• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    Diskuze o lékařské iniciativě "Děkujeme, odcházíme". Vše co s tím souvisí. NO FLAME.

    Důvody odchodů lékařů
    1. České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.
    2. Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    3. Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.
    4. Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.
    5. Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.
    6. Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.
    7. Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.
    8. Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    9. V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    10. Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.
    11. Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    12. Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.
    13. Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.

    http://www.dekujeme-odchazime.cz/13_duvodu_exodu

    rozbalit záhlaví
    HARALD
    HARALD --- ---
    PTACOPYSK: taky jsem si zkontroloval vyplatni pasku a za brezen v zakladu zadna zmena.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HARALD: já bohužel nejsem zaměstnancem nemocnice; mimochodem, za to, jestli počet nástrojů po operaci souhlasí, zodpovídá sestra - instrumentářka
    HARALD
    HARALD --- ---
    PTACOPYSK: Tak si jeste jednou precti text memoranda, kteri podepsali tvoji odborovi predaci s ministrem zdravotnictvi. Jestli venujes svym pacientum stejnou pozornost, tak bacha, at v brise pacienta nezapomenes nuzky.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    Pár dní po konci akce Děkujeme, odcházíme mají lékaři více služeb - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=693372
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Lekarum gratuluji k uspesne a tvrde kolektivni obrane jejich zajmu, timhle by se meli inspirovat vsichni v tyhle zemi. Jen tu neautentickou socialistickou omacku okolo, jak nakonec bude to jejich zvyseni platu vyhodny i pro "spolecnost", si mohli nekteri z nich odpustit.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HARALD: hm, ne vsichni dostali pridane nemale penize, treba mne se zvedl v breznu tarifni plat o 0, slovy nula korun :)
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    Nárůst DPH přijde zdravotnictví na 10 miliard, může ohrozit i zvýšení platů – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/domaci/226847-narust-dph-prijde-zdravotnictvi-na-10-miliard-muze-ohrozit-i-zvyseni-platu.html
    HARALD
    HARALD --- ---
    LICINDA: Vinohradska nemocnice potomek. Na Frantisku ruka. Ale nwchci tu z toho udelat vlastni klub stezovani si na doktory. Vzal jsem to jako dva priklady spatneho chovani doktoru, ktere by imho melo byt vymyceno, kdtz jsi se dozadovala hodnoticich kriterii.

    A taky jsem te nasmeroval na organizaci, ktera ma podle zakona tato kriteria definovat - Ceskou lekarskou komoru. A tato organizace tak evudentne necini, coz je smutna ukazka selhani stavovske samospravy.

    Nicmene, ted, kdyz doktori dostali pridano nemale penize, tak doufam, ze zmeny nekonci a ze treba doktori zacnou brat pacienty jako lidi a ne jenjako subjekty k provedeni ukonu.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    HARALD: co se týče svazu, nemám osobní zkušenosti, my jsme se (v teoretickém předmětu zmiňovali toto, ale blíž jsem k tomu nedostala..) snad někdo z praktikujících lékařů či starších mediků tady by mohl vědět.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    HARALD: kde to bylo?

    co se týče systému, myslím, že uvidíme co reforma. Jaká bude a jak bude vůbec fungovat...
    HARALD
    HARALD --- ---
    LICINDA: Na ruku jsem si stěžoval u primáře. Tehdy jsem nevěděl, jak mohu postupovat dál.
    Co se týče potomka, tam je to čerstvé. Potomek neměl tenhle problém poprvé a pomáhají mu na to inhalace, které mají jen v dané nemocnici. Sestra zkoušela řadu byrokratických obezliček, jako třeba mě poslal na pohotovost v jiném ústavu, kde tyto inhalace nemají. Taky dobrá ukázka přístupu.

    protestují proti organizaci, proti celému systému. Toho (jak už bylo řečeno), si ale díky médiím málokdo všimne.
    Jestli proti tomu protestují, tak rozhodně ne natolik, aby se k tomu někdy vyjádřili,. Proto jsem jejich web prolezl. Nevěřím, že komora tak intenzivně řeší problémy systému lékařské péče, že svůj postoj, nebo i jen námitky nepublikuje na svém webu.

    LICINDA: Sorry, ale Svaz pacientů nemá o pacienty vůbec zájem. To je zástěrka hlavounů ČSSD, kteří se touto cestou snaží dělat politiku. Jestli máš odkaz na organizaci, která se zabývá právy pacientů, budu rád, ale Svaz pacientů to není. Ve svých stanoviscích řeší hlavně jak je stát povinen do zdravotnictví sypat další a další prachy a ne tím, co by doktoři měli poskytovat pacientům. S výjimkou zcela obecného desatera, které zřejmě ze studu nad absencí zájmu o pacienty publikovali na silvestra 2010.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    LICINDA: kéž by nebyla potřeba
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    (jinak teda do budoucna http://www.pacienti.cz/ )
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    HARALD: zdaleka ne doktorka (a věř mi, že pochyby, zda to povolání někdy budu vykonávat a hlavně DOBŘE mi leží každý den v žaludku)

    stránky samořejmě znám, akorát nevím, kteou záložku si myslel. Tiskové zprávy se týkají především proběhlé akce, momentálně,...

    jo, s tím souhlasím. ale bez upozornění se nemají čím zabývat. a upozorńováni bývaj...
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    HARALD: to je mi líto. nicméně - proč sis nestěžoval, Oficiálně? Neupozornil šéfa, že tenhle doktor dělá blbě??

    protestují proti organizaci, proti celému systému. Toho (jak už bylo řečeno), si ale díky médiím málokdo všimne.

    (ad ruka - v nemocnici máš své záznamy, můžeš si je vyžádat. U pojišťovny účet, kde je jméno ošetřujícího lékaře,..... jestli chceš a tolik ti to leží v žaludku, prostředky máš. O tom, že ti to nemocnice stížila se s tebou rozhodně přít nebudu. ale rozhořčení chápu.)
    HARALD
    HARALD --- ---
    LICINDA: já nechci žádnou deklaraci. já chci, aby lékařská komora prosazovala odbornou a etickou způsobilost svých členů, což má povinnost ze zákona. Bohužel, lékařská komora tak nečiní.
    HARALD
    HARALD --- ---
    LICINDA: Šmnkote, skoro doktorka a neví, kde jsou stránky české lékařské komory?

    Česká lékařská komora
    http://www.lkcr.cz/
    HARALD
    HARALD --- ---
    LICINDA: Kurva, já jsem táta toho kluka, Já tam s ním těch sedm hodin seděl. Už neměl ani sílu brečet, jen sípal. Ze zoufalosti jsem volal na záchranku, že mi ho tam ten nechají padnout do bezvědomí. Byl jsem ujištěn tím doktorem i sestrou, že si to obhájí a že moje stížnost nemá smysl. Byl tam jediný doktor na příjem (kde si ještě vybíral), na přivezené záchrankou i na oddělení.

    A proti takovému nastavení nikdo z doktorů neprotestuje. Jen chtějí zvednout prachy (imho oprávněně), stěžují si na přesčasy, ale že by zakročili proti špatné práci doktorů nebo proti špatně orgabnizované práci, to ne.

    Co se mojí ruky týče, tak jsem byl na příjmu v silných bolestech a on mi ji jen zasádroval s tím, že mu končí služba. O dva týdny později mi ruku napřed rovnali o tři měsíce kvůli zánětům operovali. Dodnes, po několika letech, máv v tom blbě zlomeném zápěstí bolesti. Zpráva od toho hajzla se ztratila ve víru doktorů. Když jsem se už v dobrém stavu šel stěžovat, řekli mi, že dotyčný doktor v té nemocnici už nepracuje a že mi jeho jméno neřeknou !!!
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    HARALD: práva pacientů si můžeš vyžádat v každé nemocnici, na webovkách bývají uvedena. Popravdě, seznamovat tě s tvýma právama nemá člk povinnost, to ty si je máš vyžádat.
    Jinak můžeš postnout zdroj?
    HARALD
    HARALD --- ---
    Koukám se na stránky ČLK, abych tam našel něco o právech pacientů, případně vyjádření k přehmatům lékařů. A co tam v posledních 20 zprávách vidím? Samé zprávy na obranu lékařů, na prosazení lékařských stanovisek, o pacientech ani slovo. Poslední 4 zprávy jsou o tom, jak odborná komora podporuje odboráře. Ze čtyř cílů, které má na svém webu uvedených, se prvním bodem (etikou) nezabývá vůbec, druhým (odborností) jen okrajově.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    HARALD: nebudu obhajovat či odsuzovat konkrétní případy. Já jsem ráda, když mi lékař pomůže, zachrání život. A i zmrvená ruka může při jakémkoliv neošetření znamenat v krajním případě smrt. Já, bez ohledu na studium, k nim mám úctu a pokoru, nikdy jsem se nesetkala s pohrdavým chováním. A kdyby jo, určitě bych se nebála se ozvat.

    Neříkám (opět), že lékaři jsou bezúhonní. My, jako pacienti, máme právo si stěžovat. Udělal jsi to na pohotovosti? Zastal ses ho? A nepřu se o to, že by měl být ohodnocen podle svých schopností. Ale přesně vaše argumenty a nadáváním na lidi okolo mi smrdí čecháčkovstvím, které ještě nebylo vymýceno a pochybuju, že někdy bude. (mám-li tě parafrázovat)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam