• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MISERY: tak v první řadě určitě do nějakého světlo propustného obalu.
    v druhé řadě - na nějakém docela chytrém serveru mi poradili uhnilé kořeny odstřihnout a vydesinfikovat peroxidem vodíku, což jsem udělala a zřejmě to ničemu neuškodilo.

    že je list natrhnutý by mu snad nemělo moc vadit, mně se jednou zlomil úplně. A když ho taky poleješ peroxidem, asi to ničemu neuškodí
    MISERY
    MISERY --- ---
    Tak to k čemu jsem se odhodlávala 5 dní nakonec zvládly kočky během malé chvilky. Shodily jednu orchidej z okna na zem, takže se veškerý substrát vysypal. Bohužel to odnesly i 2 hlavní listy, jeden je na jednom místě natlučený a druhý natrhnutý (ne u stonku, ale v listu). Také jsem zjistila, že celkem dost kořenů mi uhnilo, tak se ptám, nevíte co s tím? Taková ta část, co je tlustá, ta z kořene odpadla, ale zůstaly po nich takové tenké kořínky, co s tím? Mám to ustříhat nebo nechat? A co s kořenem, který je částečně nahnilý, mám ho nějak také odstranit? Asi tak 5 kořenů je v pohodě a mám 2 malé listy, ty jsou v pohodě, pak 2 velké listy, ty jsem zmiňovala výše a pak ještě jeden nový malý list, který rostl, ale pak nějak přestal (asi kvůli tomu uhnívání). Jediná tahle orchidej je ve světlo nepropustném obalu, dostala jsem jí tak a byla v tom již z krámu, tak jsem si říkala, že jí v tom nechám. Asi to bylo špatně. A dám si pozor na zálivku, asi jsem to přehnala, když jsme jeli na dovolenou, nechtěla jsem, aby strádaly a nakonec jsem jim takhle uškodila. Ach jo. Nevíte co s těmi kořeny?
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    ROUMEN: prosím tě, chápu dobře, že z orchidejí ve výprodeji vysype tu hlínu a pak to pěstuje bez ní? Totiž, bez té hlíny, kůry a já nevím, co ještě tam je? to by se dalo? Pokud ano, to bych svým broučkům udělala nějakou konstrukci z kořenů ve které by se mohly chytnout....

    Jinak teda já mám zásadně Phaleno...no, ty :)

    hrozně jsem se jich bála, ale pak jsem dostala od kamaráda ke kolaudaci bytu takovou obří nakvetlou orchidej. Už to budou tři roky, co jí mám a mám jí fakt ráda, jen už má strašně moc listů, takže se začíná jakoby převažovat do strany

    Pak mi rukama prošlo ještě pár kousků, ale ze začátku jsem je po odkvětu stříhala, jak se docela radilo. A ony nějak postupně odhnily a odešly :(
    MISERY
    MISERY --- ---
    Hmmm začaly mi nějak uhnívat kořeny, zatím jen trochu, zbytek zdá se zdravý, co s tím, mám je nějak odříznout, nechat trochu vyschnout a přesadit? Zkusila bych to bez toho substrátu, ale nebyla by třeba fotografie, jak tam ty kořeny pak umístit? Vždyť ta kytka v tom obalu pak bude plandat nebo ne?
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Máte někdo zkušenosti s instalací orchidejí do závěsných skleněných květináčů ( http://popout.cz/?action=showdetail&prid=193 )? Jeden mi byl naježen a přemýšlím který druh by v něm vypadal nejlépe a zároveň by se mu dařilo. Zatím mám doma jen jedno Oncidium, to se mi tam dávat nechce. Trčej mu listy moc nahoru a jsem ráda, že přežilo mojí péči... Taky nejsem zvyklá rosit, ale jednou týdně kytku namáčím, což v tý baňce asi nebude možný.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    misery: to co se prodává, jsou hybridy, jsou křížený tak, aby hodně kvetly, protože ty přírodní druhy asi kvetou méně, bývají závislé na symbióze s jinými druhy a pod.
    Takže to co si koupíš v hypermarketu, vysyp ten tlející bordel, kořeny nech volně na světle, jednou týdně to namoč a pokvete ti to každý rok, květy na tom vydrží i víc než půl roku. Ten květní stvol asi nebude tak dlouhej jako ten ze skleníku vyhnanej hnojivama, ale protože to jsou nenáročný sukulenty a když to občas přihnojíš, a trefíš podmínky která kytce vyhovují, bude třeba ještě hežčí a bohatší.
    MISERY
    MISERY --- ---
    Tuhle jsem se v nějaké chytré knize o orchideích dočetla, že dendrobia, která se dají koupit v obchodech obsypané květy ve skutečnosti tahle bujně nekvetou, že je to vlastně díky skleníkům s počítačově řízeným zavlažováním, hnojením, svícením a vůbec všeho, takže normální smrtelník nemá šanci, aby mu takto dendrobium znovu kvetlo. Je to pravda? Kvetou vám dendrobia i navzdory ne 100% vhodným podmínkám?
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    helleju: ale tu vodu tam nechat jen pár hodin (podle toho jak často to máčíš a jakou máš v místnosti vlhkost), pak vodu vylejt a nechat na suchu. Při velkým suchu třeba občas zamlžit rozprašovačem. Ty orchideje jsou většinou sukulenty a vydrží spíš několik tejdnů bez vody než trvalý mokro - to pak uhnijou.
    Čím tlustší kořeny, tím delší sucho snesou. Tím párhodinovým namočením si nasajou vodu kterou potřebujou, delší máčení je na škodu. Oni většinou rostou v pralesech vysoko na větvích stromů, taklže vodu berou jen z ranní mlhy nebo občasných dešťů.
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    ROUMEN: Super, diky za vycerpavajici odpoved:-) Ja koupila ty kulicky, tak uvidim, jak dlouho vydrzi a kdyztak zustanu taky jen u kvetinacu s vodou, to by bylo asi idealni:-)
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    helleju: nejsem oborník, přítelkyně má orchideí spoustu, gelový kuličky taky používá, ale občas je vyhodí, protože se na nich cytají řasy.

    Jinak většinu orchideí (kromě jedné speciální, která je v nějaké hlíně) pěstuje jen volně. Buď ve skleněnejch květináčích bez hlíny (ty s tlustejma kořenama), nebo na kusech korkový kůry (zpočátku přivázaný silonkama, než se samy chytnou), nebo v takovejch plastovejch plastovejch košíčkách, za který to má rozvěšený a ty kořeny z toho volně lezou (ty se slabýma kořenama). Na gelovejch kuličkách má jen malý rostlinky, kde ty kuličky udržují stálou vlhkost. Jinak jednou týdně namočí kytky na pár hodin do vody, pak je vyndá, nechá okapat a rozvěsí nebo rozesatví zase na okno, parapet, ... Do tá vody občas dává nějaký hnojivo. To co prodávaj v obchoďákách v té rašelině nebo v jakým je to bordelu je většinou přemokřený a hnije, občas ve výprodeji něco za pár kaček koupí (když to má zdravý jádro), ten bordel vysype nechá proschnout a když to má alespoň 2 zdravý listy a trochu kořenů, vždycky to rozchodí, že se až divím :-)
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    Mate nekdo zkusenost s pestovanim orchideji v tech gelovych kulickach? Ja ted nasla ve 4 kvetinacich nejaky breberky, takze jsem hlinu vyhodila, koreny kytek omyla a chci zkusit prave ty gelove kulicky do sklenenych kvetinacu, i kdyz nejsem moc velkym priznivcem umelotin, radsi mam prirodu.. Ale rikam si, ze by to pro priste alespon zabranilo v napadeni tema potvorama.
    VERUN
    VERUN --- ---
    KAREN:

    VODOMERKA:
    tak já jdu tedy do toho :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VERUN: fakt zadnej problem) zacni tou phalaenopsys, tu snad ani zabit nejde ;DD
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VERUN: no, tak to jsme si tady zazili asi vsichni. a skutecnost je troch jinde :). neni se ceho bat. ja phalaenopsysy zachranil v OBI ve sleve, a dari se jim snad nejlip ze vsech kytek, co mam doma. neboj se niceho nic ;)
    SCHWALBE
    SCHWALBE --- ---
    tak ja taky prispeju domacim "kvetinarstvim":)

    *

    *

    *
    VERUN
    VERUN --- ---
    zbožňuju orchideje ale nikdy jsem se neodvážila si žádnou pořídit kvůli náročnosti . . tak jen pouhým okem obdivuju
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SCHWALBE: no jasny :)
    SCHWALBE
    SCHWALBE --- ---
    VODOMERKA: nadherna! Na okno kaslat :).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---

    Cattleya forbesii (z Fata Morgany) (okno je trochu zavapneny, no O:))
    KAREN
    KAREN --- ---
    HELLEJU: ja svoji phalaenopsys taky jen rosim, ale kazdej den... no teda +/- ;) ... a kvete furt, teda mela pauzu, kdyz jsem ji na jare presadila, ale nastesti zas zacla, myslim, ze na podzim)
    driv jsem si rikala, jak musej bejt vsechny orchideje strasne narocny na pestovani a tak, ale jak se tu pred x lety roztrhl pytel specialne s tema phalaenopsys, tak mi pripada, ze jsou to takovy drzaci, nekam je postavis a proste kvetou;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam