• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin

    Jsou nádherné, jsou okouzlující, skoro stále kvetou - jsou prostě dokonalé. Ptáte se co? No přeci orchideje!

    Pojďte si vyměňovat zkušenosti o těchto nejkrásnějších a vskutku velice zajímavých rostlinách.

    Výstavy:
    26. - 29. březen 2015 Internationale Orchideen-Welt (Mezinárodní výstava orchidejí v Drážďanech)
    březen? 2015 Fata Morgana - Výstava orchidejí 2013
    rozbalit záhlaví
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: takovou jsem jednu taky koupila, ale už byla v hodně špatném stavu. Kořeny nic moc, skoro nic než moc. Mám ji už pár let a teprve teď se začala vzpamatovávat. Tak doufám, že se mi odvděčí taky nějakou tou záplavou květů :)
    MAJKA: tohle bych asi raději odstřihla, vypadá to na nějakou houbu
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Ahoj, prosím o radu, tuhle jsem si pochodovala po OBI a praštily mě do očí nádherné orchideje. V tu chvíli jsem se zamilovala a jednu si odnesla domu. Doma jsem po pár dnech udělala první zalití podle návodů všude a den na to se mi na listech objevily hnede skvrny - viz příloha. Poradíte mi prosím co to je? čtu na netu že to buď může být uschlý list, což pochybuju, nebo houba, pak to mam ustříhnout. ale teda než do ní začnu řezat tak se tady chci raději poradit se zkušenějšími.

    Moc děkuju

    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: tak to je nádhera! Můj rekord je 28, to maj moje holky co dohánět.
    HANELA
    HANELA --- ---
    NYCKER: neuvěřitelný!
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    Jinak tady aspoň trochu pozitivní foto - takhle mi teď kvetou :-)
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    Tak chlupate chomacky to nedělalo, ani takové ty pavucinky. Prostě mini bile čárky asi 0,5 mm. Mikroskop doma bohužel nemám :-) ale od té doby co jsem ten substrát vyčistila a ty kytky už dvakrát postrikala, tak tam zatím nic nevidím. Asi to radši nastrikam ještě třeba za týden. Snad to dopadne dobře, některý ty kytky jsem pořídila skoro chciply a vypiplala je, tak by mi to bylo lito.
    VEVER
    VEVER --- ---
    JARAFARI: Chvostoskoci (první obrázek) nejsou škůdci, měly by žrát rostlinný odpad, jako uschlé listy třeba. Sem tam jsou podezřelí když usychají malé semenáčky, ale orchidej by neměli nijak ohrozit. Červci (obrázek dva) jsou velcí třeba i tři čtyři milimetry a dělají si kolem sebe takovou chlupatou kuličku, to by bylo velmi nápadné.
    JARAFARI
    JARAFARI --- ---
    BESSAYA: Ahá ... no Já se na svých Orchidejích se škůdci zatím ještě nesetkal (ťuk ťuk). Ale vzhledem k bílým čárkám jsem teď zagůglil a nešel jsem toto.. nemohlo by to být ono???
    nebo

    Červci :-/ .... Pokud ano, Mospilan by pomoc mohl, ale ve článku píšou ještě v kombinaci s Agrionem. (to vůbec ani znám)
    Článek tady... http://www.ireceptar.cz/zahrada/choroby-a-skudci/jak-ochranit-pokojove-rostliny-pred-cervci/
    Držím palce.
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    JARAFARI: no ony tam byly takové male bile asi půl mm čárky má substrátu, myslela jsem, jestli to není vysypaný pyl z kvetu, ale zjistila jsem, že se to hýbe. Takže jsem doma u všech kytek už vyprala substrát a postrikala je mospilanem. Jsem zvědavá, jak to dopadne :-/
    JARAFARI
    JARAFARI --- ---
    BESSAYA: Mě to spíš přijde, jestli to neni z přílišného zalévání a následného uhnívání.. nebo druhá varianta, popálené od moc prudkého slunce.... ale ani za jedno bych ruku do ohně nedal... Zase pokud to je jen na polovině rostlin a druhá polovina je ok, tak bude asi problém jinde :/ ...Ale nic jiného mě bohužel nenapadá.
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    Prosím pomoc!!! Do orchidejí v ložnici se mi asi něco pustilo :-((( Mám jich tam asi deset, a tak půlka z nich je napadená - v obývacím pokoji ani jedna, tak nevím, jestli to na sebe přenášejí nebo ne. Trochu jsem gůglila, ale nejsem z toho moudrá, ráda bych je zachránila. Jinak normálně kvetou nebo mají pupeny. Netušíte, co to může být? Jsem z toho fakt nešťastná :-( Díky moc.




    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    HARIBOKACHNA: Když si přineseš novou rostlinu, tak velice často velmi rychle odkvete. Zaprvé nevíš, jak dlouho už kvete a zadruhé je to prostě změna a mnoho rostlin na ni takhle reaguje. Až znovu rozkvete na novém místě, bude kvést dlouho. Nicméně je to opravdu o podmínkách. Někomu bude orchidej kvést 6 měsíců a jinému ta samá jen 3.
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    mam ji od unora... jak je mozne, ze ma tolik lidi krasne orchideje po cely rok? vidim to u kamaradek, v oknech u sousedu?:)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    HARIBOKACHNA: jak dlouho ji máš? Jinak se jí nestalo nic, normálně odkvetla :) Dej ji na světlé místo, čas od času zalej/namoč, trochu pohnoj, ona si odpočine a vykvete znovu :)
    HANELA
    HANELA --- ---
    HARIBOKACHNA: asi už odkvetla?
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    Ahoh bohuzel se mi stalo s mou orchideji toto... Zalevala jsem ji na radu jednou tydne...
    Neporadite mi neco na zachranu prosim?


    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: viď :) taková domácí tropická bouře :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    HANELA: Nedělám nic speciálního. Jednou týdně namočím na 30 minut do vody a trochu přihnojím. Ale hlavně jsem našla na ně vhodné místo :)
    HANELA
    HANELA --- ---
    SAGEMA: no to je fakt neuvěřitelný!!!!
    jak to, prosím Tě, děláš?
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    SAGEMA: jinak kromě těch dvou prvních, pocházejí všechny z toho okna, kde byly všechny průvanem smeteny, jak jsem tady nedávno psala. Vypadají dobře, že? .)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    A tady mi konečně vykvetla jedna specialitka :)
    Phalaenopsis Princess Kaiulani 'Miki' - ještě minimálně jeden květ bude mít

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam