• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    VEVER
    VEVER --- ---
    ANAT0MI: Jsem měla na citrusu puklice, pár měsíců jsem pečlivě rozmačkávala všecko co jsem našla, pak byl asi dva měsíce pokoj a teď jsou tam zas. Nevím nakolik se to dá srovnat s červci na orchideji, ale asi bych na ukončení karantény moc nespěchala.
    MISERY
    MISERY --- ---
    ANAT0MI: Dokavaď nebudeš mít jistotu, že tam už nejsou.
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    mám dotaz... podařilo se mi dotáhnout domů phalu. krásná zdravá rostlinka, jenže objevila jsem na ní cervce. takže napadený stonky s květy šli dolů. postrikala jsem jí, rozmackala všechny viditelný brebery kytka je v izolaci... za jak dlouho ji můžu dát k ostatním stím že jsem nadnima vyhrála? A je nutný ji presazovat?
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    NYCKER: dík. Týhle evidentně odešly všechny kořeny, ale pomaličku se jí tvoří nové, tak snad se ještě vzpamatuje.
    GAF
    GAF --- ---
    NYCKER: nádherný. A vlastně dobrá kompozice s tím vyblednutím.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: no právě, asi by to nedopadlo dobře. Ale určitě to tady někdo v Evropě pěstuje, pokud ano a ty pokojovky na ně mají kontakt, tak Ti ji seženou. Teď víš, co máš chtít :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: jinak správný název bude Phragmipedium, zřejmě...
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: https://www.orchidweb.com/phragmipediumcare.html tady si ji můžeš objednat (dole na stránce) :) Je ale otázka, v jakém stavu by přišla... ale za podívání to stojí :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: pěkně se odvděčila :) Taky jsem jednu půlila, zatím nechávám zaschnout ránu, tak pak taky poreferuju, jak to dala :) A taky mi blednou květy, když je nezastíním. A to docela rychle.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: taky si nedělám velké iluze, že se mi ji podaří byť jen udržet v dobré kondici, natož, aby znovu kvetla. Ale moc mě to láká :-) Takže aspoň do jedné půjdu :-)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: :) viď, já stále uvažuju o nějaké té Vandě. Přeci jen ty jejich ceny jsou v některých případěch o polovinu nižší. A to jsou už květuschopné rostliny.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: ano, nechala jsem si to poslat a byly dobře zabalené. O jednu jsem teda přišla, ale ta byla opravdu hodně maličká, měla cca 3 cm v průměru. Akorát si zjisti, jak budou rostliny veliké. Protože jsem byla trochu překvapená, jak byly malé :) Ale tu velikost budou vědět, až přijedou k pěstiteli.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: a pokud jsi příznivec Vand, tak mají hodně levné a teď nějaké nové :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: nádherná! Zkus tady http://www.pokojovky.cz/ Jezdí pro ně do Německa k pěstitelům. Co nemají v nabídce se snaží sehnat. Tu Girl blue mám taky od nich.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: chtěla jsem nějakou přirozeně modrou, ale bohužel modrá opravdu moc není, je dost fialová, ale zase je to čistá fialová :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: jj :) přesazovala jsem jich 15 :) než to člověk namočí, zkontroluje, ošetří - ano, celé opoledne
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    a kvete mi další specialitka - Doritaenopsis Fred's Beautiful Girl blue
    květ má asi jen 2,5 cm v průměru a moc dlouho nevydrží, tak 14 dní. Ale stále se tvoří nová poupata. Maximálně kvetly 4 najednou. A ve skutečnosti je spíš fialová.

SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    A nějaké nově nakvetlé

SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    Včera proběhlo velké přesazování :)

příprava - to je tedy jen část přesazovaných :)

na tuhle jsem čekala 2 roky na přesazení. A pak jsem přemýšlela, co s ní. Na hlavní rostlině je 5 keiky. 2 rostliny už nepokvetou, protože jim květní stvoly vyrostly ze středu. Myslela jsem, že je oddělím a rozsadím.

a i když se zdá, že mají spoustu kořenů, patří de facto všechny mateřské rostlině.

Tak jsem všechny nechala pohromadě a mám trsnatou orchidej :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam