• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    KAREN
    KAREN --- ---
    HELLEJU: ja svoji phalaenopsys taky jen rosim, ale kazdej den... no teda +/- ;) ... a kvete furt, teda mela pauzu, kdyz jsem ji na jare presadila, ale nastesti zas zacla, myslim, ze na podzim)
    driv jsem si rikala, jak musej bejt vsechny orchideje strasne narocny na pestovani a tak, ale jak se tu pred x lety roztrhl pytel specialne s tema phalaenopsys, tak mi pripada, ze jsou to takovy drzaci, nekam je postavis a proste kvetou;)
    MISERY
    MISERY --- ---
    VODOMERKA: Co se týče mrňousů u můrovce (jmenují se keiki), tak počkat, až budou mít několik kořínků, alespoň tak 8cm dlouhých a 3 listy, pak svol nad a pod keiki odstříhnout a zasadit do květináčku :)

    Já je taky piplám a začaly mi žloutnout listy, takže teď je nechám chvíli na suchu a pak začnu zase pomalu zalévat. Ale koupila jsem takové hnojivo v tyčinkách přímo pro orchideje, tak jsem na to zvědavá.
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    AETHER: To mi pripomina kolegyni v praci, ktera ma svoje phaleonpsisy vecne suchy, obcas je rosi a ted ji oba krasne kvetou:-) Ja se porad staram a nic moc, asi na ne taky zacnu kaslat:-))
    VODOMERKA: To jsem ani nevedela, takze cekat a cekat:-)
    AETHER
    AETHER --- ---
    VODOMERKA: ja se snazim odstatou, to jim musi u nas stacit;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    AETHER: no prave. ja se driv orchideji bal, ze se tezko pestujou. ale tyhle obycejnejsi jsou snad jeste min narocny nez ostatni pokojovky :). a na severni okno uplne idealni.
    zalejvam teda destovkou...
    AETHER
    AETHER --- ---
    VODOMERKA: ja mam 2 ks Phalaenopsys (1 z toho calimero) a jednou tydne jim naleju vodu, pockam hodinu a vyleju, od te doby krasne kvetou, dokud jsem je opecovavala, nijak extra mi nesly:) Ale nejlepe se jim dari, kdyz odjedu a stara se o ne muz (tj. kdyz se zeptam, jestli mi v dobe me tritydenni absence zaleval kytky, rekne: "no ehm, mozna presnejsi formulace by byla, ze jsem je zalil" - a ony kvetou, i kdyz uz nemely:)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    HELLEJU: u vanilky psali, ze kvete snad po 5 nebo kolika letech, tak cekam. ale naky maly bily mrchy mi uzraly spicky, tak se ji nechce rust dal :(. uvidim teda. mam ji zatim 2 roky, snad se vzpamatuje a dockam se :)
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    VODOMERKA: A ta vanilka uz ti taky kvetla? Ja ji mam teda doma kratce, ale obavam se, ze o kvetech si muzu nechat jen zdat. Jinak mi ted doma kvete Zygopetalum a v praci mi pokvetou dva phaleonpsisy, u kterych uz si nevzpominam na barvu kvetu, takze se o to vic tesim:-)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ja mam doma 1x Cattleya forbesii, 1x vanilku a 2x nejaky Phalaenopsys. u tech by me zajimalo, jak se mnozej, resp. zakorenujou. vyrasil mi u ni slahoun s jakoby dalsi rostlinkou, ale bez korenu. tak ho zatim nechci oddelovat, kdyz nevim, jak dal :).
    jinak pece cim dal tim mensi. severni okno, nad topenim. puvodne jsem denne rosil, ale ted uz ani to ne. a kvetou porad a krasne :)
    MISERY
    MISERY --- ---
    Dostali jste orchidej a nevíte jak se o ní správně postarat? Nebo naopak máte bohaté zkušenosti o které se rádi podělíte s ostatními? Propadli jste kouzlu orchidejí?

    Vítejte v klubu!

    Těším se na všechny zajímavé podněty a nápady a doufám, že tento klub pomůže všem začátečníkům (tedy i mě) v pěstování a opečovávání těchto úžasných rostlin.

    No a můžeme začít třeba tím, že se tu pochlubíme, jaké orchideje máme :-)
    V srpnu jsem dostala svou první orchidej - phalaenopsis, nyní mám již 4, z toho jedna mini a jedna střední. A nedávno jsem dostala nádherné dendrobium, které právě kvete, tak jsem zvědavá, jak dlouho bude kvést :-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam