• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin

    Jsou nádherné, jsou okouzlující, skoro stále kvetou - jsou prostě dokonalé. Ptáte se co? No přeci orchideje!

    Pojďte si vyměňovat zkušenosti o těchto nejkrásnějších a vskutku velice zajímavých rostlinách.

    Výstavy:
    26. - 29. březen 2015 Internationale Orchideen-Welt (Mezinárodní výstava orchidejí v Drážďanech)
    březen? 2015 Fata Morgana - Výstava orchidejí 2013
    rozbalit záhlaví
    FAT
    FAT --- ---
    SAGEMA: Tak už něco mám. Paní Romana Rybková z Botanické zahrady mi píše:
    Každý phalaenopsis, kterému se dobře daří, tak má tendenci vylézat kořeny z květináče. Je to potřeba, protože nejnovější živé kořeny jsou pak venku a při zalévání se nenamočí - tedy nesají rostlině vodu a orchidej pomalu zasychá. Holý stvol nevadí, rostlinu nesázejte hlouběji než byla předtím - stvol by začal hnít. Květináč být průhledný nemusí, je to spíše pro vás, protože lépe vidíte, jestli kořeny nezahnívají, ale rostou. U nás ve skleníku nám průhledné květináče dělají spíše problémy, protože v nich rostou strašně rychle řasy, ale doma to nevadí, tam není taková vlhkost. Posílám ještě kopii textu z našeho letáčku, jak se o Phalaenopsis správně starat - sázejte určitě jen do čisté borové kůry - ta je naprosto nejlepší za jakýchkoli podmínek.

    Přeji vaší orchideji dlouhý život a hodně květů.

    Romana Rybková



    Jak se starat o svůj Phalaenopsis

    - Rostlinu umístěte na světlé místo, ale nikdy na přímé slunce (snadno se spálí listy).
    - Optimální je celoročně vyšší teplota 20-30 °C.
    - Zalévejte 2-3 x týdně namočením květináče do vody nebo zalitím. Vodu nechte dobře vykapat, květináč nikdy nesmí zůstat stát v misce s vodou. V letních měsících rostlinám prospívá každodenní rosení.
    - Jednou týdně při zalévání přidejte hnojivo (není nutné v prosinci a v lednu).
    - Odkvetlé květní stvoly nezastřihávejte, dokud zcela nezaschnou. Na odkvetlých, ale zelených květních stvolech rostlina často kvetení zopakuje i několikrát. Někdy na nich vytvoří i mladé rostlinky, které lze po vytvoření kořenů oddělit a zasadit samostatně.
    - Po odkvětu rostlinu přesaďte. Nejlepší doba k přesazování je květen až červen; při přesazování (to platí pro všechny orchideje) dokonale odstraňte veškerý substrát a mrtvé kořeny. Vhodným substrátem jsou kousky čisté borové kůry o velikosti 1-3 cm.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    FAT: dobře :)
    FAT
    FAT --- ---
    SAGEMA: Diky, taky se chci poptat. Tak uvidíme komu odpovědí rychlejc.
    :-)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    FAT: tohle začnu řešit u pár Phalů až dokvetou. U dvou jsem to zatím vyřešila tak, že jsem pořídila větší květináč a rostliny tam zasadila až po první listy, aby to hezky vypadalo. Jenže od té doby už zase povyrostly a opět jim koukají nepěkné holé stonky. Takže se někde musím popídit, jestli rostliny nezabiju, když je mezi vzdušnými kořeny trochu zkrátím. Až to zjistím, dám vědět - jestli teda nebudeš třeba rychlejší ;)
    FAT
    FAT --- ---
    Jdu o radu - asi pět let stará Phalea už mi trochu vyrostla z květináče. Prostě stvol na kterém začínají listy je asi 5 cm nad květináčem. Co s tím? Větší květináč je asi správná odpověď, co?
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: moc pěkná nová rostlinka
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: mně takhle taky několikrát vyrostly keiky z květního stvolu. Nebo jsem si alespoň myslela, že pokvete a ejhle, ona to keiky :)
    NYCKER: ne ne, nic to není. Já musím zaťukat, ťuk ťuk, mně na orchidejích nic nežije, zatím, takže ťuk ťuk :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: to je pravda, často to stírám nechtěně, jak s nimi manipuluju, ale vzhledem k tomu, že je to na spodní straně listů, tak to neřeším a rozhodně to neutírám pravidelně :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: vegetativně myslíš, že? A kolik jich máš?
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: mně se to dělá taky. Tvorba těchto kapičet obvykle souvisí se změnou teploty a vlhkosti v důsledku topení hlavně v panelákových bytech. Nic to není a nemusíš to řešit :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: tak to je taky paráda!! :) A jak je vidět, není okno jako okno. Já je měla přes léto na západním, takže to není tak drsné jako jižní, a málem jsem je zahubila :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    PERTAKOIN: teď už začínám namáčet 1x týdně a do každého namáčení přidávám trochu hnojiva pro orchideje. Ale ta frekvence záleží na tom, jak jsou suché kořeny. Takže třeba i méně často. Přes zimu tak 1x-2x do měsíce. Ale jak píše ANAT0MI: každému funguje něco jiného. Mně zase nefungovalo zalévání :) Jde o to, jaké máš doma podmínky. Často se řídím tím, jak vypadají kořeny. Jakmile začnou hnědnout a scvrkávat se, tak namáčím.
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    PERTAKOIN: Ja treba drive namacela a nikdy mi nekvetli jako ted :) Neco podobnyho jako ma Sagema jsem docilila jeden velkej panak vody tydne a jednou na zacatku mesice a pres leto i v pulce mesice panak vody s hnojivem. Poradili mi to v TP v botanicky zahrade a fakt to funguje a neni to pri vetsim mnozstvi takova sichta s tim namacenim :)
    PERTAKOIN
    PERTAKOIN --- ---
    SAGEMA: Aha, a jak často je takhle namáčíš, prosím? Já jsem vyděšená z toho, jak mě každý varuje, ať to hlavně moc nezalévám, takže mi usychá...
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    VEVER: jo tak, tak to je pak jasné :) já myslela, že je v tom akváriu sám kvůli vlhkosti. Hnojivo určitě nechá na listech mapy. Tak pak jedině opravdu zkusit jiný zdroj světla :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    SAGEMA: No, vyndat z terária právě nejde, je přivázaný na větvi a celkem aktivně srůstá se vším v dosahu :) Hnojím poměrně zřídka, tak to zkusím zvednout a uvidím. Ono je to ještě trochu komplikované tím, že na něj to hnojivo nemůžu jen tak nastříkat, protože ropucha (primární obyvatel terária) by z toho asi nebyla nadšená. Takže natírám štětečkem :) Což mě tak napadá, přijde mi, že to trošičku nechává na listech mapy...je to normální? Ono je to dost levné hnojivo.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    VEVER: a na jakou světovou stranu to okno je? Myslím, že by ho pěkně ke kvetení popohnala změna místa. Vyndat ho z akvárka, jednou týdně přihnojit (což asi stejně děláš) a brzo bys měla vidět výsledek :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    SAGEMA: Je to bývalé akvárko přikryté plexisklem, větrá štěrbinou a čas od času to odkrývám. To celé stojí daleko od okna, takže zářivka je jediný významný zdroj světla.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    VEVER: a to terárium je kde? :) Je uzavřené nebo má vzduch možnost proudit uvnitř?
    VEVER
    VEVER --- ---
    SAGEMA: V teráriu :) Já už jsem se tu ptala co s ním...a problém zřejmě nemá jednoduché řešení. Nicméně teď jsem koupila v kauflandu zlevněnou verzi něčeho podobného, tentokrát to má skvrnité listy a už se hezky dává dohromady, tak třeba se navzájem vyhecují :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    VEVER: a kde ho máš? Může klidně být i na světlém severním okně, takže bez sluníčka a pokvete taky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam