• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    NYCKER: díky, zkusím zapátrat a budu-li úspěšná, podělím se o informaci.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    NYCKER: cokoliv nad průměr 20 cm a aby se to vešlo na okenní parapet. Nebudu je rozmazlovat až moc. Už takhle mi přerůstají přes hlavu :-)
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    ahoj, prosím, nevíte někdo, kde v Praze koupit velké plastové, průhledné květináče? V obchodech ala OBI mají velikosti jen do průměru 18 cm a to je na ty mé krasavice už málo. Díky moc za tipy.
    HANELA
    HANELA --- ---
    SVETLUSKA222: sestrihnout :-)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Netušíte za jakou dobu může vyrůst nový květní výhon? Mám orchidejku a na ní jsou 2výhony, rok staré a jsou takové olezlé, omlácen, 2x odkvetlé. Pořád řeším jestli je mám oříznout a počkat...

    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    SVETLUSKA222: úplně nejlepší jsou samozřejmě výstavy, nebo přímo pěstitelé. Ale já třeba mám velmi dobré zkušenosti s orchidejemi z Baumaxu nebo Ikei :) Krásné, zdravé rostliny a čas od času tam mají i zajímavé barevné specialitky :)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Kde nakupujete orchidejky? Dneska jsem byla v Tesku, měli novou zavážku..byly překrásné :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Tak mi ty mrchy kvetou... ta fialová už má rozvité o dva květy víc než na fotce a vypadá to, že jí přesazení svědčí (taky aby ne, když jsem se konečně dostala k samotnému činu, zjistila jsem, že asi tři roky přežívala v minikelímku o průměru cca 3 centimetry, připadám si jako Herodes). Přesazeno cca před půl rokem, možná před třičtvrtě:

    Žlutá mi pro jistotu kvete obrácená skoro o 180°, zatím jen jeden květ, třeba se časem rozvijou i další (na obrázku polorozvitá):


    Bílou, u které jsem uvažovala, zda přesadit nebo ne, radši fotit nebudu. Pořád dokvítá, ale průběžně jí ty starší květy opadávají, jak se rozvíjejí nové, a vypadá chudinka poněkud olezle.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    SVETLUSKA222: používám tekuté přímo na orchideje, ale když není, tak Kristalon na kvetoucí, akorát toho dám asi 10x míň
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Ještě jsem se chtěla optat co používáte za hnojiva? V hobby marketech mají od Agra přímo určené na orchideje, nebo postačí klasické na kvetoucí rostliny?
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    GAF: proto říkám, že to namáčení je lepší než zalévání. Já mám škopek na prádlo, do něj napustím vodu, nechám přes noc vyprchat chlor a druhý den namáčím, čas od času přidám hnojivo (pozor na dávkování). Vejde se mi tam asi 8 orchidejí. Nechám 20-30 minut, vyndám, nechám okapat, nandám další. Nemám žádné obaly kolem nich. Udělám Ti fotonávod až zase budu "zalévat" :)
    GAF
    GAF --- ---
    Nn, právě že měly pořád sucho. A zaléval jsem je jenom tak trošku. Kelímek dostaly až kolem přelomu roku a to už byly víceméně ve stavu jako teď. SAGEMA ví, kdy jsem je kupoval, když mě tenkrát v létě na ně přesvědčila ^_^
    GAF
    GAF --- ---
    Listy i kořeny i stonek, jj ty dvě jsou uplně mrtvé a třetí dodělává. Tak ok, já to budu dělat takhle, asi jsem si to nezapsal pořádně do hlavy mezi tim.
    GAF
    GAF --- ---
    SAGEMA: počkat, takže jsem je spíš uhnil než uschnul?
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    GAF: jednou za 2 - 4 dny je docela dost, tos je spíš přelil než zaléval málo. Lepší zapomenout, než zalévat moc. Úplně nejlepší je, je jednou za týden ponořit do vody (celý ten květináč, ve kterém jsou), nechat 20-30 minut nasáknout, vyndat a přebytečnou vodu nechat odtéct. Bez žádných obalů okolo. Můžeš tak hezky kontrolovat stav kořenů. A navíc, při takovéto intenzitě zalévání co píšeš, by Ti stály ve vodě a to by znamenalo hnilobu kořenů a konec.
    A ještě co bereš, že Ti uschly? Jako celé rostliny tj. i listy a kořeny?
    GAF
    GAF --- ---
    SAGEMA: ok díky. A ty kelímky - no já orchideje zaléval tak jednou za dva až čtyři dny a spíš jsem na ně zapomínal. Je to moje chyba. Protože jsem neměl kelímek, který by neprotékal a musel jsem jim ho opatřit. Kolem toho ve kterém jsou. A tak jsem je jenom rozprašovačem živil nad kořeny a smůla.

    Jedna to přežila a teď už je zalévám líp. Ji. Ehm. Tak snad ty příště už nebudou obětí mých neumělých pokusů a zapomnětlivosti či jak to říct.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    GAF: svoji fotku nemám, ale něco jsem našla: to šedé dole je nový kořen, to světle zelené nahoře nový květní stvol.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    GAF: jak uschly? Kelímky na co? Rozprašovač není třeba. Jak jsi je vlastně pěstoval? :)
    GAF
    GAF --- ---
    Mám dotaz. Jak to vypadá, když se orchidej chystá ke kvetení? Co se na stonku začne objevovat - jsou to růsty těch "větviček" co vedou ke květu?
    GAF
    GAF --- ---
    A mně všechny uschly :( Ted až na jednu. Ale už mám i kelímky i rozprašovač na kořeny a budu je moct normálně zalévat. Ty příští. Držte mi palce, já bych rád, aby mi kromě té mandarinky kdysi kytky doma z obchodu konečně taky zase pro změnu začaly přežívat a vzkvétat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam