• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    Diskuze o lékařské iniciativě "Děkujeme, odcházíme". Vše co s tím souvisí. NO FLAME.

    Důvody odchodů lékařů
    1. České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.
    2. Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    3. Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.
    4. Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.
    5. Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.
    6. Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.
    7. Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.
    8. Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    9. V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    10. Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.
    11. Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    12. Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.
    13. Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.

    http://www.dekujeme-odchazime.cz/13_duvodu_exodu

    rozbalit záhlaví
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    DESPERADO123: Neblbni, podle všech pravidel prevence a péče o zuby by měl každý, i zdravý člověk, zubaře jednou za půl roku navštívit na preventivní prohlídku. Je to minimálně z toho důvodu, že u problémů se zubama to začne bolet a tedy to člověk zám pozná až když už je to pěkně rozlezlý průšvih. Tím, že se tam jde jednou za půl roku se to dá odchytit včas, protože zubař to pozná mnohem dříve a zákroky pak nejsou tak náročné a i drahé... pokud soukromý zubař vyžaduje, aby k němu pacienti chodili, tak to není jen kvůli penězům... na hodně zničených zubech by pravděpodobně "vydělal"víc.


    DESPERADO123: Jenže to může tak trochu vést k tomu, že bude mít lékaž napsaných pacientů hodně, ale reálně bude léčit jen zcela očividné věci a nebude se moc snažit... například na vesnici, kde možnost výběru není zrovna velká, bude obvoďák předepisovat antibiotika na angínu, ale nezamyslí se nad tím, proč ten člověk tu angínu pořád dokola má, protože to předepisování léku mu vlastně nevadí...

    Osobně si myslím, že úpoékud můj lékař je tak na baterky, že mi nevyhovuje, tak si najdu jiného a pokud budu chtít, tak klidně i soukromého a zaplatím mu za službu... bude-li stát za to, proč ne.
    Podle mě se v mnoha případech soukromý lékař musí víc snažit, protože mu časlo lidi platí sami a tím pádem chtějí mnohem víc vidět výsledky, než když to platí pojišťovna... spíš by v tomhle prospěla osvěta, aby lidi věděli, co mají očekávat a nesmířili se s čímkoliv.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    IHAY: zakazovat určitě ne, úhrady bych asi dělal spravedlivě, tozn. především "za hlavu"... ve výsledku by to znamenalo, že každý doktor by se staral o x tisíc pacientů (dle specializace- je mi jasné, že návštěvy u obvodního lékaře jsou mnohem častější než třeba na URL a tudíž praktický lékař je schopen těch pacientů zvládnou méně).
    IHAY
    IHAY --- ---
    DESPERADO123: v čistě ideologické rovině bych s tebou souhlasil, na pacientech by neměl nikdo vydělávat, ale .. snad nechceš ty soukromé ordinace zakázat proboha :)) řada jich je v maloměstech, kde jsou jedinou dostupnou lékařskou péčí a zestátňovat je je nesmysl a myslím, že se lékaři nechovají až tak tržně jak popisuješ - navíc pokud má pacient možnost volby, tak si vybere toho nejlepšího ..
    IHAY
    IHAY --- ---
    tohle je řádně zapálený příspěvek do diskuze :) [ JESSIEATREIDES @ Debaty k news ]
    v oné diskuzi už se téma docela řešilo ..
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    IHAY: No v tom podle mě je problém. Zdravotnictví podle mě není byznys aby na něm někdo/kdokoliv vydělával. Systém soukromých praxí je na palici, protože lékař dostává peníze za jednotlivý zákrok. V praxi to může znamenat, že lékaři se vyplatí léčit na půl, aby pacient se po x době do ordinace vrátil. Lékaři se nevyplatí zdraví potencionální pacienti, kteří přijdou do ordinace jednou za x let. Některý zubaři už dokonce vylučují pacienty z kartotéky, když k němu nepřijde alespoň jednou za rok až dva. Posláním zdravotnictví je, aby lidi v daném regiony byli v pořádku a tudíž by měli dostávat peníze "za hlavu". Není možné zbytečně platit zubaře, který nemá dostatek přihlášených potencionálních pacientů a nechává si za jednotlivé zákroky platit zlatem... A pak tu je chirurg v nemocnici, který má povinnost se starat o všechny v daném městě a nemůže si vybírat ty "nezdravé" pacienty.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    DESPERADO123: Každý lékař v nemocnici nezachraňuje životy denně (nenech se únést seriály tipu Chirugové...). Nicméně lékaře podporuji ve snaze získat lepší podmínky. A zdaleka ne jen platové, ta iniciativa, o které se mluví, není jen o platech (i když se mluví skoro jen o nich) ale i o systému jejich praxí a vzdělávání.
    Ten systém je trochu na palici (napříéklad lékaž před atestací musí absolvovat povinou praxi, část té paxe ale musí dělat povinné kolečko po jiných odděleních, takže se může stát, že třeba očař stráví 2 roky kolováním po všem možném od porodnictví po ortopedii a když po dvou letech přijde zpět, tak z očního pořád má téměř nulovou praxi.. ale placen i po dobu "kolečka" je stále tím lékařem, u kterého tu praxi dělá...i když tam není). A co se platů týče, tak to je kapitola sama pro sebe, protože 47000 jako průměrný plat je pouze se všema přesčasama a u lékařů, kteří mají atestace a potřebnou praxi... a to znamená, že má třeba 10 a víc let praxe a dělá téměř dvojnásobný úvazek (když započtu přesčasy)... a to je bídný plat.

    Jenže se podle mě akce "Děkujeme, odcházíme.." už troch zvertla... několik na sebe navazujících různě mystifikujících článků už začalo vzbuzovat v lidech odpor a celké to tak nějak zfraškovatělo, takže si moc nemyslím, že něčeho dosáhnou. Ač bych jim to moc přála, protože je to vážně zlo.


    IHAY: V současné době třeba riziko podnikání je v podstatě pohoda oproti riziku žaloby na zanedbání povinnosti. A tomu jsou vystaveni všichni.. a je to jeden s obrovzkých stresorů podle mě.

    Nemyslím si, že by dneska dělal medicínu a stal se doktorem někdo, kdo to nechce dělat z určitého altruismu... vydělat balík na tom nejde, je to těžká škola, těžká praxe a náročný obor.. to přece nemůže stát za to každému blbcovi. A pokud se něco stane, většina z nich seč tím trápí alespoň nějak... přidat k tomu ještě steres z žaloby je fakt skvělé....

    Být doktor, taky se tu na to asi vybodnu a du dělat něco jiného :-)
    IHAY
    IHAY --- ---
    DESPERADO123: tebou zmíněný "paradox" jen odpovídá tomu, že lékař se soukromou praxí ke svému profesnímu riziku přibírá ještě riziko podnikání. rozdíl v platech podle mě není nikterak propastný a je podle mě vpořádku. dělat rozdíl mezi zubařem, kožním a chirurgem na základě toho, kdo zachraňuje životy, nemá smysl. všichni mají zhruba stejnou míru zodpovědnosti.

    co se týče problému obecně - chápu lékaře, že bojují za lepší podmínky, není se co divit. zvolená forma ovšem budí velkou nevoli a lékaři dost možná na svou snahu nakonec doplatí

    _H2O_: nesmysl, v momentě kdy se zraníš okamžitě tyhle bludy vypustíš z hlavy a přiběhneš do nemocnice .. je sice pravda, že je v medicíně obecně kladen větší důraz na léčbu symptomů, než příčin nemocí a medicína postrádá komplexnější pohled na člověka. ale volba, jestli na chřipku budeš užívat léky, nebo zalezeš do postele a budeš se léčit bylinkami, či zvolíš jinou alternativní léčbu jen jen na tobě ... a to, že musíš platit pojištění je problém systému obecně a ne medicíny samotné
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    Vyhrožování lékařům a zneužívání zákona není cestou k řešení krize - ZDN
    http://www.zdn.cz/denni-zpravy/komentare/vyhrozovani-lekarum-a-zneuzivani-zakona-neni-cestou-k-reseni-krize-456898
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    Co se mě týče tak mi se lékařům nedivím. Už jen paradox, že zubař se soukromou praxí má cca 80000 Kč hrubého a lékař v nemocni, který denně zachraňuje životy má průměrný plat 47000 Kč hrubého, tak si člověk říká, že je asi něco špatně.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _H2O_
    _H2O_ --- ---
    Co se mých osobních zkušeností týká, je pro mě celé zdravotnictví jeden velký podvod na lidech..spíš škodí, jen se to nazývá "pomocí"...
    Všechna čest inovativním lékařům s alternativním přístupem, ostatní podoporuji max. v jejich odchodu..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam