• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKAndroid development
    BAT
    BAT --- ---
    DRIZDIK: Pardon, oprava BAT - v ramci PWA jsem myslel veci jako Angular, ne Flutter/React native.
    BAT
    BAT --- ---
    ADAMH: Tak jak neco takovyho udelat je docela dobre zdokumentovany treba na web.dev, ale ja doufal v nejaky postrehy z praxe od nekoho kdo neco takovyho pouziva, nebo aspon uz zkusil.

Ten "webovej excel" byl napsanej dobre (pred 15ti lety :)), a nebyl psanej pro mobily, ale pro desktopy - neni to typickej "website", je to nastroj (predstav si treba nejakej nastroj pro spravu databazi, ucetnictvi, vedeni skladu, atp. - kromady formularu, dialogovych oken, seznamu, tabulek, vypisu, atd.).
    Ta apka je zamyslena pro zamce, ktery vyuzijou (a maj pristup do) pouze 1% z toho co tam je, takze si myslim, ze udelat ty prislusny casti pristupny v ramci maly web app by bylo idealni (vyrazne prijemnejsi na pouzivani).
    Snazit se ten stavajici web pouzivat v mobilu tak jak je, prestoze je to technicky mozny, je nesmyslne neprakticky.

DRIZDIK: Ja myslel, ze veci jako Flutter/React native/apod. by mi zprostredkovali nejakou konzistenci GUI napric platformama, a to prave s ohledem na pouziti v PWA - rikas ze to nema smysl, nebo ze si to primo odporuje? (mineno ze Flutter/React/apod. nejsou urceny, nebo jsou nevhodny, pro pouziti v PWA?).
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    BAT: Pokud PWA, tak jakákoliv webová single-page co umíš. Flutter, React native a podobný zvažovat až když zavrhneš PWA, což bych nedělal, protože tohle je přesně use-case na který je to absolutně dostatečné.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    BAT: Někde jsem měl poznamenaný meta tag do html stránky, který umožní vložit stránku jako "spustitelnou" app z mobilu, kdy se stránka otevře bez adresního řádku. Ale jelikož to pro běžný weby nedáválo smysl tak sem si to nepoznamenal tak abych to dobře našel :)

Pokud je ten "webovej excel" dobře napasanej tak by přece měl v tom mobilu už i teď fungovat.
    BAT
    BAT --- ---
    MIKULAS: Vubec nijak. Jde o apku pro zamestnance firmy.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    BAT: nejdřív si rozmysli, jak chceš projekt monetizovat. Technologie, distribuce a cílení na platformy z toho přímo vychází.
    BAT
    BAT --- ---
    Prosim o nejake rady ohledne vyrobeni male webove apky hlavne pro Android, s tim ze dalsi platformy nejsou zatim nutny, ale bylo by prijemne je mit (radsi bych je tam mel pro strejcka do budoucna, kdy si nekdo zakonite vzpomene ze to vlastne potrebuje).

Je web, v podstate takovej "webovej Excel" s hromadou formularu, kde lidi zadavaj vselijaky data, filtrujou, sortujou, hledaj, delaj z toho ruzny vystupy.
    A nejaka mala mobilni apka by mela zpristupnit malinkou cast toho webu ve forme par drobnych formularu a nejakych prehledu souvisejicich dat.

Nativni apku jsem zavrhnul, protoze se nechci obtezovat s zadnym app store, kdyz by se to mozna dalo udelat jako prostej mobilni web, nebo jako instalovatelna "progressive web app"?

1.) Ma smysl to delat jako instalovatelnou PWA, nebo to nestoji za pripadny patalie?
    Jak moc jsou instalovatelny PWA skutecne realne podporovany napric platformama? Neco jsem o tom zkousel nacist, ale porad mam obavy, ze realita nebude ruzova.

2.) V zavislosti na bodu 1, jakou technologii/jazyk/framework byste doporucovali a proc?
    Samozrejme jsem koukal na veci jako Angular, Flutter, Django, React, ale tapu a nevim co zvolit (pokud vubec neco - priznam, ze obecne nemivam jakekoliv frameworky moc rad, protoze obvykle moc sirokou kompatibilitu nepotrebuju a jakykoliv FW tak pro me byval spis jen zbytecny moloch, ale v tomto pripade asi nejaky uz opodstatneni mit bude?).
    CNV
    CNV --- ---
    ADAMH: Taky mi nakonec nic jinýho nezbylo :D Ale tajně jsem doufala, že se někde něco najde.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    DATEL: Netuším ale hádám, že klávesnice se řídí tématem a preferencí zařízení. Pokud má člověk v telefonu světlý mód bude mít i světlou klávesnici. Jedině snad si tu klávesnici, pro tento konkrétní případ, udělat vlastní.

CNV: Bez odpovědi, hádám, že většina lidí co tu je na to šlo metodou pokus/omyl. Pokud by to mělo být v angličtině tak dost, relativně konzistentního je na developer.android.com. Pokud česky, tak netuším. Stačí si udělat pár výchozích projektu a proklikat a vypnout si v hlavě na měsíc cokoli jiného :)
    DATEL
    DATEL --- ---
    Zdar, chápu to správně, že ani v roce 2021 nemá Google nějaké API, kterým by šlo z aplikace říct klávesnici, že bys ji rád přepnul na dark mode, protože aplikace je v darku a ta klávesnice svítí jak maják za tmy? :)
    CNV
    CNV --- ---
    Nemáte odkaz na nějaký tutorial/video, kde by byly vysvětlené views a layouty? Po lopatě, jako pro malý dítě.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GREATDRAKE: Ah, dočetl jsem se na dev blogu jak PlayStore posílá diffy, takže ten dotaz je asi irrelevantní.
    Ale nějaký odkaz na best practices co se strukturování souborů v bundle modulech týče s ohledem na budoucí updaty by se asi hodil tak jak tak.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Pročítám si dokumentaci k on-demand bundle modulům/ Play Asset Delivery etc.
    A vlastně se nemohu dočíst k jedné podstané věci - všude jsou návody jak nadefinovat moduly před releasem appky.
    Ale co když v nich chci měnit obsah po releasu tak abych minimalizoval nutnost updatovat celou aplikaci.

typický příklad - releasnu aplikaci dnes, přidám do ní prázdný on demand modul "vánoce" s tím, že si ho aplikace
    stáhne na konci listopadu
    s tím, že do něj budu chtít přidat někdy v říjnu obsah, protože dřív hotov nebude.

Nenasměroval by mne někdo prosím?
    DATEL
    DATEL --- ---
    ADAMH: ano, v otevrenych souborech projektu. Za ty roky jsem si na to zvykl a dost mi to ted vadi, ze si to ty pozice nepamatuje
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    DATEL: Jako v otevrenych souborech projektu? To jsem snad nikdy neresil. Taky to mám na 1:1, ale problém v tom nevidím.
    DATEL
    DATEL --- ---
    Ahoj, po nějakém updatu Android Studia přestalo fungovat pamatování si pozice kurzoru po znovu otevření projektu, vždycky je na pozici 1:1. Nepodařilo se mi nic najít ani v nastavení, ani vygooglit. Nemáte někdo prosím tip, čím to je nebo kde se to dá znova zapnout? Zkoušel jsem reload cache, restarty AS, nic nepomáhá :(
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    JOHNY_G: Jako ze ve vazbe k cele aplikaci, ja to tam mam snad po mesici pokud uz je to uzivatel co v aplikaci neco stihl udelat. Pokud to limituje i napr poctem requestu za den ku cele aplikaci nehlede na pocet uzivatelu tak je to problem. Uvidim, ted jsem dal do 10% instalaci novou verzi a otestuju nazivo zda to stoupa. Ale budou to jen odhady, protoze jak je to dano se moc zjistovat neda.
    JOHNY_G
    JOHNY_G --- ---
    ADAMH: Problém je v tom, že se ti nemusí zobrazit ani když ho nedal. Typicky pokud Google usoudí, že žádáš "příliš často". Kvóty jsou schválně neveřejné a mění se v čase.

Podle mě je správně, že nesmíš dialog podmiňovat otázkou typu "Líbí se ti aplikace?" Stejně tak považuji za správné, že se nedozvíš, že uživatel hodnocení odeslal (a zejména jak hodnotil). Ale vadí mi, že nevím, jestli uživatel ten formulář vůbec viděl. Těžko pak nad tím stavět nějakou logiku, k čemuž tě Google v dokumentaci nabádá.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Jinak k tomu in app review, mela by to byt velka vyhoda ze se neozbrazi pokud uz uzivatel hodnoceni dal a je jedno zda ho dal skrze aplikaci ci primo z google play.

To ze nechtej rict zda uzivatel hlasoval samotne aplikaci ma samozrejme logiku, aplikace by si hodnoceni vynucovali a dost mozna podminovali plnou funkcnost. Nevim jake by to mohlo mit spravne reseni.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    JOHNY_G: Jeste jsou vtipne ta pravidal ze se predtim nesmis ptat na to zdaj e uzivatel spokojen. Je zrejme ze takto to dnes dela vetsina. Vyskoci dialog tam ohodnotne aplikaci a v nem stupnice hvezdicek, kdyz nekdo klikne na 5/5 tak ho to presmeruje na google play. Kdyz mene tak na kontaktni formular. U tohoto to je zakazano ale google play v posuzovani poruseni pravidel neni konzistentni.

Uvidim zda se to u me osvedci nebo zda nebude lepsi to tam dat po staru a vyladit jako ostatni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam