• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    A hlavně se mi u všech kvetoucích tvoří stále nová a nová poupata na konci stvolů.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: ano, tak to mám taky. A přesně jak píšeš. Některým po odkvětu stvoly okamžitě usychají a za chvíli vyrážejí nové, a některé je mají stále zelené, na kterých znovu rozkvétají. A u některých je to kombinace :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: já květní stvoly nechávám, pokud jsou zelené, celé. Je pravda, že těch květů pak není tolik, ale často se mi stane, že rostlina kvete ještě na starém stvolu, kde znovu vykvetla, a už tvoří stvol nový. A než dokvete ten starý, rozkvete ten nový, takže pak kvetou třeba 2 roky v kuse :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    FAT: ne ne, mně jde o samotný stvol rostliny, ne o květní stvol :)) U něj je to jasné, pokud je zelený, tak ho nechat, protože často znovu vykvete. Ale já mám celou rostlinu už cca 25 cm dlouhou, přičemž spodních cca 15 cm je holý stvol bez listů. Řeším to, jestli ho můžu jen tak uříznout, když má rostlina nad ním, tedy pod listy a mezi nimi, dostatek vzdušných kořenů. Nevidím důvod, proč by to nešlo, ale protože jsem toto zatím neřešila, tak bych nerad něco pokazila :)
    FAT
    FAT --- ---
    SAGEMA: Eh... jsem nedovtipný. Jestli šlo o ten holý stvol, co zůstane po odkvetení, tak na to jsem se tam ptal už kdysi a poradili mi, abych ho odstříhl tak, aby zůstalo několik málo cm a nevylamovat to z rostliny. Ono to zaschne a potom jde lehce vyndat.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    STEWIE: tak já to teda zkusím, ale až odkvete :)
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    SAGEMA: normálně ustříhnout a vyhodit :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: tu nejstarší mám 7 let a ta teda nějakou úpravu potřebuje jako sůl. Taky si myslím, že by se nemělo nic stát, když prostě ten holý stvol ustřihnu, zvlášť, když nad ním je spoustu kořenů. Ale nerada bych ji zničila. Je to má první, která rozpoutala lavinu, takže srdcová záležitost :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    FAT: to je rychlost :) nicméně můj problém to stejně nevyřešilo :) co s tím dlouhým, holým stvolem, protože rostliny už ztrácí stabilitu, i když je mám přivázané k opoře.
    Já ještě na odpověď čekám :)
    FAT
    FAT --- ---
    SAGEMA: Tak už něco mám. Paní Romana Rybková z Botanické zahrady mi píše:
    Každý phalaenopsis, kterému se dobře daří, tak má tendenci vylézat kořeny z květináče. Je to potřeba, protože nejnovější živé kořeny jsou pak venku a při zalévání se nenamočí - tedy nesají rostlině vodu a orchidej pomalu zasychá. Holý stvol nevadí, rostlinu nesázejte hlouběji než byla předtím - stvol by začal hnít. Květináč být průhledný nemusí, je to spíše pro vás, protože lépe vidíte, jestli kořeny nezahnívají, ale rostou. U nás ve skleníku nám průhledné květináče dělají spíše problémy, protože v nich rostou strašně rychle řasy, ale doma to nevadí, tam není taková vlhkost. Posílám ještě kopii textu z našeho letáčku, jak se o Phalaenopsis správně starat - sázejte určitě jen do čisté borové kůry - ta je naprosto nejlepší za jakýchkoli podmínek.

    Přeji vaší orchideji dlouhý život a hodně květů.

    Romana Rybková



    Jak se starat o svůj Phalaenopsis

    - Rostlinu umístěte na světlé místo, ale nikdy na přímé slunce (snadno se spálí listy).
    - Optimální je celoročně vyšší teplota 20-30 °C.
    - Zalévejte 2-3 x týdně namočením květináče do vody nebo zalitím. Vodu nechte dobře vykapat, květináč nikdy nesmí zůstat stát v misce s vodou. V letních měsících rostlinám prospívá každodenní rosení.
    - Jednou týdně při zalévání přidejte hnojivo (není nutné v prosinci a v lednu).
    - Odkvetlé květní stvoly nezastřihávejte, dokud zcela nezaschnou. Na odkvetlých, ale zelených květních stvolech rostlina často kvetení zopakuje i několikrát. Někdy na nich vytvoří i mladé rostlinky, které lze po vytvoření kořenů oddělit a zasadit samostatně.
    - Po odkvětu rostlinu přesaďte. Nejlepší doba k přesazování je květen až červen; při přesazování (to platí pro všechny orchideje) dokonale odstraňte veškerý substrát a mrtvé kořeny. Vhodným substrátem jsou kousky čisté borové kůry o velikosti 1-3 cm.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    FAT: dobře :)
    FAT
    FAT --- ---
    SAGEMA: Diky, taky se chci poptat. Tak uvidíme komu odpovědí rychlejc.
    :-)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    FAT: tohle začnu řešit u pár Phalů až dokvetou. U dvou jsem to zatím vyřešila tak, že jsem pořídila větší květináč a rostliny tam zasadila až po první listy, aby to hezky vypadalo. Jenže od té doby už zase povyrostly a opět jim koukají nepěkné holé stonky. Takže se někde musím popídit, jestli rostliny nezabiju, když je mezi vzdušnými kořeny trochu zkrátím. Až to zjistím, dám vědět - jestli teda nebudeš třeba rychlejší ;)
    FAT
    FAT --- ---
    Jdu o radu - asi pět let stará Phalea už mi trochu vyrostla z květináče. Prostě stvol na kterém začínají listy je asi 5 cm nad květináčem. Co s tím? Větší květináč je asi správná odpověď, co?
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: moc pěkná nová rostlinka
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: mně takhle taky několikrát vyrostly keiky z květního stvolu. Nebo jsem si alespoň myslela, že pokvete a ejhle, ona to keiky :)
    NYCKER: ne ne, nic to není. Já musím zaťukat, ťuk ťuk, mně na orchidejích nic nežije, zatím, takže ťuk ťuk :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: to je pravda, často to stírám nechtěně, jak s nimi manipuluju, ale vzhledem k tomu, že je to na spodní straně listů, tak to neřeším a rozhodně to neutírám pravidelně :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: vegetativně myslíš, že? A kolik jich máš?
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: mně se to dělá taky. Tvorba těchto kapičet obvykle souvisí se změnou teploty a vlhkosti v důsledku topení hlavně v panelákových bytech. Nic to není a nemusíš to řešit :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: tak to je taky paráda!! :) A jak je vidět, není okno jako okno. Já je měla přes léto na západním, takže to není tak drsné jako jižní, a málem jsem je zahubila :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam