• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    Ja se snazim ze zacatku privazat alespon dole, aby ten vyhonek s kvety uplne nelezel, ale vzdycky se strasne bojim, abych ho nezlomila (uz se mi to asi 2x stalo). Kdyz uz jsou videt poupata, tak privazuju na dalsich mistech.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    mám dotaz k uvazování květů orchideje k opoře. vážete už když stonek s květy začíná vyrůstat nebo až později, až jsou hotová poupata? nebo nepřivazujete vůbec?
    MISERY
    MISERY --- ---
    NATASHA: To dělám taky... ale já měla letos trochu problém s hmyzákama, naštěstí se mi jich (zázrakem) povedlo se zbavit. Už jenom ty mušky pitomý, ale taky toho je míň, co jsem odvezla růže na zahradu, ono jim v bytě stejně nesvědčilo, moc vedro IMHO.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MISERY: Mně jich teď pokvete víc, a kvetou mi asi 3 Phalaenopsis a jedna Cambria a další se chystají.
    Nedělám nic zvláštního, jednou za deset dní je nasázím do vany a dostanou sprchu či koupel ve vodě s trochou hnojiva. Ale samozřejmě s nimi hovořím a lichotím jim. Orchidejím, zjistila jsem, je třeba lichotit :)
    MISERY
    MISERY --- ---
    NATASHA: Vážně? Jak to děláš? Mě teď nekvete nic... ale v práci možná jedna orchidej bude, ono jí je tam fajn, máme kancl pod střechou a já sedím pod střešním oknem a to se orchidejce líbí. Doufám, že na Suchdole se orchidejkám bude líbit víc než v Butovicích.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MISERY: Heč, nakvétá mi ta žlutá Cattleya, co jsme spolu koupily :)
    EGGH
    EGGH --- ---
    Zdravím, neměl by někdo na prodej vanilku (rostlinku nebo řízek)? :) Díky, kdyžtak pošta.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MAIKOR: koncentrace je podle návodu....
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    a co koncentrace toho hnojiva? Na listy musí být vždy zředěnější než do zálivky.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    začla jsem na orchidej aktivně stríkat hnojivo na listy, začla žloutnout :-( myslíte, že to může být obdobím, že je míň světla nebo jí nesvědčí jednoznačně to hnojivo ? když ho mám, tak ho chci využít, že :-)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    MISERY: jdu jí porosit :) děkuju
    MISERY
    MISERY --- ---
    Jo a když pak těch kořenů měla víc, dejme tomu pět, tak jsem jí zase dala do substrátu a je teď sice mnohem menší, než byla původně, ale je živá a zdravá.
    MISERY
    MISERY --- ---
    QUAACA: Já takhle zachránila, nechala jsem jí volně bez jakýhokoliv substrátu a každý den nebo obden (jak jsem si vzpomněla) jsem jí akorát vždy postříkala z rozprašovače ty zbylé kořeny. Po pár dnech začaly růst nové. Jo a jestli jí zbyly velké listy, tak je doporučuju zkrátit. Já to tenkrát teda neudělala, ale později jsem jí je zkrátila a vyrazily další kořeny mnohem rychleji a vlastně se to samý dělá i s rostlinama, který se řízkujou, aby pustily kořeny.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    podařilo se vám někomu zachránit přelitou orchidej s uhnilými kořeny? jednu takovou jsem sebrala mámě - chtěla jí vyhodit. kůru jsem usušila, špatné kořeny ostříhala, ale zbyly jí jen 2 :/ tak nevím, uvidíme.

a dotaz: jak dlouho trvá orchideji, než z nově narostlého stonku s květy vykvete? jsem netrpělivá... :))
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    MEDVED007: Nezbytně nutný není, ale každé epifycké orchideji se v něm daří lépe.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    a ten skleněný květináč je nutný pro všechny orchideje nebo jen pro tu dole zmíněnou ? taky to mám v keramice :-(
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    já jsem pročetla pár info o orchidejích na netu a usoudila jsem, že po odkvětu stonek ustřihnout nad druhým nebo třetím kolínkem, ale fakt to asi není nutný, sousedka má na chodbě nesestřiženou orchidej a teď z toho starýho stonku hodila jak rostlinky, tak květy. takže příště už taky stříhat nebudu.. ;)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    VODOMERKA: fakt? to jsou věci... mně to chcípalo, chcípalo, pak jsem to tdala do skla a najednou to roste jak divý
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KLAIR: nemusi nutne byt. ony si pak ty koreny vyzenou ven... jinak souhlas s nestrihanim stonku. kdyz neuschne, tak na konci bud vyrazi nove kvety, pripadne i rostlinky. sam mam takhle uz tri mlady :)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    květináč musí být průsvitný, aby mohly kořeny fotosyntetizovat....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam