• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: nemame. navic se u nas misto prace vedou blby kecy, takze nechapu co se divis.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _BENNY: a máme 82 mil s turky 85 mil. obyvatel? bylo československo po válce tak sdecimované jako německo?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: ne, u nas si lidi tolik NEVYDELALI. nevydelali, nikoliv nevyvzdorovali. nejdriv nekdo musi maknout, vydelat prachy a ty pak teprve muze stat zdanit a nalit do zdravotnictvi.

    chces snad rict ze moje kadernice striha vlasy 4* hur nez jeji kolegyne ze zapadniho nemecka?
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _BENNY: takže jsou unás lidi 2-4* línejší a méně schopný jak v Německu? A nebylo to tak, že zhruba po roce 1955, hned jak se Německo spamatovalo z války, lidi začali bojovat za své požadavky zatímco lidi v NDR, ČSSR a dalších zemích drželi hubu?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    jsme snad nejvetsim exporterem na svete jako Nemecko?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: proc ne platove? protoze na vysokou zivotni uroven a tedy vysoke platy si musime nejdriv vydelat. vydelat, ne vymrcet. jak by to asi tak vypadalo kdyby meli mit vsichni stejne platy jako v Nemecku s ceskymi schopnostmi a know-how?
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    LICINDA: výbornej článek


    LOPIK: ne. já ani nic takového netvrdím. každá profese je důležitá. tvrdím to, že 21 resp. spíš tak 73 let si lidi tady nechali srát do huby. ted, když se objeví někdo, kdo se nebojí (ač se cítí třeba neprávem privilegovaný), tak se na ně snese kritika ze všech stran, jak od logicky nepřátelské pravice tak zavistivců z leva, s prostředku či řiti. Místo toho, aby se ostatní schopili a začli bojovat za to co jim patří. A nebo seš toho názoru, že v čechách jsou 2-3* méně schopný lékaři jak v německu? že jsou unás až 4* méně schopný učitelé základních škol jak v německu? ok, chceme se rovnat ze západem, tak proč ne i platově?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    Kde leží dostatek peněz na platy zdravotníků - Hradecký deník
    http://hradecky.denik.cz/zpravy_region/lekari_odchod_nemocnice_20110119.html
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    DESPERADO123: Ty trošičku trpíš tím, že žiješ v tom, že lékaři jsou nějaká privilegovaná vrstva obyvatelstva. Bez nich se společnost sice neobejde, ale stejně tak se neobejde ani bez čističů kanálů.. Lékaři nejsou dokonce ani nenahraditelný, protože stejně jako v tom Německu berou x-krát víc, tak třeba někde na Ukrajině zas x-krát míň.
    A to nemluvíme o tom, že není zas až tak nereálný těch pár oddělení nebo celých špitálů zrušit a zdravotní péče se taky nesesype.. jen ty co tam zůstanou se budou muset někteří možná bohužel stěhovat za prací jinam. Ale pořád na tom budou líp než ty naivkové, co se nechali od LOK zblbnout, protože na ně taky nemusí být za pár měsíců vůbec nikdo zvědavej.. jestli je teda nebaví dealovat léky..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: takze konec se solidaritou? nu, proc ne :)
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    LOPIK: Jistě, že je to o tom... Jasně, že Jejím základem je princip "řiďme se jen svými vlastními zájmy". Zní to sobecky? Stát a firmy dělají totéž. Stát se též nestará, jak budeš vycházet s penězi, když nám seškrtá platy a zdraží potraviny. A šéfové firem neřeší, že pro nás řetězení smluv na dobu určitou a flexibilizace pracovního trhu znamená pracovní nejistotu. Máme si snad kvůli snižování státního dluhu nechat poslušně sahat na peníze, abychom se tím víc byli nuceni zadlužovat my sami kvůli bydlení, studiu či nové pračce? Je na čase, abychom se začali chovat
    sobecky všichni a ne jenom lékaři. Lékaři mají tu výhodu, že bez nich se prostě společnost neobejde a tak vystrčili růžky jako první. Teď jde o to, jestli vystrčí růžky ostatní nebo jen budou tiše (někdy i hlasitě) závidět nad tím jaký ty lékaři jsou neomalenci.

    Co se týká srovnávání platů. Jistě, že jejich argument je správný. Vždyť ceny většiny věcí jsou unás podobný neli dražší jak v Německu tak jak je možný, že platy jsou 2-3* nižší?

    A k tomu nucení. Hold asi když šli na medicínu tak si mysleli, že si jejich práce budou lidi vážit a taky za ni budou dobře ohodnoceni no... Naivkové.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    DESPERADO123: To vůbec není o tom, že by LOK přitvrdila, nebo byli ostatní nějaký opařený. Už od dob Ratha jsou lékařský organizace synonymem pro sdružení nenažranců a touhle akcí to jen potvrdili... Že doktoři berou v Německu 2* až 3* tolik než u nás - to je nějaká nespravedlnost?? V Německu berou všichni 2* až 3* tolik a většina lidí spojených s realitou si toho je vědomá..
    Ty služby.. za 1) nikdo nikoho nenutil jít dělat doktora do špitálu.. komu to vadí mohl odejít dávno i bez toho aby ho do toho umluvil PR manager z LOK 2) Sami víte co je služba za práci - člověk sedí nebo leží v kumbále (nebo taky doma) a čeká jestli se něco bude dít - neříkám že to není práce, ale je přesčas a přesčas..
    MICKI
    MICKI --- ---
    DESPERADO123: Takhle v absolutní hodnotě ten plat v průměru vypadá nádherně, ale kdyby se přidal jeden sloupeček a to s počtem odpracovaných hodin, byla by to hned zajímavější tabulka.
    (Případně průměrná mzda vztažená k jedné odpracované hodině)
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    DESPERADO123: Naopak treba operator mi prijde dost hrube nadsazeny. Coz muze byt take dano dost sirokym pojmem operator, podobne jako je siroky pojem lekar.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    STHENO: nevím. Zdroj má být nějaká anonymní anketa aCSÚ. http://www.blesk.cz/clanek/servis-prace/138968/250-profesi-250-skutecnych-platu-kdo-kolik-bere.html

    Každopádně třeba ty učitelské platy docela sedí.
    STHENO
    STHENO --- ---
    DESPERADO123: Lékař 35 318 ?
    to ma mozno primar bez sluzieb navyse.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    LOPIK: ale jasně, že jo. Lékaři na tom jsou platově docela dobře...

    Generální ředitel 137 191
    Advokát 68 014 45 226
    IT konzultant 40 507
    Právník 38 345 15 597
    Tlumočník 35 501
    Lékař 35 318
    Programátor 33 648
    Farmaceutický reprezentant 33 398
    Hutní inženýr 33 308
    Voják 29 641
    Letuška 29 639
    Policista 28 890
    Hygienik 27 708
    Hlavní sestra 27 599
    Architekt 27 310
    Výpravčí 27 254
    Hasič 27 091
    Strojvedoucí 26 480
    Vysokoškolský pedagog 25 793
    Vězeňský dozorce 25 025
    Překladatel 23 785
    Tiskař 23 510
    Redakor 23 188
    Veterinární lékař 22 864
    Grafik 22 642
    Mistr odborného výcviku 22 336
    Advokární koncipient 22 268
    Učitel střední školy 22 159
    Biolog 21 076
    Chemik 21 076
    Řidič autobusu 20 673
    Všeobecná setra 19 709
    Administrativní pracovník 19 432
    Učitel základní školy 19 310
    Zemědělský technik 19 098
    Telefonní operátor 17 434
    Uklízečka 10 706

    Ale hold lékaři byli první, který se hlasitě ozvali. Evidentně neustále hrozby stávky demonstra x tisíc lidí vláda nebere vážně. Tak hold LOK přitvrdila, ale najednou všichni čumí jak opařený. Naopak by učitelé, chemikové, hasiči atd. měli udělat podobnou akci. Místo toho křičí a závidí "nenasytným" doktorům...
    STHENO
    STHENO --- ---
    LOPIK: pretoze si musia robit tie atestacie, ak chcu robit chirurgov/internistov/neurologov/pediatrov a podobne.
    pri atestaciach ti plny uvazok nedaju, lebo pre nemocnicu je vyhodnejsie financne ti to nedat. sluzbami vykryvaju aj sluzby za normalnych lekarov.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    STHENO: Nevím jak lékaři, ale třeba i právníci dělaj X let koncipienty, kde to není žádný velký terno a taky neděkujou a neodchází..
    6-7000 to berou možná při škole (to by tak sedělo, když ti daj 5000 i v Karviný - http://www.lf1.cuni.cz/nemocnice-s-poliklinikou-karvina--raj ), po škole si neumím představit žádnej důvod, proč by nemohli dělat na plnej uvázek..
    STHENO
    STHENO --- ---
    IHAY:
    DESPERADO123:
    ja neviem, mne to cele prislo take - blbi lekari, nadradzuju sa blabla a podobne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam