MICHAL_R: on podle mě nic nepřizpůsoboval, jen čerpal z nějakých studií, které mohly být zastaralé. Pravda je, že tu "komplexní realitu" trochu ohnul, aby to zapadlo do popisu stupidity jako "zhroucení mechanismu zpětné vazby mezi chováním a prostředím", tj. ono známé "řezáš si větev na které sedíš".
Ono to částečně sedí, ale jen částečně. Ale myslím, že to není až tak podstatné, navíc vzhledem k velikosti těch ostrovů mám i trochu potíž se slovem "civilizace".
Přiznám se, že já Koukolíka, Cílka, Grygara a další lidi co věnují stovky hodin svého volného času popularizaci vědy a péčí o talentované studenty atp. aj. docela adoruji, takže mu tohle klidně odpustím. Ani nejmoudřejší nedohlédne do všech konců :)
No a s tím, že "zpupně kádruje" obyvatele těch ostrovů - "hele, debilové, zničili si biotop, nebylo co žrát, začali se mlátit a pak žili v jeskyních, slušný regres, že!?" - to si myslím že tam vidíš až ex-post, on je podle mě neutrální. A nebo není, protože tam nachází paralely s naší současností a je v té "stupiditě lidstva jako celku" až po uši namočen, bez ohledu na metodu, empirii, reliabilitu, nebo funkční magnetickou rezonanci :)
A podle mě taky nemáš pravdu v tom, že by "neuropatolog měl zůstat jen u svého" - věda se poslední dekády velmi specializuje a tak je nutné občas využít SYNTÉZU a když se na to pan doktor cítí, proč ne, rád mu dopřeju slechu. Je to tedy pokora - na druhou stranu - má toho nastudovaného mraky, nejen neuro. Musí se to ale s citem, aby z něho nakonec nebyla Kikina!