvořivými", netuším jaké procento lidí nakonec tak bude fungovat (každopádně se ale v současnosti pořád zvyšuje), ani že by to bylo pro všechny. Nic nikdy není pro všechny, právě proto, že jsme různí.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: ja jen nesouhlasim s tou tezi, ze jakmile nam zacnou konkurovat stroje, vsichni zacneme byt tvorivymi. nekdo proste kreativni neni a v tehle "soutezi" prohraje. a zaroven nesouhlasim s tou tezi, ze stroje odstrani veskerou manualni praci, takze nastesti pro tyhle lidi bude vzdy nejake uplatneni (dneska treba delnici nekopou diry, ale ovladaji stroje, ktere ty diry kopou za ne, intos nebo umelec by to kazdopadne neobsluhoval).
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Tak jsem to nemyslela.

    Jenom prostě nechápu, čeho konkrétního chceš svými příspěvky dosáhnout. K čemu to je? Podobně argumentuje moje máma, pokud se před ní řekne něco o vývoji společnosti, začne hned řešit, že je to, jak věci jsou, je sociálně nespravedlivé...

    OK, je. A co dál? Myslím, že to všichni víme, a rozebírat to jen odvádí pozornost od toho, co konkrétní člověk může pozitivního udělat se sebou.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: Ale skoro mi přijde zbytečné tohleto tady řešit, protože si myslím, že tady ten klub žádní takoví lidé nečtou, lidi co jsou na nyxu a sledují takovéhle téma IMHO bez výjimky všichni schopnosti potřebné k úspěšné existenci ve 21. století mají.

    tak snad si jeste mohu dovolit zminit pripadnou existenci a mindset lidi, se kterymi jsme se rozhodli, ze se nebavime, protoze jsou pod nasi uroven :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Okej, máš samozřejmě pravdu, v každé době nějaká skupina lidí je znevýhodněných, protože jim ty schopnosti, které jsou zrovna žádané, chybějí...a pak je to hodně třeba o tom vzdělávání, nakolik je společnost dokáže podpořit a pomoct najít, jak se uplatnit...(což mi přijde, že se taky dost děje, že je spousta programů pro i hodně handicapované lidi, pokud mají zájem....).

    Ale skoro mi přijde zbytečné tohleto tady řešit, protože si myslím, že tady ten klub žádní takoví lidé nečtou, lidi co jsou na nyxu a sledují takovéhle téma IMHO bez výjimky všichni schopnosti potřebné k úspěšné existenci ve 21. století mají.
    Diskuse o obecné spravedlnosti/nespravedlnosti vývoje se mi jeví poněkud neplodná.... Společnost se vyvíjí tak, jak se to vyvíjí, otázka je, jak se na to sami adaptujeme, případně co můžeme udělat pro někoho dalšího, řešit jestli je to celé fér, není moc k ničemu...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: ale ne kazdy "nechytry" clovek je v ramci ferovosti na tomto svete obdaren kreativitou. uvedom si, ze tady existuji lidi, kteri proste nic neumi a kolikrat ani nic umet nechteji.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    The habits of highly boring people | Chris Sauve | TEDxCarletonU
    https://www.youtube.com/watch?v=3rbVQNTzCh8

    Trošku z jiného soudku :), náhodnej objev, zajímalo mě, o čem to je, a má tam podnětný myšlenky :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Pořád mi přijde, že jsi jednostranně zaměřenej na ten "chytrý mozek" a nevidíš jiné formy šikovnosti.
    Kreativní práce nemusí nutně být intelektuální.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: kazdy je talentovany na neco jineho, ale tohle neni rozprostrene rovnomerne napric celou populaci. nekdo je holt obecne sikovnejsi na cokoliv a nekdo je zase nesikovnejsi, at uz mu das do ruky kompl, stetec nebo jehlu a nit. ale ja to nerikam proto abych nekoho soudil, jen si rikam ze pokud maji roboti nahradit vsechnu tu zbytnou neintelektualni praci, kterou mohou zastat stroje, co se treba stane s takovyma neintelektualnima delnikama ze staveb?

    nastesti k tomu nikdy nedojde, porad bude muset nekdo delat hur placenou a spinavejsi praci, do ktere se nikomu moc nechce a ktera zbude tem mene nadanym/inteligentnim/uspesnym/whatever. tito lide nedovedou nabidnout svuj chytry mozek, ale porad umeji nabidnout hrubou silu, ktera bude vzdy potreba.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Často tohleto v lidech vidím, že mají nějakou úžasnou schopnost, která má potenciálně obrovskou hodnotu (obrovskou hodnotu pro jiný lidi/firmy, a tím pádem i pro ně, jako profese/kariéra), ale sami si to zatím neuvědomují....
    A pak naopak teda, potkávám čím dál víc těch, kdo už si to uvědomují, a to je vždycky krásný a inspirativní...třeba při cestování jich člověk potká hodně, nebo na Rainbow, nebo třeba jen když proklikáváte nabídku ubytování v Couchsurfingu a projíždíte profily a vidíte, kolika neuvěřitelně krásnýma způsobama si lidi zařídili takovej život, jakej chtějí...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    GORG: Mezi lidma jsou rozhodně rozdíly ve schopnostech v nějaký konkrétní oblasti, ať už je to způsobený čímkoliv. Je jasný, že nemůže být každej vším.

    Myslela jsem spíš na to, že každej jsme talentovaní na něco, obvykle na celou řadu věcí. Ženská, která neukončí ani učňák a dělá hajzlbábu, může výborně vařit, může kolem sebe šířit pohodu a radost, může být skvělá zahradnice, může mít silnej smysl pro estetiku a hezký prostředí, kterej je na tom wc vidět....:) Totální introvert se sklonama k autismu, kterej nezvládá komunikovat s lidma, může být vynikající účetní nebo poskytovat perfektní služby lidem, co potřebují udělat pořádek v tuně chaotických dokumentů, protože je trpělivej a baví ho to. Chlápek, co dělá za 10 hrubýho na poště, může být neskutečně komunikativní jedinec, kterej ve svojí čtvrti zná doslova všechny a umí všechno zařídit. Dá se říct, že někdo z těch lidí je "netalentovanej"? Každému nám jde něco líp, něco hůř... Co je škoda je, že často lidi nechávají ležet ladem to, co jim jde opravdu dobře, respektive viděj v tom jen zábavu či koníčka, protože si neumějí představit, že by je za to někdo zaplatil....přitom právě za to by jim někdo zaplatil opravdu dobře, zatímco když dělají "práci", živořej....

    Zrovna čtu pěknou knihu od Susanne Kubelka, o lidech, kteří v pokročilém věku změnili svou životní dráhu, většinou je k tomu něco přinutilo, úmrtí manžela, vyhazov z práce, apod....byly to často ženy, a o mnoha z nich by jistě mohl Benny při pohledu na první půlku jejich života prohlásit, že jsou "průměrné a netalentované", ale ony našly něco, co jim šlo. Líbil se mi třeba příběh dámy, která 25 let makala jako dělnice u pásu. Pak dostala nápad otevřít levnej penzion, kam by mohly dělnice od pásu jezdit relaxovat. Sehnala na to nějaký peníze, koupila super levnej starej statek. A ukázalo se, že pro to má celou sadu naprosto vhodných schopností, hned měla plno. Nebo úředník, kterého propustili v 55, začal vyrábět originální koberce z ústřižků starých látek, prodá jich akorát, aby měl na živobytí, žije na farmě, chová ovce, je spokojenej....
    Ta kniha je 30 let stará, vyšla v roce 1981, předběhla svoji dobu, všechno, co tam autorka říká, jak každej máme schopnosti, a jak dnešní svět dává mnohem víc možností, je dneska pravda ještě mnohem víc než tenkrát (ono je velice zajímavý, že to byla pravda už tenkrát....a trend jde tím směrem víc a víc...)
    GORG
    GORG --- ---
    CONTINUITY: Nektery lidi - geniove - maji uz od mala jakoby vyhodu... a jsou v dane veci lepsi i treba o 20 let nez vrstevnici. Jako ten 9 lety(?) kluk, co ted studuje MIT ci jakou prestozni univerzitu.

    Byva to treba vysvetlovano minulymi zivoty, kde uz holt tu praxi ma.

    A hodne se doted zilo v dojmu, ze to ma clovek dany geneticky, a ze ostatni maji smulu, spatny geny, a musi ci muzou se leda snazit, aby z nich nwco bylo.

    Nebo naopak - kazdy jsme nadani, kazdy by umel treba zpivat, ale kdyz do cloveka od mala sijou ty porazenecky dogmata, pak rada se do zpevu ani nepousti.
    Mozna ze ne kazdy ma v ceste resit vyssi matiku, ale ze se ze zpevu udelal kzlt superstar seems fishy.

    Treba clovek neprekona ty, kteri ve zpevu budou opravdu nejlepsi a kultovni, ale zrovna zpev nebo vytvarny schopnosti jsou spis cloveku vlastni , pritom i ty se podarilo ve vetsine zadupat

    Zmena pristupu k praci, skolstvi a schopnostem se tedy zda byt klicova.

    Praxe dela mistry.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam