• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin

    Jsou nádherné, jsou okouzlující, skoro stále kvetou - jsou prostě dokonalé. Ptáte se co? No přeci orchideje!

    Pojďte si vyměňovat zkušenosti o těchto nejkrásnějších a vskutku velice zajímavých rostlinách.

    Výstavy:
    26. - 29. březen 2015 Internationale Orchideen-Welt (Mezinárodní výstava orchidejí v Drážďanech)
    březen? 2015 Fata Morgana - Výstava orchidejí 2013
    rozbalit záhlaví
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    DADULKA: určitě za b) jak píše FAT, samozavlažovacím truhlíkem je usamozavlažuješ :))
    FAT
    FAT --- ---
    DADULKA: b) je správně.
    :-)
    DADULKA
    DADULKA --- ---
    Prosim oradu.. Dostala jsem minuly tyden svoji prvni orchidej :-)
    Omlouvam se, ze nefiltruju, ale jsem na ipadu...
    Vygooglila jsem, ze jsou primo samozavlazovaci kvetinace.. Ma to smysl nebo je postacujici mit v kvetinaci a jednou tydne prolit..
    Diky:-)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    FAT: děkuju :)
    FAT
    FAT --- ---
    SAGEMA: Moc hezky ti kvetou!
    .-)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    a jedna koupačka

    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    Ještě nejsou plně rozkvetlé, ale už kvetou docela pěkně :) Bohužel mi letos docela dost poupat "nastydlo", a upadlo, protože se dotýkala skla.


    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    VESTIGIA: zkousela jsem vsechno mozny. A kdyz jsem se na vystave v Drazdanech pidila po receptu na kvet, tak mi bylo receno ze bez skleniku to bude jen listnate monstrum. Takze jsem se na tento druh, ktery jsou mimchodem fakt pekny vykaslala. Staci ze uz druhym rokem premlouvam Brassiu ke kevetu a furt nic.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    VESTIGIA: Já jsem sehnala průhledné plastové truhlíky. Docela praktická věc. Mám 50cm velké a vejdou se mi tam tři květinky. Na parapet akorát a místa mají dost.
    Do dna jsem si vyvrtala dírky a pod to mám truhlíkovou podmisku
    Truhlík ORCHIDEA 50cm čirý
    http://www.hermes.cz/...b2dpA8eMLqs-oambxtO49C9346njxPnnhKN2pIIPoO-NrwYaAgt08P8HAQ&vmcchk=1&Itemid=1
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    NYCKER: jo, napadlo mě taky zkusit sehnat nějaký větší "kýbl" a sesadit jich víc dohromady. Kořeny mají mocné, ale zároveň i hodně kvetou. Množství orchidejí (různých druhů) už raději ani nezmiňuji. Jak říkám, přerůstají mi přes hlavu. A ještě jeden dotaz, nepodařilo se mi vyfiltrovat, jestli je tu nějaký úspěšný pěstitel cymbidií. Tyhle jediné mi nekvetou. Zkoušela jsem už leccos, včetně letnění venku až do podzimu, chladné stanoviště, prostě co jsem vyčetla na fórech, ale krom toho, že se z nich stávají velká listnatá monstra, bez úspěchu. Květy žádné.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    NYCKER: díky, zkusím zapátrat a budu-li úspěšná, podělím se o informaci.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    NYCKER: cokoliv nad průměr 20 cm a aby se to vešlo na okenní parapet. Nebudu je rozmazlovat až moc. Už takhle mi přerůstají přes hlavu :-)
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    ahoj, prosím, nevíte někdo, kde v Praze koupit velké plastové, průhledné květináče? V obchodech ala OBI mají velikosti jen do průměru 18 cm a to je na ty mé krasavice už málo. Díky moc za tipy.
    HANELA
    HANELA --- ---
    SVETLUSKA222: sestrihnout :-)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Netušíte za jakou dobu může vyrůst nový květní výhon? Mám orchidejku a na ní jsou 2výhony, rok staré a jsou takové olezlé, omlácen, 2x odkvetlé. Pořád řeším jestli je mám oříznout a počkat...

    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    SVETLUSKA222: úplně nejlepší jsou samozřejmě výstavy, nebo přímo pěstitelé. Ale já třeba mám velmi dobré zkušenosti s orchidejemi z Baumaxu nebo Ikei :) Krásné, zdravé rostliny a čas od času tam mají i zajímavé barevné specialitky :)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Kde nakupujete orchidejky? Dneska jsem byla v Tesku, měli novou zavážku..byly překrásné :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Tak mi ty mrchy kvetou... ta fialová už má rozvité o dva květy víc než na fotce a vypadá to, že jí přesazení svědčí (taky aby ne, když jsem se konečně dostala k samotnému činu, zjistila jsem, že asi tři roky přežívala v minikelímku o průměru cca 3 centimetry, připadám si jako Herodes). Přesazeno cca před půl rokem, možná před třičtvrtě:

    Žlutá mi pro jistotu kvete obrácená skoro o 180°, zatím jen jeden květ, třeba se časem rozvijou i další (na obrázku polorozvitá):


    Bílou, u které jsem uvažovala, zda přesadit nebo ne, radši fotit nebudu. Pořád dokvítá, ale průběžně jí ty starší květy opadávají, jak se rozvíjejí nové, a vypadá chudinka poněkud olezle.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    SVETLUSKA222: používám tekuté přímo na orchideje, ale když není, tak Kristalon na kvetoucí, akorát toho dám asi 10x míň
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Ještě jsem se chtěla optat co používáte za hnojiva? V hobby marketech mají od Agra přímo určené na orchideje, nebo postačí klasické na kvetoucí rostliny?
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    GAF: proto říkám, že to namáčení je lepší než zalévání. Já mám škopek na prádlo, do něj napustím vodu, nechám přes noc vyprchat chlor a druhý den namáčím, čas od času přidám hnojivo (pozor na dávkování). Vejde se mi tam asi 8 orchidejí. Nechám 20-30 minut, vyndám, nechám okapat, nandám další. Nemám žádné obaly kolem nich. Udělám Ti fotonávod až zase budu "zalévat" :)
    GAF
    GAF --- ---
    Nn, právě že měly pořád sucho. A zaléval jsem je jenom tak trošku. Kelímek dostaly až kolem přelomu roku a to už byly víceméně ve stavu jako teď. SAGEMA ví, kdy jsem je kupoval, když mě tenkrát v létě na ně přesvědčila ^_^
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam