• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    Holky stále kvetou a kvetou už pátý měsíc a nevypadá to, že by měly brzo přestat :)











    VEVER
    VEVER --- ---
    Nevíte náhodou někdo něco o orchidejích r. Bulbophyllum? Právě jsem zjistila že existují a vypadají velmi zajímavě a nenarazila jsem na žádný rozumný zdroj informací. Pokud by se našla nějaká maličká epyfitická, nesmrdící a teplomilná tak bych se jí velmi ráda pokusila přidat do terária :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: tak kočky mi jich taky hodně shodily. Naštěstí se listy nikdy nepoškodily, jedině květy. Ale vždycky to přežily bez větší úhony :)
    NYCKER: to je rychlovka, skvělé :) Taky jsem teď byla nucená jeden takovýto zásah udělat, uvidím, jak to dopadne.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    HANELA: :)) no, docela koukám, co opravdu vydrží. Všchny jsem je namočila, ošetřila :) a skoro na nich není nic poznat :)))
    HANELA
    HANELA --- ---
    SAGEMA: šiš šmajra!!!! :-(((( to je mi líto!
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    Malá orchidejí tragédie - okno otevřené na ventilačku (ale zřejmě trochu víc pootevřené, než by mělo být) se průvanem rozletělo a všechny orchideje, které na něm stály, skončily na zemi. Celá polovina co mám (18). Z toho leknutí spadly další dvě z vedlejšího okna. V záchvatu zoufalství jsem to ani nevyfotila, nicméně teď se smutně koukám na vázičky plné ulomených květních stvolů s květy. Ale i tak na rostlinách ještě dost květů zůstalo. Otázka je, jak dlouho pokvetou, protože jsem některé musela předčastně přesadit. Ale na to, že působí tak křehce, naštěstí dost vydrží a jsou odolné. Nicméně to mohlo dopadnou daleko strašidelněji, protože ten průvan šílenou ranou zabouchl dveře na lodžii, mezi kterými často rády sedí moje kočky. Ještě, že byly líné a ven nešly, ta rána by je okamžitě zabila. Uf, nikdy bych nečekala, že se to může stát. Tak raději varování posílám dál :) Jinak všem milovníkům orchidejí přeju pohodové Velikonoce :))
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    _ZUZKA: jsem tedy zastánce přírodních barev, ale když si to trh žádá... rostlině to nevadí. Akorát pak bude čistě bílá, až pokvete znovu :)
    _ZUZKA
    _ZUZKA --- ---
    To mě to asi nijak neuráží. Mám to hlavně na design, ta modrá je nádherná a jestli to té kytce nijak nevadí. Tak tím lépe a radostněji :)
    _ZUZKA
    _ZUZKA --- ---
    Dnešní radost, snad bude držet :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    Drobná aktualizace a sladění barev k sobě :)



    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: taky pěkná sbírka :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: tak ta jedna moje, která to potřebuje, má přes 20 květů, ta druhá jich má asi 12 a další přidělává. Takže by mi to bylo líto. Kolik jich vlastně dohromady máš?
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: tak pak poreferuj, jak to dopadlo :) ale nevidím důvod, proč by neměla pokračovat dál. Taky se na to chystám, ale až dokvetou. Určitě by shodily květy. Ta Tvoje ještě kvete? Nebo ten stvol je bez květů?
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    VEVER: taky jsem předpokládala, že v přírodě to nějak vyřeší a nic se nemůže stát. Ale bohužel mně se to nevyplatilo :) Možná to v přírodě vyschne rychleji než doma. Přeci jen tam i víc proudí vzduch.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Já jak mám orchideje navázané v teráriu tak akorát rosím...a doufám, že vodu v srdíčku si vyřeší samy, v pralese jim to taky nikdo nevylévá :) A zatím to funguje.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    STEWIE: já vím, však podmínky mám teď pro orchideje přímo exkluzivní :)
    STEWIE: záleží na podmínkách. Mně se osvědčilo hnojit při každém namáčení, což je v této době už 1x týdně. Nerosím, jen listy někdy otřu, když jsou zaprášené. A na vodu v srdíčku si už dávám pořádný pozor, protože jsem takhle o jednu přišla. Uhnila a už jsem ji nezachránila.
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    taky tu někdo psal, že hnojí každý týden, nebo tak. mě paní co se tomu věnuje už mnoho let řekla, že namáčí v destilované vodě, vůbec nerosí, kvůli zatékání vody a možnému uhnívání. Ptal sem se jí také na hnojení a říkala že pokud tak co nejméně, popřípadě vůbec. Já sem ty svoje hnojil tak jednou. Snažím se držet toho že orchideje sou plevel a tak je nechávám růst vlasním životem, akorát je namáčím :)
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    SAGEMA: to se normálně stává, pokud máš dobré podmínky pro květ. A to asi máš :) Já dělám to, že když už to odkvete, tak to zastříhnu cca 10-15cm od začátku tak 1-2cm nad kloubkem (pupenem). Tohle by mělo pomoct k tomu, aby vyrazil nový šlahoun. někdy to vyrazí a pak to ani nevykvete, ale občas se mi to povede. Každopádně pokud to kvete, tak s tou kytkou nic nedělám.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    A hlavně se mi u všech kvetoucích tvoří stále nová a nová poupata na konci stvolů.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: ano, tak to mám taky. A přesně jak píšeš. Některým po odkvětu stvoly okamžitě usychají a za chvíli vyrážejí nové, a některé je mají stále zelené, na kterých znovu rozkvétají. A u některých je to kombinace :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam